Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

odkręcanie drążków kierowniczych

Featured Replies

Napisano

czy można po prostu odkręcić drążek kierowniczy od przekładni? i potem z powrotem go przykręcić, mam wrażenie że jak czytałem w jakiejś książce to coś tam trzeba wymieniać na nowe za każdym razem jak się przykręca. Czy są jakieś szczegóły o których trzeba pamiętać ?

Napisano

> czy można po prostu odkręcić drążek kierowniczy od przekładni? i

> potem z powrotem go przykręcić, mam wrażenie że jak czytałem w

> jakiejś książce to coś tam trzeba wymieniać na nowe za każdym

> razem jak się przykręca. Czy są jakieś szczegóły o których

> trzeba pamiętać ?

Odkręcić można. Przeważnie w przypadku kiedy trudno odkręcić śruby dystansujące łączące drązki z ich końcówkami a nie ma się zamiaru uszkodzić tulei gumowych na łączeniu drążka z maglownicą lub tez samej maglownicy.

Jedyne co da się wymieniać to te właśnie tuleje gumowe, tuleje metalowe albo zawleczkę blokującą przed samoodkręceniem śruby mocujące drążki.

Ja u siebie nic nie wymieniałem z wyżej wspomnianych elementów i z powodzeniem przejechałem następne tysiące.

Napisano
  • Autor

dotarłem do książki jest tam napisane "Używać zawsze nowej klamry rozprężnej do mocowania płytki." a tak po ludzku to które to ?

ja tam typowej zawleczki nie widzę? albo inaczej zapytam gdzie jej szukać ? bo to chyba się normalnie odkręca nie wyciągając nic?

Napisano

Myślę, że mówimy o tym samym. To jest taka właśnie blaszana klamra załozona na śruby mocujace drązki (z założoną klamrą widzisz tylko połowę łba śruby). Chcąc je odkręcić musisz najpierw ją zdjąć (np. podważyć wkrętakiem). Jest to pierwszy element jaki trzeba ruszyć.

Pozdrawiam!

Napisano
  • Autor

uu to ciekawe bo u mnie nic takiego nie ma ...

Napisano

> uu to ciekawe bo u mnie nic takiego nie ma ...

Najwyraźniej ktoś zapomniał założyć po zdejmowaniu drążków albo sama się z czasem poluzowała i spadła, co jest raczej mniej prawdopodobne.

Jak sie dostane do serwera postaram się wrzucić niedługo fote z EPC.

Napisano
  • Autor

> Fota klamry

czy tylko ja nie widzę zdjęcia

Napisano
  • Autor

Wiadomość skasowana przez hugh_h

Napisano
  • Autor

byłem w salonie opla i odpytałem, w sprzedaży mają jedynie to co na rysunku ma numer 23, nie mają w sprzedaży tej drugiej płytki, facet pokazywał mi schematy i na tych schematach też nie ma takiego elementu.

może to było stosowane w jakiś innych modelach u mnie (1993r) śruby mają łeb z kołnierzem więc może sie same zabezpieczają chociaż na powyższym schemacie też wygląda że mają kołnierz

Napisano

Możesz sobie zrobić taką podkładkę z kawałka cienkiej blaszki. Wywiercić dwa otwory i dać ją zaraz za tą dużą podkładką (nr23). Przykręcasz śruby i odginasz wystającą blaszkę na sześciokąt łba śruby. Wtedy na pewno się nie odkręci.

Można też zamiast blaszki powlec gwinty śrub jakimś preparatem zabezpieczającym przed odkręcaniem. Do kupienia w każdym motoryzacyjnym.

Za pewne śruby nie odkręcą się i bez tych zabezpieczeń (zwłaszcza, że mają łby z kołnierzem). Ale nie zaszkodzi ich dać, bo gdyby podczas jazdy odpadł drążek kierowniczy mogło by być niewesoło.

Napisano
  • Autor

ale to co proponujesz to sie raczej stosuje do śrub z łbem sześciokątnym ale bez kołnierza.

to na szkicu powyżej wygląd jakby było nakładką na łby

Napisano

Masz rację. To na rys. zakłada się na łby. Ale skoro nie można tego kupić to można zrobić takie jak do śrub z łbem bez kołnierza. Tylko blaszkę zrobić dłuższą. Zawinąć ją poprzez kołnierz do łba.

Albo uciąć blaszkę o długości równej odległości między otworami śrub. Te przykręcić i blaszkę doszlifować pilnikiem do kształtu już dokręconych śrub. Ścisło, tak żeby trzeba było wcisnąć ją między łby.

Napisano

> ale to co proponujesz to sie raczej stosuje do śrub z łbem

> sześciokątnym ale bez kołnierza.

> to na szkicu powyżej wygląd jakby było nakładką na łby

Zawsze możesz sobie poradzić inaczej. Wiercisz malutkie otworki przelotowe w łbach śrub, wkręcasz i przewlekasz przez oba otwory cienki stalowy drut. Skręcasz go i już. Nie odkręci się.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.