Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Koniec z bezterminowymi prawami jazdy

Featured Replies

Napisano

> Widać, że pan egzaminator ma dziwne poglądy. Ciekawe, że kierowcy

> TIRów to wcale nie sami młodzi gniewni,

Zdaje się, ze trzeba przejść badania psychotechniczne.

> poza tym kierowca po 40-stce ma dużo większe doświadczenie,

> przejechał więcej kilometrów itp.

Własnie dlatego trzeba sprwadzić czy na pewno nie wpadł w rutynę, czy nie jeździ "na pamięć" i czy na pewno ma odpowiedni refleks niezbędny do prowadzenia samochodu.

Napisano

> Zdaje się, ze trzeba przejść badania psychotechniczne.

To chyba jasne, że skoro kierowcy po 40-stce przechodzą te badania to chociaż ich część jest na tyle sprawna, by prowadzić auto.

> Własnie dlatego trzeba sprwadzić czy na pewno nie wpadł w rutynę, czy

> nie jeździ "na pamięć" i czy na pewno ma odpowiedni refleks

> niezbędny do prowadzenia samochodu.

A Ty sama masz pewność, czy masz chociażby odpowiedni refleks niezbędny do prowadzenia samochodu?*

*Nie jest to jakieś obrażanie, po prostu pytam wink.gif

Napisano

> To chyba jasne, że skoro kierowcy po 40-stce przechodzą te badania to

> chociaż ich część jest na tyle sprawna, by prowadzić auto.

A pewnie. Nie twierdzę, ze jak ktoś skończy 45 lat to musi sie położyć do trumny i czekać na śmierć. Powinien się tylko zstanowić czy na pewno ma tyle siły/ odgwagi/ sprawnosci umysłowej, że podejmie się prowadzenia samochodu. Nie ważne czy jest kobietą czy mężczyzną.

Podam taki przykład- troszki z innej beczki. Jest taki pan- Andrzej Huszcza, były zawodnik żużlowy. W zeszłym roku skończył 50 lat i zakończył karierę zawodnika. Ale w wieku 45- 50 lat potrafił objechac niejednego sprytnego młodziaka. Dowodzi to, ze ludzie z doświadczeniem, a zarazem w pewnym wieku sa sprawniejsi umysłowo czy fizycznie od znacznie od nich młodszych. Jednak zakończenie kariery zawodnika wynika z kiku rzeczy:

1) świadomości własnego wieku

2) braku odpowiedniej ilości siły do prowadzenia motocykla zuzlowego, co wbrew pozorom nie jest takie łatwe

3) świadomości posiadania czegoś cennego czym jest własne i czyjeś zycie

Zaraz powiecie, ze zużel to co innego, bo to niebezpieczny sport, bo to, bo tamto. Tak, zgadzam się. Jednakże zagrozenia jakie płyną ze strony kierowcy samochodu i motoru żuzlowego są takie same. Wystarczy jeden nieostrozny ruch, jedna zła decyzja i koniec jest tragiczny.

> A Ty sama masz pewność, czy masz chociażby odpowiedni refleks

> niezbędny do prowadzenia samochodu?*

> *Nie jest to jakieś obrażanie, po prostu pytam

Nie przypominam sobie żebym spowodowala zagrozenie na drodze, więc zapewne mam. Jeśli natomiast badanie wykazałoby, że nie mam, uznałabym, że tak musi być i wróciłabym do komunikacji miejskiej. Człowiek jest istotą ułomną i trzeba się z tym pogodzić.

Napisano

> samodzielnie, a 60- letni człowiek potrafi byc całkiem sprawny.

