Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak dobrze kupić Bravo?

Featured Replies

Napisano

Witam,

Od dłuższego czasu nosze się z zakupem Bravo 1.9 JTD nawet jeden pasujący mi egzemplarz już wypatrzyłem.

Nie mam jednak zielonego pojęcia jakie są główne, newralgiczne miejsca w tym autku na które należy zwrócić uwagę. Czy możecie mi w tym pomóc?

Napomnę że auto jest z 2000 roku, sprowadzone z Francji z rzekomym przebiegiem 90.000 km.

Napisano

Takich wątków było już dziesiątki ... warto przeglądnąć archiwum oraz wątek nasze samochody. Wiele się z nich dowiesz.

A tak naprawdę to trzeba zwrócić uwagę na wszystko. Od zawieszenia, jego stuków puków, dobrego prowadzenia, przez pracę silnika, czy się marchewa nie świeci, czy pracuje ok, czy termostat nie jest zwalony czy auto nie było mocno bite, czy nie ma śladów korozji (jak ma to prawie napewno jest po naprawie blacharskiej). No tak naprawdę to wszystko to, co trzeba sprawdzić sprawdzając używane auto - nie wszystkie sprawy dyskwalifikują auto jeśli chodzi o zakup, ale mogą mieć wpływ na negicjacje ceny.

No i niestety tak naprawdę zawsze jest ryzyko ...

Napisano
  • Autor

> Takich wątków było już dziesiątki ... warto przeglądnąć archiwum oraz

> wątek nasze samochody. Wiele się z nich dowiesz.

> A tak naprawdę to trzeba zwrócić uwagę na wszystko. Od zawieszenia,

> jego stuków puków, dobrego prowadzenia, przez pracę silnika, czy

> się marchewa nie świeci, czy pracuje ok, czy termostat nie jest

> zwalony czy auto nie było mocno bite, czy nie ma śladów korozji

> (jak ma to prawie napewno jest po naprawie blacharskiej). No tak

> naprawdę to wszystko to, co trzeba sprawdzić sprawdzając

> używane auto - nie wszystkie sprawy dyskwalifikują auto jeśli

> chodzi o zakup, ale mogą mieć wpływ na negicjacje ceny.

> No i niestety tak naprawdę zawsze jest ryzyko ...

Z tego co zauważyłem już w tym autku to że na pewno był uszkodzony w przód. Właściciel twierdzi że uszkodzony był delikatnie przedni pas i zderzak. Ślady na śrubach potwierdzały by jego wersje ale kto to do końca wie...

Jeśli chodzi o silnik to odpala bez problemów i chodzi ładnie aż do delikatnego prze gazowania po którym z pod maski zaczęło się wydobywać delikatne piszczenie. Słyszałem że to normalne w dieslach ale czy aby na pewno?

Inna sprawa to zaraz po odpaleniu przez około minutę miga na desce rozdzielczej "spirala" gdzieś już o tym czytałem że jest to sygnalizacja prawdopodobnego uszkodzenia świec żarowych.

Napisano

... przebiegiem 90.000 km.

a oclone od wartosci 50e jako szrot na granicy zlosnik.gif

Napisano

Sorry ale dalej już Ci nie pomogę .. nie mam diesla i nie chcę się tu wymądrzać. Myślę że wypowie się tu ktoś z takim silnikiem. A tak poza tym to jak dobrze przeszukasz archiwum na pewno znajdziesz info i o piszczeniu i o spiralach...

Napisano

Jeśli wcześniej nie miałeś okazji dłużej jeździć JTD to najlepiej na poważniejsze oględziny udaj się z kimś co ma pojęcie o autach i na co dzień porusza się takim wozem .

Wtedy znacznie łatwiej zauważy wszelkie nieprawidłowości w pracy silnika i układu przeniesienia napędu .

Dużo info n/t temat jest w starszych postach , póki co jednak wyszukiwarka jest w fazie reorganizacji i szuka tylko postów z motokącika ...

Napisano

> Jeśli chodzi o silnik to odpala bez problemów i chodzi ładnie aż do

> delikatnego prze gazowania po którym z pod maski zaczęło się

> wydobywać delikatne piszczenie. Słyszałem że to normalne w

> dieslach ale czy aby na pewno?

Delikatne piszczenie hmm.gif

No nie wiem czy to normalne . Swoją drogą to na odległość się nie da zdiagnozować. Piszczą nawet paski o turbinach już nie wspomnę. Swoją drogą nie wierz w 90kkm, Znowu Babcia do kościała jeździła?

Napisano

> miejsca w tym autku na które należy zwrócić uwagę.

Turbina, jeśli chodzi o zawieszenie to jeśli w nim nic nie stuka to jakiś cud, ale zawieszeniem bym się nie przejmował bo jest tanie.

> Napomnę że auto jest z 2000 roku, sprowadzone z Francji z rzekomym

> przebiegiem 90.000 km.

Racja bo Francuzi nie mają autostrad i kupują diesle bo lubią jeździć raz w tygodniu do kościoła dieslem.

Autko ma najmniej 150kkm.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> spirala sygnalizuje ze moze byc uszkodzona jedna ze swiec zarowych.

Jakby były wszystkie skopcone, to autko by nie odpaliło za Chiny Ludowe... W lecie może jeszcze i tak, ale teraz (niskie temp) na pewno nie...

Napisano

> Jakby były wszystkie skopcone, to autko by nie odpaliło za Chiny

> Ludowe... W lecie może jeszcze i tak, ale teraz (niskie temp) na

> pewno nie...

JTD zagada . U mnie świeczki a przynajmniej kontrolka to tak naprawdę od -10*C dopiero trochę poświeci.

Powyżej zera to nawet nie czekam 2 sek palę jak benzyniaka, i gada od strzału 218kkm na blacie.

Napisano
  • Autor

A jest jakiś "domowy" sposób jak sprawdzić czy turbinka jest w dobrej kondycji?

Coś mi się wydaje że na szerokie wody się zapuszczam. Z Dieslem nie miałem jeszcze praktycznie żadnej okazji obcować. Dużo trochę tych znaków zapytania...

Powinna być w aucie montowana "czarna skrzynka" z pełną historią eksploatacji wink.gif Tylko bez możliwości nanoszenia zmian ale coś mi się wydaje że i na to mądry Polak znalazł by rozwiązanie wpysk.gif

Napisano

> Witam,

> Od dłuższego czasu nosze się z zakupem Bravo 1.9 JTD nawet jeden

> pasujący mi egzemplarz już wypatrzyłem.

> Nie mam jednak zielonego pojęcia jakie są główne, newralgiczne

> miejsca w tym autku na które należy zwrócić uwagę. Czy możecie

> mi w tym pomóc?

> Napomnę że auto jest z 2000 roku, sprowadzone z Francji z rzekomym

> przebiegiem 90.000 km.

Kup ode mnie :-)))))))

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.