Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mini test - Fiat Panda 1.1 54KM Fresh

Featured Replies

Napisano

Fiat Panda 1.1 54KM Fresh

W dzisiejszym teście chciałbym zaprezentować samochód, który okazał się wielkim hitem w segmencie aut małych. Tym samochodem jest "Miś" czyli Fiat Panda. Od początku wejścia na rynek światowy zdobyła już bardzo dużą rzeszę klientów, stając się liderem rynku w swoim segmencie.

Ale żeby nie było mi tak łatwo w moje ręce trafiła najtańsza "goła" wersja wyposażeniowa. Czy Panda może się podobać? To już rzecz gustu.

Krótka historia

Panda, która wytwarzana w polskiej fabryce w Tychach, debiutowała na rynku światowym w połowie 2003 roku. Na naszym rynku sprzedaż rozpoczęła się we wrześniu 2003r. Dostępna jest z jednym 5 drzwiowym nadwoziem, przypominającym trochę większa siostrę Multiplę.

Ocena wnętrza oraz komfortu jazdy

A więc zacznijmy. Fiat Panda, mały typowo miejski samochód. Ale dzięki swojemu wysokiemu nadwoziu zapewnia sporo miejsca (nad głową). Jak w każdym samochodzie marki Fiat pozycja za kierownicą jest dobra. Siedzimy wysoko, co daje dobrą widoczność. Deska rozdzielcza jest przejrzysta i ergonomiczna. Wszystko jest na swoim miejscu. Wadą jest jej zbytnie rozbudowane przy samych nogach. Za to plusem jest bardzo poręczne umiejscowienie lewarka skrzyni biegów. Co zapewnia wygodną zmianę biegów.

Materiały wykorzystane do wykończenia wnętrza są przeciętnej jakości. Plastiki są twarde i niezbyt przyjemne w dotyku. Lecz nie ma co się martwić. Jakość materiałów jest już lepsza w bogatszych wersjach. Pandą, bez żadnego uszczerbku na komforcie, można jeździć w 4 osoby ale jeśli są to rodzice z dwójką małych dzieci z tyłu. Po prostu z tyłu jest bardzo mało miejsca na nogi. Przednie fotele nie zapewniają żadnego trzymania bocznego, ale przecież to nie jest samochód sportowy, tylko typowy mieszczuch!

Bagażnik jest małej pojemności (tylko 206 litrów) i wystarczy na drobne zakupy z super marketu. Żeby zapakować wakacyjne bagaże trzeba koniecznie wyposażyć się w dodatkowy bagażnik dachowy.

Ocena silnika i osiągów

Mój testowany "Miś" został wyposażony w standardowy dobrze już znany silnik 8 zaworowy o pojemności 1108ccm. Silnik ten jest idealny do aglomeracji miejskich. Owszem nie jest to sprinter którym można by wystartować spod świateł jak rakieta, ale czego chcieć więcej do miasta. Silnik osiąga przy 5000obr./min. maksymalną moc 54KM, zaś jego moment wynosi zaledwie 88Nm przy 2750obr./min. Co przekłada się na jego dosyć słabe osiągi, lecz wystarczające jak na auto miejskie. Przyśpieszenie od 0 do 100km/h, które wynosi 15 sekund, a prędkość maksymalna 150km/h.

Silnik spala średnio 5,7 litra na 100km w cyklu mieszanym. Ten wynik można uznać za dobry. Ale nie do przyjęcia jest spalanie w cyklu miejskim gdzie wynosi ponad 7 litrów. To moim zdaniem bardzo dużo jak na auto tej wielkości.

Podsumowując:

Moja opinia MaxArtur

Fiat Panda jest typowym przedstawicielem aut miejskich i w tej dżungli najlepiej się czuje i sprawdza. Panda przeznaczona jest dla osób posiadających już w swoim garażu większy samochód służący do wakacyjnych wojaży. A opisywany Fiat jest idealny do jeżdżenia po wielkim mieście, na przykład na zakupy.

Plusy

- Cena

- Dobre własności jezdne

- Idealny do miasta

Minusy

- Mały bagażnik

- Słabe wyposażenie standardowe

- Przeciętna jakoś materiałów wykorzystanych do wykończenia

Dane techniczne:

Pojemność silnika: 1108(ccm) benzyna

Moc: 54KM przy 5000obr./min

Moment obr.: 88Nm przy 2750obr./min

Skrzynia biegów: 5 manual

Pojemność bagażnika: 206 l

0-100km/h: 15,0 s

Vmaks: 150 km/h

Zużycie paliwa: 7,2/4,8/5,7 (l/100km) [miasto/poza miastem/cykl mieszany]

Wyposażenie: wersja Fresh 1 airbag kierowcy, immobiliser.

