Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

problem z nawiewiem w astrze 2

Featured Replies

Napisano

Witam dziwne zjawisko sie stalo w mojej astrze gdy tylko przekrece dylikatnie pokretlo od regulacji temperatury w prawo tzn jak biore na cieplo zaczyna sie dziwny dzwiek takie trrrrrrrrrr i jest to bardzo glosne nie do wytrzymania gdy wezme na zimne do samego konca dzwiek ten ustaje

Dzwiek dochodzi z tunelu srodkowego przy samej podlodze gdy sie dotknie reka obudowy czuc wibracje ,krecilem pokretalami pukalem stukalem pomyslu nie mam co to moze byc

Pytanie takie czy ktos sie spotkal z takim zjawiskiem ?

Jakie urzadzenie moze powodowac takie wibracje i uderzenia skoro wentylator jest w pozycji 0 zero wylaczony. a dzwiek ten powstaje gdy tylko rusze chodz dylikatnie w kierunku ciepla

Napisano

> Witam dziwne zjawisko sie stalo w mojej astrze gdy tylko przekrece

> dylikatnie pokretlo od regulacji temperatury w prawo tzn jak

> biore na cieplo zaczyna sie dziwny dzwiek takie trrrrrrrrrr i

> jest to bardzo glosne nie do wytrzymania gdy wezme na zimne do

> samego konca dzwiek ten ustaje

> Dzwiek dochodzi z tunelu srodkowego przy samej podlodze gdy sie

> dotknie reka obudowy czuc wibracje ,krecilem pokretalami pukalem

> stukalem pomyslu nie mam co to moze byc

> Pytanie takie czy ktos sie spotkal z takim zjawiskiem ?

> Jakie urzadzenie moze powodowac takie wibracje i uderzenia skoro

> wentylator jest w pozycji 0 zero wylaczony. a dzwiek ten

> powstaje gdy tylko rusze chodz dylikatnie w kierunku ciepla

Opisalem juz ten problem co prawda na innym forum, ale dla przypomnienia zamieszcze ten opis i tutaj...

A wiec sa 3 rozwiazania problemu i wiadomosc dobra i zla, ale po kolei...diagnoza niestety nie jest zachwycajaca...jest to uszkodzony zawor ktory steruje praca nagrzewnicy, sa tam zebatki ktore po prostu ulegly zuzyciu (koszt w ASO okolo 600zl jesli wogole czesc bedzie), jesli przekreci sie pokretlo cieple/zimne w pozycje zimne zawor ten zamyka doplyw do nagrzewnicy i analogicznie w pozycji gorace otwiera, problem w tym ze zawor ten juz od jakiegos czasu nie jest produkowany, wiec ewentualnie uzywka lub tez inne wyjscie, zastosowanie tzw przelotki (koszt w ASO okolo 120zl), czyli doplyw do nagrzenicy bedzie caly czas, jednak pozostanie mozliwosc sterowania cieplo/zimno normalnie pokretlem, malym mankamentem tego rozwiazania jest podwyzszenie o 2-3 stopnie celsjusza temperatury przy pracy klimatyzacji, jednym slowem nie bedzie chlodzic na max mozliwosci, ale bez obaw GM standardowo poleca to rozwiazanie wiec chyba przewidzieli ze tak bedzie, jest to tzw komplet naprawczy i to jest wlasnie dobra wiadomosc smile.gif Jednak glowna niedogodnoscia jest koniecznosc wypatroszenia praktycznie calego srodka zeby dostac sie do tej nagrzewnicy i ja wciagnac, wiec naprawde sporo zabawy i to jest ta zla wiadomosc...Ale nie ma tego zlego... :-) Pozostaje jeszcze ostatnie rozwiazanie...hehe wydaje mi sie ze najmniej kosztowne i najprostsze....czyli odlaczyc wtyczke od istniejacego, uszkodzonego zaworu grinser006.gif ot i cale rozwiazanie cool.gif PS.Dojscie do wtyczki jest od strony schowka... palacz.gif

Mam nadzieje ze wiesz teraz juz co zrobic biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

widze ze szanowny kolega jest w temacie zlosnik.gif

dziekuje za rade

ale nie rozumiem jesli odlacze ta wtyczke to bedzie dzialalo ogrzewanie? i sterowanie miedzy cieplem a zimnym?

dodam ze u mnie skraplacz do wymiany jest wiec narazie o klimie moge pomazyc

prosze podpowiedz gdzie dokladniej jest ta wtyczka jak sie do niej moge dostac jak mniej wiecej wyglada ile pinow ma

sprawdzalem teraz i nie dziala mi ogrzewanie w aucie rury kolo nagrzewnicy az nie nie mozna dotknac a cieplo nie idzie moze wyczepilem cos bo krecilem tymi pokretalami z nadzieja ze przestanie halasowac

Napisano

> widze ze szanowny kolega jest w temacie

> dziekuje za rade

> ale nie rozumiem jesli odlacze ta wtyczke to bedzie dzialalo

> ogrzewanie? i sterowanie miedzy cieplem a zimnym?

