Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Błąd komunikacji w LEONARDO, chyba wiem dlaczego - pomocy

Featured Replies

Napisano

Witam!

Więc chyba już pisałem wcześniej kupiłem interfejs USB do mojego sterownika elpigaz leonardo i nie mogę nawiązać z nim połączenia. Długo zastanawialiśmy sie wraz ze sprzedawcą z allegro co może być tego przyczyną i chyba doszliśmy do sedna. Mianowicie zmierzyłem multimetrem napięcie na wtyczkach przy komputerze w aucie. Okazało się, że na 2 i 3 pinie nie ma wogóle 12 V !!! Polecono mi sprawdzenie masy i po podłączeniu jednego końca miernika do + a drugi do 3 pinu otrzymalem wynik ok - 13 V czyli masa jest ok. Moje pytanie jest takie: dlaczego w sterowniku auta nie ma zasilania na pinie? Czy to może być powodem braku połączenia? Dodam, że na skrajnych pinach jest ok 5 V. Znajomy polecił mi podłączenie zasilania 12 V z aku auta właśnie do 3 pinu. Proszę o poradę, bo nie znam się na elektronice (jeszcze smile.gif ) i nie chciałbym czegoś spierniczyć.

Napisano

> Witam!

> Więc chyba już pisałem wcześniej kupiłem interfejs USB do mojego

> sterownika elpigaz leonardo i nie mogę nawiązać z nim

> połączenia. Długo zastanawialiśmy sie wraz ze sprzedawcą z

> allegro co może być tego przyczyną i chyba doszliśmy do sedna.

> Mianowicie zmierzyłem multimetrem napięcie na wtyczkach przy

> komputerze w aucie. Okazało się, że na 2 i 3 pinie nie ma wogóle

> 12 V !!! Polecono mi sprawdzenie masy i po podłączeniu jednego

> końca miernika do + a drugi do 3 pinu otrzymalem wynik ok - 13 V

> czyli masa jest ok. Moje pytanie jest takie: dlaczego w

> sterowniku auta nie ma zasilania na pinie? Czy to może być

> powodem braku połączenia? Dodam, że na skrajnych pinach jest ok

> 5 V. Znajomy polecił mi podłączenie zasilania 12 V z aku auta

> właśnie do 3 pinu. Proszę o poradę, bo nie znam się na

> elektronice (jeszcze ) i nie chciałbym czegoś spierniczyć.

Akurat w interfejsie USB zasilanie jest brane z USB, a nie centralki.

Więc nie powinno rzutować...

Napisano
  • Autor

ale w centralce też chyba powinno być jakieś napięcie. Nie wiem co zrobić z tym połączeniem, czy to jest niemożliwe?!

Napisano

> ale w centralce też chyba powinno być jakieś napięcie. Nie wiem co

> zrobić z tym połączeniem, czy to jest niemożliwe?!

To może wskazywać na problem z centralką, np spalenie interfejsu szeregowego ...

Napisano
  • Autor

> To może wskazywać na problem z centralką, np spalenie interfejsu

> szeregowego ...

A jakaś inna ewentualność? Sterownik jest nowy, wymieniłem go niecały miesiąc temu ze staga2l.

Napisano

> A jakaś inna ewentualność? Sterownik jest nowy, wymieniłem go niecały

> miesiąc temu ze staga2l.

To może podjedz do serwisu Elpigazu na regulację.

Jak się podepną, to znaczy, że jest OK.

Ciężko na odległość prorokować.

Nie ma napięcia na wtyczce - to dobrze nie wróży. Nie mam schematu od tej instalki i nie wiem skąd tam idzie napięcie na wtyczkę.

Możesz sprawdzić, czy we wtyku centralki jest napięcie (po kolorze kabelka dojdziesz)

Miałem Leonardo Pro kiedyś, ale się przez COM1 łączyłem.

Napisano

Napięcie 12V powinno być. Służy do zasilania interfejsu, ale tradycyjnego. Maras ma rację że interfejsy USB biorą zasilanie z USB i dla nich to 12V powinno być bez znaczenia. No chyba że ten twój interfejs jest jakiś nietypowy.

Napisano
  • Autor

nie wiem czy on jest nietypowy, ale mam 3 żyły. Brakuje kabelka w 2 pinie czyli właśnie 12 V. Nie mogę sobie poradzić w żaden sposób z tym błędem komunikacji. Wkurzę się to kupię normalny kabel COM i jakiś stary komp i musi grać.

Napisano

Czyli nie potrzebuje 12V. Ale tradycyjny będzie potrzebował. Problemem może też być i sam soft i system operacyjny. Programy DOSowe nie pogadają pod XP, a i coniektóre programy nie chcą działać przy pośrednictwie USB. Nie wiem jak jest akurat z softem Leonardo.

