Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Renault Laguna czy Peugeot 307 ??

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam zamiar kupić auto. Zastanawiam się nad Laguną 2,2 DCI lub 307 2,0 HDI rocznik 2003 lub nowszy w cenie około 30tys zł.

Doradźcie na co zwrócić uwagę przy kupnie któregoś z tych aut i które z nich proponujecie... no chyba że coś innego? ale co?

Pozdrawiam

Szmergiel

Napisano

2.2 dCi - turbina, turbina i jeszcze raz turbina ... no i czy rozrząd zmieniony.

Peugeot 307 - silnik bardzo ok ale to mniejsze auto zupełnie innej klasy więc nie wiem co tu porównywać ... ?

Napisano

Turbina jak turbina, padnie w każdym aucie zlosnik.gif i tu nie jest winne reno tylko użytkownik.

Jeśli wybierasz silnik 2,2 to rozumiem że wiecej bedziesz w trasie niz w mieście.

Napisano

Nie porównój nawet średniej padniętych turbin w Renault dCi do np. JTD czy TDI ... wystarczy popatrzeć na Allegro jaki odsetek Renault ma czarodziejski dopisek "uszkodzony silnik" wink.gif

Napisano

> Witam

> Mam zamiar kupić auto. Zastanawiam się nad Laguną 2,2 DCI lub 307

> 2,0 HDI rocznik 2003 lub nowszy w cenie około 30tys zł.

> Doradźcie na co zwrócić uwagę przy kupnie któregoś z tych aut i które

> z nich proponujecie... no chyba że coś innego? ale co?

> Pozdrawiam

> Szmergiel

Ciężkie porównanie ale mam lagunę 2.2 i pługa 307 (co prawda 2.0 16v a nie HDI) więc spróbuje.

Jeśli zależy ci na bagażniku bierz lagunę, jeśli często jeździsz w 4 osoby bierz lagunę, a jeśli nie to możesz brać pługa. Imho z przodu jest więcej miejsca. W lagunie brakuje miejsca na nogi pasażera z przodu jeśli ktoś siedzi z tyłu.

Laguna jest bardziej miękka, łagodniej bierze dziury, z drugiej strony ciszej jest w 307 (ale to w dużej mierze kwestia silnika). Skrzyni i silnika nie porównuje bo w lagunie mam automata. Inna sprawa że 136HDI bardzo sprawnie sobie radzi z cięższą 407SW, a lagunka wydaje mi się trochę za słaba (ale to przez automat).

Co do awaryjności... Przez prawie 3 lata używania laguny (wersja po FL) była awaria el.ręcznego (duperel, wtyczka wypadła), wymieniliśmy sworzeń wachacza (na 90% przez dziurę bo felga pogięta), jakąś uszczelkę przy IC bo ASO stwierdziło że puszcza i wymienili też klocki bo serwisant stwierdził że piszczą. Była jeszcze klasyczna zabawa z czujnikami ciśnienia bo ASO włożyło nie od tego modelu do zimówek więc się nie liczy.

Pługa mam od niecałego roku więc mniej będzie. Jedyny problem do tej pory to pompa wspomagania, przerdzewiała obudowa i się rozszczelniło. Dało się to poskładać. Oprócz tego poprzedni właściciel miał problemy z przekładnią i zamkiem tylnej klapy, nie wiem jaki bo wiem tylko to co z faktur wyczytałem

Laguna jest z 2005roku (po lifcie), 45kkm przelotu, a 307 z 2004, 55kkm przelotu

pozdrawiam

Napisano

> 2.2 dCi - turbina, turbina i jeszcze raz turbina ... no i czy rozrząd

> zmieniony.

> Peugeot 307 - silnik bardzo ok ale to mniejsze auto zupełnie innej

> klasy więc nie wiem co tu porównywać ... ?

z turbo to problem większy jest w 1.9 ale to w 99% prrzypadków i tak zalezy od uzytkownika.

A rozrząd to wymienia się w kazdym jedym samochodzie zlosnik.gif bo jak padnie bedzie "kaszana"

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.