Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

OC, a śmierćc właściciela

Featured Replies

Napisano

Pomocy,

Sytuacja wygląda tak, zmarł jedyny właściciel samochodu, OC ważne jest do 20.03.08, wtedy też odbędzie się sprawa spadkowa. Plan był taki, żeby wypowiedzieć umowę z dniem 20.03 i później ubezpieczyć na nowego właściciela, niestety bez zniżek, ale to chyba nieistotne.

W firmie, która pośredniczy w ubezpieczeniach (w niej było zawarte dotychczasowe) powiedziano, że tak nie można zrobić, bo nie może być przerwy w ubezpieczeniu OC...

Zasugerowano jednak, że córka (przyszły właściciel) może podpisać świstek i zapłacić jeszcze jedną składkę za ojca ze zniżkami. Wtedy można byłoby po sprawie spadkowej jeździć jeszcze na OC poprzedniego właściciela. Na co jednak pracownik ww. biura stwierdził, że tak nie można ponieważ nie we wszystkich TU OC przechodzi na nowego właściciela, że ten w ciągu 30 dni musi to zgłosić i jeśli stary wł. miał zniżki, a nowy nie ma, to TU naliczy mu dodatkową opłatę związaną z różnicą... i że w ogóle będą problemy w razie zdarzenia, bo policja zacznie dochodzić, że podpisał się ktoś za właściciela (to akurat zrozumiałe)

Składka ze zniżkami t0 ok. 350 zł, bez zniżek (nowy wł.) 1700, wartość auta około 2500 i co w takiej sytuacji zrobić?

Auto generalnie będzie do sprzedania w najbliższym czasie - po uregulowaniu spraw spadkowych)

Czy słusznie podejrzewam, że pośrednik ubezpieczenia chce w mniej uczciwy sposób wymusić zapłacenie u niego podwyższonej składki udzielając nieprawidłowych informacji?

Wydawało mi się, że OC wszędzie przechodzi na nowego właściciela bez żadnych dopłat jeśli poprzedni właściciel nie wyraża sprzeciwu.

Proszę poradźcie coś.

Pozdrawiam.

Napisano

> Wydawało mi się, że OC wszędzie przechodzi na nowego właściciela bez

> żadnych dopłat jeśli poprzedni właściciel nie wyraża sprzeciwu.

Niestety źle Ci sie wydawalo. OC przechodzi na nowego właściciela, ale jeśli ten ma mniejsze zniżki, bądź nie ma ich wcale to ubezpieczyciel robi rekalkulacje składki i trzeba dopłacic róznice.

Napisano

> Niestety źle Ci sie wydawalo. OC przechodzi na nowego właściciela,

> ale jeśli ten ma mniejsze zniżki, bądź nie ma ich wcale to

> ubezpieczyciel robi rekalkulacje składki i trzeba dopłacic

> róznice.

Przykre ale tak jest.Później trzeba dopłacić.

Napisano

> róznice.

zalezy od TU

Napisano
  • Autor

> róznice.

Dzięki.

To może macie pomysł jak wybrnąć sensownie z tej sytuacji?

Może lepiej zezłomować auto, które i tak nie jest w najlepszym stanie i którego ubezpieczenie będzie prawie dorównywać jego wartości... A auto i tak ma iść do sprzedania. Samochód to Renault 19 1.7 LPG '92, orientuje się może ktoś, ile za takie coś można dostać na szrocie?

Napisano

> Dzięki.

> To może macie pomysł jak wybrnąć sensownie z tej sytuacji?

> Może lepiej zezłomować auto, które i tak nie jest w najlepszym stanie

> i którego ubezpieczenie będzie prawie dorównywać jego

> wartości... A auto i tak ma iść do sprzedania. Samochód to

> Renault 19 1.7 LPG '92, orientuje się może ktoś, ile za takie

> coś można dostać na szrocie?

