Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problemy z LPG matiz

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam od ponad roku załozoną instalke dosc droga bo za 3800zł.Bezpośredni wtrysk gazu.Szlak mnie trafia,że od założenia tej instalki spokojnie pojeżdziłem może z 5miesięcy.Autko słabo pracuje na wolnych obrotach,czasami gaśnie.Trudno jest jeździć na tzw,pól gazie ,musze autko wkręcać na wyższeobroty gdyz jak są za małe to szarpie.U gazownika bełem juz chyba z 50 razy i to nie żart.Często jest tak,że po ustawieniu za pomocą laptopa autko pojeżdzi kilka dni i na nowo problem powraca.Najlepiej było na poczatku jak miałem do przejechania około 500km i wróciłem na ustawienie kompa to później szlag trafia całość.Tak jakby po zaprogramowaniou cos sie przestawiało i autko nie ma tego samego ustawienia co wczesniej.Czytałem ,ze przy gazie ustaiwa sie zawory ja tego jeszczenie robiłem w swoim aucie a przejechane mam 84tyskm.w tym na gazie 30tyskm.Jak ktoś cos może doradzic to peosze o wiadomość.

pozdr jurek

Napisano
  • Autor

> Napisz jeszcze jaka to instalacja...

Włoska LANDI.

Z bezposrednim wtryskiem gazu.

Juz się nawet zastanawiałem,że mogłem chyba założyć zwykłą i by było mniej problemu.Oczywiscie nie ma moway aby mi cos strzelało ale jeżdzić płynnie bez jakich kolwiek problemów tez nie moge powiedzieć że tak jest.Swoja drogą na 29litrach gazu jestem wstanie zrobić nawet 450km także oszczednośc jest duża-tylko ta problemowosc gazu mnie dobija.

pozdr

Napisano

> Włoska LANDI.

> Z bezposrednim wtryskiem gazu.

> Juz się nawet zastanawiałem,że mogłem chyba założyć zwykłą i by było

> mniej problemu.Oczywiscie nie ma moway aby mi cos strzelało ale

> jeżdzić płynnie bez jakich kolwiek problemów tez nie moge

> powiedzieć że tak jest.Swoja drogą na 29litrach gazu jestem

> wstanie zrobić nawet 450km także oszczednośc jest duża-tylko ta

> problemowosc gazu mnie dobija.

> pozdr

Ja mam II gen i jest super ok.gif

1. jak masz gwarancje to to zalatw sprawe "na papierze" jesli masz udokumentowane w ksiazce gwarancyjnej te ich nieudolne regulacje. Moze komp jest walniety i nie trzyma zadanych parametrow

2. zmien gazownika

Napisano
  • Autor

Instalacja LPG w moim matizie juz mnie załamuje.Dokonałem ustawienia zaworów,wymieniłem kopułkę zapłonu z palcem,wymieniłem kable do świec.Po dwóch dnaiach walki gazownika z moją instalką udało się ustawić jako tako wolne obroty na LPG wcześniej z nie wiadomo jakiej przyczyny atko gasło.Lecz po usunięciu jednej wady wychodzi druga tzn, autko lubi poszarpać jak jężdżę na tzw półgazie.I nie ma mowy aby się wkręcało z niskich obrotów np na 4 biegu tak aby nabrac odpowiedniej prędkosci.Musze redukować i trzymać na wyższych obrotach-tragedia trudno jest jechac np w korku za innymi samochodami.Instalacja w matizie jest drugiej generacji-lecz bez żadnych gwizdków, z bezpośrednim wtryskiem gazu z kompem.Większość ustawień odbywa sie przez laptopa.Gazownik jak mnie widzi to poprostu jest załamany:)).W tygodniu jestem u niego przynajmniej ze 3 razy tak już od paru miesięcy.Nosze się z zamiarem wymontowania owej instalki i poprostu ją odsprzedam po kosztach-mam już dośc gazu w matizie.Będę jeździł mniej lecz bez stresu.

pozdr

Napisano

> Instalacja w matizie jest drugiej

> generacji-lecz bez żadnych gwizdków, z bezpośrednim wtryskiem

> gazu z kompem.

cos mi tu nie gra... albo II generacja (mieszalnikowa) albo IV generacja (wtrysk)... a kolega cos zamieszal w tym zdaniu...

gazu (nie)stety nie mam, wiec nie pomoge...

