Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Płyn chłodzący do JTD - Paraflu UP czy moze coś innego?

Featured Replies

Napisano

Jestem przed wymianą termostatu i w zwiazku z tym chciałem się upewnic jakim płynem chłodzącym zalać Stilona po wymianie? Obecnie jest zalany zielonym a wiekszośc nowych Fiatów jest zalewana rózowym. W instrukcji jest napisany Paraflu UP, który kosztuje 20 zł za litr, co daje całkiem niezłą sumkę przy wymiane całości. Zastanawiam się na jakimś Innym w normalnej cenie (Dangel 2000 5l za 35 zł). Dostępny jest także w normalnych cenach Paraflu 11 i Paraflu Europa. Czy ktos eksploatuje Stilo na nieoryginalnym płynie chłodzącym?

Napisano

> Jestem przed wymianą termostatu i w zwiazku z tym chciałem się

> upewnic jakim płynem chłodzącym zalać Stilona po wymianie?

> Obecnie jest zalany zielonym a wiekszośc nowych Fiatów jest

> zalewana rózowym. W instrukcji jest napisany Paraflu UP, który

> kosztuje 20 zł za litr, co daje całkiem niezłą sumkę przy

> wymiane całości. Zastanawiam się na jakimś Innym w normalnej

> cenie (Dangel 2000 5l za 35 zł). Dostępny jest także w

> normalnych cenach Paraflu 11 i Paraflu Europa. Czy ktos

> eksploatuje Stilo na nieoryginalnym płynie chłodzącym?

Też się kiedyś zastanawiałem ale w sumie płynu nie zmienia się co miesiąc więc zalałem paraflu up ponownie. Może dzięki temu nie ma żadnych problemów?? W forddzie zalewam jakimś zwykłym niemieckim płynem i też dobrze chodzi.

Napisano

> W instrukcji jest napisany Paraflu UP, który kosztuje 20 zł za litr, co daje całkiem niezłą sumkę przy wymiane całości.

O ja, ale wy macie dobrze w tym Poznaniu biglaugh.gif, 20 zł za 1 litr, też tak chce food.gif. U mnie litr Paraflu kosztuje 35 zł i tu można ponarzekac hehe.gif.

Pamiętaj o dodatkowym koszcie w postaci wody destylowanej icon_eek.gif.

No i pamiętaj, że Paraflu jest koncentratem. Do rozcieńczenia z wodą destylowaną 1:1 skromny.gif

>Zastanawiam się na jakimś Innym w normalnej

Pewnie to bez znaczenia,ale może coś dla chłodnicy gorzej na nie Paraflu hmm.gif(szybsze utlenianie się i korozja confused.gif), ale czy to wyjdzie od razu niewiem.gif. Ja mam Paraflu i "Aldi" ma rację płynu chłodzącego nie wymienia się często, więc może warto zainwestowac ???? cfaniaczek.gif

Napisano

> (szybsze utlenianie się i korozja ), ale czy to

> wyjdzie od razu . Ja mam Paraflu i "Aldi" ma rację płynu

> chłodzącego nie wymienia się często, więc może warto

> zainwestowac ????

Dokładnie. To nie filtr kabinowy - a takie oszczednosci lubia sie mscic...

Napisano
  • Autor

> Dokładnie. To nie filtr kabinowy - a takie oszczednosci lubia sie

> mscic...

Rozumiem wasze podejście ale płyn chłodzacy to naprawde dośc prosta formuła, jest zdecydowanie prymitywniejsza niż oleju czy płynu hamulcowego! Na dodatek wiekszośc płynów dostepnych na rynku spełnia ostrzejsze normy i ma lepsze parametry niż wielokrotnie drozszy Paraflu UP. Kazdy producent ma w swojej ofercie płyn chłodzacy, który poleca miedzy innymi do Stilo. Sam juz nie wiem ale to chyba jak z kranówka od uzdrowicela po 100 zł za litr!

Napisano

Jeśli chodzi o płyn to jak już to właśnie PARAFLU UP

Ja jeździłem na MOTUL INUGEL. Płyn się dużo później rozpręża i wytwarza mniejsze ciśnienie w układzie smile.gif

Co do mieszania to pomieszani 1L PŁYNU na 0,75 WODY w razie czego w lato będzie się mniej grzało w korkach smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.