Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z pracą silnika

Featured Replies

Napisano

Witam panowie proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu , a mianowicie silnik zaczął mi kulać trzeci cylinder nie pracuje to znaczy tak mi się wydaje ponieważ nie ma żadnej reakcji przy zciągnięciu fajki z świecy na każdym innym jest reakcja (silnik gaśnie) wymieniłem świece na nowe oraz przewody na nowe ze wszystkich przewodw iskra wychodzi ale wydaję mi sie , że na 3 i 4 cylindrze jest ona tak jakby mocniejsza od 1 i 2 . Zaobserwowałem to w gdyż od razu po ściągnięciu fajki wyskakuje ona spoza tej właśnie fajki natomiast na 1 i 2 muszę ją jakimś śrubokrętem przenieść na masę aby zobaczyć przejście. Bardzo proszę o jakieś sugestie. Aha dodam jeszcze że niedawno zmieniałem sobie rozrząd jakieś 1500 km temu (sam). Byc może istnieje jakaś opcja że coś sie poprzestawiało. Z gry dziękuje za odpowiedzi.

Napisano

> Witam panowie proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu , a mianowicie

> silnik zaczął mi kulać trzeci cylinder nie pracuje to znaczy tak

> mi się wydaje ponieważ nie ma żadnej reakcji przy zciągnięciu

> fajki z świecy na każdym innym jest reakcja (silnik gaśnie)

> wymieniłem świece na nowe oraz przewody na nowe ze wszystkich

> przewodw iskra wychodzi ale wydaję mi sie , że na 3 i 4

> cylindrze jest ona tak jakby mocniejsza od 1 i 2 .

> Zaobserwowałem to w gdyż od razu po ściągnięciu fajki wyskakuje

> ona spoza tej właśnie fajki natomiast na 1 i 2 muszę ją jakimś

> śrubokrętem przenieść na masę aby zobaczyć przejście. Bardzo

> proszę o jakieś sugestie.

Pali Ci się marchewa ? Kolega dobrze zasugerował podmianę cewki na próbę - może ktoś z Twoich znajomych ma takie samo 1.6 i się zgodzi zamienić na próbę ?

>Aha dodam jeszcze że niedawno

> zmieniałem sobie rozrząd jakieś 1500 km temu (sam). Byc może

> istnieje jakaś opcja że coś sie poprzestawiało. Z gry dziękuje

> za odpowiedzi.

Blokad używałeś ? czy namalowałeś sobie znaczki ?

Napisano

> Blokad używałeś ? czy namalowałeś sobie znaczki ?

taaa bo te kola to jak w rowerze - same sie kreca - dopoki olej z popychaczy nie wyplynie to nie do ruszenia jest bez lapy pudziana

Napisano

> taaa bo te kola to jak w rowerze - same sie kreca - dopoki olej z

> popychaczy nie wyplynie to nie do ruszenia jest bez lapy

> pudziana

Zdaje się że nie Ty byłeś adresatem pytania waytogo.gif

Napisano

> taaa bo te kola to jak w rowerze - same sie kreca - dopoki olej z

> popychaczy nie wyplynie to nie do ruszenia jest bez lapy

> pudziana

Ale napinacza bez odpowiedniego wyposażenia dobrze nie napniesz.

Napisano

> Zdaje się że nie Ty byłeś adresatem pytania

wymienialas kiedys pasek rozrzadu czy tylko bajki slyszales

blokady przydaja sie - ale nie sa konieczne

Napisano

> wymienialas kiedys pasek rozrzadu czy tylko bajki slyszales

> blokady przydaja sie - ale nie sa konieczne

pad.gif

Napisano

> Ale napinacza bez odpowiedniego wyposażenia dobrze nie napniesz.

a coz to za wyposazenie jest potrzebne ? bulbulator kwantyfikujacy z przyczlapami ?

napinacz ma wskazowke poprawnego naciagu - wiec ?

Napisano

ulatwiaja sa pomocne ale nie konieczne

i mozesz sie dziwic

kolka to sie w deskorolce kreca - w rozrzadzie maja spory opor - jesli nie maja to zamiast inwestowac w blokade rozrzadu radzilbym szybko popychacze zmieniac - bo ciekna panie ze strach 270751858-jezyk.gif

Napisano

> kolka to sie w deskorolce kreca - w rozrzadzie maja spory opor

Wiem o tym - a mimo wszystko nie ryzykowałbym.

Nie chce mi się o tym dalej gadać bo nie ma o czym - gość w poście pytał o co innego i tylko z ciekawości pytałem jak to montował bo zawsze istnieje jakieś prawdopodobieństwo że coś ustawił źle - skąd wiesz chociażby w jakim stanie sa jego popychacze o których tyle tu piszesz ?

Zresztą i tak obstawiam u niego problem z cewką - chyba że się marchewa swieci to wtedy warto by odczytać dla pewności błąd.

