Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

dead lock - działa, ale hałaśliwie

Featured Replies

Napisano

Chciałbym opisać taki drobiazg, otóż w moim Stilo MW nagle pojawił się taki problem: podwójnemu naciśnięciu guzika zamkniętych drzwi w pilocie (a więc włączeniu systemu dead lock) towarzyszy dziwny hałas (głośny pisk) w drzwiach przednich od strony pasażera. Sprawdzałem - system działa - ponieważ auto zamyka się i nie reaguje na pociągnięcie klamki od wewnątrz, ale sam odgłos jest conajmniej dziwny. Czy ktoś miał takie doświadczenia? Dodam tylko że incydent powstał gdy żona wysiadając z auta (które samo blokuje zamki podczas jazdy), chciała otworzyć drzwi od strony pasażera by coś tam zabrać z siedzenia - okazało się wówczas, że przednie drzwi pasażera pozostają nadal zablokowane. Otwarła je kluczykiem. Od tej pory przy zamykaniu pojawiły się objawy jak powyżej. Dodam tylko jeszcze, że pojedyncza blokada drzwi pilotem przebiega normalnie (bez zbędnych odgłosów) irked.gif.

Napisano

> Chciałbym opisać taki drobiazg, otóż w moim Stilo MW nagle pojawił

Napewno mozna to zwalic na mechanizm odlaczania ciegla od klamek a nie na zamek jakotaki.

1/ przypadkowo dwie sytuacje sie nalozyly na siebie

2/ nasmarowac

3/ "reset" auta poprzez odpiecie aku ?

niewiem.gif20.GIF

Napisano
  • Autor

hmmm... spróbuję chyba od tego odpięcia aku - i tak za dzień dwa będę wymianiał żarówki H7 w reflektorach (a bez odpięcia aku się nie obejdzie), wtedy zobaczę co z tego wyniknie - dzięki!

Napisano

jak Twoja Żona mogła otworzyć kluczykiem drzwi siedząc z przodu jako pasażer.

dopuszczam oczywiście, u Niej spryt równy Coperfieldowi, ale chyba drzwi od strony pasażera nie maja w klamce bębenka zamka ... ?

Napisano

> drzwi od strony pasażera nie maja w klamce bębenka zamka ... ?

Są takie co mają.

Napisano

> Są takie co mają.

ok, o tym nie wiedziałem. czyli wszystko jasne, Żona autora wątku jest sprytna nieczem Coperfield

Napisano

> ok, o tym nie wiedziałem. czyli wszystko jasne, Żona autora wątku

> jest sprytna nieczem Coperfield

no to jeszcze raz i powoli. Siedzisz w aucie w ktorym dead lock odcial ci klamke. otwierasz okno ..ba.. samo sie otwiera . wystawiasz reke z kluczykiem i otwierasz drzwi kluczykiem wkladajac go w zamek. magia swiety.gif

Napisano

> no to jeszcze raz i powoli. Siedzisz w aucie w ktorym dead lock

> odcial ci klamke. otwierasz okno ..ba.. samo sie otwiera .

> wystawiasz reke z kluczykiem i otwierasz drzwi kluczykiem

> wkladajac go w zamek. magia

Żona wysiadła z lewej strony zamknęła drzwi.Chce coś zabrać z fotela pasażera i nie może otworzyć prawych drzwi.Otwiera je kluczykiem.Czy to jest magia?

Napisano

a czemu ty mnie pytasz ? Pytaj zdziwionego 20.GIF

Napisano
  • Autor

> Żona wysiadła z lewej strony zamknęła drzwi.Chce coś zabrać z fotela

> pasażera i nie może otworzyć prawych drzwi.Otwiera je

> kluczykiem.Czy to jest magia?

Dokładnie tak grinser006.gifgrinser006.gif!

Napisano

To ja się tu "wepchnę" wink.gif, bo w temacie.

Czy jak zamykacie drzwi na "dead lock", to kierunkowskazy migają 3 razy????. Bo mi 1. Jak sprawdzic czy to działa?. Zamknąc drzwi (ale zostawic otwarte okno) z pilota 2 "kłódeczka" i szarpnąc za klamke od wew. auta ? i nie powinno się dac otworzyc?(pewnie będzie wył, ale czy przy otwartm oknie się uzbroi?). Opcaj 2 to zamknąc kogoś w samochodzie i niech sprawdzi czy działa?. A jeślli nie działa to co ASO i examiner i mi tą funkcję odpalą?

Napisano

> Co to jest dead lock?

dead lock --> zakleszczenie, blokada

Po dwóch, szybkich naciśnięciach przycisku w pilocie kluczyka

następuje odłączenie mechanizmu klamek od zamka.

Kierunkowskazy powinny błysnąć dwukrotnie i zapala się czerwona dioda w drzwiach kierowcy.

Napisano

> dead lock --

> Po dwóch, szybkich naciśnięciach przycisku w pilocie kluczyka

> następuje odłączenie mechanizmu klamek od zamka.

> Kierunkowskazy powinny błysnąć dwukrotnie i zapala się czerwona dioda

> w drzwiach kierowcy.

Reasumujac - po zamknieciu dead locka:

Jak ktos wybije szybe to nie otworzy drzwi przy pomocy wewnetrznej klamki zlosnik.gifok.gif

Napisano

> Reasumujac - po zamknieciu dead locka:

> Jak ktos wybije szybe to nie otworzy drzwi przy pomocy wewnetrznej

> klamki

Jest ser. biglaugh.gif O to właśnie chodzi.

