Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stuki z przedniego zawieszenia

Featured Replies

Napisano

Mam pytanie do wszystkich, którzy mieli podobny problem. Co może stukać w przednim zawieszeniu szczególnie przy jeździe po kocich łbach lub podobnej kostce. Wkurza mnie to już od początku, a jeżdże stilakiem już dwa lata. Jest to wyczuwalne również na kierownicy. Niestety nie da się tego sprawdzić w aso (mój mechanik nic tam nie znalazł. Profilaktycznie wymieniłem końcówki drążków, łączniki są OK, jedyne co stwierdził zaprzyjaźniony mechanik, który podejrzewał łożyska amortyzatorów to jakieś luzy na amortyzatorze przy jego pełnym wysunięciu (jeśli go dobrze zrozumiałem ). Tuleje na wahaczu są OK. Na nieszczęście przejechałem się kumpla stilem z tego samego rocznika też w dieslu i tam wszystko pracuje jak w bajce. Doradźcie coś

Napisano

ja pukam też i diagnoza maglownica - ale to przy skręcie i najechaniu na siakiś krawęznik frown.gif

moze jeszcze stukać wspomaganko frown.gif

no nie wiem

Napisano

W tym aucie stukać może wszystko, lista jest długa i czasmi zaskakująca, ale postaram się wymienić wszystko:

- klocki w zaciskach

- zużyte wahacze (?każy w trzech miejscach, ze wskazaniem na tylne gumy)

- łączniki stabilizatora

- gumy stabilizatora

- uszkodzone amortyzatory

- spręzyży w mocowaniach

- górne mocowania kolumny

- przekładnia kierownicza

- wiele luźnych i zupełnie nie związanych z zawieszeniem rzeczy.

Napisano

No a wniosek naprawczy z powyższej listy jest taki, żeby jednak wymienić z tej listy wszystko po kolei, zwłaszcza, że to wszystko i tak kiedyś się zużyje (no może poza przekładnią).

Z tego co piszesz w 1.poście , to mechanik wiedział co sprawdzić przy takim objawie. Moim zdaniem dyskutować można w jakiej kolejności to wymieniać, że zachować szansę na najszybsze i najtańsze wyeliminowanie usterki.

Napisano

ja jako wielki przeciwnik stuków ( a los pokarał mnie czujnym słuchem ) też miałem z tym problem w poprzednim aucie. Mechanicy żadnych luzów znaleźć nie mogli. W końcu do wymiany poszły ( bo i tak im sie należało ) nowe wahacze, łaczniki stabilizatora i cały kompletny drążek stab. Było odczuwalnie lepiej ale denerwujące stuki na kocich łbach nadal były słyszalne. Stawiałbym na górne mocowanie kolumny ( nie wiem co tam jest,.. pewnie jakieś łożysko ). Kiedyś równie upierdliwe stuki miałem w renówce i wymiana łóżysk kolumny pomogła. W Stilo nie zdążyłem wymienić,.. nowy właściciel niech sie martwi smile.gif

Napisano

> W tym aucie stukać może wszystko, lista jest długa i czasmi

> zaskakująca, ale postaram się wymienić wszystko:

> - klocki w zaciskach

> - zużyte wahacze (?każy w trzech miejscach, ze wskazaniem na tylne

> gumy)

> - łączniki stabilizatora

> - gumy stabilizatora

> - uszkodzone amortyzatory

> - spręzyży w mocowaniach

> - górne mocowania kolumny

> - przekładnia kierownicza

> - wiele luźnych i zupełnie nie związanych z zawieszeniem rzeczy.

Ja stawiam na przekładnię kierowniczą. Miałem podobne objawy, wymiana łączników oraz tulei w wahaczu przyniosła niewielką poprawę, dopiero wymiana przekładni wyciszyła przód. A po wymianie sprężyn i amortyzatorów jest super.

Napisano
  • Autor

Wahacze robiłem, właśnie te tylne gumy, niewiele pomogło.Trochę to czuje na kierownicy i obawiam sie że to może być przekładnia, ewentualnie amortyzatory. Może ktoś sie orientuje w kosztach wymienionych przez ABM elementów?

Napisano

> Wahacze robiłem, właśnie te tylne gumy, niewiele pomogło.Trochę to

> czuje na kierownicy i obawiam sie że to może być przekładnia,

> ewentualnie amortyzatory. Może ktoś sie orientuje w kosztach

> wymienionych przez ABM elementów?

- łączniki około 20 zł na Allegro za szt.

- gumy stabilizatora od 5 zł za 1szt do 500 zł za cały drążek

- amortyzatory od 150 zł za szt.

- górne mocowania około 100 zł x4

- przekładnia około 900 zł

Do tego koszt robocizny.

Napisano

> - łączniki około 20 zł na Allegro za szt.

> - gumy stabilizatora od 5 zł za 1szt do 500 zł za cały drążek

5 zł za gumę? chyba z rozbitków ? smile.gif

Właśnie dostałem przesyłkę z gumami z allegro, wyglądają trochę na robione w garażu albo przez Chińczyków ale nie jest źle.

Poczekam na poliuretany to zrobię fotki porównawcze.

Napisano

> 5 zł za gumę? chyba z rozbitków ?

Nie, z hurtowni motoryzacyjnej, nie pamietam nawet od czego to było, w każdym razie znalazłem identyczne.

Napisano

> Właśnie dostałem przesyłkę z gumami z allegro, wyglądają trochę na

> robione w garażu albo przez Chińczyków ale nie jest źle.

> Poczekam na poliuretany to zrobię fotki porównawcze.

Dostałem poliuretany. Fotek chyba nie ma sensu robić, niewiele będzie widać. Formy mają chyba bardziej prymitywne ale kształt i wymiary zachowane. Tworzywo takie bardziej jest "plastikowe" niż gumowe.

Założymy i zobaczymy smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.