Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jakie parametry emulacji, aby ECM nie zbierał śmieci

Featured Replies

Napisano

Przy okazji wizyty w serwisie LPG postanowiłem zmierzyć się z odwiecznym tematem.

Podczas jazdy na LPG, ECM samochodu zbiera jakieś śmieci, co powoduje, że późniejsza jazda na Pb jest delikatnie mówiąc utrudniona, szczególnie na zimnym silniku. Szarpania, czarne kopcenie niczym diesel etc. Konieczność okresowego resetowania.

W archiwum wygrzebałem, że rozwiązaniem problemu może być przestawienie czasów na H0,8 i L0,6.

Gazownik był zaskoczony i sugerował, że w mojej instalacji Elpigaz (II gen) nawet nie da się tego ustawić. Po moich namowach tuk.gif przekopaliśmy menu programu i parametry cudownie się odnalazły...

...i tu moje pytanie:

Parametry H i L są oczywiste i ustawiliśmy je na wspomniane 0,8 i 0,6. Zaskoczyły mnie, jako laika, dwa dodatkowe, które należy ustawić w trakcie definiowania emulacji. O ile pamiętam, są to:

- czas po którym sygnał będzie brany pod uwagę (mierzony), ustawiliśmy go na 150s

- ilość pierwszych fal, które nie będą brane pod uwagę (pewnie pokręciłem opis, ale chyba taki był kontekst)

Jakie wartości powinny mieć parametry, o które pytam?

Czy ustawione czasy H0,8 i L0,6 mają sens?

Prośba o łopatologiczne odpowiedzi, moja wiedza w zakresie LPG jest... taka niewielka jest. shhh.gif

Napisano

> Parametry H i L są oczywiste i ustawiliśmy je na wspomniane 0,8 i

> 0,6. Zaskoczyły mnie, jako laika, dwa dodatkowe, które należy

> ustawić w trakcie definiowania emulacji. O ile pamiętam, są to:

> - czas po którym sygnał będzie brany pod uwagę (mierzony),

> ustawiliśmy go na 150s

To chyba nie o emulacje chodzi tylko raczej o to, po jakim czasie sterownik gazu zaczyna uwzględniać sygnał z sondy do regulowania gazu atturatorem

> - ilość pierwszych fal, które nie będą brane pod uwagę (pewnie

> pokręciłem opis, ale chyba taki był kontekst)

I to tak samo.

W sumie choidz o to żeby sterownik gazu olewał sygnały z sondy gdy ta jest zimna. Ten czas 150 s można by zmniejszyć, bo masz podgrzewaną sondę.

Napisano

Mam wrażenie, że mojego posta w tym temacie wcięło...

Nie będą śmieci wpadały jak dasz stałe napięcie na emulacji, np 0,45 V albo masę.

Tylko check engine będzie się palił. Ale silnik będzie działał w open loop i nie zmieniał map benzyny.

Mam tak w dedykowanej instalce do Nubiry - koltec- necam 3 gen.

Napisano
  • Autor

> Mam wrażenie, że mojego posta w tym temacie wcięło...

> Nie będą śmieci wpadały jak dasz stałe napięcie na emulacji, np 0,45

> V albo masę.

> Tylko check engine będzie się palił. Ale silnik będzie działał w open

> loop i nie zmieniał map benzyny.

> Mam tak w dedykowanej instalce do Nubiry - koltec- necam 3 gen.

Check okresowo mi się zapala i gaśnie, nie zwracam na niego uwagi.

Zobaczę jutro rano co dały dotychczasowe grzebania, gdy silnik będzie w temperaturze otoczenia. Na ciepłym wygląda obiecująco, ale to nie wyrocznia.

Jeżeli moje nastawy nic nie dały uderzę do Ciebie, żebyś pomógł podłubać. ok.gif

Napisano

> Check okresowo mi się zapala i gaśnie, nie zwracam na niego uwagi.

> Zobaczę jutro rano co dały dotychczasowe grzebania, gdy silnik będzie

> w temperaturze otoczenia. Na ciepłym wygląda obiecująco, ale to

> nie wyrocznia.

> Jeżeli moje nastawy nic nie dały uderzę do Ciebie, żebyś pomógł

> podłubać.

W lanosie miałem kiedyś Elpigaza Leonardo Pro.

