Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hamulec reczny

Featured Replies

Napisano

Witam

Astra F '93 C16NZ 8v

Staralem sie przeszukac stare posty na ten temat, ale wyszukiwarka tematow na dole zdaje sie nie dzialac (spr. na dwoch przegladarkach), wiec przepraszam jezeli powielam topic, lecz.

Problem mam z zdjeciem bebna z tylniego kola, (Celem jest naciagniecie linki hamucla recznego, badz ewentualna wymiana klcokow).

Po zdjeciu kola okazal sie beben z jedna srubka wykrecana wkretakiem. Po zdjeciu ktorej (przy zwolnionym recznym) swobodnie moge obracac zewnetrzna czescia bebna, jak i wewnetrzna czescia ruchoma, po zaciagnieciu recznego zewnetrzna czesc bebna staje sie nieruchoma, a wewnetrzna bez zmian moge obracac.

Pytanie, jak zdjac beben ??!?? no z przodu nie ma wiecej srub, nie widzez zaciskow, z tylu no jest jedna srubka na kluczyk 10 sztorcowy zaraz przy przewodzie jakims tam (plyn hamulcowy w recznym ??), boje sie to rezkrecic.

Jak rozebrac ten beben?

Albo tez ktos doradzi jak naciagnac i gdzie linke hamulca recznego, (wiem jedynie ze mozna przy kolach i pod lewarkiem dzwigni)

linki typu http://astra.autokacik.pl/technika/napraw/klocki.html rozumiem odnosza sie do przednich kol, bo na tylnich nie ma zadnych srub na imbus.

Pozdrawiam

Napisano

> Witam

> Astra F '93 C16NZ 8v

> Staralem sie przeszukac stare posty na ten temat, ale wyszukiwarka

> tematow na dole zdaje sie nie dzialac (spr. na dwoch

> przegladarkach), wiec przepraszam jezeli powielam topic, lecz.

> Problem mam z zdjeciem bebna z tylniego kola, (Celem jest

> naciagniecie linki hamucla recznego, badz ewentualna wymiana

> klcokow).

> Po zdjeciu kola okazal sie beben z jedna srubka wykrecana wkretakiem.

> Po zdjeciu ktorej (przy zwolnionym recznym) swobodnie moge

> obracac zewnetrzna czescia bebna, jak i wewnetrzna czescia

> ruchoma, po zaciagnieciu recznego zewnetrzna czesc bebna staje

> sie nieruchoma, a wewnetrzna bez zmian moge obracac.

> Pytanie, jak zdjac beben ??!?? no z przodu nie ma wiecej srub, nie

> widzez zaciskow, z tylu no jest jedna srubka na kluczyk 10

> sztorcowy zaraz przy przewodzie jakims tam (plyn hamulcowy w

> recznym ??), boje sie to rezkrecic.

> Jak rozebrac ten beben?

> Albo tez ktos doradzi jak naciagnac i gdzie linke hamulca recznego,

> (wiem jedynie ze mozna przy kolach i pod lewarkiem dzwigni)

> linki typu http://astra.autokacik.pl/technika/napraw/klocki.html

> rozumiem odnosza sie do przednich kol, bo na tylnich nie ma

> zadnych srub na imbus.

> Pozdrawiam

Na przodzie to masz hamulce tarczowe, z tyłu bembny. Rozróżniasz to chyba...?

Ręczny możesz naciągnąć pod autem mniej więcej w połowie samochodu. Musisz znaleźć kanał i zobaczyć jak linka leci. U mnie ma w połowie drogi śrubę regulacyjną.

Ze ściągnięciem bębna to możesz mieć problem jeśli ma duży rant. Są różne metody np. młotkiem go - tylko z wyczuciem. Jeśli uda Ci się ściągnąć i będzie faktycznie duży rant to albo przetoczyć (możesz spróbować sam szlifierką) albo zakup nowych - nie są drogie.

