Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sonda lambda - wiem, że było ale nie tak! Help!

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich!

Zacznę od krótkiego opisu. Podczas długiej jazdy zapalił mi się check engine. Po jakimś czasie zgasł. Potem znowu się zapalił i tak dalej. Zdiagnozowałem błędy i wyszłedł 0130 (Regulacja poza zakresem / nieprawidłowy sygnał sondy?). Podjechałem więc na analizę sondy na komputerze. Oscylacje napięcia wahały się między około 200-500 mV a po chwili prawie ich nie było tzn. między około 400-600 mV. Czyli sonda trochę wariuje. Stwierdziliśmy z mechanikiem, że należy ja wymienić. Kupiłem więc oryginał GM wyprodukowany przez Boscha (260 zł.). Przy wymianie okazało się, że wtyczki są podobne ale nie takie same i musiałem przelutować wtyczkę. Kolory kabelków były takie same (biały, biały, szary, czarny) ale zamienione miejscami. W starej sondzie patrząc od lewej strony wtyczki były w takiej kolejności: biały, biały, czarny, szary a w nowej: biały, biały, szary, czarny. Przelutowałem więc nową wtyczkę zachowując kolejność kabli we wtyczce a nie kierując się kolorami. Tzn w moim przypadku polutowałem czarny z szarym i szary z czarnym. Czy dobrze to wymyśliłem to nie wiem. Astra odpaliła i wszystko wydawało sie OK.

I znowu po kilkukilometrowej jeździe zapalił się check engine ale już nie zgasł. Po diagnozie znowu błąd 0130 i 0170 (Nieprawidłowy skład mieszanki - mieszanka za uboga lub za bogata). Po tym przypadku skasowałem kompa, rozgrzałem silnik aż do momentu włączenia wentylatora chłodnicy i pojechałem na jazdę próbną. Niestety znowu to samo: 0130 i 0170. Nadminię też że stara sonda była juz pozbawiona metalowego kapturka osłaniającego ceramiczny czujnik sondy więc na pewno kwalifikowała się do wymiany.

Co robić? Zamieniać przewody aby pasowały kolorami? Sam już nie wiem. Ciekawe co wykazałby komputer?

Proszę o sugestie. Zgóry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam

Damian

Napisano

> Witam wszystkich!

> Zacznę od krótkiego opisu. Podczas długiej jazdy zapalił mi się check

> engine. Po jakimś czasie zgasł. Potem znowu się zapalił i tak

> dalej. Zdiagnozowałem błędy i wyszłedł 0130 (Regulacja poza

> zakresem / nieprawidłowy sygnał sondy?). Podjechałem więc na

> analizę sondy na komputerze. Oscylacje napięcia wahały się

> między około 200-500 mV a po chwili prawie ich nie było tzn.

> między około 400-600 mV. Czyli sonda trochę wariuje.

> Stwierdziliśmy z mechanikiem, że należy ja wymienić. Kupiłem

> więc oryginał GM wyprodukowany przez Boscha (260 zł.). Przy

> wymianie okazało się, że wtyczki są podobne ale nie takie same i

> musiałem przelutować wtyczkę. Kolory kabelków były takie same

> (biały, biały, szary, czarny) ale zamienione miejscami. W starej

> sondzie patrząc od lewej strony wtyczki były w takiej

> kolejności: biały, biały, czarny, szary a w nowej: biały, biały,

> szary, czarny. Przelutowałem więc nową wtyczkę zachowując

> kolejność kabli we wtyczce a nie kierując się kolorami. Tzn w

> moim przypadku polutowałem czarny z szarym i szary z czarnym.

> Czy dobrze to wymyśliłem to nie wiem. Astra odpaliła i wszystko

> wydawało sie OK.

> I znowu po kilkukilometrowej jeździe zapalił się check engine ale już

> nie zgasł. Po diagnozie znowu błąd 0130 i 0170 (Nieprawidłowy

> skład mieszanki - mieszanka za uboga lub za bogata). Po tym

> przypadku skasowałem kompa, rozgrzałem silnik aż do momentu

> włączenia wentylatora chłodnicy i pojechałem na jazdę próbną.

> Niestety znowu to samo: 0130 i 0170. Nadminię też że stara sonda

> była juz pozbawiona metalowego kapturka osłaniającego ceramiczny

> czujnik sondy więc na pewno kwalifikowała się do wymiany.

> Co robić? Zamieniać przewody aby pasowały kolorami? Sam już nie

> wiem. Ciekawe co wykazałby komputer?

> Proszę o sugestie. Zgóry dzięki za pomoc.

> Pozdrawiam

> Damian

Wiesz ja kierowalbym sie kolorami kabelkow, a gdyby cos bylo nie tak kombinowalbym inaczej.

