Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ktora instalak lepsza OMVL czy stag 300

Featured Replies

Napisano

witam kolegów, chce zalozyc do swojej audi 1.8 instalacje gazowa i mam dylemat czy lepiej staga 300 czy OMVL moze ktos kiedys miał jakies opinie o tych instalkach

i dziekuje za wszelkie odpowiedzi mimo ze juz od dłuzszego czasu tu żadko zaglądam

Napisano

> witam kolegów, chce zalozyc do swojej audi 1.8 instalacje gazowa

> i mam dylemat czy lepiej staga 300 czy OMVL moze ktos

> kiedys miał jakies opinie o tych instalkach

> i dziekuje za wszelkie odpowiedzi mimo ze juz od dłuzszego czasu

> tu żadko zaglądam

Ja slyszałem ze stag 300 lepszy ale nie używam więc nie wiem czy na 100% tak jest wink.gif

Napisano

To na gazowym raczej takie pytania... wink.gif

OMVL jest trudny w strojeniu, bardzo niewygodnie się robi mapę. Mam znajomych co w Omegach 3.0 V6 mieli OMVL i przerabiali na STAGa. STAG działą bez problemu, z OMVL były ciągłe problemy.

Sam tez mam Staga i polecam. DO tego odpowieni reduktor musi być. Zdecydowanie nie polecam Tomasetto którego mam. Lepszy Zavoli, KME.. Do Omegi poszedł KME Gold, ale tu nie ma potrzeby...

Napisano

> tu żadko zaglądam

Mój kolega jest konstruktorem w firmie robiącej Stagi i z tego co mi opwiada to całkiem solidna konstrukcja. Regulacja jet naprawde prosta i można amemu zrobić jak ktoś ma jakieś pojęcie.

Napisano

> tu żadko zaglądam

Ja mam OMVL-a i ogólnie nie jest źle ale magik od strojenia MUSI mieć pojęcie co robi. Przy dobrych ustawieniach spalanie gazu wychodzi 1:1 /czyli ok. 8 l/100km w mieście/.

Na LPG przejechałem 50 kkm i jak na razie jedyną usterką była padnięta listwa wtryskiwaczy - regeneracja z regulacją 80 PLN

Pozdr.

Napisano

> przy dobrych ustawieniach spalanie gazu wychodzi 1:1 /czyli ok. 8 l/100km w mieście/.

No to akurat nie są dobre ustawienia albo pomiar wadliwy. Z wartości energetycznej (opałowej) LPG wynika, że LPG MUSI spalać więcej niz benzyny w tych samych warunkach....

Napisano

> No to akurat nie są dobre ustawienia albo pomiar wadliwy. Z wartości

> energetycznej (opałowej) LPG wynika, że LPG MUSI spalać więcej

> niz benzyny w tych samych warunkach....

Fakt - do obliczeń przyjąłem, że spala 37 l gazu na 460 km, ale nie uwzględniłem, że silnik rozgrzewa się na noPb. Uśredniając schodzi jakieś 5-6 litrów noPb na każde tankowanie LPG /jeżdżę tylko po mieście/ więc wynika z tego, że spalanie gazu wychodzi jakieś 9,2 l przy 8 litrach noPb

pozdro

Napisano

Przerobilem swoja intalke 2 generacji na Stag 300 pomimo, ze wczesniej auto jezdzilo dobrze, ale za duzo koni zabierala mi zwezka.

Zdecydowalem sie na Stag`a bo na stronie producenta jest dostepne wszystko co potrzeba czyli oprogramowanie, obszerny PDF z opisem ustawienia centralki i podlaczenia, nowsze wersje firmware.

Masz Audi i mozliwe, ze jest w nim zastosowany wtrysk Full group, jesli tak, to bedziesz potrzebowal bardzo szybkich wtryskiwaczy.

W mojej Astrze nie mam tego problemu, bo benzyna jest wtryskiwana sekwencyjnie przez co sa normalne czasy wtrysku na wolnych obrotach.

Podstawa to porzadny reduktor i wtryskiwacze. Ja mam zamontowane Raile, ale najprawdopodobniej zmienie je na cos lepszego. Reduktor KME, niektorzy narzekaja na siadajace cisnienie, ale u mnie sprawuje sie ok. Wlasciwie nalezy wybrac miedzy Zavoli, a KME.

Napisano

ja odpowiem inaczej: a może warto dopłacić parę groszy i założyć brc squent24? ja takową posiadam i jestem bardzo zadowolony. poza tym jest 24 miesiące ogólnopolskiej gwarancji bez limitu km

pozdr.

Napisano

> ja odpowiem inaczej: a może warto dopłacić parę groszy i założyć brc

> squent24? ja takową posiadam i jestem bardzo zadowolony. poza

> tym jest 24 miesiące ogólnopolskiej gwarancji bez limitu km

> pozdr.

Skoro nie ma różnicy to po co przepłacać wink.gif

BRC może i jest dobre, ale:

- stag jest niegorszy

- stag jest bardzo wygodny do amatorskiego grzebania. jasna dokumentacja, prostu program

- stagów jest baaardoz dużo zamontowanych i jeżdzących, więc zupełnie nie ma problemu z ewentualnym zakupem części itp..

Napisano

Napisalem o Stag`u i zdecydowalem sie na niego, bo sam robilem przerobke u dziadka w garazu wink.gif Dostepnosc do oprogramowania, cena interfejsu, itd. to bardzo duza zaleta. Wszystko jest po polsku. Na Stag`a z tego co wiem, wielu instalatorow udziela 24miesiecznej gwarancji, bo sama centralka z tego co pamietam ma na tyle, pozostale elemnty jak wtryski i reduktor moga miec roczna, ale czesto gazownicy daja tyle gwarancji na calosc.

Stag ma plus, ze bez problemu mozna grzebac samemu, jednak w centralce pozniej gazownik moze sprawdzic czy ktos inny sie podlaczal czy nie. Wtedy gwarancja zalezy juz tylko od jego dobrej woli.

Samo ustawianie jest proste, latwe i przyjemne, jezeli oczywiscie wszystko jest ok z montazem i dobranymi elementami, u mnie nie bylo problemow.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.