Napisano
  • Autor

> Na przodzie to masz hamulce tarczowe, z tyłu bembny. Rozróżniasz to

> chyba...?

moglbys byc nieco grzeczniejszy, nie po to pisze posta abys sie zuchwalal ze nie znalem nazwy/czyjejs nie wiedzy - nie po to jest te forum. przez takich jak ty na forach jest wiecej spamu i klutni miedzy userami bo jeden pojechal drugiego ze wie wiecej

A odnosnie tematu,

dziekuej bardzo za tego linka, bardzo sie przydal, zwlaszcza fotki

udalo mi sie zdjac jeden beben, niestety drugi lekko zszedl mzoe na 2-3mm, dalej juz nie chcial, zastukalem go az sasiedzi mieli dosc.

Tera mam pytanie, majac szczeki i sprezynki na wierzchu widze co jak dziala i ciagnac za linke od recznego widze ze jedna szczeka zaciska sie, a druga nie drgnie. zaciera sie, nie odbija,

czy to normalne jak nie ma bembna zalozonego (nie ma o co sie sklinwoac szczekia wiec tylko jedna na maxa sie wysuwa), czy moze jednak sprezynki sa juz za stare?

Zrobilem mala ftope bo odchylilem gumke od tloczka i dosc sporo wycieklo, w podanym linku ktos tam sie wypisywal ze warto sprawdzic tam czy nie ma bialego osadu i ze ta operacja nei zapowietrzy instalacji, u mnie byl plyn hamulcowy, pod pedalem hamulca czuje miekko, a nie jak wczesniej duzy opor, wiec tutaj sie boje czy oby jednak nie zapowietrzylem tego. Wlaczylem silnik, aby wspomaganie wtloczylo ubytek ale nie zauwazylem aby ze zbiorniczka zeszlo cieczy, a pedal nadal jest miekki

[image]http://img371.imageshack.us/my.php?image=image143lg7.jpg[/image]

Propo bembna to jes rant na milimetr badz dwa, niestety nie mam mozliwosci zeszlifowania tego teraz i niestety bede musial skrecic to jak jest frown.gif

[image]http://img175.imageshack.us/my.php?image=image144rq2.jpg[/image]

Napisano

> moglbys byc nieco grzeczniejszy, nie po to pisze posta abys sie

> zuchwalal ze nie znalem nazwy/czyjejs nie wiedzy - nie po to

> jest te forum. przez takich jak ty na forach jest wiecej spamu i

> klutni miedzy userami bo jeden pojechal drugiego ze wie wiecej

> A odnosnie tematu,

> dziekuej bardzo za tego linka, bardzo sie przydal, zwlaszcza fotki

> udalo mi sie zdjac jeden beben, niestety drugi lekko zszedl mzoe na

> 2-3mm, dalej juz nie chcial, zastukalem go az sasiedzi mieli

> dosc.

> Tera mam pytanie, majac szczeki i sprezynki na wierzchu widze co jak

> dziala i ciagnac za linke od recznego widze ze jedna szczeka

> zaciska sie, a druga nie drgnie. zaciera sie, nie odbija,

> czy to normalne jak nie ma bembna zalozonego (nie ma o co sie

> sklinwoac szczekia wiec tylko jedna na maxa sie wysuwa), czy

> moze jednak sprezynki sa juz za stare?

> Zrobilem mala ftope bo odchylilem gumke od tloczka i dosc sporo

> wycieklo, w podanym linku ktos tam sie wypisywal ze warto

> sprawdzic tam czy nie ma bialego osadu i ze ta operacja nei

> zapowietrzy instalacji, u mnie byl plyn hamulcowy, pod pedalem

> hamulca czuje miekko, a nie jak wczesniej duzy opor, wiec tutaj

> sie boje czy oby jednak nie zapowietrzylem tego. Wlaczylem

> silnik, aby wspomaganie wtloczylo ubytek ale nie zauwazylem aby

> ze zbiorniczka zeszlo cieczy, a pedal nadal jest miekki

> [image]http://img371.imageshack.us/my.php?image=image143lg7.jpg[/image]

> Propo bembna to jes rant na milimetr badz dwa, niestety nie mam

> mozliwosci zeszlifowania tego teraz i niestety bede musial

> skrecic to jak jest

> [image]http://img175.imageshack.us/my.php?image=image144rq2.jpg[/image]

Nie obrażaj się. Może faktycznie niepotrzebnie dałem "wstawkę" na początku. Na pewno nie chciałem powymądrzać się bo daleko mi do ogromnej wiedzy w dziedzinie samochodów.

