Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zalałem silnik wodą...

Featured Replies

Napisano

Byłem zmuszony do umycia silnika i wszystkiego w jego bliskości, gdyż przymierzam się do wymiany uszczelki pod klawiaturą a tam zawsze wszystko zapaćkane jest olejem i to grubo.

Spryskałem aktywną pianą, odczekałem i spłukałem wężem o bardzo dużej wydajności... no i odpalił, odjechałem, pochodził z minutę i zaczął przerywać potem zgasł i teraz pali na 1 cyl. albo wcale...

Przeczyściłem przewody WN - co jeszcze mogłem zalać żeby nie palił na wszystkie cyl?

Napisano

> Byłem zmuszony do umycia silnika i wszystkiego w jego bliskości, gdyż

> przymierzam się do wymiany uszczelki pod klawiaturą a tam zawsze

> wszystko zapaćkane jest olejem i to grubo.

> Spryskałem aktywną pianą, odczekałem i spłukałem wężem o bardzo dużej

> wydajności... no i odpalił, odjechałem, pochodził z minutę i

> zaczął przerywać potem zgasł i teraz pali na 1 cyl. albo

> wcale...

> Przeczyściłem przewody WN - co jeszcze mogłem zalać żeby nie palił na

> wszystkie cyl?

Cewka, aparat zapłonowy, świece.

W silniku FIRE świece umieszczone są w taki sposób, że wokół nich lubi się zbierać woda i wtedy auto nie chce palić. Być może w tym przypadku jest podobnie.

Napisano

Cewkę, kopułkę(nie wiem czy jest w 899).........póki co nic nie przychodzi mi do głowy............

Napisano

sądze że kopułka jak jest zawilgocona też ma wpływ na Twóje objawy

Napisano
  • Autor

Chyba Twoja 270751858-jezyk.gifgrinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif

Ja nie mam kopułki cfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

...postał z otwartą maską i wysechł.

Jeszcze tylko szarpie przy gwałtownym otwarciu przepustnicy ale myślę że po nocy w garażu mu przejdzie.

Szczerze mówiąc obawiałem się że nalałem wody w komputer itp i będzie problem długoterminowy ale jest ok waytogo.gif

Napisano

> ...postał z otwartą maską i wysechł.

> Jeszcze tylko szarpie przy gwałtownym otwarciu przepustnicy ale myślę

> że po nocy w garażu mu przejdzie.

> Szczerze mówiąc obawiałem się że nalałem wody w komputer itp i będzie

> problem długoterminowy ale jest ok

Komputer za zwyczaj jest w kabinie,a drugi mam w domu hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Komputer za zwyczaj jest w kabinie,a drugi mam w domu

Dobrze - sterownik silnika cfaniaczek.gif, ECU czy jak zwał tak zwał grinser006.gif

Napisano

> Spryskałem aktywną pianą, odczekałem i spłukałem wężem o bardzo dużej

> wydajności...

... a ja myje silnik i skrzynie biegów pędzlem i benzynką eksrakcyjną, efekt zaje..fajny, żadna woda mi nie chlapie po komorze silnika.

Napisano

> ... a ja myje silnik i skrzynie biegów pędzlem i benzynką

> eksrakcyjną, efekt zaje..fajny, żadna woda mi nie chlapie po

> komorze silnika.

a czy się to nie zajara?

Napisano

> a czy się to nie zajara?

jak będziesz se przyświecał zapalniczką przy myciu to bardzo możliwe grinser006.gif

Napisano

> Cewka, aparat zapłonowy, świece.

> W silniku FIRE świece umieszczone są w taki sposób, że wokół nich

> lubi się zbierać woda i wtedy auto nie chce palić. Być może w

> tym przypadku jest podobnie.

On akurat ma 899 hahaha.gifrotfl.gifzakrecony.gifzlosnik.gif A w Fire przyczyną dostawania się wody na świece może być wiatrak od alternatora sciana.gif U mnie po każdej jeździe w deszczu mam mokrą maskę od środka. Próbowałem dorobić brakujące przedłużenie nadkola ale bez większego rezultatu hmm.gifok.gif

Napisano

> komorze silnika.

...a jeszcze lepszy efekt jak to się robi pod ciśnieniem - sprężarka + pistolet do malowania...

Napisano
  • Autor

> komorze silnika.

I tak dzisiaj zrobię, bo przez niedzielę namachałem 700km i trochę się oleju nasączyło na głowicę. Zaraz idę wymieniać uszczelkę pod klawiaturą.

