Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[A II] zimno z nawiewu + wyciek + wymiana termostatu

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam Astre II jak w podpisie i dziwny problem z nia. Kapie mi plyn chlodniczy, powoli ale kapie, prawdopodobnie z okolic termostatu. Termostat z uszczelkami juz zakupilem po swietach wymiana, poniewaz po odpaleniu zimnego silnika strasznie wolno mi sie nagrzewa plyn (pewnie ciagle otwarty jest termostat i odrazu idzie woda duzym obiegiem przez chlodnice).

Ale od pewnego czasu, mam cos takiego (nie wazne czy zimny czy rozgrzany silnik) ze leci sobie cieple powietrze z nawiewow, i dam bieg na luz albo mniej obrotow (choc tutaj tez nie ma reguly) i leci ciut chlodniejsze powietrze. Dzisiaj z kolei doszlo do tego ze samochod rozgrzany a z obiegu leci i tak zimne powietrze. Do tego zeby bylo smieszniej wskazowka temperatury plynu waha sie od 80 do 90 stopni. Czy wymiana termostatu i uszczelnienie wycieku przywroci stan do normalnosci? Moze do ukladu dostaje sie powietrze przez miejsce wycieku i robi sie jakies cisnienie za duze (np zbiorniczek wyrownawczy mam czesto mokry oblozylem szmata tez wilgotna, chyba wyplywa woda z pod korka). Pomozcie bo chyba nie tylko ja sie z tym mecze

Napisano

> Witam

> Mam Astre II jak w podpisie i dziwny problem z nia. Kapie mi plyn

> chlodniczy, powoli ale kapie, prawdopodobnie z okolic

> termostatu. Termostat z uszczelkami juz zakupilem po swietach

> wymiana, poniewaz po odpaleniu zimnego silnika strasznie wolno

> mi sie nagrzewa plyn (pewnie ciagle otwarty jest termostat i

> odrazu idzie woda duzym obiegiem przez chlodnice).

> Ale od pewnego czasu, mam cos takiego (nie wazne czy zimny czy

> rozgrzany silnik) ze leci sobie cieple powietrze z nawiewow, i

> dam bieg na luz albo mniej obrotow (choc tutaj tez nie ma

> reguly) i leci ciut chlodniejsze powietrze. Dzisiaj z kolei

> doszlo do tego ze samochod rozgrzany a z obiegu leci i tak zimne

> powietrze. Do tego zeby bylo smieszniej wskazowka temperatury

> plynu waha sie od 80 do 90 stopni. Czy wymiana termostatu i

> uszczelnienie wycieku przywroci stan do normalnosci? Moze do

> ukladu dostaje sie powietrze przez miejsce wycieku i robi sie

> jakies cisnienie za duze (np zbiorniczek wyrownawczy mam czesto

> mokry oblozylem szmata tez wilgotna, chyba wyplywa woda z pod

> korka). Pomozcie bo chyba nie tylko ja sie z tym mecze

Jezlei plyn ciagle krazy w duzym obiegu to nie jest dziwne ze jadac na luzie szybko sie wychladza i leci zimniejsze powietrze. Co do wycieku nic niepowinno sie zapowietrzac chyba ze masz za malo plynu i ze zbiorniczka ciagnie juz powietrzem. Wkoncu w ukladzie masz wyzsze cisnienie niz na zewntarz.

Mozliwe ze masz tez cos z nagrzewnica a sypales jakies uszczelniacze do ukladu.

Kolega tak zaczal uszczelniac uklad a pozniej mial podobnie jak Ty.

Napisano

Ja też wsypałem proszku po wymianie płynu,autko się długo nagrzewa, długo trzeba czekać aż wskazówka pokaże ok.90,czuje że przez ten proszek bo wczesniej wszystko było okej.Teraz zamierzam znów wymienić płyn ale bez dosypywania juz proszku - czy to cos pomoże.

Napisano

> Ja też wsypałem proszku po wymianie płynu,autko się długo nagrzewa,

> długo trzeba czekać aż wskazówka pokaże ok.90,czuje że przez ten

> proszek bo wczesniej wszystko było okej.Teraz zamierzam znów

> wymienić płyn ale bez dosypywania juz proszku - czy to cos

> pomoże.

Jezeli to wina tego uszczelniacza to watpie aby to cos pomoglo i zastanawiam sie dlaczego to ludzie wsypuja. Uszczelnia nieszczelnosci i cholera wie co jeszcze.

Ale w twoim przypadku sprawidlbym termostat.

Napisano
  • Autor

wlasnie zapomnialem dodac ze nie dosypywalem zadnych uszczelniaczy i nic podobnego, plyn kapie mi na oko z okolic termostatu, wymieniam jutro termostat bo nie mam narazie dostepu do kanalu, ale to dziwne ze stopniowo zaczelo slabiej dolatywac cieple powietrze do kabiny az tu nagle 2 dni temu leci tylko chlodne, a w kabinie zimno jak w ...

