Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

koltrolka oleju, polo 9N 1,4 benzyna

Featured Replies

Napisano

Witam ! Wystraszyłem się wczoraj, kiedy w czasie jazdy zapaliła mi się kontrolka oleju + piszczenie. Zatrzymałem się, sprawdziłem - olej ok, temperatura też, silnik pracuje normalnie, więc olałem sprawę i pojechałem dalej. Co to może być? Czujnik się zepsuł ?

Napisano

> Witam ! Wystraszyłem się wczoraj, kiedy w czasie jazdy zapaliła mi

> się kontrolka oleju + piszczenie. Zatrzymałem się, sprawdziłem -

> olej ok, temperatura też, silnik pracuje normalnie, więc olałem

> sprawę i pojechałem dalej. Co to może być? Czujnik się zepsuł ?

Czujnik sie zepsul lub spadlo cisnienie oleju. Niemozna tego olewac i raczej niejechalbym dalej z taka awaria lepiej dmuchac na zimne podpiac sie z manometrem i sprawdzic cisnienie.

Napisano
  • Autor

No nie wiem, parę razy włączyłem i wyłączyłem

i jest ok- kontrolka się nie włącza . Przebiegu mam 70 tysięcy, więc silnika nie zużyłem...

Napisano

> No nie wiem, parę razy włączyłem i wyłączyłem

> i jest ok- kontrolka się nie włącza . Przebiegu mam 70 tysięcy, więc

> silnika nie zużyłem...

No to sprawdz polaczenie czujnika. Ogolnie sprawdz cisnienie bo z ukladem olejowym to nie przelewki i okaze sie ze za jakis czas zatarles silnik.

Napisano
  • Autor

Dzisiaj jadę na sprawdzenie ciśnienia, bo się wystraszyłem jak zadzwoniłem do mechanika - powiedział mi, że w tym modelu zdarzały się awarie pompy oleju i zatarte silniki - póki co nie jeżdżę - czekam na diagnozę.

Napisano
  • Autor

Byłem na sprawdzeniu ciśnienia i wszystko jest w porządku z ciśnieniem, wymieniłem czujnik oleju i póki ci jest ok. Ale mechanik straszy mnie wymianą pompy oleju gdyby jeszcze raz się coś takiego zadziało. Ale czy to możliwe? Bo jak kontrolka się zapalała to nawet nie zdążyłem odpalić auta tylko od razu się włączała i było piszczenie. A zawór w pompie który jest jak się zacina to racze j po jakimś czasie się tu uwidacznia moim zdaniem, bo powinien sie otwierać jak jest za duże ciśnienie w silniku.... Sam nie wiem

Napisano

Temat 1000 razy wałkowany i wystarczy przeglądnąć archiwum 270751858-jezyk.gif

Jak ciśnienie jest ok to albo czujniki (lub przewody do nich) a najczęściej jest to zwarcie w liczniku sick.gif

No i Twój mechanior naciąga Cię na pompę. wpysk.gif

Napisano
  • Autor

Jak wszystko zawiedzie-przeczytaj instrukcję obsługi. Przeczytałem i okazało się, że ta lampka od oleju pali się na żółto i dotyczy to poziomu. Olej sprawdziłem dokładnie na równym w garażu i okazało się, że trzeba dolać - dolałem i jest ok. Ale w sumie nie do końca, bo do tej pory wcale mi oleju nie brał a teraz zrobiłem prawie literek dolewki i się wkurzyłem. Obadałem silnik na kanale - suchutki. Od ostatniej wymiany przeturlałem 14000 - już mi się świeci komunikat, że 1000 km do przeglądu - ale nigdy mi nie brał, więc nie wiem co to może być? Uszczelniacze zaworów? Pierdzionki?

Napisano

> Jak wszystko zawiedzie-przeczytaj instrukcję obsługi. Przeczytałem i

> okazało się, że ta lampka od oleju pali się na żółto i dotyczy

> to poziomu. Olej sprawdziłem dokładnie na równym w garażu i

> okazało się, że trzeba dolać - dolałem i jest ok. Ale w sumie

> nie do końca, bo do tej pory wcale mi oleju nie brał a teraz

> zrobiłem prawie literek dolewki i się wkurzyłem. Obadałem silnik

> na kanale - suchutki. Od ostatniej wymiany przeturlałem 14000 -

> już mi się świeci komunikat, że 1000 km do przeglądu - ale nigdy

> mi nie brał, więc nie wiem co to może być? Uszczelniacze

> zaworów? Pierdzionki?

1litr na 14000km to normalne zuzycie oleju wiec nie ma co sie przejmowac poprostu auto nie jest coraz mlodsze.

Napisano
  • Autor

> 1litr na 14000km to normalne zuzycie oleju wiec nie ma co sie

> przejmowac poprostu auto nie jest coraz mlodsze.

No niby tak, ale do ostatniej zmiany nic mi nie pobierał, poprzednio miałem arosę 1,0 16V 50 kucyków i przebieg powyżej 100 tys , jeździłem na Mobil 1 0w40 i nic nie brał

Napisano

> No niby tak, ale do ostatniej zmiany nic mi nie pobierał, poprzednio

> miałem arosę 1,0 16V 50 kucyków i przebieg powyżej 100 tys ,

> jeździłem na Mobil 1 0w40 i nic nie brał

No tak z fabryki jak wyjezdzaja juz maja rozne zucycia oleju. Ale jak przy takim zuzyciu zastanawiasz sie co robic w silniku to mysle ze masz za duzo pieniedzy hehe.gif

Daj sobie spokoj i nie martw sie na zapas.

Napisano
  • Autor

Pieniędzy za dużo nie mam ale jestem perfekcjonistą, co mnie gubi czasami. Jak wspominałem do tej pory nie brał ani grama oliwy, więc stąd mój niepokój. Oliwa uzupełniona i będzie monitoring - może coś się zadziało niedawno i ubywa : może uszczelniacze, może pierdzionki zbierające - wyjdzie w praniu.

Napisano

> może uszczelniacze,

> może pierdzionki zbierające

Przy takim przebiegu mało prawdopodobne waytogo.gif

Napisano

jak ja czytalem na roznych forach, pisano, ze ten typ tak ma:) Nie martw sie, moj tez bierze, szczegolnie jak sie wykorzystuje te 75kucykow.

Napisano
  • Autor

Pytałem kilku mechanioów i powiedzieli mi, że to norma, więc się trochę uspokoiłem - mówią że te 16V toche piją oliwy. Silnik mam suchutki, chodzi ok, więc koniec paniki i jeżdżę dalej

Napisano

> Pytałem kilku mechanioów i powiedzieli mi, że to norma, więc się

> trochę uspokoiłem - mówią że te 16V toche piją oliwy. Silnik mam

> suchutki, chodzi ok, więc koniec paniki i jeżdżę dalej

Wkoncu hehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.