Co do zalania - oj... miałem z tym niezłe przeprawy sciana.gifsciana.gifsciana.gif

Rano odpalił i wydawało się że jest ok.

Po 20km zaczął strzelać, prychać i tracić moc...

Jak jechał powyżej 80km/h to jechał a jak zwolnił... to już nie chciał przyspieszyć.

Jak stanąłem to.. nie mogłem ruszyć.

Łapał może 1500 obrotów i odcinało zapłon.

Non stop świeciła się kontrolka wtrysku.

Po kilku minutach załapał na 3s i to umożliwiło mi ruszenie ze stacji paliw, na następnych światłach już stałem... dobrze że był środek nocy (zero ruchu). A ja stoję i gazuję, ale nie mogę ruszyć. Jakiś żul podszedł i będzie mi pomagał sciana.gifsciana.gifsciana.gif o mało go nie zatłukłem.

Po kilku minutach znowu załapał - pedał w podłodze, max obroty i ruszyłem z piskiem i znowu buuuuuuuuuuuuuuu sick.gif

I tak x razy. Udawało mi się rozpędzić na benzynie, potem przełączałem na gaz i jakoś jakoś powolutku się rozpędzałem.

Jak się rozbujał to jechał na gazie, pod górę zwalniał, zero wyprzedzania, dodanie gazu to strzelanie w wydech.

Stanąłem... i 10km rozpędzania rotfl.gif

Przejechałem tak 200km yikes.gifyikes.gif i tam miałem czas wolny, więc zabrałem się za ratowanie.

Iskry po WN tak waliły że było jasno spineyes.gif

Przeczyściłem kable WN, rozpiąłem i przeczyściłem wszystkie kostki, czujniki, nawet wtryskiwacz pod kopułką, zrobiłem reset kompa.

O dziwo - pomogło na tyle że na benzynie dało się jechać a na gazie tylko na pedale w podłodze grinser006.gif

Przez całą W-wę więc jechałem z butem w podłodze hahaha.gif (jak ja to lubię).

Potem po południu kupiłem kable WN w norauto na Puławskiej i już jechało się normalnie.

Pojechałem do Tuszyna pod Łódź (tam spot z Tomazim i rodzinką), pojechałem do Krasnegostawu i do domu i śmiga waytogo.gif

Także Panie i Panowie - woda jest dobra ale do picia grinser006.gif

Napisano

Quote:

Zaraz idę wymieniać uszczelkę pod klawiaturą.

A bedziesz mógł naskrobać pare zdan na temat samej wymiany tej uszczelki? Nie wygląda to tak różowo jak np w 1,0 gdzie jest fajny dostęp do pokrywy sick.gif

Napisano
  • Autor

> Quote:

> Zaraz idę wymieniać uszczelkę pod klawiaturą.

> A bedziesz mógł naskrobać pare zdan na temat samej wymiany tej

> uszczelki? Nie wygląda to tak różowo jak np w 1,0 gdzie jest

> fajny dostęp do pokrywy

To tylko na pierwszy rzut oka jest tragiczne (szczególnie jak się ma LPG).

Jak przyjdzie co do czego to się okazuje że wszystko idzie w miarę gładko waytogo.gif

Robiłem to kilka razy już.

Odkręcam rurę dolotu powietrza i odmy.

Odkręcam kopułkę wtrysku.

Odkręcam wtrysk i podwieszam go do maski na drucie (nie pamiętam czy jakieś przewody odpinam od wtrysku czy nie, ostatnio wymieniałem uszczelkę już jakiś czas temu i za każdym razem sobie to i owo upraszczam). Nie pamiętam też czy konieczne jest odkręcenie cewek, ostatnio odkręcałem je, ale dlatego że wymieniałem całą pokrywę na nową.

Pokrywę trzeba odkręcać dobrym kluczem bo liche nie dają rady, ukręcają się.

Powierzchnię głowicy jak i pokrywy trzeba dokładnie wyczyścić z oleju i odtłuścić benzyną ekstrakcyjną.

Dobrze jest też zeszlifować na papierze ściernym nóżki pokrywy o max 1mm, wtedy uszczelka dłużej potrzyma (ale i tak puści sick.gif).

Warto zaopatrzyć się w uszczelki na wtrysk, bo przy rozbieraniu się niszczą.

Nie wiem czy będzie mi się chciało dzisiaj robić dokładną dokumentację zdjęciową, ale postaram się.

