Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Alternator - odłączenie przewodów

Featured Replies

Napisano

Szukajka nie działa i nie mam jak zdobyć informacji frown.gif

Mianowicie...chcę odkręcić przewody od alternatora, biorę się za ten duży plusowy, ale nakrętka kręci się razem ze śrubą..co na to zaradzić, jak odkręcić?

Chcę wyczyścić styki, bo różnica u mnie jest między napięciem na altku a aku: 0,3V a czytałem że nie powinno być więcej niż 0,1V

Napisano

> Szukajka nie działa i nie mam jak zdobyć informacji

> Mianowicie...chcę odkręcić przewody od alternatora, biorę się za ten

> duży plusowy, ale nakrętka kręci się razem ze śrubą..co na to

> zaradzić, jak odkręcić?

> Chcę wyczyścić styki, bo różnica u mnie jest między napięciem na

> altku a aku: 0,3V a czytałem że nie powinno być więcej niż 0,1V

Odrkęć alternator od mocowania i gumówką zetnij nakrętkę.

Napisano
  • Autor

> Odrkęć alternator od mocowania i gumówką zetnij nakrętkę.

Okej, zrobię tak..a na marginesie...chcąc przewidzieć, jak tego już nie będzie...jaką śrubę powinienem kupić, czy co też zrobić żeby to spowrotem skręcić?

(jak rozbiore to będę bez autka i z zakupami czegokolwiek będzie ciężko)

Napisano
  • Autor

Zna ktoś odpowiedź? Jak na złość szukajka od kilku dni nie działa blush.gif

Napisano

> ...jaką śrubę powinienem kupić, czy co też zrobić żeby

> to spowrotem skręcić?

nie wiem jakiego masz altka ale u mnie (delco) ta śruba

jest "wtopiona" w regulator wink.gif

z tego co kojarzę w boschu też tak chyba jest waytogo.gif

tak że nie bardzo da radę wymienić samą śrubę zlosnik.gif

Napisano

> nie wiem jakiego masz altka ale u mnie (delco) ta śruba

> jest "wtopiona" w regulator

> z tego co kojarzę w boschu też tak chyba jest

> tak że nie bardzo da radę wymienić samą śrubę

Witam!

Mylisz sie co do regulatora, sruby wychodza z mostka diodowego.

Masz tu w zalaczniku zdjecie mojego Bosha, widac obie.

Spojrzalem do EPC i wedlug niego bys mial racje grinser006.gif nazywajac regulator, z niego wychodzi ta mniejsza srubka fi-6.

Z tym, ze ostatnio w watkach regulatorem nazywalismy szczotkotrzymacz z dioda. A z niego nie wychodza zadne sruby na zewnatrz.

A do autora watku, skoro obraca Ci sie ta wieksza to juz mostek moze byc do wymiany.

Napisano

> Spojrzalem do EPC i wedlug niego bys mial racje nazywajac

> regulator,

otóż to ja też spojrzałem do EPC

(BTW z Twojego screena) i na nim widać jedną z tych śrub właśnie w regulatorze

280501975-Altek.JPG

że jednak nie widziałem tego nigdy na żywca napisałem że prawdopodobnie

w boschu jest tak samo jak u mnie a u mnie jest ona w regulatorze właśnie wink.gif

Napisano

Nie bedziemy sie spierac o nazwy grinser006.gif.

Gorzej bo autor watka zalatwil mostek, jesli ukrecil srube. Nie przygladalem sie: gdzie i do czego, czy z czym sie laczy i czy mozna ja sama wymienic.

Bez rozbiorki i ogledzin nic nie mozna wyrokowac co ma zakupic.

Chyba, ze odezwie sie elektryk-praktyk co siedzi na biezaco w tym temacie.

Napisano
  • Autor

> Nie bedziemy sie spierac o nazwy .

> Gorzej bo autor watka zalatwil mostek, jesli ukrecil srube. Nie

> przygladalem sie: gdzie i do czego, czy z czym sie laczy i czy

> mozna ja sama wymienic.

> Bez rozbiorki i ogledzin nic nie mozna wyrokowac co ma zakupic.

> Chyba, ze odezwie sie elektryk-praktyk co siedzi na biezaco w tym

> temacie.

Już jestem;)

Więc tak...trochę się zasmuciłem bo jestem bez auta obecnie:(

Tak, ukręciłem śrubę, mimo to że się kręciła auto odpalało, jeździło, żadnych złych objawów, dziś całkowicie wykręciłem altka, trzeba było użyć gumówki, masakra, ile rdzy, stoję teraz na etapie wykręcenia śruby 24mm , tej trzymającej koło...jest na max zardzewiała, pół dnia się moczyła, grzałem palnikiem, a ta nic...coś czuje że ten altek pójdzie na śmietnik...z tego co mi wiadomo, ma 12 lat i nigdy nie był rozkręcany/konserwowany, z objawów wynikało, że wystarczy zakonserwować kable, wymienić regulator i już, no ale śruba ukręcona, dla własnego spokoju, chciałbym mostek też wymienić, przy okazji, na sucho kręcąc kołem...łożysko już nie kręci się jak nowe, na szczęście łożyska tanie, też bym wymienił, tylko... nie mam już siły do tej śruby na kole, jutro spróbuję ciąć, może się uda bez naruszenia gwintu

Napisano

Chodzi Ci o nakretke na kole pasowym??