Sprawny? Czyżby? Przecież zmiany starcze zaczynaj się juz w 45 roku życia hehe.gif. To w wieku 60 lat delikwent powinien być już poruszającym się w najlepszym układzie o lasce (jeśli nie na wózku) zgrzybiałym staruszkiem zlosnik.gif

> Dlaczego nie? Moze powinieneś iśc się przebadać i zapytaj lekarza czy

> nie masz zmian starczych wzroku. U mężczyzn zacznają sie po 35

> roku zycia.

taaa. U kobiet zapewne po 70 roku życia 270751858-jezyk.gif

> kosekwencji. Podobnie z motocyklistami. Jednak najwięcej przygód

> mam z chrupkami, którzy nie widzą dobrze, nie słyszą i wydaje im

a ja zdarzenie "najcięższego kalibru" miałem z koleżką w wieku jakieś 21-22 lata. Nie był chrupkiem, dowidział, dosłyszał a wjechał mi malutkim seicento w zderzak tak, że tylnej klapy nie dało rady otworzyć, ślady po pogiętej podłodze bagażnika mam do dziś a delikwent wyszedł z opresji w miarę cało tylko dlatego, że w ostatniej chwili puściłem hamulec i wyrzuciłem na luz. Jakimś dziwnym trafem sprawcami wypadków w większości są nie 45-letnie i starsze chrupki tylko całkowicie sprawni młodzieńcy bez zmian starczych palacz.gif

To przecież oni mają obniżona dopuszczalną ilość punktów karnych a nie 45 letni starcy icon_rolleyes.gif

Napisano

> Podam taki przykład- troszki z innej beczki. Jest taki pan- Andrzej

> Huszcza, były zawodnik żużlowy. W zeszłym roku skończył 50 lat i

> zakończył karierę zawodnika. Ale w wieku 45- 50 lat potrafił

> objechac niejednego sprytnego młodziaka.

Znam tego pana (jako były kibic żużla) i właśnie chociażby

jego przykład pokazuje, że doświadczenie odgrywa ważną rolę.

> Nie przypominam sobie żebym spowodowala zagrozenie na drodze, więc

> zapewne mam.

To może być złudne...

> Jeśli natomiast badanie wykazałoby, że nie mam,

> uznałabym, że tak musi być i wróciłabym do komunikacji

> miejskiej. Człowiek jest istotą ułomną i trzeba się z tym

> pogodzić.

Szkoda, że wielu polskich kierowców tak nie myśli...

Napisano

Jestes złośliwy, a to nie ładnie.

W 35 roku życia- niedokładnie czytasz cfaniaczek.gif Nie powiedziałam, ze u wszystkich tak samo i w tym samym czasie. Patrz- Andrzej Huszcza.

U kobiet koło 40. Wiesz, wszystko jest związane z dojrzewaniem. Jak wiadomo kobiety dojrzewają wczesniej i dłużej sa sprawne.

Duza część mężczyn nie dojrzewa wogóle.

Odpowiedzialność!!!! Niezaleznie od wieku. Moze ten koleżka zaliczał się do tych niedojrzewających. A moze Ty tez się kwalifikujesz do tej grupy??

45- letni człowiek starcem?? Kto Ci takich bzdur naopowiadał??

Napisano

> Szkoda, że wielu polskich kierowców tak nie myśli...

Dziękuję za poparcie.

Słowo na dziś- odpowiedzialność. Za siebie i innych ludzi. Zawze i wszędzie.

Napisano

> 45- letni człowiek starcem?? Kto Ci takich bzdur naopowiadał??

Posłużę się cytatem

Quote:

> No 45 lat to już prawie emeryt z parkinsonem.

Nie, nie emeryt. Ale w tym wieku zaczunają się "zmiany starcze" i niektórym palma odbija. Tak to określił pan egzaminator w ośrodku na Odlewniczej. I ja go popieram. Bo niektórym się wydaje, że drugą młodość przezywają. Ale tylko im się wydaje.

Także można Twoje słowa różnie interpretować...

Napisano

Nie napisałam, że 45- letni człowiek jest starcem. Interpretacja to już osobna sprawa i ja nie mam na nią wpływu.

Zapytaj pierwszego lepszego lekarza co to sa zmiany starcze i kiedy się zaczynają.

Napisano

> Jestes złośliwy, a to nie ładnie.

a Ty zdecydowanie zbyt przemądrzała. A to jeszcze gorzej.