Napisano

Kumpel w Astrze 2.0 136 koni mial to samo.

Chodzi o to zeby zmienic wypelnienie przebiegu prostokatnego.

Standardowo chyba jest ustawione 0,5 i 0,5 czyli wypelnienie 1/2 a trzeba dobrac metoda prob i bledow inne wypelnienie tak aby sygnal podawany z kompa gazu zgadzal sie z tym co faktycznie jest.

Łopatologicznie:

Przebieg o wypelnieniu 1/2 czyli default mowi kompowi z benzyny ze auto ma caly czas zbyt uboga bogata i on potem na benzynie ma zbyt uboga... <-- to tylko przyklad celu wyjasnienia.

Napisano

Czasy emulacji zależą od ECM (ECU) i rodzaju sondy

W moim przypadku sprawdziły się:

Czas emulacji stanu 'H' - 0,6 [sek]

Czas emulacji stanu 'L' - 0,8 [sek]

...widzę że ty masz na odwrót

ale ja mam sondę 5V z grzałką

Jaki masz dokładnie sterownik (typ, naswa) LPG

Napisano
  • Autor

> Czasy emulacji zależą od ECM (ECU) i rodzaju sondy

> W moim przypadku sprawdziły się:

> Czas emulacji stanu 'H' - 0,6 [sek]

> Czas emulacji stanu 'L' - 0,8 [sek]

> ...widzę że ty masz na odwrót

> ale ja mam sondę 5V z grzałką

> Jaki masz dokładnie sterownik (typ, naswa) LPG

Co do samych nastaw, nie wiem, czy moje są słuszne. Nie wiem też NIC nt. dwóch dodatkowych parametrów, które trzeba ustawić, a które opisałem wyżej. Jest lepiej, ale nie jestem do końca zadowolony z uzyskanego efektu (świecący okresowo CHECK pomijam). Maras sugerował wyżej, żeby odpuścić ten temat i ustawić napięcie.

Auto - Lanos 1,6 16V. Instalacja Elpigaz. Co do samego sterownika, nie mam pojęcia co to jest. Zobaczę to, gdy go odkręcę i dokładnie obejrzę "od podszewki"? Program do tego dosowy, gazownik się irytował, bo nie miał go na laptopie i ciągnął stacjonarny komp do samochodu (nie do końca rozumiem takie rozwiązanie).

Gdzie szukać informacji nt. sterownika? Na nim samym?

Zakładam, że znając model sterownika, znajdę gdzieś program mógłbym podłubać samodzielnie.

Do tego potrzebne jest przedłużenie COM, czy NULLMODEM (jedno i drugie mam gdzieś w śmieciach)?

Napisano

Tak jak podaje Voytec lepsze się wydaje ustawienie dłuższe dla L. Wtedy ECU bedzie miał tendencje do wzbogacania mieszanki co jest lepsze niz uboga i kangurki.

Napisano
  • Autor

> Tak jak podaje Voytec lepsze się wydaje ustawienie dłuższe dla L.

> Wtedy ECU bedzie miał tendencje do wzbogacania mieszanki co jest

> lepsze niz uboga i kangurki.

Hmmm... Wg informacji z mojego kącika, należy przesuwać się w stronę mieszanki ubogiej. Znalazłem w kilku miejscach czasy, które ustawiłem H0,8 L0,6. Dzisiaj, bogatszy o kilka kolejnych odpaleń na całkowicie zimnym silniku, mogę powiedzieć, że przynosi to pożądany efekt. Wspomniane "kangurki" się skończyły.

Próbowałem wcześniej zostawić to (nastawy) w spokoju lub wartości, które proponujecie. Efekt, to kangury, o których wspominasz, a po jakimś czasie, potężny "diesel" z rury wydechowej - dym czarny jak smoła.

Podpowiedzcie jak określić rodzaj sterownika i docelowo soft do tego. Chciałbym się uwolnić w tym względzie od gazownika.

Zakładam, że da się coś jeszcze z tego wycisnąć. Dodatkowo ciekaw jestem teorii Marasa77 o napięciu, chciałbym jej spróbować.

Napisano

Czyli się myliłem. Widocznie dla każdego typu silnika może to być bardziej indywidualna nastawa niz mi sie to wcześniej wydawało.