Napisano

Danke, co do fotek to nie są potrzebne, chyba, ze od razu zrobisz manual na FU smile.gif Co do tego szlifowania to chyba trzeba całą pokrywę wymontować? Próbowałeś to poskładać na uszczelce i na sylikonie? Powinno dłużej wytrzymać. Mi już tyle oleju spod klawiatury wyciekło, ze na kolektorze wydechowym jest mała kałuża zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> Danke, co do fotek to nie są potrzebne, chyba, ze od razu zrobisz

> manual na FU Co do tego szlifowania to chyba trzeba całą

> pokrywę wymontować? Próbowałeś to poskładać na uszczelce i na

> sylikonie? Powinno dłużej wytrzymać. Mi już tyle oleju spod

> klawiatury wyciekło, ze na kolektorze wydechowym jest mała

> kałuża

Nie chcę silikonu bo i tak puści a potem usuwanie go ... masakra.

Co do oleju w kolektorze.. nic nie mów, dym, smród... w zasadzie tylko dlatego wymieniam tą uszczelkę.

Ubytki są na tyle małe że nie dolewam od wymiany do wymiany, wygląd silnika mnie mało interesuje, ale jak mi się olej dymi i śmierdzi ... to już mi przeszkadza.

Manuala mogę zrobić waytogo.gif

Napisano
  • Autor

Poszło gładko, czas 70minut i zaraz jadę na test grinser006.gif

Niestety to tylko czasowa poprawa, bo ta uszczelka MUSI PUŚCIĆ sciana.gifsciana.gifsciana.gif

Napisano
  • Autor

> Danke, co do fotek to nie są potrzebne, chyba, ze od razu zrobisz

> manual na FU

No dobra, zmotywowałeś mnie klik grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif

Napisano

> No dobra, zmotywowałeś mnie klik

manual ok.gif

moje dwie uwagi zlosnik.gif opaski kolo filtra nie trzeba odkrecac - ja zdejmuje pokrywe zlosnik.gif

silnik mozna umyc woda tyle, ze zanim go odpalimy musi dobrze wyschnac, bo jak przebije na mokrych kablach to juz kaplica sick.gif moj przechodzil mycie juz 4 razy i nie bylo z nim problemow

ps jakie kabelki wn zanabyles? do tej pory na orginalach (ciekawe kto je produkuje bo sa ok)?

GP

Napisano
  • Autor

> manual

Expresowo robiłem grinser006.gif

> moje dwie uwagi opaski kolo filtra nie trzeba odkrecac - ja

> zdejmuje pokrywe

Też można waytogo.gif

> silnik mozna umyc woda tyle, ze zanim go odpalimy musi dobrze

> wyschnac, bo jak przebije na mokrych kablach to juz kaplica

> moj przechodzil mycie juz 4 razy i nie bylo z nim problemow

> ps jakie kabelki wn zanabyles? do tej pory na orginalach (ciekawe kto

> je produkuje bo sa ok)?

> GP

Moje były też ok, ale raz wjechałem w taką wodę spineyes.gif ze mi zaczął strzelać na gazie (na benzynie chodził) i zamarzyło mi się wymienić... na jakieś angielskie High-Volt czy cuś sciana.gifsciana.gifsciana.gifsciana.gif

Już następnego ranka (wilgotne powietrze było) zaczął strzelać sick.gifsick.gifsick.gif

Teraz dałem janmory (bo tylko takie były) za 39 zł (czy coś w tym stylu) i jak na razie śmigają.

Napisano

> Teraz dałem janmory (bo tylko takie były) za 39 zł (czy coś w tym

> stylu) i jak na razie śmigają.

ostatnio rozgryzalem temat przewodow wn, z polskich podobno janmory sa wlasnie ok, natomiast sentech sa gorsze i wlasnie mysle czy profilaktycznie nie zaopatrzyc sie w magneti marelli za ~50pln z przesylka na alledrogo, chociaz jak popatrze na ten regulator napiecia mm made in brasil (elmot - jakosc wykonania dwa razy lepsza) to nie wiem

GP

Napisano

> No dobra, zmotywowałeś mnie klik

Gratki claps.gif, teraz będzie wstyd się za to nie zabrać zeby.GIF

BTW: obniżałeś przekaźnik pompy paliwa, żeby zalozyć rozpórke?

Napisano
  • Autor

> Gratki , teraz będzie wstyd się za to nie zabrać

> BTW: obniżałeś przekaźnik pompy paliwa, żeby zalozyć rozpórke?

Tak - obniżałem wszystko co wisiało tam o 6cm.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.