Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

AstraII 1.8 16V - Nadaje sie do LPG ?

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam mozliwosc kupna takiej asterki z dosc niskim przebiegiem, ok 130km. Potwierdzony, ale chcialbym zalozyc do niej LPG.

Wiec mam pytanie do kolegow, lepiej znajacych sie na rzeczy, czy ten silnik dobrze przyjmuje gaz? Interesuje mnie najbardziej 2 generacja (nie wiem jaki tam jest kolektor)...

Jakie sa najczestrze usterki, na co uwazac i jakie jest wasze spalanie przy tym silniku i LPG ??

Pozdrawiam serdecznie

Lukasz

Napisano

> Mam mozliwosc kupna takiej asterki z dosc niskim przebiegiem, ok

> 130km. Potwierdzony, ale chcialbym zalozyc do niej LPG.

> Wiec mam pytanie do kolegow, lepiej znajacych sie na rzeczy, czy ten

> silnik dobrze przyjmuje gaz? Interesuje mnie najbardziej 2

> generacja (nie wiem jaki tam jest kolektor)...

> Jakie sa najczestrze usterki, na co uwazac i jakie jest wasze

> spalanie przy tym silniku i LPG ??

nadaje się jak każdy, o II generacji zapomnij, tylko sekwencja, poza tym były dwa silniki 1.8, ten do 2001 RM i po czyli silniki X18XE1 i Z18XE, przy czym X18XE1 jest łatwiejszy do opanowania przy instalacji gazowej,

brat

Napisano
  • Autor

No to jest astra z 1999 wiec raczej ten starszy silnik...

mowisz ze tylko sekwencja? A jezeli to bedzie niewiem... jakas najlepsza, ale 2 generacja???

czy wystarczy najbardziej podla sekwencja za 2500 pln ?

Napisano

> No to jest astra z 1999 wiec raczej ten starszy silnik...

> mowisz ze tylko sekwencja? A jezeli to bedzie niewiem... jakas

> najlepsza, ale 2 generacja???

> czy wystarczy najbardziej podla sekwencja za 2500 pln ?

Kumpel ma instalke II generacji i przeklina dzien w ktorym zalozyl do auta LPG.

Napisano

> Kumpel ma instalke II generacji i przeklina dzien w ktorym zalozyl do

> auta LPG.

Ja mam instalkę II generacji i jestem z niej zadowolony. Silnik trochę mniejszy, ale też Ecotec.

Napisano

W sekwencjach wcale nie jest takie oczywiste że cena idzie w parze z jakością.. Za 2500 to m ożna całkiem dobrą sekwencję znaleźć. A za 3500 można kupić dziadostwo (np OMVL....)

Aha, dodałbym że II generacja owszem, jakoś może i będzie działać, ale te silniki są dosć wrażliwe na sygnał z sondy lambda. Gdy sygnał ten będzie emulowany ( II generacja) to będą ciągłe problemy z jazdą na benyznie.

Napisano

Witaj!

Ja w Z16XE z 2003, mam sekwencję za 2400 (tyle kosztowała rok wstecz) z dwu letnią gwarancją (jakiś FORTON) no i nie narzekam. Sekwencja to sekwencja. Ładnie wyregulowane i zapominasz, że masz gaz.

Co do silników Z16XE to nie jest wcale tak źle jak Kolega wyżej pisze. U mnie instalacja przebiegła bez najmniejszych problemów.

Pozdrawiam,

Napisano

Ja u siebie miałem II gen i ja wywaliłem. Teraz jest sekwencja.

