Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wspomaganie

Featured Replies

Napisano

Witam,

w tym wątku chciałbym prosić o pomoc właścicieli Stilo, by sprawdzili co nie co w eperze.

Mam problemy ze wspomaganiem - ostatnia diagnoza egzaminera - popsuta centralka błąd c1013. Po wykazowaniu błędu nie było go przez dwa dni, po czym dziś się pojawił i już ze mną jest hehe.gif

Szukam używanego wspomagania, bo nowe wg. cennika eper - 3500zł lub taniej w Bielsku za około 2000zł. Używka to koszt od 500-700zł. Jako, że moje auto nowe już nie jest, szukam używanego. Powstał problem dopasowania. Wiem już, że do 5D pasuje 5D. Nie wiem jak jest z rocznikami i wyposażeniem (wtyczki do przycisków na kierze, abs, asr, esp, itp). Bo wymienione wspomaganie trzeba skomunikować z bodykomputerem i skalibrować.

Prośba moja polega na tym, iż chciałbym byście w swej dobroci i nieskończonej miłości do rozwiązywania takich zagadek, weszli na stronę epera TUTAJ i wpisując swój numer VIN ustalili, jaki numer ma do Waszego autka "wałek kolumny kier.elektr." (należy po wpisaniu numeru VIN kliknąć na lupce, póżniej potwierdzić wybór przyciskiem "następna", z lewej strony wybrać "układ kierowania", następnie "kierownica" i na dole strony wybrać drugi schemat/obrazek). Ważne, by użyć tego Epera - w innych, nowszych pojawiają się inne numery - najnowszy to 71739896.

Proszę o umieszczanie w tym wątku numeru kolumny kierowniczej do Waszego autka, wraz z informacją rocznik, ilość drzwi, silnik i wyposażenie typu ASR, ESP, guziki na kierownicy, itp.

Za wszyskie odpowiedzi serdecznie dziękuję. Mam nadzieję, że w Nowym Roku takich i innych mniejszych lub większych problemów nasze Stilaki nam nie będą dostarczały hehe.gif

BTW - jeśli ktoś nie ma ochoty, czasu lub cokolwiek innego, proszę o podanie na priv numeru VIN i info o autku. VIN to nie PESEL, więc żadnych przepisów gromadząc je nie łamię a Wy niczego nie ryzykujecie hehe.gifzlosnik.gif

Pozdrawiam Noworocznie!

Piotr

Napisano

PRZEKŁADNIA KIEROWNICY

46826717 GS (M1 ,M10 ,M40 ,M50 ) C7637 01

WAŁEK KOLUMNY KIER.ELEKTR.

71731544 P3 C7274 01

Napisano

niestety nie mogę otworzyć drugiego obrazka, jak na niego kliknę to wracam do strony tytułowej niewiem.gif

mój vin: ZFA19200000562308

POWODZENIA waytogo.gif

Napisano

71735493 - WAŁEK KOLUMNY KIER.ELEKTR.

Dostępność: - Tak

Rodzina: DC20 - WAŁEK KIEROWNICY WSPOMAG.ELEKTRYCZNEGO

Makro rodzina: A

Symbol skonta: B

Ilość minimalna w opakowaniu: 1

Jednostka miary: Num

Waga w gramach: 10980

Cena: 2.279,63 PLN

Cena z VAT-em: 2.781,15 PLN

Autko 2005 , 1.9JTD , 5D, ACTIVE , kierownica "goła", bez ASR/ESP itp.. ( tylko ABS),klima manual IThankYou.gif

Napisano

Wiem tylko tyle że wymieniałem w swoim od benzyny 3d a mam diesel 5d i nic nie musiałem kalibrowac bo niby co miał bym kalibrować? cfaniaczek.gif

Napisano

stare wspomaganie, zepsute

VIN 19200000200870

i teraz tak, na moim starym wspomaganiu były numery(nalepka):

S/N 45870

Fiat No 00046826731

Supplier No 81815

? 00046826731818157587018602

B525

obecnie zamontowane

numer VIN auta od którego wspomaganie pochodziło

ZFA19200000368768

numery(z nalepki)