Pomijac ten wyciek i wymiane termostatu, i to ze nie dodawalem zadnych uszczelniaczy, to moge sie domyslac ze nagrzewnica raczej nie zapchana, czy to mozliwe ze ten elektrozawor co steruje pokretlem cieplo/zimno sie spieprzyl?? bo nie chce mi sie wierzyc ze przez termostat leci mi zimne powietrze mimo ze silnik nagrzany od dawna

Napisano
  • Autor

i jeszcze dziwne dla mnie jest to ze w czasie jazdy oczywiscie na nagrzanym silniku, wystepuja wahania temperatury, wskazowka wychyla sie miedzy 79 a 89 stopni, nie trzyma wogole stalej temp. ?????

Napisano

no wlasnie ja mam to samo tylko ze w F-ce, u mnie jak temparatura spadnie ponizej -10 st. to zaczynaja sie takie wahania albo wogole ciezko dojsc do 90 st. choc termostat trzyma, nie puszcza płynu. nie wiem czy nalezy to przyjac za objaw normalny czy nie. Dodatkowo u mnie tak jak pisalem w innym watku chlodnica jak termostat juz pusci to nagrzewa sie tylkopołowa a druga jest zimna...

Napisano

> Witam

> Mam Astre II jak w podpisie i dziwny problem z nia. Kapie mi plyn

> chlodniczy, powoli ale kapie, prawdopodobnie z okolic

> termostatu. Termostat z uszczelkami juz zakupilem po swietach

> wymiana, poniewaz po odpaleniu zimnego silnika strasznie wolno

> mi sie nagrzewa plyn (pewnie ciagle otwarty jest termostat i

> odrazu idzie woda duzym obiegiem przez chlodnice).

> Ale od pewnego czasu, mam cos takiego (nie wazne czy zimny czy

> rozgrzany silnik) ze leci sobie cieple powietrze z nawiewow, i

> dam bieg na luz albo mniej obrotow (choc tutaj tez nie ma

> reguly) i leci ciut chlodniejsze powietrze. Dzisiaj z kolei

> doszlo do tego ze samochod rozgrzany a z obiegu leci i tak zimne

> powietrze. Do tego zeby bylo smieszniej wskazowka temperatury

> plynu waha sie od 80 do 90 stopni. Czy wymiana termostatu i

> uszczelnienie wycieku przywroci stan do normalnosci? Moze do

> ukladu dostaje sie powietrze przez miejsce wycieku i robi sie

> jakies cisnienie za duze (np zbiorniczek wyrownawczy mam czesto

> mokry oblozylem szmata tez wilgotna, chyba wyplywa woda z pod

> korka). Pomozcie bo chyba nie tylko ja sie z tym mecze

A moze masz zapowietrzony uklad chlodzenia i w nagrzewnicy zamiast plynu jest powietrze?

Zycze wszystkim Wesolych Swiat.

Napisano

> A moze masz zapowietrzony uklad chlodzenia i w nagrzewnicy zamiast

> plynu jest powietrze?

> Zycze wszystkim Wesolych Swiat.

Nie wiem jak to mozliwe jak ma stan plynu w zbiorniczku uklad powinien sie sam odpowietrzyc bo nie widzialem odpowietrznikow. Wymienilem plyn u siebie zalalem nowy pobulgalo dolalem plynu i gra gitara.

Napisano
  • Autor

> Nie wiem jak to mozliwe jak ma stan plynu w zbiorniczku uklad

> powinien sie sam odpowietrzyc bo nie widzialem odpowietrznikow.

> Wymienilem plyn u siebie zalalem nowy pobulgalo dolalem plynu i

> gra gitara.

jutro dobiore sie do nagrzewnicy na dotyk jesli dochodzi tam plyn chlodniczy musi byc ciepla nagrzewnica.

A teraz mam prosbe do kolegow majacych EPC, jako ze u rodziny nie mam dostepu do tego programu prosze zrobcie mi zrzut ekranu z rozdzialu gdzie jest uklad chlodzenia dla silnika Y17DT (Astra II) najlepiej zeby caly obrazek bylo ladnie widac (moze byc podzielone na 2 czesci) i zeby bylo widac termostat z uszczelkami itd. Nie musi byc wklejone na forum, dobrze by bylo na np fotosik.pl.

Z gory dziekuje za pomoc.

Napisano

W załączniku termostat. Dobrze by było gdybyś podał dokładniej co cię interesuje, bo bez tego będziesz miał obrazek z jakimiś rurkami bez ładu i składu.

post-53490-14352489808005_thumb.gif

Napisano

> no wlasnie ja mam to samo tylko ze w F-ce, u mnie jak temparatura

> spadnie ponizej -10 st. to zaczynaja sie takie wahania albo

> wogole ciezko dojsc do 90 st. choc termostat trzyma, nie puszcza

> płynu. nie wiem czy nalezy to przyjac za objaw normalny czy nie.

nie sądzę, że normalny

dwa lata temu mieliśmy mrozy po -25st i zawsze osiągałem 90st.

oczywiście parę kilometrów później, ale zawsze

Napisano

skoro nienormalne to co moze byc wina takiego stanu rzeczy, bo tak jak pisalem termostat napewno wykluczam? a druga sprawa czemu mam pol chłodnicy zimne a pol cieple czy to tez nie jest normalne?

