Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z ponownym odpaleniem

Featured Replies

Napisano

Witam,problem jest nastepujacy w samochodzie mam instalke II generacji.Zapala na benzynie i po zwiększeniu obrotów przełącza sie na gaz.Odpala bez problemu ale gdy przejade krótki odcinek(około 1-2 km), zgasze silnik i chce ponownie odpalić to wówczas bardzo ciężko zapala.Dodam że jak temperatury były na plusie to tego problemu nie było.Gdzie szukać przyczyny?

Napisano

> Witam,problem jest nastepujacy w samochodzie mam instalke II

> generacji.Zapala na benzynie i po zwiększeniu obrotów przełącza

> sie na gaz.Odpala bez problemu ale gdy przejade krótki

> odcinek(około 1-2 km), zgasze silnik i chce ponownie odpalić to

> wówczas bardzo ciężko zapala.Dodam że jak temperatury były na

> plusie to tego problemu nie było.Gdzie szukać przyczyny?

Hmm moja teoria nie ma nic wspólnego z temperaturami - wydaje mi się, że reduktor się zanieczyścił i nie domyka gazu, wtedy autko w momencie rozruchu zalewane jest dwoma paliwami.

Spróbuj przed wyłączeniem silnika przełączyć na noPb.

Napisano

Tez tak mialem. Reduktor sie konczy. Pewnie jak chcesz uruchomic goracy silnik w kilka chwil po zgaszeniu tez masz ten problem. Po prostu silnik jest zalany gazem a przy uruchomieniu (rozumiem ze zapalasz na benie) podawana jest jeszcze benzyna i silnik jest zalewany. Rozwiazaniem problemu jest wcisniecie przy zapalaniu pedalu gazu na maxa i delikatne "podpompowanie",

pozdrawiam

pawelwn

Napisano
  • Autor

> Hmm moja teoria nie ma nic wspólnego z temperaturami - wydaje mi się,

> że reduktor się zanieczyścił i nie domyka gazu, wtedy autko w

> momencie rozruchu zalewane jest dwoma paliwami.

> Spróbuj przed wyłączeniem silnika przełączyć na noPb.

A czy reduktor się czyści?A może to elektrozawór puszcza?

Napisano

> A czy reduktor się czyści?A może to elektrozawór puszcza?

Kiedyś pamiętam że mojego Bediniego w Wawie w BREWELu chcieli czyścić ale czy to ma sens? Skoro już rozbiorą go na części pierwsze to lepiej dołożyć 70PLN w zestaw naprawczy i zrobić regenerację.

To wszystko zależy od konstrukcji reduktora - u mnie problem ten występował bo przepuszczał bardzo minimalnie jakiś zaworek w środku reduktora - mialem wtedy reduktor BEDINI, po regeneracji objawy ustąpiły.

Gdy ponownie po kilkudziesięciu tysiącach powróciły to miałem dylemat bo poza tym utrudnionym rozruchem nie było żadnych innych negatywnych objawów, chodził równo, spalał w normie więc szkoda mi było robić rewolucję - znajomy załatwił mi taki cudaczny elektrozawór który montuje się na tym wylotowym grubym przewodzie gumowym do miksera i podłącza równolegle z innymi elektrozaworami tzw wysokociśnieniowymi.

Po wyłączeniu silnika elektrozawór odcina to co ewentualnie przepuści reduktor. U mnie zadziałało to super ale nie zmienia to faktu że kilkanaście tys. km później musiałem wymienić reduktor bo zaczął gubić wolne obroty po ostrzejszej jeździe.

Napisano

słowem standard - też tak miałem (od samego początku) i tak cały czas mam...

Jest to w/g mnie pewien skutek tego, że od razu się "gazem" na LPG przełącza... staram się po prostu o tym pamiętać i nie gaszę auta ew. jadę te kilkaset m do sklepu na benzynie (to raczej rzadkość smile.gif.

Ja upatruję tu teorii w oziębieniu parownika na tak krótkim odcinku - bo jak postoi trochę dłużej to nieco lepiej pali.

Napisano

A ja bym powiedział że TTTM.

Jeżdżę autkiem z LPG już prawie 5 lat. I opsany przez Ciebie problem (a może przypadłość) występuje w moim lanku od początku. Przyzwyczaiłem się. Szczególnie że to problem piewszych kilku kilometrów. Jak się silnik nagrzeje problemu z ponownym odpaleniem nie ma. Krótkie trasy pokonuj na noPb (kosztowny pomysł ale komfort przy odpalaniu ponownym gwarantowany) smile.gif

Napisano

Też się podpisze pod tym że jest to zjawisko spowodowane nieprawidłową pracą niedogrzanego reduktora. W moim przypadku jak jest ciepły to problemu brak mogę odpalić bez problemu nawet na LPG. Natomiast przy zimnym silniku (czytaj: niskiej temperaturze płynu chłodniczego) problem występuje gdy zgaszę autko na LPG, bo gdy przed zgaszeniem przełączę na noPB i uruchomię ponownie na noPB to zapala bez problemu.

Napisano

> Też się podpisze pod tym że jest to zjawisko spowodowane

> nieprawidłową pracą niedogrzanego reduktora. W moim przypadku

> jak jest ciepły to problemu brak mogę odpalić bez problemu

> nawet na LPG. Natomiast przy zimnym silniku (czytaj: niskiej

> temperaturze płynu chłodniczego) problem występuje gdy zgaszę

> autko na LPG, bo gdy przed zgaszeniem przełączę na noPB i

> uruchomię ponownie na noPB to zapala bez problemu.

Tylko jak wytłumaczyć niedogrzanym reduktorem fakt, że po przejechaniu na gazie nie pali potem na benzynie? ...

Może tak że gaz oziębia reduktor na tyle, że pozostaje w rurkach w stanie ciekłym (gaz nie reduktor) i potem przy uruchamianiu "zalewa silnik" (?)

Napisano

> A ja bym powiedział że TTTM.

> Jeżdżę autkiem z LPG już prawie 5 lat. I opsany przez Ciebie problem

> (a może przypadłość) występuje w moim lanku od początku.

U mnie w lanku bylo to samo. Jak zgasilem na zimnym lub sam zgasl to i po 6 razie odpalal. Pomoglo załozenie miksera rybackiego.

Teraz max za 2 razem odpala .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.