Napisano

hmm odnoszę wrażenie że uparłeś się na II generację i oczekujesz że ktoś Ci to potwierdzi, tymczasem posłuchaj ludzi co piszą, nie kieruj się ceną, forumowicze na pewno chętnie Ci poradzą co założyć w rozsądnych pieniądzach,

ludzie jeżeli już mają radzić to chcą doradzić dobrze, a z doświadczeń z instalacjami gazowymi w Oplu wynika jednoznacznie że jeżeli to ma działać dobrze to zdecydowanie większa szansa jest na sekwencji niż na II generacji, w szczególności w silnikach z przepływomierzami itp rozwiązaniami,

brat

Napisano

Koledzy powyżej mają i trochę racji i jednocześnie bzdury piszą. Rację mają w tym, że jeśli różnica w cenie instalajci LPG wyniesie kilkaset złotych, to zdecydowanie warto zdecydować się na IV generację. Plusy w stosunku do II generacji to przede wszystkim brak efektu miksera, czyli zdławienia dostawy powietrza do kolektora dolotowego, czego efektem jest spadek mocy/momentu, szczególnie w wysokim zakresie obrotów silnika.

Minusy? Również są, choć o tym często się zapomina. Przede wszystkim zdecydowanie większe zużycie benzyny, jeśli czesto jeździ się niedogrzanym silnikiem, szczególnie w zimie np. w mieście na krotkich odcinkach. Wtedy może się okazać, że więcej jeździ się na benzynie niż na LPG...

A gdzie bzdury? Ano wszyscy, którzy psioczą na instalację II generacji w astrach (i nie tylko, pomijam silniki z plastykowym kolektorem dolotowym), to na ogół ci, którzy instalację robili w systemie "jak najtaniej, byle było" u byle jakiego fuchmana. Później nie ma co się dziwić, że psioczą na instalację.

Wiem co piszę, mam drugi samochód z instalacją LPG II generacji, praktycznie od siedmiu lat eksploatuję instalacje LPG (dobrze zrobione i dobrej jakości!) i nie narzekam. Trzeba tylko pamiętać, żeby od czasu do czasu wymienić filtr gazu - ostatnio wymieniłem po dwudziestu paru tysiącach - na wysokich obrotach coś mi zawory zaczynały dzwonić, zmieniłem od razu i jak ręką odjął, co ciekawe spalanie spadło o ponad litr...

Jak wszystko dobrze, to zapomina sie o szczegółach, kilkanaście minut roboty i kilka złotych kosztu filterka...

U mnie spalanie to ok. 10 - 11 litrów w mieście (zależy na jakich trasach, czy silnik zimny, czy nie...), poza miastem zależy od ciężkości nogi wink.gif. Jak jadę delikatnie to i poniżej 9 l/100 km. Włączona klimatyzacja to ok. 0,5 l dodatkowo zżera...

Napisano

Jest jeszcze jeden aspekt, i to ważny. W II generacji dawką paliwa steruje redutor wspomagany atturatorem (silniczkiem krokowym) sterowanym ze sterownika instalacji. Sterownik silnika żyje sobie w wirtualnym świecie karminy emulowanym sygnałem sondy lambda. W nowszych silnikach, zwłąszcza spełniającyh tzw "normy" to rodzi dodatkowe komplikacje.

W IV generacji dawką gazu steruje sterownik silnika. Sterownik instalajci przelicza tylko odpowiendio czasy wtrysku benzyny na czasy wtrysku gazu uwzględniając nieliniowości wtryskiwaczy, ciśnienie gazu itp. I tu jest głowna moim zdaniem zaleta instalacji sekwencyjnej.

Napisano

Witam. Daruj sobie II generacje lpg. Gdyby 4 lata temu 4 gen kosztowała 2500 zł to nawet bym sie niezastanwiał a tak mam to co mam. Samochód strasznie sie zmulił na benie też, jak wsiądzie 5 osób + bagaż to polonezy mnie wyprzedzają a spalanie w miescie ok 11 l, w trasie jak chce poszaleć to bak starcza na ok 250 km. buu.gif

Regulacje są robione ponoć u fachowców i wszyscy mówią, że lepiej nie bedzie.