Cena: 27800 zł [wersja testowana]

AUTOR: MaxArtur (ał)

Już niedługo kolejny samochód

P.S. Czekam na Wasze opinie smile.gif

Pozdrawiam

(!Wszelkie prawa do publikacji bez uzgodnienia ze mną zastrzeżone!)

Mini galeria

275115339-panda.jpg

Napisano

"Minusy - mały bagażnik"

hmm.gif a apowiedz mi czego w tej klasie samochodów oczekujesz? Czy Picanto, C1, albo Atos mają większe bagażniki? Zresztą trudno od samochodu tej wielkości wymagać bagażnika jak w Albeii.

Napisano
  • Autor

> "Minusy - mały bagażnik"

> a apowiedz mi czego w tej klasie samochodów oczekujesz? Czy

> Picanto, C1, albo Atos mają większe bagażniki? Zresztą trudno od

> samochodu tej wielkości wymagać bagażnika jak w Albeii.

Ja nie wymagam dużo ale uważam że ten bagażnik jest jednak za mały wink.gif i dlatego zawarłem to w minusach

Napisano

Moje spostrzeżenia - pojeździłem troche takim Fiacikiem - rodzice mojej drugiej połowy mają takiego.

Jest:

- za wysoki i za wysoko ma środek cięźkości - duże wychyły na zakrętach (chociaż nie zaobserwowałem odrywania się tylnych kół od nawierzchni - patrz DW Tico). Dzxieje się tak pomimo iż w trakcie jazdy po nierównościach odniosłem wrażenie że Panda jest o wiele twardsza niż moje toczydełko (Corolla E9)

- co do ilość miejsca tak z przodu jak z tyłu - na ręce i głowe ok ale szczególnie z przodu jest za ciasno na kolana - przez tą wspaniałą konsolę z drążkiem zmiany biegów które niestety już po przebiegu ok 30 - 40 kkm nie wchodzą tak łatwo i precyzyjnie a czasem są trudności z włożeniem "1".

- napewno za słabe jest wyciszenie szczególnie na przegrodzie czołowej (od silnika) co staje się dokuczliwe przy dłuższej jeździe z prędkością od ok 100km/h wzwyż.

- fotele żeczytwiście mogły by być hoć trochę wyprofilowane - są wg mnie przyjemnie twarde ale nie mają żadnego trzymania bocznego ani wyprofilowania pod lędźwie.

Jednym słowem auto wg mnie nadaje się tylko do krótkich wyjazdów do miasta bo dość łatwo się go parkuje (nawet bez wspomagania) oraz ewentualnie na niezbyt duże zakupy.

Zobaczymy jak auta te będą wyglądały i się spisywały za 4 - 5 lat. Jak dotąd Fiaty nie słynęły z bezawaryjności po większych przebiegach, a i z korozją sprawa nie wygląda za dobrze.

Napisano

> Ja nie wymagam dużo ale uważam że ten bagażnik jest jednak za mały i

> dlatego zawarłem to w minusach

No na wakacje bagaznik jest za maly, 4 spiwory, dwa namioty+ karimaty i jakies plecaki, ogolem zdejmuje sie polke i mozna to zmiescic, udowodnione wink.gif ale jesli ktos zamierza dalej jechac i na dluzej faktycznie dodatkowy bagaznik przyda sie:)

z tylu miejsca faktycznie nie za duzo ale z przodu kierowca majacy nawet 192(np ja) miesci sie swobodnie i bez problemu wygodnie sie podrozuje. fotele faktycznie maja zero trzymania bocznego i na ostrych wirazach kierowca lata po calym aucie. Spalanie w zimie mialem chyba az tak wysokie, teraz nie przekraczam 6.5 litra, na trasie cos kolo 5 w miescie 6. polecam autko biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Moje spostrzeżenia - pojeździłem troche takim Fiacikiem - rodzice

> mojej drugiej połowy mają takiego.

> Jest:

> - za wysoki i za wysoko ma środek cięźkości - duże wychyły na

> zakrętach (chociaż nie zaobserwowałem odrywania się tylnych kół

> od nawierzchni - patrz DW Tico). Dzxieje się tak pomimo iż w

> trakcie jazdy po nierównościach odniosłem wrażenie że Panda jest

> o wiele twardsza niż moje toczydełko (Corolla E9)

Zgadza sie jest troche za wysoka, szczegolnie ja odczuwalem boczne podmuchy wiatru. Ale z drugiej strony jak by byla wysokosci SC to miala by owiele mniej miejsca niz teraz wink.gif

> - co do ilość miejsca tak z przodu jak z tyłu - na ręce i głowe ok

> ale szczególnie z przodu jest za ciasno na kolana - przez tą wspaniałą konsolę z drążkiem zmiany biegów

Rozwiazane jest dobre, tylko rzeczywiscie za mocno jest rozbudowana ta konsola. Caly czas obijalem swoje kolano o nia 270751858-jezyk.gif

> które niestety już po

> przebiegu ok 30 - 40 kkm nie wchodzą tak łatwo i precyzyjnie a

> czasem są trudności z włożeniem "1".

