Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Parę uwag na temat Stilo

Featured Replies

Napisano

Pokrótce opiszę moją sytuację:

latem gdy silnik był już dobrze nagrzany, przy obrotach do 1800 - 2000 auto nie miało mocy. Dochodziło do tego, że po skręcie nie mogłem ruszyć z dwójki tylko musiałem redukować do jedynki. Pojechałem do ASO i magicy stwierdzili, że to przepływomierz i go odłączyli (przepływomierz wymieniałem w grudniu 2006 więc był jeszcze na gwarancji). Zrobiłem jakieś 2000 km i pojechałem do warsztatu, gdzie go wymieniałem. Podłaczyli pod examiner i oczywiście wyszły błędy (z powodu odłaczenia przepływomierza). Po skasowaniu tych błedów i jeżdzie próbnej pojechałem na examiner i było OK. A samochód czasami znowu mulił (tylko po dłuższej jeździe). Facet z warsztatu tłumaczył mi, że walnięty jest jeden z czujników temperatury powietrza (czy ktoś wie ile ich jest?). Kazał mi przyjechać jak usterka wystąpi, tylko zrobiło się zimniej (wrzesień) i jak narazie wszystko gra, więc czekam aż znowu się zrobi ciepło. Czy ktoś coś miał podobnego lub może dać swoją opinię na ten temat?

Druga sprawa - czytałem we wcześniejszych postach że w większości komp pokazuje dobrze spalanie - u mnie od czasu jak go posiadam zawsze faktyczne spalanie jest około 0,5-0,7 l większe niż podawane przez komp - co jest tego przyczyną?

Napisano

Co do czujnika temperatury to jakaś ściema.... wskazania czujników można obserwować na examinerze -> skoro jakiś jest walnięty to widać to po jego wskazaniach nie zaleznie od temp. na zewnątrz

Co do braku mocy 1800-2000 obr to raczej w 1-wszej kolejności stawiał bym na zawór recyrkulacji spalin - ( albo sie nie może zamknąc albo sie zacina albo jest otwierany samoczynnie przez gazy wylotowe z powodu zatkanego katalizatora- tłumika / zatkać i zobaczyć co sie będzie działo ) a w 2-giej kolejności na sterowanie turbiną

Co do spalania i kompa to odczyty są dość dokładne +/- 0,1 litra

Z doświadczenia wiem, że odchyłka +/- 0,5 - 1 litra wskazuje na układ paliwowy - po prostu wtryskiwacze leją więcej paliwa w określonym czasie niz powinny hmm.gif może to być główny problem jaki masz ale w przypadku JTD to raczej sie nie dzieje hmm.gif

Napisano
  • Autor

Sterowanie turbiną jest chyba OK bo problem był do 1800 - 2000 tzn. do momentu właczenia się turbiny (tak mi się wydaje). Chodzi o zakres 900 - 1800 obrotów. Choć jak miałem odłączony przepływomierz to też było OK. Wydaje mi się że musi być związek z temp. zewn. bo teraz przyspieszenie jest OK.

A tak swoją drogą czy znacie jakiś godny polecania warsztat w okolicach Trojmiasta.

Tam gdzie jezdziłem to na pytanie dlaczego pali więcej niż na komp magik powiedział że pali więcej bo jest klima. Jestem laikiem ale takie tłumaczenie to nawet mi nie pasuje.

Pozdrawiam

Napisano

> Tam gdzie jezdziłem to na pytanie dlaczego pali więcej niż na komp

> magik powiedział że pali więcej bo jest klima. Jestem laikiem

> ale takie tłumaczenie to nawet mi nie pasuje.

> Pozdrawiam

hehe.gifhehe.gifhehe.gif Dobre.... gdzie tak powiedzieli ?

A jak z dymieniem? Aso Fiata nie naprawi tobie ukłądu wtryskowego.... tylko do Boscha na sprawdzenie wtryskiwaczy itp...

Co do mechaniki to polecam Fiat-Club z Pruszcza Gdańskiego.

Ale poprawne zdiagnozowanie na examinerze..... to już sam nie wiem.... może w Wejherowie niewiem.gif

Proponuje jednak zacząć od zaślepienia zaworu recyrkulacji spalin .....zobaczysz co sie będzie dziać z autem.... to najprostrze i najtańsze rozwiązanie

Napisano

> Druga sprawa - czytałem we wcześniejszych postach że w większości

> komp pokazuje dobrze spalanie - u mnie od czasu jak go posiadam

> zawsze faktyczne spalanie jest około 0,5-0,7 l większe niż

> podawane przez komp - co jest tego przyczyną?

z mojego doswiadczenia zuzycie jest dosc dokladne - moze na stacji cie "przekrecili"

Napisano
  • Autor

> z mojego doswiadczenia zurzycie jest dosc dokladne - moze na stacji

> cie "przekrecili"

Samochód mam od 22 miesięcy i tankowałem na różnych stacjach (ponad 40 tkm przejechane). Do tej pory myślałem, że to normalne ,ale sądząc po odpowiedziach byłem w błędzie.

Napisano

> Peter mam do Cię prośbę, zrób ortografiokorektę, ponieważ gdyż nas

> (mnie i Cię) się czepiają - no chyba, że nadajesz z Norway

nigdy mnie nie diagnozowali ale moze mam to jako jakas chorobe wink.gif

Napisano
  • Autor

> Co do czujnika temperatury to jakaś ściema.... wskazania czujników

> można obserwować na examinerze -

Byłem dzisiaj na akcji 5044 (lepiej poźno niż wcale - gdyby nie forum nigdy bym się otym nie dowiedział - samochód z drugiej ręki:))) i pytałem się czy czujnik temp można obserwować na examinerze -

odp: niby tak ale te examinery nie są takie dokladne bo serwisy mają stare examinery yikes.gif

Napisano

> Byłem dzisiaj na akcji 5044 (lepiej poźno niż wcale - gdyby nie forum

> nigdy bym się otym nie dowiedział - samochód z drugiej ręki:)))

> i pytałem się czy czujnik temp można obserwować na examinerze -

> odp: niby tak ale te examinery nie są takie dokladne bo serwisy mają

> stare examinery

Tak to prawda .... te stare nakręcane na sprężyne nie mogły tego pokazywać a te nowsze na korbkę już pokazywały... podobno najnowsze na baterie R-20 to nawet z dokładnością +/-10 C pokazują

z_lol1.gifz_lol1.gif033102bebe_1_prv.gif033102bebe_1_prv.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.