Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z aku, ladowanie albo co ?

Featured Replies

Napisano

Odkad mam punciaka zawsze mialem problemy z akumulatorem. Oryginalny po 2 latach siadl (poszla jedna cela). Pozniej Excide, ktory byl w miare ok ale zdazalo sie ze po 2 dniach stania auto nie odpalalo. Od 3 tygodni mam Boscha S5 52Ah, wydaje mi sie ze bardzo dobry aku. Jakie bylo moje zdziwienie kiedy po 2 dniach stania (sobota,niedziela) w poniedzialek auto nie maialo sily nawet zakrecic !! Nawet centralny nie dzialal juz.

W czym moze byc problem sadze ze aku jest dobry ( kupilem zrypany ? ) , moze podczas stania w inter carsie stracil sporo swojej pojemnosci i powinnem po kupnie byl doladowac ? Chyba ze moj uklad ladowania jest na tyle dupiaty ze podczas jazdy aku jest niedoladowany i po pewnym czasie jest juz na granicy i wtedy 2 dni przerwy wystarczaja zeby nie odpalic. Inna wersja to mozliwosc ze cos ciagnie sporo pradu ? Kiedys mierzylem i bylo moze z 30-40 mA. Auto stoi w garazu, alarm wylaczony, cos czasem glupieje i ciagnie sporo pradu i nikt nie wie o tym ?

Macie jakies pomysly ? Zamierza na dniach pomierzyc napiecia, prady , choc kiedys to robilem i wszystko bylo ok.

Alternator jest wyliczony sztywno pod standardowy model auta i moze moj wzmak i wszelkei inne odbiorniki obciazaja go na tyle ze nie daje rady ?

Poradzcie cos bo mnie szlag trafia od paru lat.

Napisano

Witam!

Pytanie odnośnie alarmu, czy jest tylko wyłączony, czy zdemontowany i czy to fabryczny, czy nie?

U mnie w P1 Sporting był fabryczny alarm i mimo to, że był odłączony, i tak "zjadał" akumulator sick.gif Po wyjęciu spod maski alarmu problem z padniętym aku ustał waytogo.gif

Napisano

Zrob proby poboru pradu a bedziesz wiedzial na czym stoisz , sprawdz tez akumulator na probie obciazeniowej ( specjalny przyrzad ) jezeli to jest jeszcze akumulator gwarancyjny to podjedz do serwisu akumulatora w twoim przypadku BOSCH i powinni Ci to zrobic za FREE , a jezeli chodzi o auto to pomierz pobor pradu w spoczynku i potem z wszystkimi wlaczonymi urzadzeniami ( ja do tego urzywalem specjalistycznego ustroistwa tzw cęgi ) i przy wlaczonych wszystkich mozliwych urzadzeniach pobor pradu wyszedl 65 A , a alternator mam 70 A .

Tylko u mnie dziala sie inna rzecz mi nie doladowywalo a okazalo sie ze byl slaby kontakt na przewodzie alternator - akumulator (gruby czerwony przewod ) , raz ladowanie bylo dobre a raz za male , po ponownym zacisnieciu i zalutowaniu wszystko jest waytogo.gif.

Napisano
  • Autor

Takie badania mam w planie, moze w tym tygodniu wszystko pomierze.

Jak bede mial dostep do kanalu to posprawdzam polaczenia altek - aku i moze pociagne jeszcze jeden gruby przewod.

Ile w spoczynku pradu pobieralo ci auto z aku ?

Napisano
  • Autor

alarm jest niefabryczny, na noc nie wlaczam alarmu. Wczesniej przy takim ustawieniu pobro pradu w spoczynku byl ok 30-40mA.

Napisano

> Ile w spoczynku pradu pobieralo ci auto z aku ?

O ile dobrze pamietam to chyba 30mA , to juz troche temu bylo a teraz nie mierzylem , ale napewno nie wiecej .

Napisano
  • Autor

takie oto wyniki:

Akumulator w stanie spoczynku mial 13V u ojca w p2 FL (nowka) podobnie 12,9V

Po odpaleniu u mnie ok 14V u ojca tyle samo.

Co do poboru pradu w spoczynku : alarm 15mA, instalacja gazowa 20mA , innego typu odbiorniki 15mA w sumie ok 50mA

Mierzono rowniez prady ladowania bez swiatel aku byl ladowany 6A ze wiatlami ok 4,3 (na jalowym) przy wiekszych obrotach wzrastaly wartosci. Nawet przy sporym obciazeniu ogrzewanie, dmuchawa, swiatla krotkie, dlugie, halogeny, wzmacniacz aku byl ladowany !!

Sam juz nic nie rozumię wyglada ze wszystko ok, moze w nocy auto glupieje i ciagnie prad z aku ?

Zastanawia mnie tez moj prostownik samoroba ojca, laduje pradem regulowanym 3-6A ale napiecie jakie podaje to ponad 16V - czy to nie uszkadza aku, albo go zle laduje ?

