Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem po regeneracji parownika - dużo pary wodnej

Featured Replies

Napisano

Witam,

w parowniku (land le98) wymieniłem zestaw naprawczy, po złożeniu do kupy wszystkiego wczoraj, i odpaleniu auta z wydechu leci sporo pary wodnej, wiem ze para musi być na lpg, ale jest jej sporo a nie zwróciłem uwagi jak było wcześniej patrzylismy u kolegi w escorcie na gazie takiej pary nie ma, pomyślałem ze może cos źle złożony reduktor ale po ponownym wyjeciu i rozebraniu reduktora w srodku jest wszystko ładnie i sucho

oczywiscie trzeba zrobic regulacje na kompie jeszcze (stag 50) ale czy taka para jest normalna? Płynu chłodniczego nie widac zeby ubywało (ale tez i duzo nie jezdził, tylko na postoju silnik pracował)

Napisano

> czy taka para jest normalna? Płynu chłodniczego nie widac zeby

> ubywało (ale tez i duzo nie jezdził, tylko na postoju silnik

> pracował)

Para jest normalna.

Jak do tego robisz często krótkie trasy to para skrapla się w zimnym wydechu. Stąd na LPG szybciej on koroduje (rozwiązanie to podobno wywiercenie dziurki od spodu, żeby woda wypływała - ale ja robię na tyle długie trasy, że woda odparowuje).

Nie przejmuj się - TTTM - ale wyregulować oczywiście trzeba.

Napisano
  • Autor

> Para jest normalna.

> Jak do tego robisz często krótkie trasy to para skrapla się w zimnym

> wydechu. Stąd na LPG szybciej on koroduje (rozwiązanie to

> podobno wywiercenie dziurki od spodu, żeby woda wypływała - ale

> ja robię na tyle długie trasy, że woda odparowuje).

> Nie przejmuj się - TTTM - ale wyregulować oczywiście trzeba.

no mam nadzieje, właśnie składam parownik jeszcze raz i musi być teraz szczelnie, wiec nie ma mowy żeby coś przeciekało, wiec jeśli znowu będzie pary tak dużo to porostu chyba tylko regulacja na kompie pozostanie i musi być wszystko w normie

Napisano

:witam!! co ma regulacja na kompie do ilości pary wydobywającej się z wydechu ?? albo reduktor puszcza wodę do gazu , albo UPG powiedziała 30.GIF30.GIFpozdrawiam

Napisano

> :witam!! co ma regulacja na kompie do ilości pary wydobywającej się z

> wydechu ?? albo reduktor puszcza wodę do gazu , albo UPG

> powiedziała pozdrawiam

A niby skąd reduktor ma wziąć wodę?

Jak już, to płyn chłodniczy - ale on raczej nie odparuje w temperaturze poniżej stukilkudziesięciu stopni. A jak nie odparuje, to zaleje przewody i/lub silnik.

Regulacja ma tyle, że mieszanka zostanie ładnie i do końca spalona i nie w nadmiarze. Im więcej gazu względem powietrza, tym więcej proporcjonalnie wody w spalinach i tym bardziej się para kondensuje i jest widoczna.

Napisano

witam !! czyli według ciebie , woda kapiąca z wydechu i obłoki pary wodnej to to samo ?? (nie mam na myśli ujemnych temperatur na zewnątrz ) wiadomo że gdy woda lub płyn chłodniczy dostanie się do komory spalania , następuje gwałtowny wzrost dymienia na biało z wydechu (typowy objaw padniętej UPG ) pozdrawiam !!

Napisano

> witam !! czyli według ciebie , woda kapiąca z wydechu i obłoki pary

> wodnej to to samo ??

Prawie. Jest albo skroplona H2O albo odparowana H2O.

W zimnym wydechu się skrapla (oczywiście nie całość, ale część) i stąd potrafi się lać. W ciepłym nie tylko się nie skrapla, ale też odparowuje jak wcześniej się skropliła.

Ale ciągle to ta sama H2O.

> do komory spalania , następuje gwałtowny wzrost dymienia na

> biało z wydechu (typowy objaw padniętej UPG ) pozdrawiam !!

To mowa o dymieniu, czy o parze z wydechu?

Nic mi o tym nie wiadomo, aby dotanie się wody powodowało dymienie.

Napisano
20.GIFwitam !! zapytaj np. sztywnego13 o zdanie wtym temacie !!
Napisano

Obaj chłopaki macie rację. Kłeby pary mogą być wieksze przy przebogaconej mieszance ale także jak najbardziej taki objaw jest typowy przy walniętej UPG gdy do cylindra dostanie się płyn.

Napisano

> Obaj chłopaki macie rację. Kłeby pary mogą być wieksze przy

> przebogaconej mieszance ale także jak najbardziej taki objaw

> jest typowy przy walniętej UPG gdy do cylindra dostanie się

> płyn.

Ale jeżeli nie ubywa płynu to chyba zdecydowanie objaw za bogatej mieszanki? wink.gif

Napisano

> Płynu nie ubywa

No to skoro płynu nie ubywa to nie upg tylko zwykła para wodna z tłumika smile.gif Gdyby spalało płyn to by go musiało ubywać wink.gif Poza tym doszło by jeszcze kilka oznak padniętej upg wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.