Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kontrolka stanu paliwa

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam taką oto sprawę, z góry sorki jesli gdziś coś podobnego było poruszane ale ja niczego nie znalazłem.

W mojej asterce nie miałem kontrolki stanu paliwa.Po zdjęciu licznika okazało się że nie ma tam żarówy. Założyłem ją. Na początku zapalała się przy przakręcaniu kluczyka a po chwili gasła. Gdzieś przeczytałem, że tak ma być. Ale od paru dni świeci sie prawie cały czas...nawet gdy mam w połowie pełny bak. O czym to może świadczyć???

Napisano

> Witam

> Mam taką oto sprawę, z góry sorki jesli gdziś coś podobnego było

> poruszane ale ja niczego nie znalazłem.

> W mojej asterce nie miałem kontrolki stanu paliwa.Po zdjęciu licznika

> okazało się że nie ma tam żarówy. Założyłem ją. Na początku

> zapalała się przy przakręcaniu kluczyka a po chwili gasła.

> Gdzieś przeczytałem, że tak ma być. Ale od paru dni świeci sie

> prawie cały czas...nawet gdy mam w połowie pełny bak. O czym to

> może świadczyć???

Ja bym obstawiał zawieszony (przyblokowany- w pozycji rezerwy) pływak w baku - i tu pytanie co Ci pokazuje wskaźnik poziomu paliwa?

Ewentualnie jakieś zwieranie i ciągłe świecenie żarówki.

Pozdrawiam

Napisano

> i tu pytanie co Ci pokazuje wskaźnik poziomu paliwa?

To istotne pytanie, bo w Astrze rezerwa nie działa tak jak np. w maluchu: pływak opada i zwiera blaszkę zapalając kontrolkę. W Astrze jest w zegarach układ połączony "ze wskazówką".

> Ewentualnie jakieś zwieranie i ciągłe świecenie żarówki.

Na to nie ma szans... Połączenie idzie folią w zegarach wink.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> i tu pytanie co Ci pokazuje wskaźnik poziomu paliwa?

Wskazówka wydaje się działać ok.

> Ewentualnie jakieś zwieranie i ciągłe świecenie żarówki.

Nie wiem czy to od tego zależy ale w pewnych momentach jak dodaje gazu to kontrolka troszeczkę przygasa.Albo odwrotnie, jeśli nie pali się "na fulla" to przy dodaniu gazu zapala sie na maxa.Stabilizator napięcia w desce może mieć z tym coś wspólnego?

Może jej tam poprostu nie powinno być?Czytałem, że są astry w których ta kontrolka nie występuje...

Napisano

> Może jej tam poprostu nie powinno być?Czytałem, że są astry w których

> ta kontrolka nie występuje...

W wersjach bez obrotomierza nie ma kontrolki.

Ale skoro mówisz, że przez jakiś czas działała OK...

Nie zaniża Ci wskazań temperatury i paliwa?

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> W wersjach bez obrotomierza nie ma kontrolki.

> Ale skoro mówisz, że przez jakiś czas działała OK...

> Nie zaniża Ci wskazań temperatury i paliwa?

> Pozdroofka

Mam zegary z obrotomierzem. Miejsce na żarówe było, tylko puste. Co do wskazań to "na oko" mogę powiedzieć, że nie. Temp wydaje się być poprawna, stan paliwa też. Można to jakoś dokładnie sprawdzić?. Tylko to dziwne zachowanie kontrolki...w sumie to nic takiego. Jezdzić z tym można ale zastanawiam sie czy problem nie siedzi gdzieś głębiej...

Napisano

> To istotne pytanie, bo w Astrze rezerwa nie działa tak jak np. w

> maluchu: pływak opada i zwiera blaszkę zapalając kontrolkę. W

> Astrze jest w zegarach układ połączony "ze wskazówką".

ale zapalenie kontrolki nijak sie ma do wychylenia wskazowki smile.gif w seicento faktycznie zawsze w tym samym miejscu wskazowki lampka sie zapalala, tutaj roznie to bywa. tyle z dotychaczsowych obserwacji

Napisano

> Mam zegary z obrotomierzem.