Podpielismy kupiony w tesco prostownik i tam prad sam sie reguluje ale napiecie praktycznie ciagle jest 14,5 V.

Laduje obecnie aku i zobaczymy jak sie bedzie spisywac. Moze ktos ma jakies pomysly albo jakies wyniki do porownania ?

Altek ma spora wydajnosc bo przy obciazanym silniku i pogazowaniu dawal prad 75A zlosnik.gif

Napisano

Tak jak Ci juz pisalem w spoczynku 30mA , z alarmem 47mA , i (alarm + radio 67mA -akurat dzisiaj robilem pomiar ) ladowanie po odpaleniu jak dluzej postoi to 14.27 V , chwile pochodzi i jakies 14.1V i stabilnie stoi ( mam na stale zainstalowany voltomierz cyfrowy ,wszystkie powlaczane zrodla klima ,halogeny ,swiatla ,dmuchawa ,lusterka ,ogrzewane szyba itp. max 65A , bez odpalania po tygodniowym staniu w garazu odpala bez niczego .

Mam aku centra + 50AH wapniowy , w zime nigdy nie mialem problemu nawet przy duzych mrozach odpalal ze strzalu .Mysle ze moze nie miales doladowanego AKU dlatego tak sie dzialo ,gdzies czytalem ze nie wolno przeladowywac akumulatorow wapniowych bo sa na to bardzo czule .Ja swojego nigdy nie doladowywalem to nie wiem .

Naladuj swoj do pelna i zobacz co sie bedzie dzialo ,podjedz do serwisu aku i niech Ci zrobia probe obciazeniowa twojego aku , wtedy bedziesz wiedzial czy z nim jest wszystko OK .Mozliwe ze trafil Ci sie jakis wadliwy .

Napisano
jeszcze się nie nauczyłeś, że aku kupuje się w dobrym sklepie moto, a nie w biedronce ? biglaugh.gif
Napisano
  • Autor

> jeszcze się nie nauczyłeś, że aku kupuje się w dobrym sklepie moto, a

> nie w biedronce ?

Co za roznica ? Wczesniej kupowalem w sklepie i tez mialem jaja. Poza tym roznica w cenie to ponad 100zl !!

Napisano
  • Autor

> Tak jak Ci juz pisalem w spoczynku 30mA , z alarmem 47mA , i (alarm +

> radio 67mA -akurat dzisiaj robilem pomiar ) l

CZyli podobnie mam.

po

> odpaleniu jak dluzej postoi to 14.27 V , chwile pochodzi i

> jakies 14.1V i stabilnie stoi ( mam na stale zainstalowany

> voltomierz cyfrowy ,wszystkie powlaczane zrodla klima ,halogeny

> ,swiatla ,dmuchawa ,lusterka ,ogrzewane szyba itp. max 65A ,

Tez by sie zgadzalo smile.gif

bez

> odpalania po tygodniowym staniu w garazu odpala bez niczego .

Tu niestety mialem rozne jaja. Tyle ze jak odpialem klemy jak auto stalo 2 tygodnie na lotnisku to odpalil bez problemu. Aku byl stary i wymienilem go 3 tygodnie temu.

Pare dni temu zobaczylem ze zacisk + , ktory idzie na aku byl dosc luzny musialem go troche podszlifowac zeby obejma lepiej trzymala. Moze wlasnie nie bylo dobrego styku i nie doladowywalo, albo w nocy tracilo na chwile sygnal i po pojawieniu sie wyl alarm ? Za duzo watpliwych spraw.

> miales doladowanego AKU dlatego tak sie dzialo ,gdzies czytalem

> ze nie wolno przeladowywac akumulatorow wapniowych bo sa na to

> bardzo czule .Ja swojego nigdy nie doladowywalem to nie wiem .

> Naladuj swoj do pelna i zobacz co sie bedzie dzialo ,podjedz do

> serwisu aku i niech Ci zrobia probe obciazeniowa twojego aku ,

> wtedy bedziesz wiedzial czy z nim jest wszystko OK .Mozliwe ze

> trafil Ci sie jakis wadliwy .

Naladuje i bede obserwowal.

Napisano

A jaka date produkcji ma twoj nowy aku ?,

Moze dlugo stal na sklepie ( to tez jest istotne ) ,w koncu akumulatorow nie kupuje sie codziennie , Ja przy kupnie nowego zawsze zwracam na to uwage , bo czesto probuja wciskac najstarszy jaki maja .

Napisano

Naladuj akumulator na te ponad 12V , podlacz do auta , zostaw na noc i rano sprawdz ile V masz , u mnie pobor jest masakryczny i bede szukac ktory dodatkowy diwajs mi takie jaja robi , ale po dniu nie odpale auta , mimo ze wszystko bedzie swiecic grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.