S/N15298

Fiat No 00046846858

Supplier No 81815

? 00046846858818151529820403

B525

cały frykas w dobieraniu wspomagania polega na tym aby zgadzały sie numery FIAT NO, SUPPLIER NO i i to B...(u mnie B525) oraz ilość drzwi co do numeru Fiat No to moze on sie zgadzac poczęsci tak jak wyzej. jak jest duze podobienstwo numerków i rocznik auta sie mniej wiecej zgadza to na 99% wspomaganie pasuje i bedzie chodzić!pod jednym warunkiem ze nie jest uszkodzone:P

co do montazu to oddaje sie auto do ASO oni sciagaja stara zepsuta czesc zakladaja nowa wgrywaja nowe oprogramowanie do komputera i...w tym momecie ujawnia sie czy bedie wspomagac dobrze czy nie bedzie wspomagac wcale(to co wyzej napisane tyczy sie wpomagania z aut o jadnakowych silnikach nadwoziach i roczniku,nie wiem jak to jest wtedy gdy auto 1 jest z 2003 a auto z którego jest wspomaganie jest z 2005,ja szukalem takiego zeby te numery sie zgadzaly i liczba drzwi,udalo sie znalazlem i teraz chodzi bez zazutu)

a dodam takze ze moje stilo to dynamik i w kierownicy ma przyciski.co do przycisków to musialem oddac auto zpowrotem do ASO bo nie podlaczyli,ale zrobili to przy okazji wymiany paska mikrorowkowego i teraz juz tez funkcjonują bez zarzutu.

hehe ale wypracowanie 20.GIF

cena: 500zl + przesyłka + montaż = 739.99

Napisano

> bez zażutu.

> hehe ale wypracowanie

Faktycznie-bez "zażutu".

Napisano
  • Autor

> Wiem tylko tyle że wymieniałem w swoim od benzyny 3d a mam diesel 5d

> i nic nie musiałem kalibrowac bo niby co miał bym kalibrować?

Dziękuję wszystim za odpowiedzi w tym wątku, za przekazywane na priv numery VIN. Niestety, na ich podstawie nie odkryłem zależności jakie wspomaganie do jakiego auta pasuje. Marcin19JTD włożył dokładnie takie wspomaganie jakie się u mnie zespuło, a ja znalazłem - niestety daleko ode mnie takie, które on wyrzucił (numery się zgadzały). Ja kupiłem używane niedaleko od siebie za 700zł, ale z gwarancją zwrotu w przypadku jego niedopasowania. U mnie zgadzało się tylko "5 door" i silnik diesla. Po długiej konwersacji z Macho1 - tu bow.gif dla niego, zdecydowałem się na samodzielną wymianę. Dodatkową motywacją była

informacja z ASO, iż w zależności od pracochłonności, koszt wymiany wyniesie ok. 450zł yikes.gif Za trzy godziny pracy to całkiem niezłe wynagrodzenie hmm.gif Wyszedłem jednak z założenia, że w przypadku niedopasowania, będę w ASO płacił dwukrotnie - za włożenie nowego i spowrotem włożenie mojego, zepsutego. Zaopatrzyłem się więc w zestaw kluczy

TAKI i dodatkowo zestaw nasadowych torx'ów za 60zł. Wiadomo - bez odpowiednich narzędzi nie warto tracić czasu i się denerwować. Operację poprzedziłem konsultacjami z Macho1, wydrukowaniem instrukcji wymiany kolumny i zdjęcia poduszki powietrznej z eLearn'a. W newralgicznych momentach mojej pracy robiłem fotki, bym wiedział jak to później poskładać hehe.gif Przy rozkładaniu kierownicy, demontażu mebelka środkowego i wymontowaniu wspomagania miałem momenty zwątpienia, ale mój mentor zlosnik.gifwspierał mnie i kierował moimi działaniami jakby był obok mnie. Wymienialiśmy się fotkami, konsultowaliśmy na gg a rozmowę telefoniczną przeprowadziliśmy już po szczęśliwym zakończeniu pracy. Operacja wymiany zajęła mi około 4h (w tym kilkanaście minut konsultacji). O 23 pozostało mi skręcić plastiki i wykonać jazdę testową, która potwierdziła skuteczność mojej naprawy. Żadne lampki się nie świecą, błąd od wspomagania zniknął, kalibracja nie jest potrzebna, ESP działa a kierownica kręci się lekko tak, jak powinna.

