Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Brak ogrzewania-Punto III

Featured Replies

Napisano

Witam smile.gif. Sąsiad poprosił mnie o pomoc w rozwiązaniu problemu j/w . Sytuacja wygląda tak : na gorącym silniku (1,2 8V) poziom płynu chłodzącego jest dużo poniżej minimum . Po odkręceniu korka zbiornika wyrównawczego poziom wraca do normy . W momencie kiedy włącza się wentylator płyn zaczyna wypływać ze zbiornika ale chyba to norma . Widać natomiast pęcherzyki gazu wydobywające się z płynu . I dalej : wentylator pracuje cały czas (nie wyłącza się) , chłodnica jest zimna , lewy przewód od chłodnicy mocno ciepły (prawie gorący) , prawy (od strony zbiornika) jest zupełnie zimny . Obie rury do nagrzewnicy były letnie a po odpowietrzeniu przez wykręcenie koreczka na wężu zrobiły się gorące a mimo to nadal brak było ogrzewania co jest dla mnie zupełnie niezrozumiałe icon_eek.gifI się zastanawiam co jest nie tak . Auto nie było grzebane , ma LPG , żadne specyfilki do układu chłodzącego nie były dodawane . Czy to padnięta UPG ? Proszę o jakieś sugestie ... bow.gif

Napisano

To LPG to która generacja? Stawiam na nieszczelności w układzie po montażu LPG.

Napisano

> Witam . Sąsiad poprosił mnie o pomoc w rozwiązaniu problemu j/w .

> Sytuacja wygląda tak : na gorącym silniku (1,2 8V) poziom płynu

> chłodzącego jest dużo poniżej minimum . Po odkręceniu korka

> zbiornika wyrównawczego poziom wraca do normy . W momencie kiedy

> włącza się wentylator płyn zaczyna wypływać ze zbiornika ale

> chyba to norma . Widać natomiast pęcherzyki gazu wydobywające

> się z płynu . I dalej : wentylator pracuje cały czas (nie

> wyłącza się) , chłodnica jest zimna , lewy przewód od chłodnicy

> mocno ciepły (prawie gorący) , prawy (od strony zbiornika) jest

> zupełnie zimny . Obie rury do nagrzewnicy były letnie a po

> odpowietrzeniu przez wykręcenie koreczka na wężu zrobiły się

> gorące a mimo to nadal brak było ogrzewania co jest dla mnie

> zupełnie niezrozumiałe I się zastanawiam co jest nie tak . Auto

> nie było grzebane , ma LPG , żadne specyfilki do układu

> chłodzącego nie były dodawane . Czy to padnięta UPG ? Proszę o

> jakieś sugestie ...

zapowietrzony sick.gif

....u mnie były IDENTYCZNE objawy, płyn wracał do zbiornika, chłodnica zimna, wentylator pracuje non stop...

proponuje pojechać do ASO i to dobrego...u mnie w Księstwie na szczęście jest b.d fachura i odpowietrzył po prawie godzinnej walce i spaleniu sporej ilości paliwa rotfl.gifdodam, że żaden ze sposobów przedstawianych na kąciku niestety u mnie nie pomagał...

cykl walki z układem chł. w aso - to co zapamiętałem bo brałem czynny udział cfaniaczek.gif

1. silnik w miarę się ostudził,

2. spuścić stary płyn, nalać tak ok 2 l. nowego,

3. NIE były odkręcane odpowietrzniki - co mnie zdziwiło ale później dzięki temu poszło jak po maśle..płyn ciśnieniem dostał się tam gdzie miał się dostać a odkręcenie nastąpiło prawie na końcu po wlaniu żądanej ilości płynu

4. odpalić auto, niech się zagrzeje (wtedy wciągnął płyn i włączył wentylator) - dolać płynu - korek wlewu na włączonym silniku był odkręcony przed wyłączeniem zakręcony - CHYBA

5. płyn znowu został wciągnięty do układu - odpalanie i zapalanie auta (nie pamiętam w których momentach ale chyba jak temp była wysoka - czerwone mi się nie zapaliło ale wskazówka stała wysoko)

6. CAŁY CZAS OBSERWOWAć WSKAZóWKę TEMPERATURY CO BY AUTO SIę NIE ZAGOTOWAłO

7. po wlaniu odpowiedniej ilości płynu odp. dla auta - odkręcić odpowietrzniki (tak dopiero teraz zostało to zrobione) i gazować

8. wtedy ładnie się odpowietrzył a w nagrzewnicy nastała błoga wyczekiwana od miesięcy cisza...

tak jak pisałem też był problem z zimną chłodnicą - zrobiła się gorąca po DOKŁADNYM odpowietrzeniu....wentylator pracował non stop do momentu gdy chłodnica nie załapała gorącej wody (opcja 1. termostat, opcja 2. powietrze w układzie)...powroty płynu do zbiornika to imho też wina powietrza w układzie...

wszystkie te problemy ustąpiły po tej operacji i dokładnym odpowietrzeniu...piszę jeszcze raz MIAŁEM TE SAME OBJAWY zlosnik2.gif

zapłaciłem 50 zł i jestem yay.gif bo walczyłem z bulgotaniem przez 4 miesiące

tak tak nie mam lpg - ale proponuje spróbować tego wyżej - jeśli nie da rady to do aso..

Napisano
  • Autor

dzięki za odpowiedź ok.gif Czy w punto często zdarza się samoistne zapowietrzenie układu chłodzenia ? Jak wspomniałem w silniku nic nie było grzebane , stało się to prawie nagle . W pierwszym momencie wydawało mi się , że to przez UPG wdmuchiwane są spaliny do układu chłodzenia hmm.gif

Co do LPG , zakładany był w ASO , trójniki dali metalowe i nie ma żadnego śladu wycieku płynu idea.gif

Napisano

> dzięki za odpowiedź Czy w punto często zdarza się samoistne

> zapowietrzenie układu chłodzenia ? Jak wspomniałem w silniku nic

> nie było grzebane , stało się to prawie nagle . W pierwszym

> momencie wydawało mi się , że to przez UPG wdmuchiwane są

> spaliny do układu chłodzenia

> Co do LPG , zakładany był w ASO , trójniki dali metalowe i nie ma

> żadnego śladu wycieku płynu

Pytanie, czy po montażu LPG dolali płynu do chłodnicy hmm.gif

U mnie w jednym z Punto również gaz był zakładany w ASO, nie dość, że ciekło na trójnikach, to fachoffcy nie uzupełnili płynu i w zbiorniczku też znikł i układ był zapowietrzony sciana.gif

Napisano

magicy przy montażu lpg musieli rozłączyć układ chłodzenia i go nie odpowietrzyli poprawnie.

Odpowietrzanie patrz archiwum, najlepiej pod hasłem bulgotanie

Napisano
  • Autor

LPG był zakładany przy przebiegu ok. 3 kkm w 2004 , teraz ma około 40 kkm . Po założeniu LPG aż do tej pory problemu z ogrzewaniem nie było . Auto przechodzi coroczne przeglądy , sądzę , że niedobór płynu byłby wychwycony . Bulgotania nie słychać , widać natomiast pęcherzyki gazu wydobywające się ze zbiornika wyrównawczego . Wygląda mi to na UPG ...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.