Napisano
  • Autor

> cos mi tu nie gra... albo II generacja (mieszalnikowa) albo IV

> generacja (wtrysk)... a kolega cos zamieszal w tym zdaniu...

> gazu (nie)stety nie mam, wiec nie pomoge...

Sorki za pomyłkę.

Oczywiście druga generacja lecz podciśnieniowa a nie z bezpośrednim wtryskiem gazu.

Napisano

> Sorki za pomyłkę.

> Oczywiście druga generacja lecz podciśnieniowa a nie z bezpośrednim

> wtryskiem gazu.

Czy aby napewno????? Instalka II generacji za 3800zl yikes.gifyikes.gifyikes.gifyikes.gifyikes.gif???????

Napisano

Niech oddaja kase i zabieraja instalke. To nie twoja wina , ze nie umieja sobie z nia poradzic.

Napisano
  • Autor

> Niech oddaja kase i zabieraja instalke. To nie twoja wina , ze nie

> umieja sobie z nia poradzic.

Jest to II generacja podciśnieniowa nie z wtryskiem gazu.sterowana dawką gazu przez komputerek LPG za pośrednictwem silnika krokowego

A nestety Gwarancja juz mi sie skonczyla

Napisano

> Jest to II generacja podciśnieniowa nie z wtryskiem gazu.sterowana

> dawką gazu przez komputerek LPG za pośrednictwem silnika

> krokowego

> A nestety Gwarancja juz mi sie skonczyla

i za to dales 3800 ?? icon_eek.gif

pad.gif

Napisano
  • Autor

> i za to dales 3800 ??

no niestety;(

znajomi mowili ze wloska firma Landi jest bardzo dobra-dlatego ja wybralem, ale to bylo ponad rok temu

Napisano

> no niestety;(

> znajomi mowili ze wloska firma Landi jest bardzo dobra-dlatego ja

> wybralem, ale to bylo ponad rok temu

boje_sie.gifboje_sie.gifboje_sie.gif

pad.gifpad.gifpad.gif

To napisz jeszcze kto Ci to zamontował za taką kase????

Fajny zakłada jakis musi być - II generacja w cenie IV wpysk.gif

Ciekawe ile u nich kosztuje IV generacja? zlosnik.gif

Napisano

> To napisz jeszcze kto Ci to zamontował za taką kase????

> Fajny zakłada jakis musi być - II generacja w cenie IV

> Ciekawe ile u nich kosztuje IV generacja?

2 razy wiecej niz u innych zlosnik.gif

Napisano

> Instalacja LPG w moim matizie juz mnie załamuje.Dokonałem ustawienia

> zaworów,wymieniłem kopułkę zapłonu z palcem,wymieniłem kable do

> świec.Po dwóch dnaiach walki gazownika z moją instalką udało się

> ustawić jako tako wolne obroty na LPG wcześniej z nie wiadomo

> jakiej przyczyny atko gasło.

Może reduktor jest walnięty? Gazownik go wymieniał?

Napisano

> Może reduktor jest walnięty? Gazownik go wymieniał?

Po 30kkm icon_eek.gif??

Napisano

> Po 30kkm ??

Może mieć jakąś wadę fabryczną... hmm.gif

Przecież to jest możliwe.

Napisano
  • Autor

> Czy aby napewno????? Instalka II generacji za 3800zl ???????

W tej instalce nie są potrzebne żadne gwizdki i inne elementy chroniące plastikowy kolektor.Moja instalka składa się z komputer lpg,parownik,mieszlanik gazu, emulator sondy,butla koło, przełącznik z diodami sygnalizującymi ilość gazu,silniki krokowe nie wiem czy wszystko podałem nie mam faktury przy sobie.Gazownik przy montowaniu instalki oświadczył, że nie założy mi zwykłej instalki II generacji bo będę przyjeżdżał do niego często i być może się bedziemy kłucić a znami się już kilka latek.Oświadczył, że może załozyć mi instalkę II generacji lecz taką gdzie nie ma możliwosci wystrzału tak jak jest to w wczesniejszych instalkach lecz koszt to 3800zł -ytakże decyzja należała do mnie.Tym bardziej jak zobaczyłem co się dzieje z instalką załozoną w matize (nauka jazdy) przy przygazowaniu tak hukneło że gwizdki szukali na całym placu warsztatu.Później jakoś je mocowali zresztą cuda były z tymi gwizdkami.m,am znajomego co prowadzi nauke jazdy i mówił mi że kiedyś stojąc na światłach tez hukneło i zbierał gwizdki na ulicy-także po takich ekserymetach dałem sobie spokój i założyłem taką.

