Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Chwilowe zapalenie marchewy + spadek mocy MW 1,6

Featured Replies

Napisano

Witam, gdzies ostatnio przewinal mi sie podobny watek.... Problem pojawil sie u mnie tylko kilka razy, ale lepiej dmuchac na zimne..

Silnik 1.6 MW w czasie jazdy zaswieca sie na moment marchewa iw tym samym momencie spada moc samochodu (hamuje go). Dzieje sie to doslownie przez sekunde, dwie i wszystko powraca do normy. Glownie gdy samochod potrzebuje mocy - przy przyspieszaniu lub na autostradzie przy wiekszych predkosciach. Nie ma znaczenia czy jest to na PB czy gazie (wtrysk). Z tego co pamietam to na kaciku to podejrzewano kable lub cewke, tylko czy problem z kablami (lub swiecami) objawialby sie zaswieceniem marchewy - nie sadze? Choc moze sie myle. Gaz tez nie jest problemem gdyz przez ostatni rok przejechalem na nim ponad 60kkm bez problemow. Zreszta na benzynie jest tak samo

Napisano

U mnie był taki efekt jak wtryskiwacz się wieszał .. dokładnie taki. Masz do wyboru:

- strzelać w ślepo podmieniając cewkę, kable itp itd

- podjechać na kompa i dowiedzieć się z czym jest problem

Napisano
  • Autor

W wolnej chwili podjade, natomiast nie sadze ze wtryskiwacz gdyz dzieje sie to i na gazie i na benzynie a wtryskiwacze sa osobne

Napisano

> W wolnej chwili podjade, natomiast nie sadze ze wtryskiwacz gdyz

> dzieje sie to i na gazie i na benzynie a wtryskiwacze sa osobne

Zaprosiłbym do siebie na skasowanie błędu - ale masz kawał drogi.

Napisano
  • Autor

W kazdym razie dzieki za propozycje

Napisano

U mnie takie objawy występowały przy padniętej cewce.

Napisano
  • Autor

> U mnie takie objawy występowały przy padniętej cewce.

czy wykazal Ci to komputer, czy zmieniales na "czuja"?

Napisano

wykazał to komuter, ale wcześniej znając objawy pewien mechanik tak strzlelił i miał rację. Podobno pad cewki w tym silniku występuje dość często.

Napisano

> Podobno pad cewki w tym silniku

> występuje dość często.

po jakim przebiegu i ilu latach padła twoja?

Napisano

>Podobno pad cewki w tym silniku

> występuje dość często.

Ile mechaników tyle opinii. Moja cewka jest nadal fabryczna - auto ma ok 160 000. Mam znajomego który ma bravę z takim samym silnikiem i już ma 270 000 i też ma cewkę oryginalną. Trudno generalizować że to częsta usterka.

• 4 tygodnie później...
Napisano

mam podobny problem z tym że u mnie zapala sie na dłużej czasem zapala sie od razu po zapaleniu i gaśnie po przejechani kilku kilometrów czasem z kolei na początku sie nie swieci i zapala sie po przejechaniu kilku kilometrów jak wracalem z nad morza to potrafiła sie zaświecić i świecic przez około 100 km potem gasła i tak w kółko może coś nie łaczy i przy wjechaniu w dołek sie włancz lub wyłancza komputer pokazywał błąd sondy więc ją wymieniłem i skasowałem błedy ale dalej jest o samo byłbym wdzięczny za wszelkie sugestie Brava 1.6 96r bez gazu

Napisano

Moja marchewka też pojawia się i znika, poza okazjonalnym świeceniem brak jakichkolwiek dolegliwości

Napisano

Witam kolege z Tarnowa smile.gif

Uzupełnij sobie profil - to tak na początek smile.gif ... przyczyn może być wiele, u mnie był to wieszający się wtryskiwacz ale komp jasno wskazywał wtedy błąd.

Napisano

witam

profil uzupełniony. tak sobie jeszcze pomyślałem że jeżeli byłby zapchany katalizator albo wydech to czy mogłoby to wpływać na sonde i komputer pokazywałby błąd sondy????

Napisano

A masz inne objawy zapchanego układu wydechowego ? Straciła moc ? Jest mułowata ? Jesteś pewien że błąd który się pojawia teraz pochodzi od sondy ?

Napisano

wydaje mi sie że jest troche mułowaty ale to może być moje wrażenie bo ostatnio jeżdziłem dużo innym samochodem, co do błedu to na 90% jest to błąd sondy bo dwa razy już byłem na kasowaniu błędu i był ten sam a nie mam czym sobie sam sprawdzić

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.