Tyle z mojej strony na ten temat cool.gif

Napisano

skoro swiece maja iskre (bo sa nowe) ale sprawdz to na swiecy a nie srubokretem i kablem smile.gif

to pozostaja wtryskiwacze i ich okablowanie - zamien miejscami - to bedziesz wiedzial

jesli nie to - hmmm pomiar cisnienia sprezania - mozesz miec zawieszony zawor lub inna ciekawostke w glowicy - odpukac

Napisano
  • Autor

Witam ponownie. Dzieki za odpowiedzi. Napiszę teraz moje kolejne działania w tym kierunku , a wiec zacznę od tego że posiadam Euroscana lecz nie miałem dostępu do garażu ponieważ szwagier robił tam anglika i był on cały porozbierany. Zdecydowałem sie dzisiaj na wytarganie tej mojej całej stacjonarki z "EURO" na zewnątrz i sprawdzenie błędów , musiałem tylko trochę bravke przestawić żeby przedłużacze starczyły. Odpaliłem i o dziwo wszystko ok (zgłupiałem) postał dwa dni i sam sie naprawił. Mimo wszystko podpiłem go pod interfejs no i błędy wyszły

1. O2 sensor signal

2. Injector 3

3. Wrong key kode.

Ogólnie dla mnie zrozumiałe brak pracy 3 wtrysku skutkował nieodpowiednim spalaniem mieszanki dlatego też pokazał sie błąd od sondy lambda. I tu dwie niewiadome , czy może wtrysk jakiegoś paprocha załapał i paliwa nie podawał czy może uszkodzenie elektryczne np: przerwany przewód (i teraz na jakiś czas połączenie złapał , do następnej przerwy w układzie). I ta druga niewiadoma skąd błąd od imobilaizera , czy jest możliwe aby z czytał on taki kod z kluczyka aby silnik w ten właśnie sposób zaczął się zachowywać? Wyłączyłem zapłon włączyłem z powrotem i błędy wykasowałem , a skoro dały sie wykasować to mniemam że problemu na razie nie ma. Co do tej marchewy to rzeczywiście z początku dawała znaki (dosłownie kilka razy od czasu powstania tej usterki) no ale później już zgasła i ani razu sie nie zapaliła. Wydaję mi sie że nauczył on się nowych parametrów w czasie jazdy i dlatego ona sie nie zaświecała. Oczywiście to stwierdzenie może być całkowicie błędne. Na koniec sprawdziłem mu parametry podczas pracy i tak jak podawałem swoje parametry w innych wcześniejszych tematach , kompletnie sie niczym nie różniły. Wszystkie 4 wtryski podawały tak jak powinny czyli (po rozgrzaniu silnika) ok 2,98~3,48 (według specyfikacji prawie fabryka) Co do tej wymiany rozrządu to była ona przeprowadzona bez blokad i dodam jeszcze że akurat wałek dolotowy był ustawiony na skraju krzywek i nie raz sie przekręcił delikatnie przy zakładaniu paska pomimo sprawnych samoregulatorów. Oczywiście za każdym razem kiedy zaistniała taka sytuacja wracałem na wcześniej zaznaczone punkty (nie pierwsza wymiana rozrządu). Proszę jeszcze o wasze sugestie co do tego postu.

Napisano

> 1. O2 sensor signal

Sonda lambda oscyluje ?

> 2. Injector 3

> 3. Wrong key kode.

Skasuj sobie adaptację, pojeździj trochę i zobacz jak się bedzie auto zachowywało i czy błędy wrócą.

Ja miałem kiedyś jaja z 1 wtryskiwaczem, wieszał się po prostu, błąd wisiał w centralce i czasem tracił na moment wyczuwalnie moc. Zamieniłem na chwile wtryskiwacze miejscami żeby się upewnić że na pewno jest walnięty - po wymianie problem z głowy.

Błędy były z wykrzyknikiem czy z procesorkiem ?

Napisano
  • Autor

> Sonda lambda oscyluje ?

> Skasuj sobie adaptację, pojeździj trochę i zobacz jak się bedzie auto

> zachowywało i czy błędy wrócą.

> Ja miałem kiedyś jaja z 1 wtryskiwaczem, wieszał się po prostu, błąd

> wisiał w centralce i czasem tracił na moment wyczuwalnie moc.

> Zamieniłem na chwile wtryskiwacze miejscami żeby się upewnić że

> na pewno jest walnięty - po wymianie problem z głowy.

> Błędy były z wykrzyknikiem czy z procesorkiem ?

Z procesorkiem -czyli błędy stałe zapisane w ECU. Skasować adaptacje rozumiem że mówisz o odłączeniu aku i nastepnie o ponownym uczeniu sie? Jeżeli tak to to właśnie próbowałem tego wczoraj zanim jeszcze nie miałem dostępu do Euroscana , nie przyniosło żądnych efektów. Dzisiaj dopiero jak go odpaliłem to było wszystko ok nie wiadomo dlaczego. Samo sie nigdy nic nie naprawia. A i jeszcze jedno mam zamiar jechac nim dzisiaj do pracy jak w czasie drogi a bedzie to jakieś ogólnie 60 km znów sie powtórzy to czy tą droge mogę bezpiecznie dla silnika pokonać na 3 garkach?

Napisano

> Skasować adaptacje

> rozumiem że mówisz o odłączeniu aku i nastepnie o ponownym

> uczeniu sie?

Nie. To jest tylko reset silnika krokowego. Adaptacje kasujesz euroscanem tam gdzie masz testy elementów wykonawczych.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.