Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rozrusznik marea 1.8 - nie pasuje

Featured Replies

Napisano

Rozrusznik zamilkł, stukanie młotkiem nie pomogło (podejrzewałem zawieszenie się szczotek).

Kupiłem na Allegro za 100 zł rozrusznik do tego silnika (marea 1.8 rocznik 1997).

Po wyciągnięciu starego okazało się, że jest inny.

Konkretnie: stary to Bosch a kupiony to Magneti Marelli.

Różnią się długością, ale przede wszystkim średnicą podtoczenia od strony koła zębatego (bendiksa).

Magnetti Marelli ma średnicę wiekszą o ok. 15 mm i po prostu nie wchodzi na miejsce starego rozrusznika (ogranicza to blaszana podkładka miedzy silnikiem i skrzynia biegów).

Czy ktoś ma pomysł na ten problem? confused.gif

Z góry dziękuję za rady typu "kup rozrusznik identyczny jak był dotychczas".

Napisano

Może podanie fotek coś by nasunęło. Ja np jestem wzrokowcem.

A jeśli nie, to jaką inną radę można dać, jak "kup rozrusznik identyczny jak był dotychczas"?

Swoją drogą to zastanawiające, bo w oryginale montowany był z pewnością Magetti Marelli i taki sprzedali, ktoś (widocznie) zakombinował na Bosch'a. Więc musi być ruch powrotny. Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> Może podanie fotek coś by nasunęło.

Spróbuję dzisiaj zrobić fotki

> Swoją drogą to zastanawiające, bo w oryginale montowany był z pewnością Magetti Marelli

Rozrusznik i sposób montażu wyglądają na fabryczne.

Blaszana podkładka między silnikiem i skrzynią ma okrągły otwór na rozrusznik - może w pewnym momencie producent zmienił typ rozrusznika i dostosował do niego otwór w tej blasze?

Właśnie ta blacha wygląda na podkładkę redukcyjną - gdyby jej nie było, to rozrusznik Magneti Marelli pasowałby bez problemu (rozstaw śrub mocujących jest taki sam).

Zastanawiałem się nawet nad obcięciem tej blachy, ale nie ma dostępu (konieczne byłoby wyciągnięcie skrzyni).

Napisano

> Zastanawiałem się nawet nad obcięciem tej blachy, ale nie ma dostępu

> (konieczne byłoby wyciągnięcie skrzyni).

Właśnie w tym jest problem.

Napisano

> Spróbuję dzisiaj zrobić fotki

> Rozrusznik i sposób montażu wyglądają na fabryczne.

> Blaszana podkładka między silnikiem i skrzynią ma okrągły otwór na

> rozrusznik - może w pewnym momencie producent zmienił typ

> rozrusznika i dostosował do niego otwór w tej blasze?

U mnie w 1,6 z 2000 roku też miałem z tym jaja jak pękła mi głowiczka, okazało się, że mam bendix i głowiczkę zupełnie z innej bajki niż te dostępne, nie udało mi się dostać głowiczki, udało mi się znaleźć zamiennik/regenerowany, zdaje się, że do mojego silnika było kilka rodzajów rozruszników(z lub bez przekładni oraz różne konfiguracje głowiczek i bendixów) i zależało to od czyjegoś humoru w fabryce.

Generalnie współczuję, niestety mam wrażenie, że niedługo kupię sobie oryginał po numerach z eper'a.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Możliwe ze dostałeś np. od 1.6 bo tak naprawdę o ile się nie mylę to maja takie same dziury

Napisano
  • Autor

Dziękuję za podpowiedzi.

Stary rozrusznik po podłączeniu do akumulatora nie kręcił, ale słychać było stuk tzw. automatu.

Rozebrałem, przeszlifowałem krawędzie szczotek (zużyte tylko ok. 1/3 długości cool.gif), złożyłem do kupy i o dziwo - DZIAŁA. yay.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.