Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wentylacja skrzyni korbowej

Featured Replies

Napisano

Czy ten uklad pokazany na załączonym wyciągu z EPC ma za zadania tylko redukowac ciśnienie czy też odprowadzać olej z okolic rozrządu? Mam to gumowe kolanko zaznaczone na czerwono pękniete w miejscu złamania i przez to nieco obrzygany olejem chwyt powietrza i okolice przepustnicy. Olej ma prawo znaleźc się w tym przewodzie?

Ma to kolanko specjalną nazwe coby rozmowa telefoniczna ze sprzedawcą nie przedłużyła się do podawania numeru katalogowego? grinser006.gif

post-109260-14352490472989_thumb.jpg

Napisano

odma ma wyrównywać ciśnienie w skrzyni korbowej ; nie odprowadza oleju . Natomiast w oparach ze skrzyni korbowej znajdują się drobiny oleju silnikowego , pary wodnej , niespalonego paliwa i inne , które zmieszane mogą tworzyć maź podobną do oleju i która w niższych temperaturach przyjmuje postać t.zw. "majonezu" .

Napisano

> Ma to kolanko specjalną nazwe coby rozmowa telefoniczna ze sprzedawcą

> nie przedłużyła się do podawania numeru katalogowego?

Najpierw zapytaj o cenę wink.gif i porownaj z ceną węża w sklepie z częściami choćby od ciągników. Byle był zbrojony i zgięty pod kątem prostym. Utniesz sobie tyle potrzeba.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Najpierw zapytaj o cenę i porownaj z ceną węża w sklepie z częściami

> choćby od ciągników. Byle był zbrojony i zgięty pod kątem

> prostym. Utniesz sobie tyle potrzeba.

> Pozdroofka

Ciężko będzie dopasować cokolwiek nieoryginalnego, ale znając ceny co niektórych mało popularnych części, będę musiał Cie raczej posłuchać 275123014-zielony.gif

Napisano

> Ciężko będzie dopasować cokolwiek nieoryginalnego

Wierz mi, że calkiem łatwo. Poszedłem do sklepu, powiedziałem jaką chce średnicę wewnetrzną (24 - 25 mm), pan pogrzebal na półkach i znalazł ze trzy różne rodzaje.

Druga opcja to wyprawa na szrot. Z reguły mają wielgachne skrzynie az przeróżnymi wężami i każą sobie szukać. Z pewnościącoś dobierzesz. Najczęściej oddają za free bo i tak nie mają co z tym robić.

A tak przy okazji. Tu wątki dokladnie o tej odmie i pozytywnym rozwiązaniu problemu właśnie w sklepach z wężami:

KLIK

KLIK2

Pozdroofka

Napisano

> Ciężko będzie dopasować cokolwiek nieoryginalnego, ale znając ceny co

> niektórych mało popularnych części, będę musiał Cie raczej

> posłuchać

OE 06 56 234 w ASO 21zł,

brat

Napisano
  • Autor

> OE 06 56 234 w ASO 21zł,

> brat

W moim "dobrym sklepie" kolanko stoi za 9 PLN. W miare tanio. Ale jak guma okaże się nazbyt leciwa szukam rur od ciągnika 893goodvibes.gif

Pozdrawiam!!

Napisano

> odma ma wyrównywać ciśnienie w skrzyni korbowej ; nie odprowadza

> oleju .

To którędy do miski olejowej wraca olej smarujący łozyska wałka, popychacze, itp???

Napisano

> To którędy do miski olejowej wraca olej smarujący łozyska wałka,

> popychacze, itp???

spływa grawitacyjnie przez rynienki z powrotem do miski olejowej.

Napisano

> spływa grawitacyjnie przez rynienki z powrotem do miski olejowej.

Kilka razy zdejmowałem pokrywę zaworów w X16SZ i raz w X16SZR i nie widziałem żadnych otworów odpływowych czy rynienek i do tej pory byłem przekonany, że olej spływa z głowicy do miski poprzez skrzynię korbową właśnie tym gumowym kolankiem.

Napisano

> Kilka razy zdejmowałem pokrywę zaworów w X16SZ i raz w X16SZR i nie

> widziałem żadnych otworów odpływowych czy rynienek i do tej pory

> byłem przekonany, że olej spływa z głowicy do miski poprzez

> skrzynię korbową właśnie tym gumowym kolankiem.

patrzę na schemat kanałów olejowych obudowy wałka rozrządu w 8V i rzeczywiście nie ma tam kanałów powrotnych . Może rzeczywiście powrót oleju odbywa się tą grubą rurką hmm.gif . Z drugiej strony jeśli mowa o typowej odmie to spełnia ona inną rolę niż odprowadzanie oleju hmm.gif

Napisano
  • Autor

> patrzę na schemat kanałów olejowych obudowy wałka rozrządu w 8V i

> rzeczywiście nie ma tam kanałów powrotnych . Może rzeczywiście

> powrót oleju odbywa się tą grubą rurką . Z drugiej strony jeśli

> mowa o typowej odmie to spełnia ona inną rolę niż odprowadzanie

> oleju

Rozmawiałem dziś ze sprzedawcą z "dobrego sklepu", który uświadomił mnie, że w większości silników, o ile nie we wszystkich, są kanały, które transportują olej znad głowicy. Jego zdanie potwierdziło gremium zebrane w sklepie palacz.gif Sam niedługo będę zmieniał uszczelke nad klawiaturą w moim X16SZ, więc bedę się ich doszukiwał. Poza tym na czysta logikę - samo kolanko niedługo wytrzymałoby przepływ oleju o temperaturze bliskiej 100 st. C

Napisano

O ile pamiętam to po lewej stronie głowicy (stojąc przodem do silnika) są dwa otwory którymi spływa olej do skrzyni korbowej hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.