Gdybym teraz miał jeszcze raz stawać przed wyborem lpg to..... chyba wogóle bym nie zamontował, jedyny plus to koszty przy tankowaniu.

Napisano

> Gdybym teraz miał jeszcze raz stawać przed wyborem lpg to..... chyba

> wogóle bym nie zamontował, jedyny plus to koszty przy

> tankowaniu.

A jakich byś się jescze plusów spodziewał ? wink.gif Przecież motywacja ekonomiczna jest jedyna i (w moim przypadku) wystarczająca... Ale ja to skąpy jestem (i uważam to za zaletę)

Napisano
  • Autor

No ale w koncu jak jest... czy te silniki (z przed 2001 roku) dobrze znosza gaz?? jaki tak jest kolektor? plastik?

Napisano

> No ale w koncu jak jest... czy te silniki (z przed 2001 roku) dobrze

> znosza gaz?? jaki tak jest kolektor? plastik?

kolektor jest raczej metalowy ale w 1.8 16 V jest przepływomierz i tu raczej tylko IV gen, bo przy II gen. "strzału" to może on nie przeżyć

Napisano

Witam!!!

Tylko sekwencja- takie jest moje zdanie.

Założyłem STAG 300 do astry II 1,6 16V.

Auto strojone na hamowni.

Wg wydruku na gazie jest do 5000 obr słabszy max 1,5 km, powyżej ma 1 koń więcej niż na benzynie.

Moment słabszy w całym zakresie na LPG o jakieś 10 Nm.

Podczas normalnej jazdy nie czyć żadnej różnicy na czym jadę. Kop jest taki sam. Równa praca na wolnych obrotach, przy przełączaniu benzyna/gaz i odwrotnie silnik nawet nie drgnie. Jestem bardzo zadowolony.

Wady? W okolicach 0 stopni rano trzeba przejechać do 1,5 km , żeby przełączył sie na gaz.

Tyle ode mnie.

Pozdrawiam.

Napisano

> Witam!!!

> Tylko sekwencja- takie jest moje zdanie.

> Założyłem STAG 300 do astry II 1,6 16V.

> Auto strojone na hamowni.

> Wg wydruku na gazie jest do 5000 obr słabszy max 1,5 km, powyżej ma 1

> koń więcej niż na benzynie.

> Moment słabszy w całym zakresie na LPG o jakieś 10 Nm.

yikes.gif sporo

aż strach pomyśleć ile Nm zdejmują w takim razie II generacje (dławienie dolotu mikserem) hmm.gif

Napisano

> sporo

> aż strach pomyśleć ile Nm zdejmują w takim razie II generacje

> (dławienie dolotu mikserem)

mikserem jak mikserem, ale niektórzy "fachowcy" od gazu przysłaniają dolot dodatkowo na samym wlocie, jak widzę coś takiego to mi ręce opadają,

brat

Napisano

> mikserem jak mikserem, ale niektórzy "fachowcy" od gazu przysłaniają

> dolot dodatkowo na samym wlocie, jak widzę coś takiego to mi

> ręce opadają,

> brat

wiem, wiem, sam tak miałem zrobione przez gazmanów hehe.gif

Chcąc nie chcąc musiałem się nauczyć jak posprzątać po nich, jak ustawiać autronica itp. Oczywiście wszystko dało się poprawnie wyregulować bez przysłaniania dolotu za grillem.

Napisano

Akurat to przysłanianie dolotu czasami jest konieczne, żeby zwiększyć podciśnienie w kolektorze, a tym samym szybkość reakcji reduktora oslabiony.gif (ale tylko w niektórych silnikach).

Co do wyboru instalacji do tego silnika wg mnie nie ma dyskusji. Tylko IV, lub V generacja. Zakładanie II gen. do silnika z sekwencyjnym wtryskiem benzyny i jeszcze dodatkowo z przepływomierzem to proszenie się o dodatkowe (spore) koszty.

