Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Luzy na kierownicy, sciąganie w lewo i stuki

Featured Replies

Napisano

Witam

Od około 1 roku auto podczas jazdy na wprost delikatnie sciąga mi w lewo. Dodatkowo zaczeło coś głucho stukać. Jeszcze w zeszłym roku myślałem że nie przejde badań technicznych, ale widać jakoś zmieściłęm się w "normie". Jednak gość zapowiedział by przygotowywać się do wymiany amortyzatorów, a to stukanie to podobno wybite poduszki amortyzatorów.

Ostatnio zauważyłem też coraz większe luzy na kierownicy, i zarazem jeszcze większe sciąganie auta w lewą strone. Podczas jazdy na wprost musze coraz bardziej "kontrować" kierownicą.

Na torach tramwajowych czasem mam wrażenie jak bym miał niedokręcone koła, tak samo podczas jazdy na wprost na kierownice przenosi się takie dziwne "szarpanie" lewo/prawo.

I teraz mam dostęp do warsztatu, narzędzi i pomocnika - ale tylko w niedziele... Więc musiał bym wcześniej wszystko co potrzebne kupić. I tu moje pytanie - co należało by wymienić?

Astra 1.4, 92 rok, od 3 lat w kraju, nic nie wymieniane.

- napewno amortyzaroty, czytając forum zdecydowałęm się na gazowe Kayaba

- napewno te wspomniane poduszki wraz z łożyskami i blachą

co jeszcze może kwalifikować się do wymiany?

Końcówki drążków kierowniczych ?

łączniki stabilizatorów ?

czy trzeba wymieniać całe wachacze ?

Może mi ktoś podpowiedzieć co napewno trzeba wymienić, a co ewentualnie przy okazji ?

pozdrawiam

Napisano

Warto też przyjrzeć się przegubom wahaczy i tulejom metalowo-gumowym. Tam najczęściej pojawiają się luzy. Przy wymianie amortyzatorów i tak będziesz wyjmował kolumnę, więc możesz wszystkie elementy (końcówki drążków kierowniczych, przeguby wahaczy) sprawdzić po ich odłączeniu od kolumny. Nie musisz wszystkiego wymieniać na raz bo może się to okazać niepotrzebne. Wahaczy nie musisz wymieniać całych, wystarczy same tuleje i przegub (ale trzeba mieć jakąkolwiek prasę, lub duże imadło). Końcówki drążka stabilizatora jeśli nie urwane to też nie ma takiej potrzeby.

Napisano

Witam.

Podjedz na stacje diagnostyczna tam gdzie robia przeglądy rejestracyjne. Niech autko puszcza przez ścieżke, wtedy będziesz dokładnie wiedział co w zawieszeniu jest do wymiany. U mnie na wsi kosztuje to 20-30zł.....

Pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.