Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

problem nowego

Featured Replies

Napisano

witam wszystkich,

tydzien temu sprawilem sobie stilo 1,2 16V, autoko jest ladne, jak na te moc niezle jezdzi ale pojawil sie problem. Podczas przyspieszania samochod zaczyna przyśpieszać następnie traci moc by za chwile ja odzyskac. Co to moze byc- na kompie wszystko ok, nie zapala sie zadne info . Kable, cewka? jakis pomysl ? sory za brak polskich znakow

Napisano

> witam wszystkich,

> tydzien temu sprawilem sobie stilo 1,2 16V, autoko jest ladne, jak na

> te moc niezle jezdzi ale pojawil sie problem. Podczas

> przyspieszania samochod zaczyna przyśpieszać następnie traci moc

> by za chwile ja odzyskac. Co to moze byc- na kompie wszystko ok,

> nie zapala sie zadne info . Kable, cewka? jakis pomysl ? sory za

> brak polskich znakow

a możesz coś powiedzieć o obrotach?? przy jakich traci moc?? z jakich przyspieszasz??

Napisano
  • Autor

> a możesz coś powiedzieć o obrotach?? przy jakich traci moc?? z jakich

> przyspieszasz??

problem pojawia sie przy delikatnym przyspieszaniu zwykle w przedziale 2000-3000 obrotow, potem auto dostaje kopa, ponizej 2000 obrotow "idzie"normalnie. Problem w zasadzie nie wystepuje jezeli przyspieszam bardzo dynamicznie- to zaczy w gazem w podlodze.

Napisano

> problem pojawia sie przy delikatnym przyspieszaniu zwykle w

> przedziale 2000-3000 obrotow, potem auto dostaje kopa, ponizej

> 2000 obrotow "idzie"normalnie. Problem w zasadzie nie wystepuje

> jezeli przyspieszam bardzo dynamicznie- to zaczy w gazem w

> podlodze.

hmm.... wydaje mi sie że ja tez to mam, o ile dobrze mówie to wrażenie jest takie jakby trzymało sie pedał w jednej pozycji...( znaczy silnik ma cały czas taka sama prędkosc obrotową a samochód nie przyśpiesza). Tylko że ja zawsze winiłe za to wyczucie pedału gazu (dla mnie jakiś taki za "delikatyny" jest)

Napisano
  • Autor

tez początkowo sie zastanawialem czy przypadkiem ten motor nie ma takiej charakterystyki ale nie możliwe żeby tak było. dzisiaj miałem taką sytuację: wyprzedzam i początkowo wszystko ok ale nagle samochód jakby stanął w miejscu by za chwilę znowu przyśpieszać, nie za ciekawe było to uczucie podczas wyprzedzania.

Czy ktoś może coś podpowiedzieć? może podpiąć samochód pod egzaminer? kiedyś czytałem że takie objawy mogą występować z powodu nagaru przy zaworach.

Napisano

Przerabiałem to w Bravie 1,2 tylko tam to była wina nieszczelności pokrywki na silniku krokowym. Trzeba było docisnąć i przykleić. A wstilo,1,2 chyba nie ma krokowca?

Napisano

Witam, podłącze się do tematu jesli mozna...też jestem nowy i tez mam mały problemik!

Panowie czy ktoś z Was przerabiał temat stabilizatora w Stilo? Aso twierdzi ze mam do wymiany poduszkę stabilizatora...oczywiscie przy moim szczesciu okazalo się ze poduszki sa sprzedawane w komplecie ze stabilatorem - czyli 600 zł plus robota... z chytrości znalazlem takie coś

czy ktoś z forumowiczow przerabial ten problem? pozdrawiam Grabek

Napisano

> Przerabiałem to w Bravie 1,2 tylko tam to była wina nieszczelności

> pokrywki na silniku krokowym. Trzeba było docisnąć i przykleić.

> A wstilo,1,2 chyba nie ma krokowca?

Cos tam mówią jedni że jest a inni że nie ma/// frown.gif

Napisano

Wiesz co tyle co wyprzedzam to mi sie to nie zdazyło... Jedynie przy ruszaniu najczesciej przy pierwszym i drygim biegu

Napisano

> U mnie sie nie zdażyło coś takiego .Ciężko powiedzieć co to może być. niewiem.gifniewiem.gif

-------------------

Stilo 1.2 Activ

Napisano
  • Autor

zgadza sie, glownie problem występuje przy pierwszym i drugim biegu

Napisano

> wyprzedzam i początkowo wszystko ok ale

> nagle samochód jakby stanął w miejscu by za chwilę znowu

> przyśpieszać

Tak wygląda jazda na zbyt ubogiej mieszance. Jest za dużo powietrza w stosunku do tego co myśli komputer. Przyczyna może być albo mechaniczna (jakaś nieszczelność w układzie dolotowym), albo elektroniczna, np. uszkodzona sonda lambda.

Skorzystałbym najpierw z egzaminera, a martwiłbym się jeśli nic nie wykaże.

Tak się zastanawiam, czy to opóźnienie nie może pochodzić od EGRu. hmm.gif

Napisano

Cześć. Jasne, że te poduszki się przydadzą. Sprawdź jeszcze łączniki stabilizatora, one lubią się........ Resztę kasy przeznacz na browara. 20.GIF Pozdrawiam

Napisano

Wydaje mi się, że ten typ tak ma. U mnie też jest to wyczuwalne, ale nie na tyle aby jakoś tam przeszkadzać w życiu. To nierównomierne przyspieszanie wynika moim zdaniem z nierównej charakterystyki momentu obrotowego tego silnika. Być może są inne przyczyny, ale ja także odczuwam przy przyspieszaniu pewną "dziurę" mniej więcej w zakresie 2000 - 3000 rpm.

Napisano

miałem takie coś kiedyś w bravie , szukałem wszędzie na kompie 0 idealnie ale.... mechanik powiedział że sonda lambda wolno reaguje i że może czas pomyśleć o nowej. Ale kiedy byłem już u tego mechanika i wymieniałem płyn w chłodnicy postanowiłem zmienić też filtr paliwa. Mechanik powiedział że paliwo przez niego ledwo się sączyło i dawno czegoś takiego nie widział. Po wymianie wszystko zaczeło pracować jak w szwajcarskim zegarku. Zniknoł brak mocy i moje obawy że czasem nie ruszę z pod małej górki.

Napisano

Witam! Co do tego przyspieszania... Jeśli myśle o tym samym w moim Stilo też odnosze podobne wrazenie.Lekko powyżej 2.000 obr/min autko dostaje kopa,najlepiej to czuć na drugim biegu. Też sie nad tym zastanawiałem,ale nie wydaje mi sie żeby to był problem techniczny.

Napisano

> Witam! Co do tego przyspieszania...

miałem podobny problem w fiacie Tipo i tam odpowiedzialna za to okazała sie być sonda lambda (krokowca też mi ktoś poradził wymiecić ale nic to nie dało) . Nie pomogła też w moim przypadku wym. filtra paliwa , dopiero sonda rozwiązała problem palacz.gif

pozdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.