Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pęknięta głowica

Featured Replies

Napisano

Pozwoliłem sobie założyć nowy wątek, bo sytuacja zmieniła się diametralnie i nie za bardzo wiem co robić.

W tym wątku opisałem swoje przygody z uszczelką pod głowicą.

Samochód już jest w warsztacie, głowica zdjęta, dzisiaj pojechała do planowania, na szczęście zrobili próbę ciśnieniową i okazało się, że jest pęknięta wrrr.gifsciana.gif

No i co tu robić? Najlepiej kupić głowicę, ale nie jest to łatwe, bo ten silnik nie jest zbyt popularny (17DR, był montowany w astrach tylko przez 2 lata produkcji). Kupić cały silnik? Podejdzie ISUZU lub oplowski turbo? Opłacalna zabawa? Co myślicie?

Napisano

> Co myślicie?

jak nie kupisz głowicy to może pospawać? Ja kiedyś spawałem głowicę u dobrego fachowca w 3 litrowym 6 cylindrowym dieslu. Przejeździłem na niej grubo ponad 100tys. Podobno zależy gdzie jest pęknięta, w niektórych miejscach można spawać bez problemu w innych nie.

PS Fachowiec był z Piaseczna pod Warszawą, ale niestety nie pamiętam dokładnie gdzie. Nie był to serwis samochodowy bardziej ślusarski i mieli duży, dobry warsztat mechaniczny.

Napisano

ja bym spróbował pospawać.

ps. o isuzu mozesz zapomnieć. Może dtl'a dałoby się przeszczepić, ale ten silnik nie jest tani w zakupie

Napisano
  • Autor

> ja bym spróbował pospawać.

> ps. o isuzu mozesz zapomnieć. Może dtl'a dałoby się przeszczepić, ale

> ten silnik nie jest tani w zakupie

Jest światełko w tunelu cool.gif Znalazłem na allegro głowicę po regeneracji - co o niej myślicie:

http://allegro.pl/item285799143_glowica_opel_kadett_vectra_astra_1_7_d_td.html

Napisano
  • Autor

> Jest światełko w tunelu Znalazłem na allegro głowicę po regeneracji

> - co o niej myślicie:

> http://allegro.pl/item285799143_glowica_opel_kadett_vectra_astra_1_7_d_td.html

Widzę, że temat nie budzi zainteresowania, ale mimo wszystko napiszę, co dzieje się dalej - może się komuś kiedyś przyda.

Generalnie kupno zdrowej głowicy do silnika 1.7D nie jest wcale łatwą sprawą. Znalazłem w końcu zakład w okolicy, cieszący się dobrą renomą i działający od chyba 20 lat, a specjalizujący się w spawaniu pękniętych głowic i ich regeneracją. Mieli akurat zrobioną głowicę za 800 zł, więc wziąłem, a swoją mam im zawieźć i odkupią ją ode mnie za 100 zł. "Nowa" głowica jest już w warsztacie i w środę mają ją montować do samochodu. Mam nadzieję, że obędzie się bez kolejnych niespodzianek smile.gif

Napisano

Czy ta głowica była spawana, czy regenerowana? Mówili coś na ten temat?

Napisano
  • Autor

> Czy ta głowica była spawana, czy regenerowana? Mówili coś na ten

> temat?

Tak, była spawana. Ale nie miałem wielkiego wyboru, bo moja też była do spawania i wcale nie wiadomo, czy w lepszym stanie. A dają gwarancję i głowica zregenerowana jest od ręki co dla mnie też jest ważne, bo już chyba od 2 tygodni jestem bez samochodu.

Napisano

Jeśli nie sprawi ci to problemu to zrób mi fotkę tego spawu i jego miejsca.

Napisano
  • Autor

> Jeśli nie sprawi ci to problemu to zrób mi fotkę tego spawu i jego

> miejsca.

No niestety już za późno. Głowica jest w warsztacie i być może już założona na silnik. Mam swoją starą głowicę (pękniętą) to mogę zrobić fotkę jeśli chcesz.

W tej "nowej" spaw był widoczny od góry, wyglądał bardzo porządnie.

Napisano

Jesli to glowica isuzu mozna ja bez problemu pospawac, nie takie glowice spawalismy, koszt spawania to okolo 450 (netto) spawanie, forkomory 200, prowadnice 120 w tym sa nowe gniazda, planowanie, plus 150 skladanie glowicy oczywiscie na nowych uszczelnaczach, w zakladzie dajemy pol roku gwarancji na regeneracje.

Napisano

> mogę zrobić fotkę jeśli chcesz.

Chcę

> W tej "nowej" spaw był widoczny od góry, wyglądał bardzo porządnie.

Od góry, tzn po zmontowaniu będzie przykryty pokrywą zaworów?

Napisano
  • Autor

> Chcę

Będzie fotka, może jeszcze dzisiaj.

> Od góry, tzn po zmontowaniu będzie przykryty pokrywą zaworów?

Dokładnie.

Napisano
  • Autor

> Jesli to glowica isuzu mozna ja bez problemu pospawac, nie takie

> glowice spawalismy, koszt spawania to okolo 450 (netto)

> spawanie, forkomory 200, prowadnice 120 w tym sa nowe gniazda,

> planowanie, plus 150 skladanie glowicy oczywiscie na nowych

> uszczelnaczach, w zakladzie dajemy pol roku gwarancji na

> regeneracje.

No to w takim razie nie przepłaciłem. Głowica nie jest Isuzu, ale pospawana. Koszt 800 za spawanie, wymianę uszczelniaczy, gniazd i planowanie.

Napisano

> No to w takim razie nie przepłaciłem. Głowica nie jest Isuzu, ale

> pospawana. Koszt 800 za spawanie, wymianę uszczelniaczy, gniazd

> i planowanie.

Swego czasu miałem astrę z silnikiem X17DTL 68KM. Pękła mi głowica na drugim cylindrze między gniazdami zaworowymi. Mechanik postanowił ją pospawac, co spowodowało wymianę ifrezowanie gniazd zaworowych itd. Po naprawie przejeździłem ok. 40 kkm i z pod głowicy zaczął sączyc sie płyn chłodzący. Po zdjęciu czapki okazało się. że znowu jest pęknięta tylko w innym miejscu. Drugi raz już jej nie spawałem tylko kupiłem używaną od razu z zamontowanymi zaworami. Na tej drugiej zrobiłem jeszcze ok 100000 km i sprzedałem samochód. Jego dalszych losów nie znam.

Napisano

do dupy zaklad ci powiem bo jesli mamy glowice do spawania i jest peknieta np miedzy gnaizdami na jednym cylindrze i tak wycinamy i spawamy wszystkie cylindry zeby wzmocnic

Napisano

Co znaczy, że wycinamy i spawamy wszystkie cylindry? Przy takim pęknięciu raczej w ogóle nie powinno się jej spawać hmm.gif

Napisano

> Co znaczy, że wycinamy i spawamy wszystkie cylindry? Przy takim

> pęknięciu raczej w ogóle nie powinno się jej spawać

pokaz zdjecie to ci powiem czy sie pospawa czy nie nie takie pascie zesmy robili zeby.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.