A wracając do sprawy, pedał hamulca masz miękki po złożeniu bembnów do kupy? Jak podpompujesz pedałem to twardnieje? Jeśli pod gumką w cylinderkach miałeś płyn hamulcowy to raczej je wymień - koszt niewielki (ok 20zł/szt). Mam nadzieję że nie zalałeś okładzin płynem hamulcowym. Jeśli tak to znacznie spadnie Ci skuteczność tylnych hamulców - i niczym tegonie wyczyścisz bo płyn wnika do okładziny - pomaga tylko wymiana.

Rant na 1-2mm to jeszcze nie tak źle chociaż utrudnia ściąganie bębnów.

Nie pamiętam dokładnie jak to działa przy zaciąganiu ręcznego, czy powinny ruszyć się obie okładziny przy zdemontowanym bębnie. Wydaje mi się że możesz ogólnie sprawdzić czy wszystkie elementy ruchome nie są pozacierane i nie ma dużo brudu. Wyczyść wszystko porządnie, przesmaruj, oblookaj stan sprężyn.

Sprawdzałeś czy masz od spodu możliwość podciągnięcia linki (a nie tylkoprzy kołach i dźwigni)?

Napisano
  • Autor

Spoko luz smile.gif

nie zalałem na szczescie okladzin,

jak mowisz ze tamnie powinno byc plynu to moze to byc przyczyna slabej efektywnosci tylnich hamulcow bo auto sproawadzilem rok temu z Rzeszy i na chwile obecna ma na koncie 180k km ('93rok)i nie wiem czy ktos cos tam kiedy robil, mysle aby wymienic te sprezynki, regulator, tloczki, czy te wszystkie mechanizmy bo po skreceniu wlazlem pod auto i podkrecilem linke.

Owszem poprawilo sie (nie musze juz ciagnac skrzyni az pod sufit), ale przy dosc duzym oporze jaki daje mi lewarek od recznego nadal niemoge zatrzymac kol podczasz jazdy, musze dosc mocno pociagnac aby byl wiekszy efekt

Czy jest jakas konkretna czesc ktora moze byc wadliwa z tego wszystkiego czy raczej wymienic caly mechanizm...?

Dodam ze staralem sie podciagnac troche samoregulator i przy zaciaganiu linki od recznego bardzo rzadko przeskakiwala ta blaszka dlatego watpie zeby on tez spelnial swoja funkcje.

No teraz zglupialem odnosnie 'slabego' pedala hamulca, przy wl. silmnniku jest opor, jak podpompuje go jest twardy, ale jakby wydaje mi sie ze wczesniej bylo twardsze.

Caly mechanizm przeczyscilem, przesmarowalem co moglem, ale no ta szczeka jedna nie obijala, raz jedna sie wychylala, albo druga, zawsze jedna nie odbijala.

Napisano

> Spoko luz

> nie zalałem na szczescie okladzin,

> jak mowisz ze tamnie powinno byc plynu to moze to byc przyczyna

> slabej efektywnosci tylnich hamulcow bo auto sproawadzilem rok

> temu z Rzeszy i na chwile obecna ma na koncie 180k km ('93rok)i

> nie wiem czy ktos cos tam kiedy robil, mysle aby wymienic te

> sprezynki, regulator, tloczki, czy te wszystkie mechanizmy bo po

> skreceniu wlazlem pod auto i podkrecilem linke.

> Owszem poprawilo sie (nie musze juz ciagnac skrzyni az pod sufit),

> ale przy dosc duzym oporze jaki daje mi lewarek od recznego

> nadal niemoge zatrzymac kol podczasz jazdy, musze dosc mocno

> pociagnac aby byl wiekszy efekt

> Czy jest jakas konkretna czesc ktora moze byc wadliwa z tego

> wszystkiego czy raczej wymienic caly mechanizm...?

> Dodam ze staralem sie podciagnac troche samoregulator i przy

> zaciaganiu linki od recznego bardzo rzadko przeskakiwala ta

> blaszka dlatego watpie zeby on tez spelnial swoja funkcje.

> No teraz zglupialem odnosnie 'slabego' pedala hamulca, przy wl.

> silmnniku jest opor, jak podpompuje go jest twardy, ale jakby

> wydaje mi sie ze wczesniej bylo twardsze.