A tego niewiem.gif jak sie zachowuje skrzynia po takim przebiegu bo Panda ktora testowalem miała zaledwie 200km przebiegu wiec skrzynia chodzila ok.gif

> - napewno za słabe jest wyciszenie szczególnie na przegrodzie

> czołowej (od silnika) co staje się dokuczliwe przy dłuższej

> jeździe z prędkością od ok 100km/h wzwyż.

ok.gif racja

> - fotele żeczytwiście mogły by być hoć trochę wyprofilowane - są wg

> mnie przyjemnie twarde ale nie mają żadnego trzymania bocznego

> ani wyprofilowania pod lędźwie.

tez racja ok.gif wspomnialem o tym w tescie wink.gif

> Jednym słowem auto wg mnie nadaje się tylko do krótkich wyjazdów do

> miasta bo dość łatwo się go parkuje (nawet bez wspomagania) oraz

> ewentualnie na niezbyt duże zakupy.

waytogo.gif czyli masz taka sama opinie jak ja zlosnik.gif

> Zobaczymy jak auta te będą wyglądały i się spisywały za 4 - 5 lat.

> Jak dotąd Fiaty nie słynęły z bezawaryjności po większych

> przebiegach, a i z korozją sprawa nie wygląda za dobrze.

Zobaczymy moze Fiat sie postarał tworzac Pande i Nas mile zaskoczy ok.gif

Dzieki za opinie

Pozdr. 20.GIF

• 1 miesiąc później...
Napisano

Ja w kwestii formalnej. Zdania nie zaczyna się od "więc" lub "a więc". Normalnemu userowi nie zwróciłbym uwagi, bo nie lubię się wymądrzać. Wydaje mi się jednak, że dziennikarz powinien takie rzeczy wiedzieć.

BTW: Zazdroszczę atrakcyjnej pracy. Też bym sobie potestował...

Napisano

Przed kupnem Punot, rozważałem Pande, ale zraziły mnie obicia drzwi w postaci plasiku. Jedynymi elementami materiałowymi były siedzenia zlosnik.gif

Dlatego wziołem Punto i nie żałuję zlosnik.gif

Napisano

fajne robisz testy claps.gif

tylko dlaczego tutaj a nie na Motokaciku????????????

Napisano
  • Autor

> fajne robisz testy

> tylko dlaczego tutaj a nie na Motokaciku????????????

A to stare dzieje wink.gif Ten byl zamieszczony 22.07.2005 Teraz nowe testy sa na Motokaciku.

Dzis zamiescilem Astre III tydzien temu byl 300C 5.7 Hemi a jeszcze wczewsniej Skoda Octavia II

Napisano

A moze by tak stworzyc podwieszony watek z linkami do twoich testow i mozna by je ogladac kiedy chce?? Bo tak na MK za cwile znikaja. Co sadzisz o tym devil.gif

Napisano

> A to stare dzieje Ten byl zamieszczony 22.07.2005 Teraz nowe testy

> sa na Motokaciku.

> Dzis zamiescilem Astre III tydzien temu byl 300C 5.7 Hemi a jeszcze

> wczewsniej Skoda Octavia II

a zdradzisz jaka masz prace??? bo musze przyznac ze troche Ci zazdroszcze testowania takich autek. Ja czasami wybieram sie do salonu i robie sobie "jazde probna" jakims nowym modelem.

Napisano

> A moze by tak stworzyc podwieszony watek z linkami do twoich testow i

> mozna by je ogladac kiedy chce?? Bo tak na MK za cwile znikaja.

> Co sadzisz o tym

ja popieram ok.gif bardzo dobry pomysl ok.gif

Napisano
  • Autor

> A moze by tak stworzyc podwieszony watek z linkami do twoich testow i

> mozna by je ogladac kiedy chce?? Bo tak na MK za cwile znikaja.

> Co sadzisz o tym

W przygotowaniu jest stronka www, ktora będzie zawierać moje testy zamieszczone na AK waytogo.gif

Napisano
OD kiedy to piekna maszyna ? sick.gif
Napisano

> W przygotowaniu jest stronka www, ktora będzie zawierać moje testy

> zamieszczone na AK

jezeli chcesz mam miejsce na serwerze

Napisano
  • Autor

> jezeli chcesz mam miejsce na serwerze

waytogo.gif dzieki nad tym sie jeszce nie myślałem wink.gif Ale dzieki za propozycje 20.GIF

Napisano

> dzieki nad tym sie jeszce nie myślałem Ale dzieki za propozycje

nawet moge zrobic bardzo prosta w formie strone gdzie beda Twoje wszyckie testy smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.