A także, nie otworzy drzwi tzw. łamakiem czy rozwiercając wkładkę.

Napisano

> Dokładnie tak !

to ja nadal nie kumam: żona (pasażer) siedzi z prawej strony (na logike z przodu, choć są takie z dyrektorskimi zapędami), nie może się wydostac swoimi drzwiami, przeskakuje wewnątrz tunel centralny (zważając nie nabić się na lewarek zmiany biegów), wychodzi drzwiami kierowcy i chce coś wyjąć od strony pasażera. nie może ; więc kluczykiem.

Pytanie, jak już dawała susa na fotel kierowcy to nie mogła za sobą pociągnać rzeczy co je chciała wyjać od strony pasażera ?

To jakaś pokretna historia .... hmm.gif

Napisano
  • Autor

rety... jakie to ma znaczenie? no dobra raz jeszcze sekunda po sekuncie: czas t(zero) - żona parkuje pod domem i wysiada z auta, czas t(1) - żona otwiera tyle drzwi i wyciąga naaszą 2-tenią córę, czas t(2) - żona zamyka drzwi tylne i zauważa że na siedzeniu pasażera z przodu leży torebka, czas t(3) - stojąc z córką na zewnątrz żona próbuje otworzyć przednie drzwi od strony pasażera, a te są zablokowane, czas t(4) - żona otwiera drzwi kluczykiem, bierze torebkę, czas t(5) - żona zamyka auto, włącza dead lock i słyszy ten opisywany dziwny odgłos..... czas t(n) - rozwiewam poruszenie na forum jak to wszystko wogóle było możliwe. Błagam - nie pytajcie jakiego koloru była ta torebka faint.gif Uprzejmie proszę o konstruktywne uwagi i porady sciana.gif

Napisano

> rety... jakie to ma znaczenie?

haha no mowie magia wink.gif

aku odpinales ? moze poki co nie uzywaj ded-locka bo jesli mechanicznie ustrojstwo wysiadlo to szkoda zeby szuralo i uszkadzalo sasiadujace elementy.

Napisano

> to ja nadal nie kumam: żona (pasażer) siedzi z prawej strony

OMG ONA KIEROWAŁA! smile.gifbiglaugh.gifhehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> rety... jakie to ma znaczenie? no dobra raz jeszcze sekunda po

> sekuncie: czas t(zero) - żona parkuje pod domem i wysiada z

> auta, czas t(1) - żona otwiera tyle drzwi i wyciąga naaszą

> 2-tenią córę,

w tym czsie mogla nie zauwazyc wcisniecia przycisku zamykania na pilocie np. w kieszeni

czas t(2) - żona zamyka drzwi tylne i zauważa że

> na siedzeniu pasażera z przodu leży torebka, czas t(3) - stojąc

> z córką na zewnątrz żona próbuje otworzyć przednie drzwi od

> strony pasażera, a te są zablokowane, czas t(4) - żona otwiera

> drzwi kluczykiem, bierze torebkę, czas t(5) - żona zamyka auto,

> włącza dead lock i słyszy ten opisywany dziwny odgłos..... czas

> t(n) - rozwiewam poruszenie na forum jak to wszystko wogóle było

> możliwe. Błagam - nie pytajcie jakiego koloru była ta torebka

> Uprzejmie proszę o konstruktywne uwagi i porady

Napisano

> OMG ONA KIEROWAŁA!

teraz kumam -wszystko jasne.

zgadzam się z przedmówca - bezwład kobiecego używania samochodu mógł spowodować odruchowe zamkniecie pilotem.

Pamiętam własną historię (casus) gdy bedąc za granicą pozostawiłem żonie auto w użytkowanie:

żona dzwoni że jedzie a alarm wyje, okazał się że: po zajęciu mojego miejsca (kierowcy), zamkneła się pilotem będąc wewnątrz, uruchomiła auto i zaczęła kierować.

Jak do tego doszedłem; nie pytajcie, bo roaming mało wówczas nie kosztował.

A wracając do głównego wątku, sugerowałbym następujace działanie: zdemontować boczek drzwi, podnośnik znaczy całe te stalowe ustrojstwo, nasmarować przy tej okazji cięgła i zbadać czy nie jest to początek twoich problemów

Napisano
  • Autor

Narazie póki DEAD LOCK IS DEAD, zacznę od zabiegów nieinwazyjnych tj. leczniczego odpięcia aku. Obawiam się, że mogę być jednak skazany na rozbiórkę drzwi i mam takie małe pytanko w związku z powyższym: czy ktoś ma zdjęcia lub może mi wskazać link do strony gdzie są zdjęcia tego mechanizmu - taki live podczas demontażu... hmm.gif ciekaw jestem jak wygląda cały ten zamek

Napisano
  • Autor

to akurat widziałem - ale i tak serdecznie dziękuję wink.gif

Napisano

> Pamiętam własną historię (casus) gdy bedąc za granicą pozostawiłem

> żonie auto w użytkowanie:

> żona dzwoni że jedzie a alarm wyje, okazał się że: po zajęciu mojego

> miejsca (kierowcy), zamkneła się pilotem będąc wewnątrz,

> uruchomiła auto i zaczęła kierować.

Ale to chyba nie było w Stilo?

Napisano

> Ale to chyba nie było w Stilo?

chyba stilo

Napisano

> chyba stilo

Uruchomienie samochodu oryginalnym kluczykiem powinno wyłączyć alarm. Tak się dzieje gdy przy włączonym alarmie otworzy się drzwi kluczykiem, alarm się włączy ale uruchomienie silnika oryginalnym kluczykiem wyłącza go.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.