> Caly mechanizm przeczyscilem, przesmarowalem co moglem, ale no ta

> szczeka jedna nie obijala, raz jedna sie wychylala, albo druga,

> zawsze jedna nie odbijala.

Samoregulator ma utrzymywać jak najbliżej okładziny w stosunku do bębna. Może nie przeskakuje bo ma zachowaną odpowiednią odległość. A w jakim stanie jest linka? Może to ona jest już stara i trochę naciąga się przy zaciąganiu ręcznego.

W jakim stanie masz całe bebechy w tylnych hamulcach?

Jeżeli są pordzewiałe to ja bym na Twoim miejscu powymieniał je.

Okładziny są równomiernie zużyte? Spróbuj odtłuścić benzyną ekstrakcyjną powierzchnie trące. Dźwignia od ręcznego chodzi ciężko. U mnie po podciągnięciu nie mogłem się przyzwyczaić że trzeba zasadzić się żeby zaciągnąć ręczny - fakt że łapał ostro i koła piszczały od razu.

Kurde, tak na odległość ciężko poradzić. Może jak będziesz miał okazję zrób zdjęcia wnętrza bembna.

Napisano
  • Autor

puki nie zalatwie szlifierki to nie bede rozkrecal na nowo, jak zeszlifuje to bede w stanie wyregulowac prawie ze na styk okladzine do bebna a oto foty ktore robilem dzisiaj podczas rozkrecania

1

2

3

4

linka nie jest zatarta, luzno chodzila do momentu podkrecenia, tak ja podkrecilem ze po pierwszym zebie w recznym musze to ja sie mocno zaprzec i ciagnac reczny aby zaczol hamowac, ale o piskaczach to nie ma mowy, linki sa ok, cos jest z mechanizmami, jak otworzylem beben bylo pelno pylu z rdzu, wszustko pordzewiale, beben no tez nie w najlepszym stanie,

foty robione z komorki

okladzina wydaje sie byc ok dosc duzo jej jest

Napisano

> puki nie zalatwie szlifierki

Co chcesz robić szlifierką? Likwidować rant na bębnie?

Napisano

Witam!

Moja rada:

Ogladajac zdjecia okladzin, sa nie rowno sciete - rozebrac wszystko, poczyscic i wymienic szczeki z okladzinami.

To samo bym zrobil z bębnami, swoje lata maja.

Na trzecim zdjeciu wilgotna gumka cylindrka, skoro piszesz ze polal sie plyn - tylko wymiana.

Pedal masz miekki, bo skoro nie trzyma tloczek cylindrka mozesz miec zapowietrzone hamulce.

Napisano
  • Autor

> Co chcesz robić szlifierką? Likwidować rant na bębnie?

predzej znajde kogos z szlifierka niz kogos z wkladka do wiertarki do szlifownia, probowalem papierem recznie - praca w nieskonczonosc...

Napisano

> predzej znajde kogos z szlifierka niz kogos z wkladka do wiertarki do

> szlifownia, probowalem papierem recznie - praca w

> nieskonczonosc...

Eeehhhh.. A potem będziesz pisał posty o biciu bębnów, szarpanym hamowaniu, telapaniu budą...

Takie rzeczy robi się na tokarce i trzeba do tego tokarza z wyobraźnią.

Napisano

Wczoraj dobrałem się do jednego bembna przy okazji zmiany kół. Powiem Ci co ja zrobiłem żeby po zaciągnięciu ręcznego stawał dęba.

Odtłuściłem benzyną ekstrakcyjną okładziny i wnętrze bembna, podkręciłem samoregulator na tyle ile się dało, a na koniec naciągnąłem linkę ręcznego. Podjechałem na diagnostykę żeby sprawdzić na ścieżce czy nic aby nie spartaczyłem...

Po badaniu ręcznego sam diagnosta stwierdził że ostry jest. W efekcie podciągnięcia linki pedał hamulca stał się bardziej wrażliwy na naciśnięcie (być może trochę za mocno podciągnąłem linkę... z czasem się wyrobi grinser006.gif)

Jeżeli u Ciebie wszystko jest w porządku od strony mechanicznej z bembnami to po tych czynnościach powinieneś mieć podobne efekty do moich.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.