Nie mówię, że II jest zła. Ale wg mnie nie powinno się jej stosować w silnikach trakcyjnych. Jest zbyt prymitywna (choć dla nielicznych obeznanych w temacie jest to zaleta).

Napisano

> Akurat to przysłanianie dolotu czasami jest konieczne, żeby zwiększyć

> podciśnienie w kolektorze, a tym samym szybkość reakcji

> reduktora (ale tylko w niektórych silnikach).

no tak, ale nie powiesz mi, że silnik wtedy na benzynie pracuje tak samo jakby nie miał instalacji lpg

>

> Nie mówię, że II jest zła. Ale wg mnie nie powinno się jej stosować w

> silnikach trakcyjnych. Jest zbyt prymitywna (choć dla

> nielicznych obeznanych w temacie jest to zaleta).

zgadza się, pamiętam jak jeszcze bywałem na kąciku "gaz na ulicach", że zdarzały się przypadki, że gazownicy proponowali wywalić silniczek krokowy i wstawić śrubę rotfl.gif bo nie dawali rady z regulacją nono.gif

Napisano

> No ale w koncu jak jest... czy te silniki (z przed 2001 roku) dobrze

> znosza gaz?? jaki tak jest kolektor? plastik?

Pamiętajmy jeszcze jednej rzeczy: 2 sondy lambda w silnikach któcych numer zaczyna się na Z, np Z18XE. 2 sondy przed i za katalizatorem + spcjalna procedura testowania sprawności katalizatora = ciągłe świecenie "czeka" przy drugiej generacji. Na IV generacji gdzie sterownik silnika, ten sam który steruje dawką benzyny steruje też dawką gazu te procedury samotestwania itp przechodzą poprawnie i czek się nie zapali.

OK, z II gen można ten problem wyeliminować stosując specjalny emulator AEB... ale on tez swoje kosztuje - sumarycznie ise chyba nie opłaca.

Napisano

> zgadza się, pamiętam jak jeszcze bywałem na kąciku "gaz na ulicach",

> że zdarzały się przypadki, że gazownicy proponowali wywalić

> silniczek krokowy i wstawić śrubę bo nie dawali rady z

> regulacją

o dżizas mlot.gif

brat

Napisano

> no i weź tu wstaw II gen do takiego Z16XE

czyli tak jak piszecie - Ty i Orochimaru - jeżeli komuś II gen chodzi dobrze w 16V powinien zacząć grać w totka hahaha.gif

brat

Napisano

> no tak, ale nie powiesz mi, że silnik wtedy na benzynie pracuje tak

> samo jakby nie miał instalacji lpg

Nie powiem wink.gif

Niektórym instalka na blosie chodzi lepiej niż II gen. Ale dobry i uczciwy diagnosta (to ci w mniejszości) nie puści jej na przeglądzie nawet jeśli spaliny będą cacy.

BratPit ja nie mam LPG i w dodatku silnik 8V. Ech... nici z kumulacji beksa.gif

Napisano

> BratPit ja nie mam LPG i w dodatku silnik 8V. Ech... nici z kumulacji

hehe, mam to samo i dlatego nie gram zeby.GIF

brat

Napisano

> czyli tak jak piszecie - Ty i Orochimaru - jeżeli komuś II gen chodzi

> dobrze w 16V powinien zacząć grać w totka

> brat

wiesz, ja w sumie nie miałem nigdy ecoteca 16V więc w sumie nie mam własnych doświadczeń jednak czyta się na forach to i owo.

Powiem tyle, ja na miejscu autora wątku, jeśli opłaca mu sięwogóle ten gaz zakładać to zdecydowałbym się tylko i wyłącznie na sekwencję do takiego silnika. Teraz różnice w cenie nie sa już tak wielkie jak parę lat temu a przy załóżeniu poprawnej instalacji jednej i drugiej to sekwencja będzie o niebo przyjemniejsza w użytku i bezpieczniejsza dla silnika.