Napisano
  • Autor

> skoro nienormalne to co moze byc wina takiego stanu rzeczy, bo tak

> jak pisalem termostat napewno wykluczam? a druga sprawa czemu

> mam pol chłodnicy zimne a pol cieple czy to tez nie jest

> normalne?

przemty mam to samo kurde tez pol chlodnicy (to nieosloniete) zamarzniete, sa wahania na wskazowce temperatury (a z dmuchawy idzie zimne powietrze (ale to juz chyba inna historia)

Orochimaru dziekuje serdecznie za zalacznik bedzie przydatny ale wrzuc jeszcze zalacznik gdzie jest podrozdzial "chlodzenie" i silnik Y17DT gdzie widac wszelkie węże itp dotyczace chlodzenia w miare czytelnej rozdzielczosci, bedzie latwiej mojemu mechaniorowi, dzieki jeszcze raz

Napisano

Proszę bardzo. Darowałem sobie numery obejm.

Co do chłodnicy to jeśli studzi się w kierunku przepływu cieczy, to jest to naturalne, ale jeśli w poprzek to może wskazywać na jej niedrożność.

post-53490-14352489819712_thumb.gif

Napisano

> Co do chłodnicy to jeśli studzi się w kierunku przepływu cieczy, to

> jest to naturalne, ale jeśli w poprzek to może wskazywać na jej

> niedrożność.

O ile dobrze rozumiem to jezeli chłodnica jest ciepła tu gdzie wchodzi waż od termostatu a dalej jest zimna czyli patrzac stojac przed autem schładza sie od lewej do prawej to jest wszystko w porzadku??

Napisano

> O ile dobrze rozumiem to jezeli chłodnica jest ciepła tu gdzie

> wchodzi waż od termostatu a dalej jest zimna czyli patrzac

> stojac przed autem schładza sie od lewej do prawej to jest

> wszystko w porzadku??

dobrze rozumiesz, tak ma być ok.gif

podobnej obserwacji możesz dokonać na kaloryferze w domu, z góry (tam gdzie wpływa

gorący czynnik) jest cieplejszy niż na dole (skąd woda wraca do instalacji)

w chłodnicy oczywiście działa to "w poziomie"

a co do "normalności" - pisałem o osiąganiu temperatury 90st.

Napisano

tylko ze u mnie nie jest tak ze lewa czesc jest ciepla a prawa troche zimniejsza tylko prawa calkiem jest zimna a lewa goraca, nie wiem jak to jest mozliwe ale tak mialem po przejechaniu 50 km...

Napisano

> tylko ze u mnie nie jest tak ze lewa czesc jest ciepla a prawa troche

> zimniejsza tylko prawa calkiem jest zimna a lewa goraca, nie

> wiem jak to jest mozliwe ale tak mialem po przejechaniu 50 km...

im chłodniej na zewnątrz, tym bardziej widoczne (wymacywalne zlosnik.gif) będzie to zjawisko

(tzn. im większa różnica temperatur między zewnętrzną, a cieczą w chłodnicy)

póki przepływ przez chłodnicę jakiś jest, daruj sobie dociekliwość

a jak się zrobi cieplej (chyba, że masz garaż) wymontuj sobie chłodnicę

i płucząc sprawdź na ile jest drożna

zaznaczam, że ja bym sobie odpuścił wink.gif

Napisano
  • Autor

ok wiec sprawy u mnie maja sie tak:

wymienilismy z mechem termostat z dwoma uszczelkami (jedna miedzy obudowa termostatu a druga do silnika), jesli chodzi o szybkosc zagrzania samochodu to moze troche szybciej sie nagrzewa ale jakichs cudow jakie czytalem w innych postach nt wymiany termostatow to nie zauwazylem.

jesli chodzi o brak ciepla z nawiewu to sprawa byla w sumie prosta okazalo sie ze duzo mi skaplo plynu przez noc po dolaniu poltora litra cieplo polecialo z kratek

jesli chodzi o sprawe wycieku to narazie jest sucho jeden z krotkich wezykow byl u nasady oberwany na glebokosc centymetra moze to bylo to trudno sie wypowiedziec.

Natomiast irytuja mnie jeszcze dwie rzeczy. Po zamontowaniu termostatu mech kazal mi (otwierajac co chwile korek w zb. wyrownawczym) przegonic astre tak na 3 tys obrotow na postoju zeby odpowietrzyc uklad. Jak fura stala na kanale nie bylo widac zeby ciecz wybijala sie spod korka, natomiast przejechalem sie troche pozniej i po podniesieniu maski widac bylo ze cos wywalilo plynu spod korka (szmata ktora oblozylem korek byla dosc wilgotna). Na dodatek jak odpalam fure caly czas przy lekkim gazowaniu slychac jak pod deska przeplywa ciecz, czyzby to byla wina tego ze uklad sie jednak nie odpowietrzyl??

Bede patrzyl czy sa wycieki czy nie bo to jest istotne ale jak sobie z tym korkiem poradzic ze wybija ciecz spod niej (dodam ze podmienilem korek od znajomego z corsy i to samo)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.