Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

moje problemy z LPG, czy można coś zmieniać w instalacji?

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich nie po raz pierwszy w tym temacie. Niestety nie należę do osób, dla których LPG działa znakomicie. Podejrzewam, że to sprawa dwóch czynników, mianowicie gównianego zakładu montującego mi instalacje jak również sterownika. Ale po kolei. Byłem wczoraj na regulacji u innego gazownika u mnie w Ostródzie. Facet dość dziwny z wyglądu, powiedziałem, że przyjechałem na regulację itp. Wcześniej inni brali auto na analizator spalin a ten facet nie - "wyregulował" mi instalację na czuja! Nie wiem jeszcze jakie będzie spalanie, czy nie ma za ubogiej mieszanki, ale nic za to nie wziął. Auto już teraz nie tak często się dławi ale na zimnym silniku spadaja strasznie obroty. To jest mój pierwszy problem, bo nikomu się jeszcze nie udało tak tego ustawić, żeby było ok. Druga kwestia to mieszalnik. Poniżej zamieszczam jego zdjęcia i chciałbym aby ktoś wypowiedział się, do czego służą poszczególne śruby, bo każdy mówi co innego. Ostatnio facet powiedział, że ta na kluczyk 8 jest od biegu jałowego, co moim zdaniem jest bzdurą. Ostatnie pytanie dotyczy sterownika. facet powiedział, że to co mam czyli STAG 2L to szajs i on może mi wstawić za 300 zł inny, który spowoduje, że dawka gazu będzie sterowana przez wskazania sondy, tak jak na benzynie i że nie będzie potrzebny zawór dawki gazu. Co o tym myślicie? Czy warto jest sie ładować w takie coś?

ddb6d10f9066948a.jpg

98cef77400eb7ec5.jpg

Napisano

stag 2l przy swoim smiesznym komputerku ma taka biala wtyczke i widzialem jak cos tam chodzi silniczek od staga2l, wiec pojedz do warsztatu gdzie maja taki maly interface wygladajacy jak przelacznik i niech zaprogramuja jeszcze raz stagusia i wyreguluja na sonde

a tak po kalkulacji po ilu by ci sie zwrucilo 300zl, jakby palil 0,5 l mniej na 100 confused.gifno.gifniewiem.gif proponowalbym konkretny warsztat do regulacji

Napisano
  • Autor

tu nie chodzi o niższe spalanie. Ogólnie auto czasami szarpie na LPG jak dodam gazu no i ma niskie obroty na zimnym. Acha, zapomniałem o najważniejszym!! Gdy wrócę z nawet małej trasy i postawię go na luzie na LPG to co 5 - 10 sekund obroty spadają do 500 obr/min na chwilkę po czym wracają na normalne obroty. Silnik nie gaśnie, światła przygasają. Co to może być? Na benzynie tego nie ma. Fotki wrzucę za pół godzinki to prosiłbym o podpowiedź do czego służą pokrętła.

Napisano

Mam taki sam parownik.

Śruba na ampul (nieco większa , mniejszej nie ruszaj nią nic się nie reguluje.) regulacja czułości <wydajności> parownika.

Wystająca (regulacja palcami) wolne obroty.

Napisano

> Ostatnie pytanie dotyczy sterownika. facet powiedział, że to co

> mam czyli STAG 2L to szajs

miał rację

Napisano

> Do wszim . Jak po wypoczynku?

Dzięki wielkie, ale szkoda że już po beksa.gif Miałem piękne słońce i śliczną zimę cały tydzień a tu w kraju podobno paskudnie było, dodatkowo katastrofa lotnicza, 3 dni żałoby narodowej, bunt celników i prezydent znowu sie obraził faint.gif

> Jak się ma ?

MAP-emulator czekał razem z autkiem cały tydzień na mnie. Nie podrózowałem swoim wehikułem lecz dieslem kolegi zlosnik.gif Ale temat aktualny i do niego wrócę.

Napisano
  • Autor

tak się teraz zastanawiam nad tym wszystkim i jedno mnie ciekawi. Przecież instalacja LPG polega na dopasowaniu odpowiedniej dawki gazu i powietrza. Więc gdzie reguluje się dopływ powietrza w moim parowniku?

Napisano

> tak się teraz zastanawiam nad tym wszystkim i jedno mnie ciekawi.

> Przecież instalacja LPG polega na dopasowaniu odpowiedniej dawki

> gazu i powietrza. Więc gdzie reguluje się dopływ powietrza w

> moim parowniku?

