Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odpowietrzenie układu chłodzenia astra f + gasnacy silnik

Featured Replies

Napisano

Witam. Ostatnio zauwazylem ze ubylo mi plynu chlodniczego no i dolalem brakujaca ilosc ale wydaje mi sie ze uklad jest zapowierzony. Czytalem w paru tematach tutaj ze w roznych silnikach sam sie odpowietrza. Czy u mnie rowniez? (x16sz) Od kad dolalem plyny zrobilem juz ze 200 km i nadal czuje ze w przewodzie idacym do silnika z chlodnicy jest powietrze może nie samo ale w sporej ilosci gdyz pod palcami nie czuc aby byla tam jakas wieksza ilość cieczy. W samochodzie jest cieplo, temp. na zegarach pokazuje raczj normalnie ale chcialbym wiedziec czy mozna jakos pomoc aby sie lepiej odpowietrzylo i przez silnik plynela ciecz przez caly przewod a nie tylko przez jego czesc. Zazwyczaj robie krotke odcinki po 5-10 km i samochod dluzej stoi czy to za krotko aby sie odpowietrzyl? Ile musi postac po rozgrzaniu na chodzie aby sie odpowietrzyl lepiej? Czy wlaczyc ogrzewanie w aucie dla lepszego odpowietrzenia? Aha i jak bede odpowietrzal to plynu w zbiorniczku nalac do kalt czy wiecej?

Napisano

Sprawdź czy masz cienki wężyk idący po stronie lewej (nad akumulatorem) od górnego rogu chłodnicy do zbiornika wyrównawczego . Układ można też odpowietrzyć przez wykręcenie czujnika temp. zegarów w kolektorze dolotowym ; w momencie kiedy przez ten otwór wycieka płyn , układ jest odpowietrzony idea.gif

Napisano

Odkręć korek zbiorniczka, odpal auto i niech się grzeje do wlączenia wiatrtaka. Możesz pomagać "pompując" naciskając gruby wąż do chłodnicy.

Pozdroofka

Napisano

> w momencie kiedy

> przez ten otwór wycieka płyn , układ jest odpowietrzony

Sprawa dyskusyjna wink.gif To nie jest najwyższy punkt układu. To że leci przez otwór płyn nie oznacza, że nie ma bąbla powietrza gdzieś wyżej.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Ok zrobie tak jak mowisz lelek i zobaczymy co to da. Mam jeszcze druga sprawe o ktora juz kiedys pytalem ale nikt dokladnie nie okreslil mi co to moze byc... Otóż podczas jazdy po paru kilometrach zapala mi sie check engine i gasnie silnik w moemencie wysprzeglenia. Jezeli trafie w moment zapalenia kontrolki silnik zgasnie i sa problemy z jego odpaleniem o ile nie wcisne pedalu gazu - wtedy odpali z lekkim problemem ale odpali. Sprawdzilem bledy i byly to 47 i 25. EGR wlasnie zaslepiam a 25 to bylo z wtryskiwaczem za niskie napiecie bodajze. Nie dzieje sie to w regularnych odstepach. Ostatnio po zatankowaniu 2 tyg temu pierwszy raz stalo sie tak po 70 km drugi po kolejnych 70 km trzeci raz po nastepnych 120 km czyli przy przebiegu 260 zgasl 4 razy. przy nastepnych 70 km ktore zrobilem od piatku przed swietami do dzis zgasl z 5 razy. Spotkal sie ktos moze z czyms podobnym? co moze byc nie tak? Dzwonilem do sklepu z czesciami i pytalem o wtryskiwacz powiedizeli mi 788zł i robocizna 100zł Uzywany na allegro widzialem od okolo 100-200zł ale nie jest to do mojego silnika zwykle. Wyglada tak samo ale podpisane ze wziete z innej astry czy wszystkie astry mialy ten sam wtryskiwacz - chodzi mi o jednopunkt. Moge w razie co kupic wtryskiwacz z innego modelu i przelozyc? Orientujecie sie czy u diagnosty powiedzą mi na 100% co jest nie tak? Chce uniknac zgadywania i wpakowywania sie w koszta bo w zasadzie gdyby nie ten problem juz bym chcial sprzedac auto i zmienic na nowszego opla.