Wieczorem dokonałem zresetowania głównego komputera i po około 1 godz, podłączyłem ponownie akumulator.Przejechałęm około 20km i jest duzo lepiej niż wczesniej.Autko już nie szarpie choć przy ruszaniu jest trochę za słabe.W trakcie jazdy na LPG zauwazyłem że zapala mi sie (czek),mówiacy że gdzieś jest błąd.Zapala się tylko na gazie.Postanowiłem zajżeć pod maskę z myślą ,że może któryś z przewodów zapłonowych sie poluzował i przez przypadek ujawniłem,że na wszystkich kablach mam przeskok iskry(a dopiero co wymieniłem kable na JAN MOR specjalne do gazu do MAtiza lipa straszna.Dzisiaj jest niedziela ale jutro ide je wymienić na inne.Załozyłem ponownie swoje stare kable i też od czasu do czasu jest przeskok iskry na dwóch kablach-także mam nadzieję ,że jak zakupie nowe kable i chyba skuszę się na nowe świece to będzie juz po problemie..Pomimo tych ustrek po zresetowaniu komputera autko jeździ o wiele lepiej.Dzięki za wszystkie wpisy.

Napisano
  • Autor

> Czy aby napewno????? Instalka II generacji za 3800zl ???????

W tej instalce nie są potrzebne żadne gwizdki i inne elementy chroniące plastikowy kolektor.Moja instalka składa się z komputer lpg,parownik,mieszlanik gazu, emulator sondy,butla koło, przełącznik z diodami sygnalizującymi ilość gazu,silniki krokowe nie wiem czy wszystko podałem nie mam faktury przy sobie.Gazownik przy montowaniu instalki oświadczył, że nie założy mi zwykłej instalki II generacji bo będę przyjeżdżał do niego często i być może się bedziemy kłucić a znami się już kilka latek.Oświadczył, że może załozyć mi instalkę II generacji lecz taką gdzie nie ma możliwosci wystrzału tak jak jest to w wczesniejszych instalkach lecz koszt to 3800zł -ytakże decyzja należała do mnie.Tym bardziej jak zobaczyłem co się dzieje z instalką załozoną w matize (nauka jazdy) przy przygazowaniu tak hukneło że gwizdki szukali na całym placu warsztatu.Później jakoś je mocowali zresztą cuda były z tymi gwizdkami.m,am znajomego co prowadzi nauke jazdy i mówił mi że kiedyś stojąc na światłach tez hukneło i zbierał gwizdki na ulicy-także po takich ekserymetach dałem sobie spokój i założyłem taką.

Napisano

> W tej instalce nie są potrzebne żadne gwizdki i inne elementy

> chroniące plastikowy kolektor.Moja instalka składa się z

> komputer lpg,parownik,mieszlanik gazu, emulator sondy,butla

> koło, przełącznik z diodami sygnalizującymi ilość gazu,silniki

> krokowe nie wiem czy wszystko podałem nie mam faktury przy

> sobie.Gazownik przy montowaniu instalki oświadczył, że nie

> założy mi zwykłej instalki II generacji bo będę przyjeżdżał do

> niego często i być może się bedziemy kłucić a znami się już

> kilka latek.Oświadczył, że może załozyć mi instalkę II generacji

> lecz taką gdzie nie ma możliwosci wystrzału tak jak jest to w

> wczesniejszych instalkach lecz koszt to 3800zł -ytakże decyzja

> należała do mnie.Tym bardziej jak zobaczyłem co się dzieje z

> instalką załozoną w matize (nauka jazdy) przy przygazowaniu tak

> hukneło że gwizdki szukali na całym placu warsztatu.Później

> jakoś je mocowali zresztą cuda były z tymi gwizdkami.m,am

> znajomego co prowadzi nauke jazdy i mówił mi że kiedyś stojąc na

> światłach tez hukneło i zbierał gwizdki na ulicy-także po takich

> ekserymetach dałem sobie spokój i założyłem taką.

Cos ten "Twoj" gazownik jakos bardzo sciemnia... z tego co wymieniles, to ta jego "niezwykla" II generacja specjalnie nie nie rozni sie od "zwyklej" II generacji... oczywiscie poza cena...

Napisano

> Cos ten "Twoj" gazownik jakos bardzo sciemnia... z tego co

> wymieniles, to ta jego "niezwykla" II generacja specjalnie nie

> nie rozni sie od "zwyklej" II generacji... oczywiscie poza

> cena...