Napisano

> czyli tak jak piszecie - Ty i Orochimaru - jeżeli komuś II gen chodzi

> dobrze w 16V powinien zacząć grać w totka

> brat

Chyba zacznę... 270635636-JUMP2.gif

Napisano

> Powiem tyle, ja na miejscu autora wątku, jeśli opłaca mu sięwogóle

> ten gaz zakładać to zdecydowałbym się tylko i wyłącznie na

> sekwencję do takiego silnika. Teraz różnice w cenie nie sa już

> tak wielkie jak parę lat temu a przy załóżeniu poprawnej

> instalacji jednej i drugiej to sekwencja będzie o niebo

> przyjemniejsza w użytku i bezpieczniejsza dla silnika.

a tańsza w zakupie instalacja gazowa w perspektywie używania okaże się droższa - koszty odwiedzania gazowników, serwisu, szukanie przyczyn świecenia checka, wystrzały gazu czy padnięty przepływomierz - w rozrachunku okazuje się że sekwencja jest...tańsza, z tym że ludzie nie umieją spojrzeć na sprawę perspektywicznie i w ocenie kosztów kierują się - błędnie - jedynie ceną zakupu a przecież to tylko część całości kosztów eksploatacji,

brat

Napisano

> a tańsza w zakupie instalacja gazowa w perspektywie używania okaże

> się droższa - koszty odwiedzania gazowników, serwisu, szukanie

> przyczyn świecenia checka, wystrzały gazu czy padnięty

> przepływomierz - w rozrachunku okazuje się że sekwencja

> jest...tańsza, z tym że ludzie nie umieją spojrzeć na sprawę

> perspektywicznie i w ocenie kosztów kierują się - błędnie -

> jedynie ceną zakupu a przecież to tylko część całości kosztów

> eksploatacji,

> brat

Prawdę prawisz.

Ja kupiłem już auto z zamontowaną instalką II generacji przez Domański Gaz z Poznania. Nie jest to najtańsza firma i ma już jakąś renomę. Jeżeli chodzi o gaz to nie mam z nim żadnych problemów poza oczywistymi rzeczami eksploatacyjnymi i regulacjami. yay.gif

Nie zmienia to jednak faktu, ze ceny instalek znacznie potaniały i rzeczywiście gdybym miał teraz zakładać założyłbym sekwencję.

W tym roku planuję zmienić astrolota na jego większą siostrę Omcię i biorę pod uwagę tylko silniki benzynowe z trójką z przodu uzbroj_zlo.gif

Oczywiście tam wstawię sekwencję. boozing.gif

Napisano

> Prawdę prawisz.

> Ja kupiłem już auto z zamontowaną instalką II generacji przez

> Domański Gaz z Poznania. Nie jest to najtańsza firma i ma już

> jakąś renomę. Jeżeli chodzi o gaz to nie mam z nim żadnych

> problemów poza oczywistymi rzeczami eksploatacyjnymi i

> regulacjami.

> Nie zmienia to jednak faktu, ze ceny instalek znacznie potaniały i

> rzeczywiście gdybym miał teraz zakładać założyłbym sekwencję.

> W tym roku planuję zmienić astrolota na jego większą siostrę Omcię i

> biorę pod uwagę tylko silniki benzynowe z trójką z przodu

> Oczywiście tam wstawię sekwencję.

widzisz, ja żałuję że nie miałem więcej kasy bo teraz kupiłbym A II kombi z silnikiem X20XEV [ew. X18XE1] i wstawił również sekwencję, przy moich warunkach użytkowania paliłby - nawet na benzynie - niewiele więcej a przyjemność jazdy całkiem inna, nie jestem zwolennikiem gazu ale w ciągu ostatniego roku wydatki na samo paliwo przekroczyły 8kzł przy średnim spalaniu w ciągu roku 7,2L/100km, ba gdybym miał kombi to nawet do swojego założyłbym już sekwencję,

brat

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.