Napisano

witam!! połącz je zgodnie z kolorami , tylko nie lutuj połączeń , połącz je poprzez zagniatanie , np. aluminiowymi rurkami do łączenia przewodów , i zabezpiecz połączenia rurką termokurczliwą , takie połączenie jest pewniejsze . lutowanie stalowych przewodów sondy nie zawsze się udaje !!

Napisano

Odłącz sondę, trzymaj silnik na obrotach i zmierz na których kablach pojawia się napięcie sondy. Potem zmierz napięcia na wtyczce od strony instalacji. Będziesz wiedział, czy lutowanie kabelków było konieczne.

Napisano
  • Autor

> Odłącz sondę, trzymaj silnik na obrotach i zmierz na których kablach

> pojawia się napięcie sondy. Potem zmierz napięcia na wtyczce od

> strony instalacji. Będziesz wiedział, czy lutowanie kabelków

> było konieczne.

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem? Biorę woltomierz, ustawiam prąd stały zakres do 1V lub większy i zobaczyć na której parze zacisków będzie napięcie zarówno na sondzie jak i wtyczce od samochodu? Bedzie tylko na jednej parze? I zaciski mają się zgadzać żeby po połaczeniu trafiły na siebie tak?

Napisano

Tak. Jedna para jest od sondy, a druga jest od grzałki i od strony instalacji będzie na niej tyle co na akumulatorze. Ponieważ sonda będzie pracować bez grzałki to trzeba dać troszkę po garach, żeby się rozgrzała.

Napisano
  • Autor

> Tak. Jedna para jest od sondy, a druga jest od grzałki i od strony

> instalacji będzie na niej tyle co na akumulatorze. Ponieważ

> sonda będzie pracować bez grzałki to trzeba dać troszkę po

> garach, żeby się rozgrzała.

Dzięki.

Sorki ale po wczorajszym troszkę ciężko myślę.

Czyli tak: na zaciskach sondy napięcie będzie tylko na jednej parze - jest to sygnał sondy czyli powinien być między 50-950mV. Druga para bez napięcia bo to zaciski zasilające grzałkę - w tej chwili nie podpiete.

Na zaciskach od strony instalacji powinno byc napięcie też tylko na jednej parze ale na tej drugiej w porównaniu do sondy i wynosić będzie tyle co na akumulatorze. Drua para bez napięcia - na nią ma trafić sygnał z sondy.

Chyba dobrze to pojąłem?

Pozdrawiam

Napisano

Na białych przewodach sondy jest grzałka, tych nie odłaczaj od wiązki, bo zimna sonda nie generuje napięcia!!! Powinny iść one do przewodów wiązki o kolorach: czerwono-niebieski oraz czarno-brązowy. Pozostałe (czarny i szary) odłacz, włacz silnik i tak podłacz do miernika prądu stałego, żeby wskazywał napięcie dodatnie od 0,1 do 0.9V (oscylacje). Teraz będziesz wiedział, że ten kabelek sondy podłaczony do masy miernika musi iść do masy wiązki - przewód brązowy, a ten drugi podłaczony do plusa miernika to ten, na którym jest napięcie sondy - podłaczasz go do zielonego. Takie kolory sa w silniku X14XE.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

Witam!

No i stało się. Naprawiłem.

Dziękuję wszystkim (szczególnie master22221 za wyczerpujący temat opis) którzy przyczynili się do mojego sukcesu.

A tak z ciekawostek "dropsa". Przy pomiarach wtyczki od strony instalacji napięcie akumulatora mam nie tylko na jednej parze przewodów a na dwóch kombinacjach tzn na kablach [czerwono-niebieski/czarno-brązowy] oraz na skrajnych kablach wtyczki [czerwono-niebieski/zielony].

Poza tym kable w obu wtyczkach teraz się zgadzają a komputer nie wykazuje błędu.

Pozdrawiam. 20.GIF

Napisano

> Przy pomiarach wtyczki od strony

> instalacji napięcie akumulatora mam nie tylko na jednej parze

> przewodów a na dwóch kombinacjach tzn na kablach

> [czerwono-niebieski/czarno-brązowy]

To oczywiste: zasilanie grzałki sondy

> oraz na skrajnych kablach

> wtyczki [czerwono-niebieski/zielony].

czerwono-niebieski: +12V zasilanie grzałki sondy i osprzętu silnika, czujników, wtryskiwaczy itd...

zielony: napięcie sondy - 0-1V

Po właczeniu zapłonu przy zimnej sondzie napięcie na niej jest 0V, więc zgadza się, na ww. przewodach będzie +12V z akumulatora, potem po właczeniu silnika powinno oscylować ok. 13V-14V, jak sonda oscyluje...

Pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.