> W 35 roku życia- niedokładnie czytasz Nie powiedziałam, ze u

> wszystkich tak samo i w tym samym czasie. Patrz- Andrzej

> Huszcza.

żużel to generalnie zły przykład, bo kariery kończą też często zawodnicy 32-33 letni (patrz Mirek Kowalik, do niedawna trener Huszczy). I to wcale nie z powodu mniejszej sprawności fizycznej czy umysłowej tylko w związku z częstymi w tym sporcie kontuzjami, które trudniej i dłużej się leczy w wieku trzydziestukilku lat niż dwudziestukilku

> U kobiet koło 40. Wiesz, wszystko jest związane z dojrzewaniem. Jak

> wiadomo kobiety dojrzewają wczesniej i dłużej sa sprawne.

ciekawostki prawisz. Zdaje się, że to kto jest dłużej sprawny zależy bardziej od genów i trybu życia niż od płci. Coś Ci się pomyliło. To, że kobiety dłużej żyją nie oznacza, ze są dłużej sprawne.

> Duza część mężczyn nie dojrzewa wogóle.

kobiety (z Tobą zapewne na czele) dojrzałe w pełnym tego słowa znaczeniu są już w wieku 14 lat hehe.gif

> Odpowiedzialność!!!! Niezaleznie od wieku. Moze ten koleżka zaliczał

> się do tych niedojrzewających.

być może. Nie znam go. Poza tym jednym przypadkiem nie mialem z nim nigdy do czynienia. Chciałem tym tylko zwrócić uwagę na to, że młodzi ludzie procentowo są częściej sprawcami wypadków niż starsi (a zwlaszcza ci między 40 a 50 rokiem życia).

> A moze Ty tez się kwalifikujesz

> do tej grupy??

A tak zupełnie poza tym z Tobą wszystko w porządku? Dalej nie będę tego komentował choć parę uwag ciśnie mi się "na palce"

> 45- letni człowiek starcem?? Kto Ci takich bzdur naopowiadał??

Ty przecież piszesz o zmianach starczych w wieku 45 lat zlosnik.gif

Tak przy okazji dobra rada: czytając posty zwracaj uwagę na emotki bo niektóre teksty mogą być pisane żartobliwie lub ironicznie wink.gif

Napisano

Zwracam uwagę. Jednakze nie wszyscy potrafią wyrazić swoje emocje poprzez klawiaturę.

Przemądrzała?? A moze odważna, bo mam odwagę podjąć dyskusję z bandą facetów i nie boję sie tego??

Tak, kobiety są sprawniejsze i zyją dłuzej, bo szybciej dojrzewają i są swiadome, ze trzeba nad sobą pracować i być za siebie odpowiedzialnym- w każdym przypadku.

Moze nie jestes w stanie uwierzyc, ale 14- latka potrafi być madrzejsza od swojego ojca. Dużo mądrzejsza. Obyś nigdy nie musiał się o tym przekonac. Zyczę Ci tego z całego serca.

Osobę Andrzeja Huszczy podałam jako przykład w pełni sprwanego człowieka posiadającego juz określony wiek, bo mi panowie forumowicze próbowali wmówić, ze powiedziałam, że 45- letni człowiek jest trupem. A to tylko ich własna interpretacja.

Jak juz mówiłam- zapytaj lekarza kiedy zaczynają się zmiany starcze.

Tak, wszystko ze mną w porządku. Jesli ktoś uważa inaczej, proszę na prv. Tam pogadamy.

Napisano

> Przemądrzała?? A moze odważna, bo mam odwagę podjąć dyskusję z bandą

> facetów i nie boję sie tego??

Wiele rzeczy w życiu wymaga większej odwagi, więc ta do dyskusji z "bandą facetów" naprawdę nie musi być duża.

> Tak, kobiety są sprawniejsze i zyją dłuzej, bo szybciej dojrzewają i

> są swiadome, ze trzeba nad sobą pracować i być za siebie

> odpowiedzialnym- w każdym przypadku.

Nie wiem czemu, ale takie słowa są bliskie feminizmowi...

