Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowy samochód -> kwestia współwłaściciela...

Featured Replies

Napisano

Niebawem planuję zakup używanego samochodu. Ponieważ ojciec ma zniżki (maksymalne), a ja nie, chciałem zapytać jak wygląda sprawa "współwłaściciela". Czy jeśli będę figurował jak współwłaściciel będą liczyć mi się lata do zniżek? Jak wygląda sprawa przy samym zakupie? Trzeba zaznaczyć już na umowie, że jestem współwłaścicielem? Proszę o plusy i minusy tej "operacji" oraz jakie dodatkowe formalności mnie czekają... dzięki!!! smile.gif

Napisano

Ja tak mialem z zona. Ona miala znizki jako wspolwlasciciel auta swojej mamy ja nie. Wiec auto jest zarejestrowane na nie ona wspolwasciciel i jej znizki obowiazuja a mi sie naliczaja i tak z kazdym rokiem. Wada jedyna taka ze jak masz szkode traca dwie osoby.

Napisano

> Ja tak mialem z zona. Ona miala znizki jako wspolwlasciciel auta

> swojej mamy ja nie. Wiec auto jest zarejestrowane na nie ona

> wspolwasciciel i jej znizki obowiazuja a mi sie naliczaja i tak

> z kazdym rokiem. Wada jedyna taka ze jak masz szkode traca dwie

> osoby.

w przypadku malzenstwa wspolmalzonek nawet nie musi byc wpisany jako wspolwlasciciel bu przejac znizki. Jezeli nie ma ustanowionej odrebnosci majatkowej to jest on wspolwascicielem "z urzedu"

Wiec np. w przypadku zakupu drugiego autka dla wspolmalzonka, ktory nigdy nie mial znizek to i tak znizki na niego przechodza, mimo ze nie byl wpisany w dowod jako wspolwlasciciel pierwszego samochodziku.

Napisano

dopisz sobie ojca jako współwłaściciela (bo po co on ma być ten pierwszy właściciel wink.gif ) - ty będziesz miał jego zniżki a tobie psokojnie lecą dalej zniżki i nie ma to żadnego wplywu na nic.

od razu w umowie kupna wpisz dwóch kupujących, a potem przy zalatwianiu formalnosci wurzędach albo idziesz z ojcem, albo ojciec ci pisze upoważnienie do załatwienia wszystkich spraw zwiazanych z rejestracją samochodu. pamietaj ze musisz w urzędzie miec jego dowód osobisty (no chyba ze w upoważnieniu jest napisane ze legitymuje sie dowodem nr.)

Napisano

> w przypadku malzenstwa wspolmalzonek nawet nie musi byc wpisany jako

> wspolwlasciciel bu przejac znizki. Jezeli nie ma ustanowionej

> odrebnosci majatkowej to jest on wspolwascicielem "z urzedu"

> Wiec np. w przypadku zakupu drugiego autka dla wspolmalzonka, ktory

> nigdy nie mial znizek to i tak znizki na niego przechodza, mimo

> ze nie byl wpisany w dowod jako wspolwlasciciel pierwszego

> samochodziku.

a czy np. mąż ma 60% zniżki i żona przejmuje je wszystki czy tylko te za okres kiedy byli małżeństwem??

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.