I moze o to wlasnie chodzi, im drozsza tym mniej wybuchowa spineyes.gif

Napisano

Mimo wszystko wydaje mi sie ze zostales zrobiony w balona z ta instalka. Ja mam ZWYKLA II gen. i nie wiem co to sa strzaly.

Napisano

> W moim Matizku SZMACIARZE z Sosnowca założyli instalke na śrubkę i o dziwo nie było problemów, od czasu do czasu świecił się tylko chek, przeczytałem z kodów że zły skład mieszanki, i kręciłem śrubką w zależności od temperatury zewnętrznej. Ale ile to można krecić ręcznie w XX którymś wieku, zakupilem wobec tego JUSTA z montażem, teraz pali 0,5l mniej i jest ok.gif

Napisano

Ale ile to można krecić ręcznie w XX którymś wieku, zakupilem wobec tego JUSTA z montażem, teraz pali 0,5l mniej i jest

Czyli ile pali?

Napisano

> Ale ile to można krecić ręcznie w XX którymś wieku, zakupilem wobec

> tego JUSTA z montażem, teraz pali 0,5l mniej i jest

> Czyli ile pali?

Co napisze to i tak nie uwierzysz confused.gif/ 7 po mieście 6 na trasie/bez but.gif

Napisano

> Co napisze to i tak nie uwierzysz / 7 po mieście 6 na trasie/bez

no to ja nie wierzę!

chyba, że z górki?

Napisano

Wierze, mi pali miedzy 7 a 9 [przy ostrym but.gif] wiec jakbym troche odpuscil to tez tyle wyjdzie ok.gif

Napisano

> no to ja nie wierzę!

> chyba, że z górki?

AAAAAAAAAAAA mówiłem/pisałem/ yikes.gif

Napisano

w miescie ile ci benzyny palil ? 5 litrow ?

Napisano
  • Autor

Cieszyłem się dwa dni i lipa.Jak tylko zmienie na LPG to auto gaśnie tak jakby nie było wogóle gazu w butli-gaz napewno jest .W trakcie jazdy na benzynie zapala sie czerwona diodka od gazu sygnalizująca powstanie błędu.Wcześniej tak nie było-jedynie w trakcie jazdy na LPG od czasu do czasu zapalała sie i gasła czerwona dioda.Także problem nadal jest.Sprawzdałem silniczki krokowe z myślą ,że któryś może nie chodzi lecz obydwa dostają impuls i (że tak powiem stukają).druga sprawa siliczki te bardzo mocno się grzeją i nie wiem czy to może być wada czy też tak ma być.Ponadto o wiele głośniej chodzą-buczą.Kable założyłem stare i nowe JAn Mor oddałem do reklamacji-kazałem sprowadzic jakieś inne.jutro mają byc nowe kable.najgorsze jest to,że gazownik pojechał na krótki urlop tydzień czasu i pozostali pracownicy nie są wstanie usunąć usterki.Przyznali się,że zabardzo nie wiedzą o co chodzi z daną instalką.Co do innych gazowników to też klapa, gdyż albo nie posiadają specjalnego oprogramowania do Landi albo też nie mają klucza do programu.Także jestem zmuszony czekać lub jechać do autoryzowanego przedstawiciela LANDI.najbliżej mam około 100km.

To są elementy mojej instalki.

http://www.autogaz.bls.pl/3.html

Ale oprocz tego

http://www.autogaz.bls.pl/images/prze2.jpg

moj parownik to

http://www.autonagaz.com.pl/reduktor.gif

wychodzi na to że instalka jest III stopnia.

