Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Punto 1.1 rozrząd

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich.

Proszę o poradę. W trakcie wymiany i ustawiania rozrządu połaczonego z wymiana pompy wodnej, zaraz po zalaniu płynu silnik nie chciał odpalić (odpalił i zgasł), w pewnym momencie w trakcie kręcenia rozrusznikiem nastąpiło "coś" co wyglądało jakby coś pękło ze zgrzytem w silniku przy czym słychać było tak jakby "suw silnika" (dzwięk taki jak przy kopnięciu kopniaka w motorze przy odkręconej świecy). Po tym zdarzeniu silnik odpalił normalnie. W czym problem? , a w tym że silnik przed wymianą był pręzny i gietki jak jaguar a teraz zrobił sie mułowaty ma dziurę w obrotach (mogę mu dać gaz do końca a on ledwo sie zbiera- co było nie do pomyslenia przed wymianą). Podejrzewam przeskoczenie paska rozrządu. Czy moje podejrzenia są słuszne? Silnik pali od pierwszego przekręcenia silnika nie ważne czy zimny czy po długiej jeżdzie. Co go tak zamuliło. Proszę o radę - pozrawiam.

Napisano

Witam.Sprawdź czy faktycznie prawidłowo ustawiłeś rozrząd.W czasie pierwszegj zmiany paska miałem podobne objawy.Co sie okazało?Koło zamachowe było za słabo zablokowane i w momencie naciągania rolki wszystko szlag trafił.

Napisano

> Witam wszystkich.

> Proszę o poradę. W trakcie wymiany i ustawiania rozrządu połaczonego

> z wymiana pompy wodnej, zaraz po zalaniu płynu silnik nie

> chciał odpalić (odpalił i zgasł), w pewnym momencie w trakcie

> kręcenia rozrusznikiem nastąpiło "coś" co wyglądało jakby coś

> pękło ze zgrzytem w silniku przy czym słychać było tak jakby

> "suw silnika" (dzwięk taki jak przy kopnięciu kopniaka w motorze

> przy odkręconej świecy). Po tym zdarzeniu silnik odpalił

> normalnie. W czym problem? , a w tym że silnik przed wymianą był

> pręzny i gietki jak jaguar a teraz zrobił sie mułowaty ma dziurę

> w obrotach (mogę mu dać gaz do końca a on ledwo sie zbiera- co

> było nie do pomyslenia przed wymianą). Podejrzewam przeskoczenie

> paska rozrządu. Czy moje podejrzenia są słuszne? Silnik pali od

> pierwszego przekręcenia silnika nie ważne czy zimny czy po

> długiej jeżdzie. Co go tak zamuliło. Proszę o radę - pozrawiam.

ustaw ponownie rozrząd tu masz jak to dobrze zrobić KLIK

Napisano
  • Autor

Dzięki za link. Ale waszym zdaniem to całkiem realne żeby podczas tego odpalania przeskoczył pasek rozrządu czy też jest to niemozliwe , a kłopoty wynikają ze złego od poczatku ustawienia rozrządu?

Napisano

> Dzięki za link. Ale waszym zdaniem to całkiem realne żeby podczas

> tego odpalania przeskoczył pasek rozrządu czy też jest to

> niemozliwe , a kłopoty wynikają ze złego od poczatku ustawienia

> rozrządu?

Moja rada...zrob ejszcze wszystko raz pokolei.... i spokojnie.... ustaw go doporzadku...

• 1 miesiąc później...
Napisano

Pozwolę sobie odświerzyć temat smile.gif

Wymieniłem rozrząd, ale nie wiem czy za mocno nie naciągnałem paska.

Stary pasek już był... stary i sparciały, do tego luźny (na najdłuższym prostym odcinku bez rzadnej siły ruszał sie ok 1cm) Mimo to nie przeskoczył mimo dokręcania czasami do 6tys obr. Po wymianie nowy naciągnąłem ile miałem siły. Tak że teraz luzu nie ma i trzeba użyć dość dużej siły żeby go przekręcić do tych 90st. Jednak jakby zaczęła "jęczeć" pompa wody, cicho, ale słychać. Myślicie żeby go troche poluzować ?

Napisano
grinser006.gif niekoniecznie pompa. Mi też się tak wydawawło. Gwiżdże ci rolka napinacza. Też swego czasu myślałem że pompa, potem że moze altek,a okazało się właśnie, że wystarczy lekko popuścić rolkę tak aby w miare sfobodnie można było go do tych 90 st obrócić a potem powstaje poważniejszy opór.
Napisano

Musze to chyba popuscić trochę, bo szkoda żeby sie wykończyło przed czasem. Ale nie mam doswiadczenia z naciąganiem i ustawianiem rozrządu, wiec troche sie boje żeby mi sie nie przestawił jak będzie za słabo naciągniety :|

Napisano

Bez obaw. Popuść lekko nakrętkę, tak żeby rolka miała jeszcze opór jak bedziesz przestawiał. Skręć pasek o 90stopni i trzymając go naciągnij aż rolka nie bedzie chciała dalej się rzesunąć. Tak ją dokreć i pusć pasek. Ot cała filozofia. Jak przeskoczy albo co...nic się nie stanie. w 8V są bezkolizyjne głowice.

Napisano

Wiem że bezkolizyjny inaczej chyba bym nie nie brał za rozrząd sam. Ryzykuje tylko ponownym ustawianiem, co może wk...ić 270751858-jezyk.gif

Dzięki, postaram się lekko poluzować wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.