Napisano
  • Autor

No własnie jest wesoło bo ja mam Vistę. Nie mam COMa w lapku bo bym nie kombinował frown.gif System wykrywa mi kabelek jako PROLIFIC COM ... czyli jest dobrze zainstalowany. Próbowałem już 3 wersje programu do leonardo, chyba nawet jeden od Ciebie i dalej dupa zbita. Gdzieś znalazłem podobny problem odnośnie Bingo:

"Problem jest taki że, napięcia na tych przejściówkach USB-COM nie odpowiadają standardom (COM, RS232) http://pl.wikipedia.org/wiki/RS-232 , w RS232 standardowo

"1" logiczną jako napięcie -3V do -15V, zaś "0" to napięcie +3V do +15V , niestety przejściówki nie trzymają tych napięć i stąd problem. Rozwiązałem to stosując dodatkowy wzmacniacz przed kostką MAX232 i da się połączyć"

Napisano

Tu chyba nie wina napięć , bardziej Visty. Spróbuj od kogos pożyczyć lapka ze starszym systemem.

Napisano
  • Autor

byłem dzisiaj u gazownika, też ma lapka ale z XP i też kabelek USB. Co ciekawe też pokazał mu się ten sam błąd co u mnie!! Ale uruchomił inny program, niestety nie zdążyłem zobaczyć jaki i połączyło się normalnie. To był bankowo program elpigazu zaczynający się na M... Nie wiem, może milenium, kolorystyka pierwszego okienka była inna niż leonardo. Program do millenium będzie kompatybilny?

Napisano

Widać jednak że komunikacja chodzi. Problem więc w jakiejś niekompatybilności oprogramowania do sterownika LPG lub do systemu operacyjnego.

A trzeba było poczekać i założyć sterownik jakiś bardziej cywilizowany - Bingo, Stag100 lub AL700. A tak byłeś w gorącej wodzie kąpany i się teraz bujasz z tym leonardo.

Napisano
  • Autor

> Widać jednak że komunikacja chodzi. Problem więc w jakiejś

> niekompatybilności oprogramowania do sterownika LPG lub do

> systemu operacyjnego.

> A trzeba było poczekać i założyć sterownik jakiś bardziej

> cywilizowany - Bingo, Stag100 lub AL700. A tak byłeś w gorącej

> wodzie kąpany i się teraz bujasz z tym leonardo.

Tak, wiem mlot.gif Ale ogólnie nie narzekam, auto mniej pali i jest żywotniejsze niż na stagu. I obroty jałowego się unormowały. Jednak jeśli to już komputer to można by go sobie podpiąć i zobaczę dzisiaj jakiś inny program, np. millenium. A czy istnieje takie uniwersalne oprogramowanie?

Napisano
  • Autor

ma ktoś softy do centralek elpigaz? Chciałbym sprawdzić wszystkie! Wiem, że ten który gazownik podłączył podczas wyboru języka był identyczny co leonadro, z tą różnicą, że był kolor pomarańczowy a w leonardo jest brązowy. Proszę o pomoc.

Napisano
  • Autor

Nie no, nie wierzę! Nikt nie miał do czynienia z softami elpigazu? Może millenium? Chyba jest taki soft...

Napisano

> Nie no, nie wierzę! Nikt nie miał do czynienia z softami elpigazu?

> Może millenium? Chyba jest taki soft...

Daj maila to ci podeślę.

Napisano

> Witam!

> Więc chyba już pisałem wcześniej kupiłem interfejs USB do mojego

> sterownika elpigaz leonardo i nie mogę nawiązać z nim

> połączenia. Długo zastanawialiśmy sie wraz ze sprzedawcą z

> allegro co może być tego przyczyną i chyba doszliśmy do sedna.

> Mianowicie zmierzyłem multimetrem napięcie na wtyczkach przy

> komputerze w aucie. Okazało się, że na 2 i 3 pinie nie ma wogóle

> 12 V !!! Polecono mi sprawdzenie masy i po podłączeniu jednego

> końca miernika do + a drugi do 3 pinu otrzymalem wynik ok - 13 V

> czyli masa jest ok. Moje pytanie jest takie: dlaczego w

> sterowniku auta nie ma zasilania na pinie? Czy to może być

> powodem braku połączenia? Dodam, że na skrajnych pinach jest ok

> 5 V. Znajomy polecił mi podłączenie zasilania 12 V z aku auta

> właśnie do 3 pinu. Proszę o poradę, bo nie znam się na

> elektronice (jeszcze ) i nie chciałbym czegoś spierniczyć.

zakładam że jesteś pewien że masz leonardo

jakich wersji programu używasz ?

Napisano
  • Autor

heh, jestem pewien. Tak mam napisane na sterowniku a nie wydaje mi się, żeby gazownik coś przekładał, bo nie wygląda na takiego kombinatora. Używałem już leonardo w wersji 2.2.1 oraz 2.2.7. Również leonardo pro, ale jest on taki sam.

Napisano

> heh, jestem pewien. Tak mam napisane na sterowniku a nie wydaje mi

> się, żeby gazownik coś przekładał, bo nie wygląda na takiego

> kombinatora. Używałem już leonardo w wersji 2.2.1 oraz 2.2.7.

> Również leonardo pro, ale jest on taki sam.

sprawdź wersję 3.1

Napisano
  • Autor

nie mam takiej wersji niestety. Okazało się, że chyba sterownik jest padnięty. Jak byś miał tą wersję to poproszę na PW

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.