Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

światła a'la xenon i halogeny

Featured Replies

Napisano

Wiem wiem, temat poruszany tutaj wiele razy.

Ale chciałem się dowiedzieć kilku rzeczy.

Pierwsza to dopuszczenie pojazdu do ruchu, przy żarówkach H7 a'la xenon, bo rozumiem że taie przeróbki nie są z homologacją w Polsce? Jaki nr homologacji to powinien być?

Bo widze choćby na głupim allegro zestawy ze wsadem H7 za 300zł jak i za 1100zł, dlatego pytanie czy to wszystko jest do d... czy tylko te tanie, mimo że wypisują homologacje TUF i E11, polskiej nie wspominają (E1 chyba czy coś?)

Linki do powyższego:

te najtańsze:

http://moto.allegro.pl/item295906817__xenon_zarnk_h1_h3_h4_h7_h11_warszawa_bielany_.html

http://moto.allegro.pl/item295924707_xenony_hid_h1_h7_hb3_hb4_iv_generacji_najnowsze.html

i te drogie:

http://moto.allegro.pl/item296283892_xenony_xenon_h1_h3_h7_homologacja_gwarancja_24mies.html

Nawet jeśli to coś ma dopuszczenie do ruchu to jak to się ma do kloszy ryflowanych (palio/siena) ?

Kolejne pytanie to jak się mają te same przepisy do żarówek typu +90% światła? Oczywiście nie mówie o najtańszym niebieskim badziewiu, tylko phillipsy, osramy, tungsramy.

Które z tych firm kupić a których lepiej nie?

I ostatnie pytanie dotyczy żarówek phillipsa nightguide - bo są do reflektorów refleksyjnych i projekcyjnych - czym to się różni? Przypuszczam że odbłyśnikiem ale jakoś nie umiem sobie wyobrazić tych projekcyjnych (czyli chyba bez odbłyśnika?).

Pozdrawiam i na konkrety czekam.

Napisano

> Wiem wiem, temat poruszany tutaj wiele razy.

polska homologacja zaczyna się zawsze od E20. jeśli żarówki mają na sobie E1 znaczy że homologowano je w dojczlandzie i możesz takie zakładać.

osobiście jeżdżę tylko na takich i jestem z nich bardzo zadowolony. mają to, czego oczekuję:

1) niska cena

2) białe światło

3) homologacja

4) + 30% więcej palacz.gif

i żadne tam MEGA zenon NIE SĄ

to tyle zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

ale MEGA white juz tak zeby.GIF

Po 19zł w makro zdaje się wink.gif firma intertec czy jakoś tak made in china smile.gif

Ale skoro mówisz że dają rade, to może nie ma sensu się pakować np w osramy... zawsze to 20-30zł w kieszeni smile.gif

Napisano

> Po 19zł w makro zdaje się firma intertec czy jakoś tak made in china

nie wiem o których piszesz, ale IMHO te, o których ja pisałem to nie china

Napisano
  • Autor

Aha - to może jakieś lepsze, bo te co widziałem to wszystko ta sama firma mimo że na przodzie inna naklejka smile.gif

Popatrze może znajde coś lepszego smile.gif

Napisano

jesli o zarowki chodzi to polecam Tungsramy sportlight blue +60% biglaugh.gif daja ladne biale swiatlo i swieca na prawde daleko smile.gif a co do xenonow to chyba auto musi byc wyposazone w samopoziomowanie i spryskiwacze zeby sie niebiescy nie czepiali

Napisano
  • Autor

Kupiłem XENON MEGA WHITE smile.gif +30% chyba te same co mrarek smile.gif

Tak jak mówiłem importer INTERTEC germany i INTERTEC polska smile.gif

MAde in korea południowa smile.gif

21.99 w praktikerze były

Na pewno jest różnica w świeceniu, tylko jeszcze nie wiem czy na plus na razie smile.gif

Wydaje mi się że poświata od krótkich na drodze jest prawie tak samo daleka jak w drogowych, ylko oczywiście nisko świecą smile.gif co do boków to testuje smile.gif

Póki co to chyba ładnie świecą ale ja i tak im nie ufam i zamówie na allegro tungsramy zeby.GIF I niech mi się tylko jedna z tych gadzin przepali to od razu wymienie smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.