Napisano

wróżę że twój sterownik to Voila+ bo chyba tylko ten miał soft pod DOS'a.

W moim przypadku domyślne nastawy 0,5/0,5 skutkowały problemami z uruchamianiem zimnego silnika - musiałem zaraz po uruchomieniu pedałować gazem, a jazda na zimnym była praktycznie nie możliwa - obroty można było tylko zwiększyć "impulsowym" wciskaniem pedału gazu (oczywiście dotyczy zasilania noPB). Jak silnik się nagrzał to na noPB silnik był mułowaty i miał dziurę w mocy między ok. 2,5-3k obr/min.

Teraz przy nastawach, które podałem wyżej jak ręką odjął. Silnik uruchamia się bez dotykania gazu nawet przy ujemnych temperaturach i po kilkudniowym postoju i praktycznie nie odczuwam różnicy miedzy jazdą na LPG i noPB

Napisano
  • Autor

> Czyli się myliłem. Widocznie dla każdego typu silnika może to być

> bardziej indywidualna nastawa niz mi sie to wcześniej wydawało.

Eeee... z tą pomyłką, to spokojnie. Zawsze to materiał do przemyśleń.

Jeżeli uda mi się ustalić sterownik i soft, postaram się podłubać bez pomocy szopenfeldziarza-gazownika. Będę wiedział więcej.

Napisano
  • Autor

> wróżę że twój sterownik to Voila+ bo chyba tylko ten miał soft pod

> DOS'a.

Jak to potwierdzić? Skąd wziąć soft do niego?

> W moim przypadku domyślne nastawy 0,5/0,5 skutkowały problemami z

> uruchamianiem zimnego silnika - musiałem zaraz po uruchomieniu

> pedałować gazem, a jazda na zimnym była praktycznie nie możliwa

> - obroty można było tylko zwiększyć "impulsowym" wciskaniem

> pedału gazu (oczywiście dotyczy zasilania noPB). Jak silnik się

> nagrzał to na noPB silnik był mułowaty i miał dziurę w mocy

> między ok. 2,5-3k obr/min.

Aż takich cudów nie miałem, ale silnik uruchamiał się gorzej, zdarzało się, że za 2-3 razem. Później "kangurowanie", "dieslowanie". Teraz jakby OK.

Napisano

Ja w swoim leonardo nigdy nie miałem problemów z emulacją, a była taka jak u Ciebie.

Słuchaj - możesz podjechać, mam softdo ECU silnika i sprawdzimy jak się trimy zmieniają.

Pokażę ci u mnie w nubirze, jak działa na open loop, czyli ze stałym napięciem. Tylko do tego jeszcze przydatny jest przekaźnik odłączający na gazie Checka - tak mam w nubirze w instalacji tzw fabrycznej Koltec Necam.

Napisano
  • Autor

> Ja w swoim leonardo nigdy nie miałem problemów z emulacją, a była

> taka jak u Ciebie.

> Słuchaj - możesz podjechać, mam softdo ECU silnika i sprawdzimy jak

> się trimy zmieniają.

Zaproszenie przyjmuję. Problem w tym, że nawigacja mówi mi, że mam do Ciebie 230km, a kalendarz, że w najbliższym czasie nie będę w okolicach DC. Jeżeli nadarzy się okazja i będzie taka konieczność, dam znać i zajadę.

> Pokażę ci u mnie w nubirze, jak działa na open loop, czyli ze stałym

> napięciem. Tylko do tego jeszcze przydatny jest przekaźnik

> odłączający na gazie Checka - tak mam w nubirze w instalacji tzw

> fabrycznej Koltec Necam.

No tak, ten CHECK kole w oko odrobinkę. Staram się spoglądać w inną stronę, gdy zaczyna błyszczeć. swiety.gif

Napisano
  • Autor

> wróżę że twój sterownik to Voila+ bo chyba tylko ten miał soft pod

> DOS'a.

Zajrzałem przy okazji pod maskę. Nie widzę opisu sterownika, zasłania go fragment obudowy z wtyczką. Naklejka jest zielono-biało-szara. U góry "Elpigaz" u dołu widzę fragment DUŻEGO napisu, a w zasadzie część jego pierwszej litery. Wygląda jak "\", co pasowałoby do Twoich przypuszczeń - "Voila".

Postaram się do tego dobrać.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.