> dodam ze u mnie skraplacz do wymiany jest wiec narazie o klimie moge

> pomazyc

> prosze podpowiedz gdzie dokladniej jest ta wtyczka jak sie do niej

> moge dostac jak mniej wiecej wyglada ile pinow ma

> sprawdzalem teraz i nie dziala mi ogrzewanie w aucie rury kolo

> nagrzewnicy az nie nie mozna dotknac a cieplo nie idzie moze

> wyczepilem cos bo krecilem tymi pokretalami z nadzieja ze

> przestanie halasowac

Ogrzewanie bedzie dzialalo bo zawor o ktorym mowa zamyka, gdy popokretlo jest na zimnim i otwiera gdy pokretlo jest na cieplym doplyw do nagrzwnicym, jedyna roznica bedzie polegac na tym ze nagrzewnica bedzie pracowac caly czas a pokretlo bedzie zmieniac tylko zrodlo nawiewu z ktorego bedzie szlo powietrze, wazne zeby wyjac wtyczke w pozycji gdy pokretlo jest ustawione na "gorace", niestety nie potrafie zbyt szczegolowo okreslic miejsca wyjecia wtyczki, musisz to ustalic organoleptycznie i kierowac sie zrodlem halasu, jesli nie dasz rady podjedz z wyciagnietym schowkiem do ASO i powinny zrobic to na miejscu i za prztyslowiowa zlotowke...Nie ma tu zadnej filozofii, wlozyc gleboko reke i wyjac wtyczke, sam mam u siebie tak zrobione i wszystko smiga bez problemu, wiec i tobie musi... smile.gif

Napisano

Do wtyczki przy zaworze nie dostaniesz się - trzeba rozbebeszyć tunel środkowy i obudowę nagrzewnicy, bo jest ona od strony kierowcy. A od strony schowka możesz jedynie namierzyć przewody do zaworu i je... przeciąć. Dwa przewody: brązowo-biały i czerwono-biały.

PS. na AK był opis, jak łatwo naprawić tę zębatkę. Pozdr.

Napisano
  • Autor

20.GIFdziala dziala ,podziekowania wielkie dla kolegi

nie bardzo rozumiem jaki to bedzie mialo teraz wplyw ale wazne ze dziala

podejrzewam ze gdybym jutro pojechal do ASO skasowali by mnie na dzien dobry i pewnie nikt by nie zaproponowal takiego rozwiazania

jeszze raz dzieki ok.gif

Napisano
  • Autor

> PS. na AK był opis, jak łatwo naprawić tę zębatkę. Pozdr.

nie moge znalesc, moze kolega pomoze?

Napisano

Nic dziwnego - to było na innym forum. Oto cytat:

"Trzeba zdemontować konsole środkową, i wyjąć nagrzewnicę (nie zapomnij spuścić płynu chłodniczego i podłożyć jakieś ręczniki papierowe pod nagrzewnice, opis demontarzu tutaj /.../ . Następnie wykręcamy trzy śrubki z tego zaworu i na silniczku jest przekładnia ślimakową, którą trzeba wcisnąć do dołu.".

PS. zachowałem oryginalną PiSownię. Pozdr.

Napisano
  • Autor

udalo sie wypiac ta kostke bez rozbierania pol samochodu ale nie powiem ze bylo latwo praktycznie stalem na glowie musialem ciagnac za kable i srubokretem probowalem wychaczyc wtyczke

w ten sposob pozbylem sie nieprzyjemnego halasu,jak rozumiem zpoprzednich wypowiedzi nagrzewnica bedzie teraz chodzila caly czas co spowoduje podwyzszenie temp w kabinie-moze byc to uciazliwe latem?

Napisano

Miałem to samo u siebie. Poświęciłem się rozebrałem i naprawiłem. Poniosłem jedynie koszt zestawu oringów do połączeń nagrzewnicy, zaworu i rur do silnika. Problem polega na zsuwaniu się ślimaka z ośki silnika. Na szczęście jest dość łatwy do ominięcia, ja osobiście założyłem tulejkę dystansową, która wchodzi pomiędzy ślimak a plastikową obudowę zaworu i mam działający. smile.gif

Napisano

> moze byc to

> uciazliwe latem?

Nie, temperatura jest regulowana klapą poprzez mieszanie powietrza zimnego z ciepłym. Zawór nagrzewnicy ma tylko 2 stany: "zamknięty" i "otwarty". "Zamknięty" jest TYLKO przy zimnym na maksimum. Pozdr.

Napisano
  • Autor

czyli te elektrozawory sa odpowiedzialne za plynna regulacje icon_eek.gif

Napisano

Jakie elektrozawory??? Temperaturę nawiewu ustawiasz pokrętłem, które poprzez cięgna steruje klapą, mieszającą gorące powietrze z zimnym...

280429036-nawiewAII.JPG

Ot, cała regulacja. Pozdr.

post-65098-14352491326389_thumb.jpg

Napisano

> Do wtyczki przy zaworze nie dostaniesz się - trzeba rozbebeszyć tunel

> środkowy i obudowę nagrzewnicy, bo jest ona od strony kierowcy.

> A od strony schowka możesz jedynie namierzyć przewody do zaworu

> i je... przeciąć. Dwa przewody: brązowo-biały i czerwono-biały.

> PS. na AK był opis, jak łatwo naprawić tę zębatkę. Pozdr.

kurcze, Panowie, człowiek ciągle o czymś nowym się dowiaduje, powiedzcie w jakim systemie wentylacji ten problem występuje? delphi czy behr? nosz kurczak, czyżby następna usterka do listy potencjalnych...? sic!

brat

Napisano

Ja mam Behr, ale mi sie ten zaworek nie zepsuł - miałem jednak problemy natury elektrycznej: ścieżka na płytce drukowanej w sterowniku nawiewu (i tego zaworka) się spaliła i był cały czas otwarty. Po naprawie działa w obie strony prawidłowo (nie widać, ale słychać i czuć). Pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.