Powietrze z gazem miesza się w mikserze a nie w parowniku. Powietrza się nie reguluje. hmm.gif Tzn reguluje się raz na zawsze 893goodvibes.gif dobierając odpowiednią wielkość miksera.

Napisano

> Powietrze z gazem miesza się w mikserze a nie w parowniku. Powietrza

> się nie reguluje. Tzn reguluje się raz na zawsze dobierając

> odpowiednią wielkość miksera.

no i jeszcze wymiana f. powietrza zmienia regulacje

Napisano
  • Autor

gazownik życzy sobie 300 zł na zmianę sterownika ze staga na bingo. Od razu się Was pytam czy to jest gra warta świeczki i pieniędzy, ale chciałbym aby ta instalacja WKOŃCU chodziła jak należy. Obecne objawy przed regulacją a po moich kombinacjach z pokrętłami, na którą jestem umówiony jutro:

- na niższych obrotach i wyższym biegu po dodaniu gazu auto szarpie, czasami strzela, na NO PB jest ok.

- po dojechaniu np. do świateł (tzn. dotoczeniu się na luzie) i zatrzymaniu samochodzu, silnik co 5 sekund schodzi na 500 obr/min po czym wraza do ok, 950 obr/min. Sytuacja powtarza się dopóki nie przegazuję. Po unormowaniu obrotów znowu jest to samo

- przed moimi kombinacjami z pokrętłami na parowniku, moje punto 1.1 paliło 10 l LPG na trasie przy jeździe 90 - 100 km/h.

Zasadnicze pytanie jest takie. Czy warto zmieniać sterownik, czy to może w czymś pomóc? gazownik powiedział że jak wstawi mi Bingo to dawka gazu będzie sterowana automatycznie ze wskazań sondy lambda i zamiast węża z pokrętłem wstawi mi sam wąż, bez pokrętła. Co o tym wszystkich myśleć, bo już mnie głowa rozbolała i nie wiem co robić. liczę na szczerą pomoc.

Napisano

> gazownik życzy sobie 300 zł na zmianę sterownika ze staga na bingo.

> Od razu się Was pytam czy to jest gra warta świeczki i

> pieniędzy, ale chciałbym aby ta instalacja WKOŃCU chodziła jak

> należy. Obecne objawy przed regulacją a po moich kombinacjach z

> pokrętłami, na którą jestem umówiony jutro:

> - na niższych obrotach i wyższym biegu po dodaniu gazu auto szarpie,

> czasami strzela, na NO PB jest ok.

> - po dojechaniu np. do świateł (tzn. dotoczeniu się na luzie) i

> zatrzymaniu samochodzu, silnik co 5 sekund schodzi na 500

> obr/min po czym wraza do ok, 950 obr/min. Sytuacja powtarza się

> dopóki nie przegazuję. Po unormowaniu obrotów znowu jest to samo

> - przed moimi kombinacjami z pokrętłami na parowniku, moje punto 1.1

> paliło 10 l LPG na trasie przy jeździe 90 - 100 km/h.

> Zasadnicze pytanie jest takie. Czy warto zmieniać sterownik, czy to

> może w czymś pomóc? gazownik powiedział że jak wstawi mi Bingo

> to dawka gazu będzie sterowana automatycznie ze wskazań sondy

> lambda i zamiast węża z pokrętłem wstawi mi sam wąż, bez

> pokrętła. Co o tym wszystkich myśleć, bo już mnie głowa

> rozbolała i nie wiem co robić. liczę na szczerą pomoc.

Jak dla mnie STAG2L jest gorszy od 1 gen, bo wprowadza niewiadomą pt "co ten sterownik do ch..a robi??"

Każdy sterownik z możliwością podpięcia komputera będzie lepszy.

Za 180 zł możesz sobie kupić STAGa XL, którego montaż polegałby tylko na zamianie samego komputera.

Napisano

> Jak dla mnie STAG2L jest gorszy od 1 gen, bo wprowadza niewiadomą pt

> "co ten sterownik do ch..a robi??"

zlosnik2.gifzlosnik2.gifzlosnik2.gifzlosnik2.gif

Maras! Ty wariacie ! Mało sobie głowy nie odrechotałem i przez ciebie prawie udławiłem się kanapką. Dokładnie takie słowa padły z moich ust podczas moich pierwszych prób regulacji Lecho MiniLmbda (=STAG2L).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.