To może ja ci powiem jak sie to u mnie robi smile.gif

Przychodzi córka właściciela , ubezpiecza autko na OJCA ale ona sama podpisuje kwitki. Ponieważ nadal jedynym właścicielem jest ojciec , niestety tylko on bedzie na polisie.W czym jest haczyk ?Ano w tym żebyś ubezpieczył autko w takim Towarzystwie Ubezpieczeniowym który nie robi rekalkulacji składki bez wyraźnego żadania nowego właściciela.Jednym z takich TU jest HDI Asekuracja. Zawrzyj na ojca ( składka na Zduńską Wolę, 60% zniżki - 381zł/rok), a po sprawie spadkowej i przerejestrowaniu autka agent wypisuje aneks do polisy gdzie JEDYNĄ zmianą jest właściciel. Masz jeszcze czas więc się sprężaj. Znajdź Agenta HDI w Zd. Woli i potwierdź moje informacje. Jeżeli nie masz takowego u siebie Zapraszam do Łodzi smile.gifsmile.gifsmile.gif. Umnie załatwisz wszelkie formalności które opisałem powyżej. Jak co to dzwoń na nr z opisu.

PZDR waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> To może ja ci powiem jak sie to u mnie robi

> Przychodzi córka właściciela , ubezpiecza autko na OJCA ale ona sama

> podpisuje kwitki. Ponieważ nadal jedynym właścicielem jest

> ojciec , niestety tylko on bedzie na polisie.W czym jest haczyk

> ?Ano w tym żebyś ubezpieczył autko w takim Towarzystwie

> Ubezpieczeniowym który nie robi rekalkulacji składki bez

> wyraźnego żadania nowego właściciela.Jednym z takich TU jest HDI

> Asekuracja. Zawrzyj na ojca ( składka na Zduńską Wolę, 60%

> zniżki - 381zł/rok), a po sprawie spadkowej i przerejestrowaniu

> autka agent wypisuje aneks do polisy gdzie JEDYNĄ zmianą jest

> właściciel. Masz jeszcze czas więc się sprężaj. Znajdź Agenta

> HDI w Zd. Woli i potwierdź moje informacje. Jeżeli nie masz

> takowego u siebie Zapraszam do Łodzi . Umnie załatwisz

> wszelkie formalności które opisałem powyżej. Jak co to dzwoń na

> nr z opisu.

> PZDR

Cześć, dzięki.

Sprawa dzieje się w Łodzi, więc pewnie się do Ciebie odezwę smile.gifsmile.gifsmile.gif

Pozdrawiam.

Napisano

To co piszesz jest nielegalne bo właściciel nie żyje, a tylko on może wypowiedzieć obecnemu TU umowe na OC. Trzeba zapytać w TU co w razie śmierci właściciela, a nie kombinować bo potem w razie bum można mieć dużo problemów...

Krawiec

Napisano

Na polisach wszystkich samochodów w domu jest tylko mój podpis mimo, że nie jestem ich właścicielem.

Wygląda to tak: właścicielem jest np moja mama a ubezpieczającym jestem ja.

Poszukaj jakiegoś agenta, który nie będzie robić problemów.

Jak chcesz to dam Ci namiary na mojego agenta PZU(odezwij się na pw).

Pozdrawiam BAS

Napisano

> To co piszesz jest nielegalne bo właściciel nie żyje, a tylko on może

> wypowiedzieć obecnemu TU umowe na OC. Trzeba zapytać w TU co w

> razie śmierci właściciela, a nie kombinować bo potem w razie bum

> można mieć dużo problemów...

> Krawiec

Z całym szacunkiem ale jakie mogą być problemy w razie bum ??

Jeżeli właścicielem jest ojciec a polisę podpisuje córka ( W praktyce wygląda to tak " z. up. Nazwisko córki" gdzie z. up. znaczy 'z upoważnienia'). Po sprawie spadkowej włascicielem i ubezpieczonym bedzie córka.

Po drugie primo Autko polisę posiadać MUSI !!! i nawet jak bedzie zawarta w aktualnym TU to ważność takiej polisy jest taka sama jak gdzie indziej, no bo ktoś to podpisać musi. Tutaj rozchodzi się o to co po sprawie spadkowej z taką polisą, bo jezeli bedzie w PZU to rekalkulacja składki i dopłata ok.600-700pln będzie na pewno, a mi chodziło o to żeby później NIE DOPŁACAĆ do polisy, a wykorzystać ją do końca jej trwania.