> bo mi panowie

> forumowicze próbowali wmówić, ze powiedziałam, że 45- letni

> człowiek jest trupem. A to tylko ich własna interpretacja.

To pisz tak, by taka interpretacja była mało prawdopodobna wink.gif

> Tak, wszystko ze mną w porządku. Jesli ktoś uważa inaczej, proszę na

> prv. Tam pogadamy.

To gdzie ta odwaga, skoro piszesz o privie? cfaniaczek.gif

Napisano

> Nie wiem, nigdy nie miałam podobnego zdarzenia, raczej mam dośc dobre

> układy z gońcami, przepuszczam ich i niech sobie jadą. Jesli się

> decydują na takie manewry to zapewne są świadomi ich

> kosekwencji. Podobnie z motocyklistami.

Młody = wie co i dlaczego robi i robi to świadomie zakrecony.gif. I takich przepuszczamy.

> Jednak najwięcej przygód

> mam z chrupkami, którzy nie widzą dobrze, nie słyszą i wydaje im

> się, ze jeszcze wszystko mogą.

Starszy = chrupek, który nie widzi nie słyszy, nie wie co może robić i nie robi tego świadomie yikes.gif. I taki tylko przeszkadza.

A może lepiej oba "gatunki" traktować tak samo - tak jak człowieka, który popełnił błąd. Jak trzeba to przepuścić, ominąć, przyhamować, ... .

rsad

Napisano

> A może lepiej oba "gatunki" traktować tak samo - tak jak człowieka,

> który popełnił błąd. Jak trzeba to przepuścić, ominąć,

> przyhamować, ... .

i postawić się w jego sytuacji, bo teraz to my wszyscy młodzi, nic nam nie zaszkodzi, ale za paręnaście lat.......być może sami będziemy w takiej samej sytuacji.

Napisano

> i postawić się w jego sytuacji, bo teraz to my wszyscy młodzi, nic

> nam nie zaszkodzi, ale za paręnaście lat.......być może sami

> będziemy w takiej samej sytuacji.

O, no właśnie.

rsad

Napisano

Dla mnie ten pomysł to bzdura.

Dlaczego każdy kierowca ma być co ileśtam czasu testowany na SWÓJ koszt ? Państwo takimi posunięciami zapewniło sobie zarobek co 10 lat 60 zł za D.O. i 80 zł za P.J. Ceny oczywiście trzeba będzie podnieść wprowadzając np. dokumenty biometryczne.

Jeśli wymiana dokumentów i badania byłyby na koszt państwa - to niech by sobie te wymiany co 10 - 15 lat były. Forma, w jakiej jest to w tej chwili proponowane to kolejny podatek, a przypominam, ze wszyscy kierowcy płaca 3 podatki w 1 litrze paliwa - VAT, podatek drogowy i opłate paliwową.

Testowanie kierowców rozumiem, ale w przypadku ludzi starych. Co do młodych - żadne obostrzenia przepisów nic nie dadzą. Na poparcie - wypadek opisany przez TVP Info. Młody gnój rozbił sie po pijaku w Warszawie. Prawa jazdy nie posiadał.

Jeśli już tak koniecznie chcemy jeździc bezpieczniej, to dlaczego w Polsce są homologowane auta rozwijające predkość ponad 130 km/h ?

Dla mnie pocieszeniem jest to, ze prawo jazdy wymienię tylko raz, bo za drugim razem będę juz na tyle stary, że nie będę jeździł zlosnik.gif.

Naszym głodnym kasy rządzącym proponuję wprowadzić obowiązkowe przeglądy aut raz na 3 tygodnie. To przecież dla bezpieczeństwa ! zlosnik.gif Będziemy pewni, ze jeździmy sprawnymi autami i wyeliminujemy złomy z ruchu !

Napisano

> A dowody osobiste zielone ? Tez były wydane bezterminowo

Bezterminowo nie ozacza dożywotnio.Uważam jednak że większym

zagrożeniem są zdrowi w wypasionych brykach bez wyobrażni.

Badania dopuszczające do prowadzenia pojazdów powinne być

wykonywane w warunkach egzaminów na prawo jazdy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.