Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kompresja a temeratura otoczenia - zależność

Featured Replies

Napisano

Temat dotyczy silnika 1.7 Diesel. Czy niska kompresja w tym silniku nie będzie powodowała problemów (np z odpalaniem) gdy temp. otoczenia będzie wynosić np +20 stopni C

Dlaczego wtedy kompresja nie spada tak dramatycznie i silnik jest łatwiej odpalić, nie ma telepania przez kilka sekund itp. Rozumiem że powodem może być inna gęstość oleju w tej temperaturze niż jak jest gdy na dworze panuje minusowa temp.

To w takim razie może mam się przerzucić na inny olej? Pewnie nie poprawi to kompresji ale może ułatwi rozruch?

Od 2 lat śmigam na Mobil Super S 10W40

Przebieg w Astrze - pewnie gdzieś ponad 200 kkm

Napisano

> Temat dotyczy silnika 1.7 Diesel. Czy niska kompresja w tym silniku

> nie będzie powodowała problemów (np z odpalaniem) gdy temp.

> otoczenia będzie wynosić np +20 stopni C

> Dlaczego wtedy kompresja nie spada tak dramatycznie i silnik jest

> łatwiej odpalić, nie ma telepania przez kilka sekund itp.

> Rozumiem że powodem może być inna gęstość oleju w tej

> temperaturze niż jak jest gdy na dworze panuje minusowa temp.

> To w takim razie może mam się przerzucić na inny olej? Pewnie nie

> poprawi to kompresji ale może ułatwi rozruch?

> Od 2 lat śmigam na Mobil Super S 10W40

> Przebieg w Astrze - pewnie gdzieś ponad 200 kkm

Powodem, dla ktorego auto lepiej odpala latem, jest temperatura zasysanego powietrza. Żeby w dieslu nastąpił samozapłon, powietrze w chilę przed wtryśnięciem paliwa musi mieć pewną temperaturę krytyczną, którą łatwiej osiągnąć, gdy spręża się powietrze o temp 20stopni niz w przypadku sprężania powietrza w temp -20 stopni. Po prostu chłodniejsze powietrze musi zostac bardziej sprężone, żeby rozgrzało się do żądanej minimalnej temperatury samozapłonu.

Wymiana oleju na rzadszy może pomóc, ale to tylko troszeczke i to o ile po tej wymianie rozrusznik bedzie szybciej kręcił. Bo jeśli rozrusznik kręci szybciej, powietrze nie zdąży uciec nieszczelnosciami i jest go więcej podczas sprężania wiec jest cieplejsze

rozumiesz?

ps1 i oleju na syntetyk to bym w twoim przypadku jednak nie zmieniał.

ps2 żeby w dieslu była tak niska kompresja jak u ciebie, to albo ktoś go musiał bezprzerwy katowac i ma rzeczywiście 200kkm albo był ostro przegrzany albo nie ma 200 a z 400kkm minimum

Napisano
  • Autor

nie chodziło mi o jakąś kapotę z silnika bo podejrzewam że jak temp wzrośnie to będzie palił na dotyk ( tak samo jak na rozgrzanym)

I to mnie właśnie najbardziej dziwi:

Obecnie auto ma na liczniku 125 kkm. Wnętrze jest poprostu igła (żadnych wtrarć, kierownica się nie świeci, pedały wyglądają jak nówki, mieszki to samo, silnik nie bierze oleju, pali malutko, czyściutki ) i po mierzeniu kompresji po nocy z przymrozkiem okazuje się że tylko na jednym cylindrze jest ok 24 a na pozostałych mniej niż 19. Wiem że nie jest to jeszcze tragiczny wynik i da się zrobić na tym jeszcze sporo km ale:

Gdy go odpalam po rannym postoju to muszę 3 razy grzać (nowe świece) żeby za drugim razem odpalił, po czym strasznie go telepie a z rury wydobywa się niebieski kopeć dymu. Im dłużej stoi tym większy dym.

