Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Łatanie podłogi

Featured Replies

Napisano

Zbliża się chyba pora połatać trochę podłogę...po obstukaniu spodu wyszło parę miejsc do leczenia.Wobec tego mam pytanie do kolegów co już to robili....Jak wspawywać łaty?Od środka samochodu czy od spodu.Czy są jakieś różnice w tych metodach?Zalety,wady? niewiem.gif

Napisano

> Zbliża się chyba pora połatać trochę podłogę...po obstukaniu spodu

> wyszło parę miejsc do leczenia.Wobec tego mam pytanie do kolegów

> co już to robili....Jak wspawywać łaty?Od środka samochodu czy

> od spodu.Czy są jakieś różnice w tych metodach?Zalety,wady?

ja bym tego w ogóle tak nie robił

wycinał bym kwadraty lub prostokąty i wspawywał w środek ok.gif

Napisano

> ja bym tego w ogóle tak nie robił

> wycinał bym kwadraty lub prostokąty i wspawywał w środek

I tak by było prawidłowo. Wyciąć "zarażony" kawałek i wspawać nowy. Ja w moim przypadku tak łatałem. Zakupiłem na szrocie zdrowy dach od maluszka za cale 7zł i kawałek po kawałku wstawiałem łatki w podłogę.

Napisano

> Zbliża się chyba pora połatać trochę podłogę...po obstukaniu spodu

> wyszło parę miejsc do leczenia.Wobec tego mam pytanie do kolegów

> co już to robili....Jak wspawywać łaty?Od środka samochodu czy

> od spodu.Czy są jakieś różnice w tych metodach?Zalety,wady?

Przyłatanie blachy na przerdzewiałą dziurę ma taką wadę, że tworzy się "kieszeń" w której gromadzi się wilgoć i przyspiesza dalszą korozję i nieważne czy jest to łata od dołu czy ze środka. Najlepiej wstawiać kawałek blachy w uprzednio wycięty taki sam kawałek, czyli "po środku"

Napisano

Ja troszke inny sposób miałem na dziury w poodłodze, nie taki profesjonalny ale nawet skuteczny. oczywiscie miejsca gdzie dziury były, dokładnie oczyściłem i zakonserwowałem . Następnie miałem blachę ocynkowaną (a co, nikt mi nie powie ze moj uniak nie jest w 2% ocynkowany biglaugh.gif ), z której wycinałem prostokątne łaty. I teraz wieskzość osób wspawuje te łaty, ja poszedłem na łatwizne (czyt. brak spawarki) i wszystkie łatki mocowałem na nity. trochę wiercenia, troche nitowania ale trzyma sie dobrze. na koniec calosc jeszcze raz zakonserwowałem. Narazie poki co jest ok. Grunt to wszystko oczyscic i zakonserwowac przed zalozeniem latek i pozalozeniu.

Napisano

Wycinasz całe zardzewiałe miejsce, więcej niż trzeba, najprościej wycinać jak najbardziej prostokątny kształt

Potem bierdzesz kawałek jakiejś tekturki i przykładasz od spodu odrysowujesz pisakiem kształt dziury

Wycinasz najpierw łatę z tej tektury i dopasowujesz ją idealnie do otworu ( na styk, nie na zakładkę )

następnie na podstawie szablonu docinasz sobie taki sam kawałek blachy

Łapiesz w kilku miejscach punktowymi spoinami , doginasz jak trzeba i spawasz dalej smile.gif

wystarczą spoiny punktowe tak co 1cm

Kolenym punktem jest wyczyszczenie spoin lub nawet zeszlifowanie ich na gładko. Potrzebna szczotka druciana na szlifierce albo tarcza do szlifowania.

Teraz czas na chemię.

Wszystko zależy jak gruby masz portfel, nie będę podawał żadnych nazw bo na tym się dobrze nie znam.

W każdym razie najpierw idzie jakiś podkład antykorozyjny, mogą być dwa różne, czyli najpierw taki co "wchodzi" w blachę, a na to taki zabezpieczający powierzchniowo

Tak z obu stron

Kolejny krok, masa uszczlniająca, też czym droższa tym lepsza, najtańsza jest masa uszczalniająca na pędzel boll. Kładziesz ją na miejca łączenia blach.

To by było na tyle smile.gif

Ważna sprawa to ten szablon z kartonu, bardzo ułatwia sprawę i daje dobre efekty ok.gif

Napisano

Ja tam to robiłem tak

Zawsze spawam na zakładkę od spodu. Nigdy od góry bo będzie napychać syfy i wilgoć. A robienie na gładko zajmuje w diabły czasu. Tak się robi jak się wspawuje np. błotnik czy inny element który będzie lakierowany czy szpachlowany wiadomo. Wycina zgniliznę, potem czyszczenie okolicy spawu do gołej blachy, przyspawuję punktowo blachę dokładnie dopukując młotkiem. Potem idzie podkład "tlenkowy" i na to wszystko konserwacja pistoletem na gorąco (nie baranek bo jest g warty).

Kilka samochodów tak robiłem z bratem i wszystkie mają sie dobrze, na pewno lepszy sposób niż klejenie blach na silikon, czy inne patenty. U mnie podłoga zdrowa po remoncie jak dzwon. Miałem tej zimy konserwację poprawia ale po oględzinach nie było sensu, wszystko trzyma i zero odprysków.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.