Napisano

> Cieszyłem się dwa dni i lipa.Jak tylko zmienie na LPG to auto gaśnie

> tak jakby nie było wogóle gazu w butli-gaz napewno jest .W

> trakcie jazdy na benzynie zapala sie czerwona diodka od gazu

> sygnalizująca powstanie błędu.Wcześniej tak nie było-jedynie w

> trakcie jazdy na LPG od czasu do czasu zapalała sie i gasła

> czerwona dioda.Także problem nadal jest.Sprawzdałem silniczki

> krokowe z myślą ,że któryś może nie chodzi lecz obydwa dostają

> impuls i (że tak powiem stukają).druga sprawa siliczki te bardzo

> mocno się grzeją i nie wiem czy to może być wada czy też tak ma

> być.Ponadto o wiele głośniej chodzą-buczą.Kable założyłem stare

> i nowe JAn Mor oddałem do reklamacji-kazałem sprowadzic jakieś

> inne.jutro mają byc nowe kable.najgorsze jest to,że gazownik

> pojechał na krótki urlop tydzień czasu i pozostali pracownicy

> nie są wstanie usunąć usterki.Przyznali się,że zabardzo nie

> wiedzą o co chodzi z daną instalką.Co do innych gazowników to

> też klapa, gdyż albo nie posiadają specjalnego oprogramowania do

> Landi albo też nie mają klucza do programu.Także jestem zmuszony

> czekać lub jechać do autoryzowanego przedstawiciela

> LANDI.najbliżej mam około 100km.

> To są elementy mojej instalki.

> http://www.autogaz.bls.pl/3.html

> Ale oprocz tego

> http://www.autogaz.bls.pl/images/prze2.jpg

> moj parownik to

> http://www.autonagaz.com.pl/reduktor.gif

> wychodzi na to że instalka jest III stopnia.

przeciez to nie jest II generacja, ja bym omijal tego gazownika co ci zalozyl, trzeba byc niezly debilem zeby mowic komus co innego co sie zalozylo albo totalnie nie miec pojecia o robocie ktora sie wykonuje sciana.gif /mowa o gazowniku/

a jak masz na fakturze albo homologacji, typ instalki itd ... przeciez to ewidentne ze masz jakis wtrysk prawdopodobnie III generacji, ale a nie II generacje. swoja droga i tak drogo za ta III gen biglaugh.gif

PS. przeplaciles oj przeplaciles, do matiza wystarczy II generacja i koniec i nie mow mi co mowil gazownik.

Napisano

Nie strasz goscia smile.gif

To tylko urzadzenie machaniczne i z pewnoscia ktos da rade doprowadzic to do stanu uzywalnosci. Trzeba tylko znalesc tego czlowieka.

Napisano

> w miescie ile ci benzyny palil ? 5 litrow ?

Z prostego rachunku wynika, że ok. 5,9 l.

Zaaaraz - Lanos, czy Matiz?

Bo ja w Lanosa nie uwierzę, w Matiza jestem skłonny uwierzyć smile.gif

Napisano

> Z prostego rachunku wynika, że ok. 5,9 l.

> Zaaaraz - Lanos, czy Matiz?

> Bo ja w Lanosa nie uwierzę, w Matiza jestem skłonny uwierzyć

Trochę sie zdekoncentrowałeś hehe.gif patrz temat 30.GIF

Napisano

> Trochę sie zdekoncentrowałeś patrz temat

Znaczy zgodnie z tematem smile.gif

A Lanos ile?

Napisano

> Znaczy zgodnie z tematem

> A Lanos ile?

A Lanos, 420km przy 37l, więcej było trasy tak do120 893goodvibes.gif

Napisano

> A Lanos, 420km przy 37l, więcej było trasy tak do120

Znaczy się 8,8 - całkiem przyzwoicie. Podobny wynik mam na kombiaku (w podobnych warunkach). HBek za diabła nie schodzi z dziesiątaka. Ale... wczoraj przejechałem prawie 300 km. Tankuję do pełna, wychodzi, że spalił mi nieco ponad 10 l/100. Jadę następną setkę i tankuję. Zgdanijcie ile weszło? 5 litrów! Co właściwie sprawdza ciśnienie w zbiorniku? Sam zbiornik (zawór) czy dystrybutor? Bo, że spalił mi 5/100 to w życiu nie uwierzę!

Napisano

> Znaczy się 8,8 - całkiem przyzwoicie. Podobny wynik mam na kombiaku

> (w podobnych warunkach). HBek za diabła nie schodzi z

> dziesiątaka. Ale... wczoraj przejechałem prawie 300 km. Tankuję

> do pełna, wychodzi, że spalił mi nieco ponad 10 l/100. Jadę

> następną setkę i tankuję. Zgdanijcie ile weszło? 5 litrów! Co

> właściwie sprawdza ciśnienie w zbiorniku? Sam zbiornik (zawór)

> czy dystrybutor? Bo, że spalił mi 5/100 to w życiu nie uwierzę!

Z własnego doświadczenia wiem/50kkm na LPG/ że jak tankuje rano/ temp niższa/ to wchodzi więcej niż w południe, normalnie ok 37 a max 39;40?????????? hehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.