Nie przejmuj sie, ja za pierwszym razem ukrecilem imbusa a nie poszlo.

Dopiero koles podpowiedzial mi, wkrec w imadlo a po wszystkim wez pilniczek i wyrownaj slady na biezni, aby paska nie cielo grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Chodzi Ci o nakretke na kole pasowym??

> Nie przejmuj sie, ja za pierwszym razem ukrecilem imbusa a nie

> poszlo.

> Dopiero koles podpowiedzial mi, wkrec w imadlo a po wszystkim wez

> pilniczek i wyrownaj slady na biezni, aby paska nie cielo

hmmm.... smile.gif

okej, jutro się z tym rozprawię

Dzięki waytogo.gif

Napisano

> hmmm....

> okej, jutro się z tym rozprawię

> Dzięki

A jak masz gruba blache miedziana lub aluminiowa to zrobic nakladki na szczeki imadla i nie pokaleczysz.

Ja nie mialem pod reka i musialem uzyc po wszystkim pilnik, ale pasek ma sie dobrze po tej operacji biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> A jak masz gruba blache miedziana lub aluminiowa to zrobic nakladki

> na szczeki imadla i nie pokaleczysz.

> Ja nie mialem pod reka i musialem uzyc po wszystkim pilnik, ale pasek

> ma sie dobrze po tej operacji

Poszło pięknie zeby.GIF

A masz może jakiś patent na mój kolejny problem...? niewiem.gif mianowicie:

4ry śruby na krzyżaka, te przechodzące przez całą obudowę altka... całą noc się moczyły i nic... jedyne co mi przeszło do głowy to wiercenie i później skręcenie (śruba - nakrętka) ale czy to dobry pomysł?

Napisano

> Poszło pięknie

> A masz może jakiś patent na mój kolejny problem...? mianowicie:

> 4ry śruby na krzyżaka, te przechodzące przez całą obudowę altka...

> całą noc się moczyły i nic... jedyne co mi przeszło do głowy to

> wiercenie i później skręcenie (śruba - nakrętka) ale czy to

> dobry pomysł?

A przed odkrecaniem pukneles porzadnie w kazda, te na krzyzak gdy sa zapieczone inaczej nie odkrecisz.

Mlotek, jakis dornik, lub pret i walisz po pare razy a potem dopiero probowac odkrecac biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> A przed odkrecaniem pukneles porzadnie w kazda, te na krzyzak gdy sa

> zapieczone inaczej nie odkrecisz.

> Mlotek, jakis dornik, lub pret i walisz po pare razy a potem dopiero

> probowac odkrecac

W skrócie mówiąc... udało się, rozłożone i już po części złożone, jutro opiszę całą procedurę, teraz mogę powiedzieć że nie jest to aż takie trudne 20.GIF Dzięki za pomoc.

Ta ukręcona śruba...nawet została wymieniona:D jutro zrobię opis z fotkami

Napisano

> W skrócie mówiąc... udało się, rozłożone i już po części złożone,

> jutro opiszę całą procedurę, teraz mogę powiedzieć że nie jest

> to aż takie trudne Dzięki za pomoc.

> Ta ukręcona śruba...nawet została wymieniona:D jutro zrobię opis z

> fotkami

Widzac Twoja odpowiedz juz myslalem, ze po nocy biegales do warsztatu biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Widzac Twoja odpowiedz juz myslałem, ze po nocy biegales do warsztatu

bo po nocy biegałem... spineyes.gif...noc wcześniej zlosnik.gif

Autko zrobione, wielkie dzięki za pomoc.

Więc tak:

Pierw wrażenia: bezcenne grinser006.gif

Przed robotką moje napięcia wynosiły, bez obciążenia 14.4V

z max obciążeniem (światła, radio na full, nawiew na 3, przeciwmgielne) 13,8V

Po robotce:

moje napięcia wyniosły, bez obciążenia 14.7V cool.gif

z max obciążeniem (światła, radio na full, nawiew na 3, przeciwmgielne) 14,3V cool.gif

Moim zdaniem 99% z nas, w tym ja myśli że aku aku i jeszcze raz aku, cóż,., jeżeli komukolwiek siądzie zbyt szybko aku, lub sprawdzi miernikiem i na max obciążeniu będzie miał mniej niż 14,1V, niech nie kombinuje z nowym aku, no niby mniej niż te 14.1V to też niby okej, ale to bardziej już utrzymywanie niedoładowanego aku niż norma, więc nie ma sensu do tego dopuszczać, nie ma sensu bawić się z nowymi przewodami, tylko brać się do regeneracji alternatora, to naprawdę działa smile.gif Bo co nam z napraw od tyłu? aku? Przewody? Co z tego jeżeli źródełko jest walnięte

Chciałem kupić inny bo w pewnym momencie myślałem że nie dam rady, no ale inny też przecież używany i na 100% już jakieś ślady zużycia miał będzie. Najlepiej więc samemu zregenerować, to nic że po regeneracji nie będzie wizualnie wyglądał jak nowy, ważne że działaniem nie będzie odbiegał od nowego, w większości stać nas jak już to na nową podróbkę lub używkę jakąś, więc mówię wam, regenerujcie, bo bardzo warto.

