Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pompa wody?

Featured Replies

Napisano

Witam. W mojej Asterce w środku samochodu słychać jak przelewa się woda. Robi się to po dodaniu gazu, jak wkręca się na obroty. Płynu w zbiorniczku nie ubywa więc to chyba nie UPG. Mechanik przy wymianie płynu powiedział, że nie umiał odpowietrzyć układu i że to coś z pompą wody. Czy można to jakoś sprawdzić czy to ta pompa?

Napisano

Układ odpowietrza się samoczynnie po otwarciu termostatu. To, że słyszysz bulgotanie to może być przez pompę, albo uszkodzoną uszczelkę pod głowicą.

UPG łatwo sprawdzić. Nie powinno być widać bulgotów w zbiorniczku wyrównawczym. Pompę sprawdzisz tylko poprzez jej wymianę. Ew. wymontowanie i dokładne jej obejrzenie.

Napisano
  • Autor

> Układ odpowietrza się samoczynnie po otwarciu termostatu. To, że

> słyszysz bulgotanie to może być przez pompę, albo uszkodzoną

> uszczelkę pod głowicą.

> UPG łatwo sprawdzić. Nie powinno być widać bulgotów w zbiorniczku

> wyrównawczym. Pompę sprawdzisz tylko poprzez jej wymianę. Ew.

> wymontowanie i dokładne jej obejrzenie.

Jak sprawdzić te "bulgoty w zbiorniczku"?

I jeszcze jedno pytanie. Czy płyn powinien się przelewać do zbiorniczka w trakcie pracy silnika?

Napisano

A tego co słyszałem przelewanie w Astrze G jest ok. Bulgoty widać jako pęcherzyki powietrza wydobywające się z płynu. Inny rodzaj sprawdzenia to macanie węży od chłodnicy. Jeśli są twarde (nabite) to bardzo możliwe, że UPG.

Napisano

niektore silniki, np diesel 2,0 są tak skonstruowane, że płyn się przeplewa bez przerwy do zbiorniczka. nie wiem jak jest w twoim przypadku

Napisano
  • Autor

No właśnie w Corsie mi się też przelewało a teraz tylko trochę i sporadycznie. Ale najbardziej mnie niepokoi to bulgotanie przelewającej się wody które słychać wewnątrz auta.

Napisano

> No właśnie w Corsie mi się też przelewało a teraz tylko trochę i

> sporadycznie. Ale najbardziej mnie niepokoi to bulgotanie

> przelewającej się wody które słychać wewnątrz auta.

mam chyba ten sam silnik i u mnie nic się nie przelewa .

Odpowietrzanie układu chłodzenia odbywa się samoczynnie przez wężyk idący od górnego lewego rogu chłodnicy do zbiornika wyrównawczego albo wg Etzolda przez wykręcenie czujnika temp. zegarów . Przyczyny bulgotania nie upatrywałbym w pompie wody .

Zobacz na zimnym silniku , czy po odkręceniu korka zbiornika wyrównawczego widać w płynie pęcherzyki gazu.

Napisano

U mnie tez na zimnym bulgota,

ale tylko chwilkę i jest to na bank nagrzewnica zlosnik.gif

Dopóki sie nic nie dzieje olej zlosnik.gif

Napisano

> U mnie tez na zimnym bulgota,

U mnie również na ciepłym... wrrr.gif Jak silnik schodzi z obrotów. Nigdy jak dodaję gazu.

>...jest to na bank nagrzewnica

Potwierdzam - słychać wewnątrz auta - pod maską nie ma żadnych efektów dźwiękowych.

> Dopóki sie nic nie dzieje olej

2 dni temu zmieniłem chłodnicę (stara trochę się pociła). Efekt bulgotania znacznie się zmniejszył. Mój nadworny "szpec" stwierdził, że zapowietrzenie układu mogło być również efektem nieszczelnej chłodnicy.

... Jednak dalej bulgocze... ale o wiele mniej.

Chciałem się zapytać tych co temat przerabiali - jak mogą być bardziej twarde węże podczas padniętej UPG? Czy zaworek w korku nie odprowadzi nadmiaru ciśnienia? Przecież korek i tak zawsze utrzymuje jakieś tam ciśnienie w układzie i generalnie przewody chłodnicy zwykle są twardawe... na tyle na ile im zaworek w korku "pozwoli"... Jak to z tym jest?

Napisano

Zaworek w chłodnicy zaczyna się otwierać po osiągnięciu ponad 1 atm. Dodatkowo ma on małą przepustowość żeby płyn nie parował. Przy uszkodzeniu UPG dostaje się więcej gazu niż zaworek zdoła odprowadzić. Załóżmy, że ciśnienie w układzie wzrośnie do 2 atm. Napompuj tak koło od roweru to ciężko będzie ugiąć oponę. Ot cała filozofia wink.gif

Napisano

> Zaworek w chłodnicy zaczyna się otwierać po osiągnięciu ponad 1 atm.

Właśnie wartość tego ciśnienia była dla mnie tajemnicą. Dzięki.

> Dodatkowo ma on małą przepustowość żeby płyn nie parował. Przy

> uszkodzeniu UPG dostaje się więcej gazu niż zaworek zdoła

> odprowadzić. Załóżmy, że ciśnienie w układzie wzrośnie do 2 atm.

> Napompuj tak koło od roweru to ciężko będzie ugiąć oponę. Ot

> cała filozofia

No i tu jest mały szkopuł... znam budowę różnych rozwiązań konstrukcyjnych korka zbiorniczka oraz znam budowę zaworka dętki... Zaworek dętki nie potrafi spuścić nadmiaru ciśnienia w oponie (czy to samochodowej czy rowerowej). Natomiast zaworek w korku działa tak, że po osiągnięciu odpowiedniego ciśnienia upuszcza nadmiar ciśnienia...

Co do przepustowości to zapewniam Ciebie, że zaworek w korku ma taką, iż przepuści duuuuuuużo "gazów" w bardzo krótkim czasie... o ile będzie odpowiednio duże ciśnienie.

No późno jest i nie chce mi się cykać fotek... ale pokazał bym Tobie to na na samym korku... jaki to otworek jest on w stanie osiągnąć... przy niewielkim nacisku na samą że tak to nazwę membrankę.

Napisano

> przepuści duuuuuuużo "gazów" w bardzo krótkim czasie... o ile

> będzie odpowiednio duże ciśnienie.

I tu tkwi cała tajemnica twardych węży. Gdyby zaworek był zamknięty to silnik z uszkodzoną UPG nadmuchałby powiedzmy 10atm (trochę mniej niż ma sprężania). Zaworek upuszcza to do powiedzmy 2atm, ale to i tak prawie 2x więcej niż normalnie. I stąd efekt. Ciśnienia były przykładowe.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.