W tym miejscu chciałbym jeszcze raz podziękować Macho1 za cierpliwość i chęć dzielenia się swoją wiedzą. Fajnie jest mieć na AK takiego stilousera ok.gif

Napisano

> Dziękuję wszystim za odpowiedzi w tym wątku

gratulejszyn i oby sluzylo wspomaganko. Wrzuc foty , zrob jakiego manuala dla potomnych 20.GIF

Napisano
  • Autor

> gratulejszyn i oby sluzylo wspomaganko. Wrzuc foty , zrob jakiego

> manuala dla potomnych

Myślałem o manualu, ale IMO ten z eLearna jest naprawdę dobry. Przydaje się doświadczenie przy demontażu plastików i naprawdę dobry zestaw narzędzi, kluczy, przedłużek, itp. W moim przypadku braki w doświadczeniu uzupełnił Macho1 zdalnie hehe.gif

Napisano

> W tym miejscu chciałbym jeszcze raz podziękować Macho1 za cierpliwość

> i chęć dzielenia się swoją wiedzą. Fajnie jest mieć na AK

> takiego stilousera

Tak to jest złoty człowiek rotfl.gif mi tez pomógł w dwóch sprawach wink.gif20.GIF

Napisano
  • Autor

> zawstydziłeś mnie jak mogę to pomogę nie czuję jak rymuję

Hehehe, jak będę wymieniał silnik lub turbinę to też będę Cię męczył hahaha.gif

Napisano

Hmm, a tak BTW to skąd było info o kalibracji wspomagania? smile.gif

Napisano

Witam,

Troche OT, ale przymierzam się do zakupu kluczy Honiton. Jak je oceniasz, dobre są wszystko się odkręcało, a klucze się nie łamały? Warte zakupu?

P.S. Kupowałeś u tedo sprzedawcy? Wszystko OK?

Dzięki

Napisano

> Hmm, a tak BTW to skąd było info o kalibracji wspomagania?

Ja miałem kłopoty ze wspomaganiem, TU .

I na protokole z ASO jest napisane "kalibracja", a dokładnie czujnika kąta skrętu. To po wymianie, nie trzeba nic kalibrowac? confused.gif

Napisano
  • Autor

> Witam,

> Troche OT, ale przymierzam się do zakupu kluczy Honiton. Jak je

> oceniasz, dobre są wszystko się odkręcało, a klucze się nie

> łamały? Warte zakupu?

> P.S. Kupowałeś u tedo sprzedawcy? Wszystko OK?

> Dzięki

Może tak - nie jestem mechanikiem, wiele od kluczy nie wymagam. Korzystam z reguły z tanich narzędzi, bo wykonuję proste prace. Czasem irytuję się, że klucz nie trzyma wymiaru i niszczy śrubę, a wiertarka się grzeje, ale... przy moim ich wykorzystaniu w zupełności wystarczają. Gdybym wiercił kilkadziesiąt dziur dziennie lub zarabiał kluczami to pewnie wymagałbym trwałości, wytrzymałości, by nie zawracać sobie d..py z problemami, które wyżej opisałem. Jednak tym zestawem jestem zachwycony ok.gif Mnogość kombinacji klucza, jego zasięgu pod kątem sięgania tam, gdzie trudno coś sięgnąć jest naprawdę duża. Rozkręcając Stilaka żadna śruba nam się nie oparła zlosnik2.gif Całość sprawia naprawdę dobre wrażenie. Kupiłem u TEGO sprzedawcy. BTW wysłał mi towar zanim zaksięgował pieniążki na koncie ok.gif bo bardzo zależało mi na czasie. Polecam.

Napisano
  • Autor

> Hmm, a tak BTW to skąd było info o kalibracji wspomagania?

Z ASO. Nie pamiętam czy Górka czy Euromobil. Podejżewam, że gdybym mniej ostrożnie obchodził się z zestawem przełączników i takim pierścieniem, to ESP mógłby szwankować.

Napisano

> znalazłem - niestety daleko ode mnie takie, które on wyrzucił

ja znalazle wspomaganie w Łomży tj od mojej miejscowosci w której mieszkam jakieś 555km najbliższą z mozliwych dróg bananaevil.gif

Napisano

> Jednak tym zestawem jestem zachwycony

Dzięki, właśnie takich kluczy szukam.To juz jestem zdecydowany ok.gif teraz tylko zamówic "klik klik" i gotowe waytogo.gif

20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.