Wiem że te silniki wciągają 300 kkm bez większych problemów ale mój chyba nie.

Napisano

> nie chodziło mi o jakąś kapotę z silnika bo podejrzewam że jak temp

> wzrośnie to będzie palił na dotyk ( tak samo jak na rozgrzanym)

nie ciesz sie za bardzo

latem tez będziesz musiał grzać świecami zlosnik.gif Tak już ten silnik jest skonstruowany

a sprawdzałeś kiedykolwiek wtryski?? czy nie leją?

UPG nie jest przedmuchana? płynu nie ubywa? wężów nie masz twardych jak silnik pracuje?

Napisano
  • Autor

> nie ciesz sie za bardzo

> latem tez będziesz musiał grzać świecami Tak już ten silnik jest

> skonstruowany

> a sprawdzałeś kiedykolwiek wtryski?? czy nie leją?

> UPG nie jest przedmuchana? płynu nie ubywa? wężów nie masz twardych

> jak silnik pracuje?

płynu jest zawsze tyle samo - czyli 1,5 cm poniżej kreski ( z tego co wyczytałem na forum to TTTM)

Oleju też nie przybywa więc UPG sobie odpuszczam.

Wtrysków nie sprawdzałem chociaż powinienem - na trasie raczej nie kopci - tylko jak go przeciągnę na wyższe obr to poleci chmura dymu - ale to raczej normalne.

A tych wężyków nie sprawdzałem. Które dokładnie sprawdzić - wszystkie od obiegu wody w silniku? A co jeśli będą twarde po rozgrzaniu?

Napisano

> A tych wężyków nie sprawdzałem. Które dokładnie sprawdzić - wszystkie

> od obiegu wody w silniku? A co jeśli będą twarde po rozgrzaniu?

W zbiorniku wyrównawczym na goracym silniku nie powinno byc zbyt dużego ciśnienia. Zatem jak złapiesz za jakikolwiek wąż nie powinien on być twardy jak kamien, tylko bez większej trudności powinno się go dać zgnieść.

Jeśli byłyby twarde, sugerowałoby to przedmuchaną UPG

A jeśli UPG jest przedmuchana, to automatycznie ciśnienie sprężania jest niższe

Napisano
  • Autor

sprawdziłem te węże i na 90* są cieplutkie i mięciutkie jak ... grinser006.gif

no dobra a teraz zadam pytanie w tym temacie żeby nie tworzyć nowego watku : jak najprościej sprawdzić czy pogdrzewanie filtra paliwa działa? Trzeba rozkręcać cały filtr? Jak to zrobić tak żeby było bezpiecznie?

Aha! I kiedy wył się przekaźnik podgrzewania filtra? Razem ze świecami? Sprawdzałem i u mnie tylko jeden w tej puszcze po tych kilkunastu sekundach dopiero wydaje z siebie pojedyńcze puknięcie.

Napisano

> jak najprościej sprawdzić czy pogdrzewanie filtra paliwa

> działa? Trzeba rozkręcać cały filtr? Jak to zrobić tak żeby było

> bezpiecznie?

Podłącz w szereg z filtrem amperomierz (podłączenie żarówki równolegle z filtrem powie tylko ,że prąd dochodzi ale nie musi grzać wink.gif )

> Aha! I kiedy wył się przekaźnik podgrzewania filtra?

A tu już wystarczy kontrolka, LED czy cokolwiek włączone równolegle z filtrem

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

ok dzięki, teraz tylko kupić amperomierz wink.gif W sumie to już dawno miałem go nabyć ale nie było okazji.

A mógłby mi ktoś powiedzieć kto ma ten silnik z podgrzewanym filtrem która wtyczka jest od tej grzałki? Ta wyżej ? Czy ta niżej? Bo u mnie są przy filtrze 2. wtyczki

Napisano

wtyczka wyzej(bedąca przy wlocie przewodu paliwowego z baku do filtra) to jest do czujnika temeperaturu a ta nizej wchodzaca bezposrednio w filtra to jest do grzałki...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.