Korzyści to nie tylko w końcu porządne ładowanie, ale też odczułem mocniejszy basik cool.gif w radiu, oraz dzięki regeneracji auto jest cichsze, nie ma szumu alternatora, a wydawało mi się że on nigdy dźwięku nie wydawał, a tu proszę wink.gif

Wzorowałem się na tym temacie:

KLIK

Jednak nie był on dla mnie w 100% zrozumiały, ale dałem radę. Bardzo dziękuję Mihóza stworzenie tego manuala

Niestety nie zrobiłem fotek.

Poza czynnościami wykonanymi z wyżej podanego linku do manuala mogę dodać że:

1. łatwiej wykręcić nie sam alternator, ale altka z mocowaniami, następnie na stole odkręcić z niego mocowania.

2. Śruba trzymająca koło alternatora, najszybciej i najprościej włożyć koło alternatora poziomo w imadło, mocno ścisnąć, nie zwracać uwagi na lekka deformacje koła i tak ściśnięte kręcić kluczem koniecznie oczkowym i pójdzie, polecam odkręcić altka wieczorem i przez noc moczyć w WD40, tu podziękowania za patent dla JerryG1 Zakładanie takie samo, a na końcu pilniczkiem wygładzenie ostrych krawędzi by nie pocięło paska, ja nie gładziłem bo nic mi się nie pokrzywiło.

3. 4ry śruby przechodzące przez altka, z nimi wielkiego problemu nie ma, odkręcamy kluczem, nie śrubokrętem

4. 4ry śruby trzymające łożysko , to przy kole, nie było szans u mnie na wykręcenie, trzeba było wiercić, wwiercamy się, główki przewiercone, resztę wybijamy, gwint uratowany, jak kto nie uratuje gwintu to małe śrubki wkręcić.

5. lożysko wybijamy, nowego palcami nie da się włożyć, więc kilka lekutkich uderzeń młoteczkiem i wlezie, łożysko 6303 firmy ZNS lub NSK nie pamiętam teraz, ale to orginał, kosztuje ok 25 - 30zł, stwierdziłem że skoro nie płacę za robocizne i ma być jak z fabryki to mają być części orginalne wink.gif

6. wyciągamy wnętrze, trzeba się mocno zaprzeć.

7. wyciągamy małe łożysko, nie używamy ściągacza, pracochłonne, trzeba pukać i zlezie, zamiennik to 6201 tu wpakowałem chińskie za 1,50zl, ponieważ nie widzę tam potrzeby pakować czegoś lepszego

8. mostek diodowy, ponieważ ukręciłem śrubę zewnętrzną na której jest plus aku, musiałem coś z tym zrobić, więc trzeba było wymontować mostek, od góry patrząc w mostku są zaciśnięte przewody (druty) odginamy zaciski, po odgięciu mostek w górę i już;)

Wyrwać śrubę przekręconą (jest wtopiona w plastik)na miejsce włożyć normalną śrubę i zacisnąć strzępkami metalu następnie skontrować nakrętką, te strzępki metalu to "plus" do którego byłą orginalna podpięta, pod śrubą jest blaszka minusowa więc robić tak, żeby nie było połączenia, i tu szkoda że fotek nie zrobiłem

to bardzo bardzo pracochłonne, no ale...obeszło się bez zakupu mostka

Diod nie ruszam, rzadko się psują, nawet do nich nie zaglądałem.

9. Ze zużytymi "padami" komutatora nie latałem po tokarzach tylko papier ścierny i heja

Na koniec montujemy nowy regulator napięcia.

Nie jest to regułą, ale alternatory do 94r miały regulator kątowy , a od 94r prosty.

10. składamy całość do kupy, mi się połamała plastikowa osłonka zewnętrzna altka, tzn. dziury powiększone przy 2ch mocowaniach śrub, więc 3x podkładka wielka, średnia, mała, nakrętka i po problemie

11. Przed przykręceniem przewodu plusowego wysmarowałem mocowanie smarem miedziowym.

Wrażenia bezcenne wink.gif

Czas pracy ok 3 dni, dokładniej sumując ok 8godzin

Gdybym nie był tak leniwy i zrobił to od razu nie okłamując się że to pewnie aku...zaoszczędziłbym , bo nie musiałbym kupować nowego , co zrobiłem nie dawno.

Bardzo wielkie podziękowania również dla sąsiada, bez niego i jego warsztatu nie dałbym rady tego skończyć, w weekendzik będzie trzeba to opić pub2.gif

Zapomniałbym: regulator Topran 14V zastosowałem (zamiennik) polecam wink.gif

Generalnie dla tych którzy nie mają możliwości(warsztatu) lub czasu, wymieńcie poprostu sam regulator, zawsze to lepiej, niż było, jeżeli napięcie jest za niskie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.