No to kontrolka ma być.

> Miejsce na żarówe było, tylko puste.

Najprawdopodobniej usterka była już dawno i poprzedniego właściciela wk.... denerwowałą świecąca się kontrolka więc wyjął żarówkę.

> Co do wskazań to "na oko" mogę powiedzieć, że nie. Temp wydaje się

> być poprawna, stan paliwa też. Można to jakoś dokładnie

> sprawdzić?.

Można: wlać do pełna, wskazówka paliwa powinna być troszeczkę wyżej niż kreska "50".

Co do temperatury, to sprawa nie jest jednoznaczna... smile.gif Sporo już tu napisano na ten temat zlosnik.gif Pytanie: wskaźnik masz 100* czy 110* ? W którym miejscu jest wskazówka podczas normalnej jazdy w trasie?

Jeżeli wskaźnik paliwa wskazuje poprawnie to i temperatury też, bo są zasilane z jednego stabilizatora.

> zastanawiam sie czy problem

> nie siedzi gdzieś głębiej...

Ja obstawiam elektronikę we wskaźniku paliwa.

Pozdroofka

Napisano

> ale zapalenie kontrolki nijak sie ma do wychylenia wskazowki

> tyle z dotychaczsowych obserwacji

To poobserwuj jeszcze trochę... grinser006.gif

Napisano

> To poobserwuj jeszcze trochę...

moge ci nawet zdjecia porobic jak chcesz smile.gif nie raz wskazowka jest w poziomie praktycznie i kontrolka sie nie pali, a czasem jest nad czerwonym polem, na granicy i sie zapala juz smile.gif czasem w polowie czerwonego pola sie zapala.... roznie to bywa

Napisano

> moge ci nawet zdjecia porobic jak chcesz nie raz wskazowka jest w

> poziomie praktycznie i kontrolka sie nie pali, a czasem jest nad

> czerwonym polem, na granicy i sie zapala juz czasem w polowie

> czerwonego pola sie zapala.... roznie to bywa

To że w twoim tak jest to nie znaczy że jest to norma. Owszem, wskazania paliwa w Astrze pozostawiają wiele do życzenia ale to w końcu orientacyjny wskaźnik a nie miernik smile.gif Ale z kontrolką masz coś zwalone.

Nieprawdą jest, że "ale zapalenie kontrolki nijak sie ma do wychylenia wskazowki" bo gdyby tak było przy sporej ilości paliwa w zbiorniku, po włączeniu zapłonu kontrolka nie zapalałaby się. W Astrze wskazówką i kontrolką steruje układ zamontowany we wskaźniku, który powoduje powolne podnoszenie się wskazówki od "zera" po włączeniu zapłonu i zgaszeniu kontrolki kiedy wskazówka osiągnie odpowiednią wysokość.

Rok temu była dyskusja na ten temat łącznie z fotami wybebeszonego wskaźnika. Niestety szukajka nie działa więc nie znajdę. Zresztą, nie potrzebuję tego szukać - ja wiem że tak jest smile.gif

Napisano
  • Autor

> Najprawdopodobniej usterka była już dawno i poprzedniego właściciela wk.... denerwowałą świecąca się kontrolka więc wyjął żarówkę.

Pewnie i ja tak zrobie. Na elektronice to się nie znam, czasu zawsze mało a do mechanika to chyba z tym wstyd iść.

>Pytanie: wskaźnik masz 100* czy 110* ? W którym miejscu jest wskazówka podczas normalnej jazdy w trasie?

Mam 110*. Normalnie to temp oscyluje w granicach 90*. Pare razy jak dłuższy czas postałem sobie w korku to potrafiła do 100* podskoczyć...

> Ja obstawiam elektronikę we wskaźniku paliwa.

A jesli jednak znalazłbym chwilę to jak się do tego dobrać?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.