Ja oczywiscie zgaduje ze to wtryskiwacz i wolal bym zeby to bylo co innego (tanszczego) JEzeli ktos sie z tym spotkal to prosil bym o wskazowki. Pozdrawiam.

Napisano

> Sprawa dyskusyjna To nie jest najwyższy punkt układu. To że leci

> przez otwór płyn nie oznacza, że nie ma bąbla powietrza gdzieś

> wyżej.

> Pozdroofka

dlatego na początku wspomniałem o wężyku ... skromny.gif

Napisano

> dlatego na początku wspomniałem o wężyku ...

O to to... wink.gif No i wężyk idzie do zbiorniczka, skoro zbiorniczek otwarty to i odpowietrza się samo smile.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

zbiorniczek otworzylem rozgrzalem ale zaczal uciekac plyn ze zbiorniczka. Jego poziom sie caly czas podnosil po czym jego nadmiar byl wypychany. Zatkalem korkiem naduszalem weze i poziom w zbiorniczku opadl . Od czasu do czasu odkrecalem kurek od zbiornika i wypuszczalem powietrze - bylo pod cisnieniem. Mam nadzieje ze cos pomoglo... A i co z tym wezem idacym od chlodnicy do zbiornika? Mam go odczepic przy chlodnicy czy przy zbiorniku? Odczepic przy wlaczony silniku? opiszcie dokladnie o co chodzi i jak ktos zna odpowiedz na problem z mojego ktoregos z nastepnych postów na temat gasnacego silnika to dajcie znac. pozdrawiam

Napisano

ten właśnie wężyk odpowietrza układ chłodzenia , nic więcej nie trzeba robić idea.gif

Napisano

> zbiorniczek otworzylem rozgrzalem ale zaczal uciekac plyn ze

> zbiorniczka. Jego poziom sie caly czas podnosil po czym jego

> nadmiar byl wypychany. Zatkalem korkiem naduszalem weze i poziom

> w zbiorniczku opadl . Od czasu do czasu odkrecalem kurek od

> zbiornika i wypuszczalem powietrze - bylo pod cisnieniem. Mam

> nadzieje ze cos pomoglo...

waytogo.gif

> A i co z tym wezem idacym od

> chlodnicy do zbiornika? Mam go odczepic przy chlodnicy czy przy

> zbiorniku? Odczepic przy wlaczony silniku?

Nic nie rób. Ten wąż jest najwyższym punktem układu i (teoretycznie) powietrze z układu powinno uciekać nim do zbiorniczka wyrównawczego. Odczepienie go da taki sam efekt jak odkręcenie korka zbiorniczka smile.gif

Pozdroofka

Napisano

>Witam. Ostatnio zauwazylem ze ubylo mi plynu chlodniczego no i dolalem brakujaca ilosc ale wydaje mi sie ze uklad jest zapowierzony.

i

> zbiorniczek otworzylem rozgrzalem ale zaczal uciekac plyn ze

> zbiorniczka. Jego poziom sie caly czas podnosil po czym jego

> nadmiar byl wypychany. Zatkalem korkiem naduszalem weze i poziom

Witam.

Nie chcę straszyć , ale mi się wydaje że, UPG mówi 30.GIF

Pzdr.

Napisano

25 wywala jeśli ECU wykryje zbyt niskie napięcie na wtryskiwaczu. Może się to zdarzyć jeśli jest jakieś zwarcie (przetarty przewód), albo jeśli wtryskiwacz się zatnie. Następstwem wykrycia tego błędu jest odłączenie wtrysku co powoduje zgaśnięcie silnika. Na początek nie zaszkodzi umyć wtryskiwacz myjką ultradźwiękową. Można podłączyć diagnoskop i sprawdzić przebieg napięcia na wtrysku podczas jego pracy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.