Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mycie autka w zimie

Featured Replies

Napisano

Mam takie paytanko, moze mała zwiazane z technika, ale... Jak to jest naprawde z tym myciem auta w niskich temperaturach Jak , czym, po co, czy wogóle myc? Czym grozi mycie auta na zewnatrz na mrozie (oprócz tego ze mi bedzie zimno w ręce) pozdrawiam.

Napisano

Czym grozi mycie auta na zewnatrz na

> mrozie (oprócz tego ze mi bedzie zimno w ręce) pozdrawiam.

moze tym ze jak dobrze nie wysuszysz to pozamarzaja ci np zamki w drzwiach

Napisano

> Czym grozi mycie auta na zewnatrz na

> moze tym ze jak dobrze nie wysuszysz to pozamarzaja ci np zamki w

> drzwiach

no i jeszcze tym ze jak masz jakies pekniecia, rysy wieksze to robia sie jeszcze wieksze gdy na zmrozone auto chlusniesz troche letnia wode...

Napisano

Jeśli nie powleczesz uszczelek drzwi np gliceryną to przymarzną drzwi i ich nie otworzysz. Możesz się też zaziębić sick.gif

Napisano
  • Autor

No ale jednak myc trzeba, chociaz od czasu do czasu... A wtedy to juz jak myc zeby najmniej zaszkodzic?

Napisano

..... ja myję jak temperatura wzrasta powyżej zera - wtedy zaczyna żreć sól .....

w tym tygodniu w Gdańsku temperatury spadły poniżej -8 stopni. Na myjni przy ulicy Rzeczypospolitej k/stacji SHELLA widziałem klika osób, które w takiej temperaturze myły autka w myjni samoobsługowej yikes.gifscrewy.gif

na drodze wysjazdowej z myjni i stacji benzynowej zrobiło się dosłownie lodowisko z wody z ociekających aut

Napisano

Od tego są myjnie ręczne. Dokładnie umyją , powycierają do sucha, nasmarują uszczelki i to wszystko za 20 zł. Warto się więc męczyć?

Napisano

No wlasnie trzeba czy nie trzeba???

Ja ostatni raz umoylem na myjni jakos przed swietami ... potem zrobilem jakies 1500km i teraz jest niestety juz konkretnie uswinione .... tak, ze czarny metalic widac tylko w miejscu gdzie lapie klamke;)

Czyszcze regualrnie szyby i lampy no i srodek autka ale karoseri nie tykam na razie ... w mysl teori, ze kolejna warstwa brudu osiada na poprzedniej itd. .... umyje jak zrobi sie cieplej albo na wiosne;)

Ale moze sie myle i powinnienem jednak umyc screwy.gif

> No ale jednak myc trzeba, chociaz od czasu do czasu... A wtedy to juz

> jak myc zeby najmniej zaszkodzic?

Napisano

> Od tego są myjnie ręczne. Dokładnie umyją , powycierają do sucha,

> nasmarują uszczelki i to wszystko za 20 zł. Warto się więc

> męczyć?

nie zawsze jest to kwestia pieniędzy .... w pracy przebywam po 9 godzin przed monitorem i cielsko mi rośnie .... więc czasami przydaje się trochę ruchu na świeżym powietrzu / stoję sobie z wężem i wszystko olewam cool.gif

oczywiście przy akceptowalnych temperaturach - na wybrzeżu zimą nie trudno o dni z temperaturą powyżej 10 stopni

Napisano

> męczyć?

niby tak ale mojemu szefowi na drugi dzien drzwi sie nie zamknely,prawdobodobnie gdzies dostala sie woda i zonk... a na nastepny dzien drugie drzwi hehe,jakby tego bylo malo otworzył maske w miedzy czasie i nie mogl juz zamknac i to wszystko po myjni recznej z wycieraniem pucowaniem

Napisano

> ..... ja myję jak temperatura wzrasta powyżej zera - wtedy zaczyna

> żreć sól .....

> w tym tygodniu w Gdańsku temperatury spadły poniżej -8 stopni. Na

> myjni przy ulicy Rzeczypospolitej k/stacji SHELLA widziałem

> klika osób, które w takiej temperaturze myły autka w myjni

> samoobsługowej

> na drodze wysjazdowej z myjni i stacji benzynowej zrobiło się

> dosłownie lodowisko z wody z ociekających aut

Dokładnie. Ja też przejeżdzajac obok myjni i to ok. 23.00 przy - 12 widziałem pare osob. Jeżeli wstawia się samochód do garażu to jeszcze jakoś przejdzie ale myć i stawiać na dworzu , na noc to debilizm maxymalny. screwy.gif

Napisano

> męczyć?

w środku zamki też wytrą ?

już w tym roku miałem po deszczu problemy z klapą - weszła woda do przycisku i nie było siły żeby wcisnąć przycisk na klapie.

a w drugim aucie po myciu zamarzł centralny i nie było szans otworzyć drzwi

- autko myte kilka dni wcześniej, stało w murowanym garażu gdzie temp jest ok 0'C,

dopiero jak wyjechałem na mróz do wyszło frown.gif

więc jak ktoś nie ma ogrzewanego garażu to nie polecam mycia na mrozie frown.gif

Napisano

> w środku zamki też wytrą ?

> już w tym roku miałem po deszczu problemy z klapą - weszła woda do

> przycisku i nie było siły żeby wcisnąć przycisk na klapie.

> a w drugim aucie po myciu zamarzł centralny i nie było szans otworzyć

> drzwi

> - autko myte kilka dni wcześniej, stało w murowanym garażu gdzie temp

> jest ok 0'C,

> dopiero jak wyjechałem na mróz do wyszło

> więc jak ktoś nie ma ogrzewanego garażu to nie polecam mycia na

> mrozie

mycie auta zima w myjni recznej przy braku ogrzewanego garazu =duze problemy .brud powyzej centymetra jak wyschnie to sam odpadnie . umyjesz auto ,podjedziesz pod dom lub garaz i niejednokrotnie jests bardziej unurany jak przed myciem . auto ma byc tech .sprawne a nie czyste (za wyjatkiem niektorych elementow )

Napisano

Mycie autka zima jest ok, wystarczy miec smar silikonowy na uszczelkach i odmrazacz do zamkow w kieszeni. Auta nie trzeba nawet wycierac bo chociaz woda poczatkowo stworzy cienka wastwe lodu na karoserii to po przejechaniu kilkunastu kilometrow karoseria ogrzeje sie wystarczająco aby lod zniknal. Warunkiem jest minusowa temp. bo wtedy nie ma breji na drodze i nic nie chlapie spod kol auta przed nami. Jesli temp utrzymuje sie ponizej -5 to auto jest caly czas czyste, chyba ze ktos lubi sie bawic recznym;p wpysk.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.