PZDR

waytogo.gif

Napisano

a może żyje małzonka dotychczasowego wlasciciela wtedy ona dziedziczy znizki po zmarlym malzonku i nie bedzie potrzebna rekalkulacja skladki jezeli po zalatwieniu spraw spadkowym znajdzie sie ona na dowodzie rejstracyjnym jakos wlasciciel lub wspolwlasciel

Napisano
  • Autor

> a może żyje małzonka dotychczasowego wlasciciela wtedy ona dziedziczy

> znizki po zmarlym malzonku i nie bedzie potrzebna rekalkulacja

> skladki jezeli po zalatwieniu spraw spadkowym znajdzie sie ona

> na dowodzie rejstracyjnym jakos wlasciciel lub wspolwlasciel

Tak, żyje. Mógłbyś napisać coś więcej, gdzie się tego dowiedzieć, może masz jakiś link...?

Ów żona nie była nigdy współwłaścicielem auta, ba nie ma nawet prawa jazdy.

Napisano

sam wlasnie przerabiam podobna sprawe tata zmarl sprawy spadkowe sa w toku i jeszcze nie rozsztrzygniete, ale ubezpieczalem drugi samochod i dowiadywalem sie w ubezpieczalniach akurat to bylo PZU HDI oraz Allianz i wszystkie te ubezpieczalnie uznaja dziedziczenie znizek po zmarlym wspolmalzonku.Podobno jest to zwiazane z współwłasnością małżeńską ze mimo wszystko iz ta druga osoba nie byla wpisana do dowodu rejstracyjnego to i tak jest wlascicielem pojazdu i wiekszosc ubezpieczalni to tak stosuje i sie do tego przychyla. ustalilem ze nie chonoruje tego MTU i LINK4 a reszta tak. na twoim miejscu bym to rozegrał w ten sposób ze ubezpieczyl auto na ta nie zyjącą osobe. a po przeprowadzeniu spraw spadkowy jezeli dziedziczy córka to juz z uprawomocnionym wyrokiem sądu poszedl przerejstrowac auto na corke i odrazu dopisał jako współwłaściela matke(żone) zmarlego poprzez nawet umowe darowizny tylko wiadomo ze w tej kwesti jak nie posiada prawa jazdy to bedzie pewnie zwyzka jakies 10%. w razie jakis pytan pisz na gg 3843549

Napisano

wlascielem pojazdu moze byc osoba ktora niema prawa jazdy chyba ze sie myle to mnie ktos poprawi

Napisano

> sam wlasnie przerabiam podobna sprawe tata zmarl sprawy spadkowe sa w

> toku i jeszcze nie rozsztrzygniete, ale ubezpieczalem drugi

> samochod i dowiadywalem sie w ubezpieczalniach akurat to bylo

> PZU HDI oraz Allianz i wszystkie te ubezpieczalnie uznaja

> dziedziczenie znizek po zmarlym wspolmalzonku.Podobno jest to

> zwiazane z współwłasnością małżeńską ze mimo wszystko iz ta

> druga osoba nie byla wpisana do dowodu rejstracyjnego to i tak

> jest wlascicielem pojazdu i wiekszosc ubezpieczalni to tak

> stosuje i sie do tego przychyla. ustalilem ze nie chonoruje tego

> MTU i LINK4 a reszta tak. na twoim miejscu bym to rozegrał w ten

> sposób ze ubezpieczyl auto na ta nie zyjącą osobe. a po

> przeprowadzeniu spraw spadkowy jezeli dziedziczy córka to juz z

> uprawomocnionym wyrokiem sądu poszedl przerejstrowac auto na

> corke i odrazu dopisał jako współwłaściela matke(żone) zmarlego

> poprzez nawet umowe darowizny tylko wiadomo ze w tej kwesti jak

> nie posiada prawa jazdy to bedzie pewnie zwyzka jakies 10%. w

> razie jakis pytan pisz na gg 3843549

Właścicielem pojazdu może być osoba mająca nawet 12 lat!!!!!!!!!!

Tak się dzieje w przypadkach spadków. Spadek ,jeżeli nie bylo testamentu, dziedziczy małżonek wraz z dziećmi, i na podstawie postanowienia o nabyciu spadku Wydział Komunikacji wpisze do nowego dowodu wszystkich spadkobierców.

Jak co to kom z opisu

PZDR waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.