Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy ten typ tak ma?

Featured Replies

Napisano

Witam! Mam do Państwa dwa pytania dotyczące Stilo MW Multijet 140KM Dynamic. Od kilku dni mam takie właśnie auto i zaskoczyły mnie w nim dwie rzeczy. Po pierwsze silnik wydaje się dość głośny. Nie miałem do tej pory zbyt dużo do czynienia z dieslami, ale wydaje mi się, że tak nowoczesny silnik powinien pracować nieco ciszej. Dieslowskiego klepania prawie nie słychać, drażni tylko buczenie w okolicach 2000obr/min. Druga sprawa to wyraźnie słyszalny szum opon z tylnych nadkoli. W Sienie takich odgłosów wcale nie było, więc od razu zwróciłem na to uwagę. Powiedzcie mi proszę, czy powyższe zjawiska to normalne objawy w takim aucie, czy powinienem się szykować na pierwsze wydatki?

Napisano

Z szumem opon to miałem podobnie i szukałem przyczyny i nic.

W koncu jak zmieniłem kiepskie/stare zimówki na nowe letnie oponki jak ręką odjał.

Napisano

> Z szumem opon to miałem podobnie i szukałem przyczyny i nic.

> W koncu jak zmieniłem kiepskie/stare zimówki na nowe letnie oponki

> jak ręką odjał.

Też mi się wydaje, że przyczyną będą opony. Bo stilo ma w nadkolach takie włókienne wyciszenie i z tyłu jest na prawdę cicho.

Napisano

Od tygodnia mam auto z tym silnikiem tylko w wersji 5d.

Moje spostrzeżenia (w porównaniu do Bravy JTD) to faktycznie głośniejszy silnik no i spore wibracje na biegu jałowym.

Dziwi mnie głośność silnika bo jeździłem Alfą 156 z tym samym silnikiem i była cichutka.

Wibracje - tu moje podejrzenia padają na poduszki silnika ale dwie osoby mające takie same auta już mi wykluczyły (raczej) tą możliwość i twierdzą, że ten typ tak ma frown.gif

Napisano

> Witam! Mam do Państwa dwa pytania dotyczące Stilo MW Multijet 140KM

> Dynamic. Od kilku dni mam takie właśnie auto i zaskoczyły mnie w

> nim dwie rzeczy. Po pierwsze silnik wydaje się dość głośny. Nie

> miałem do tej pory zbyt dużo do czynienia z dieslami, ale wydaje

> mi się, że tak nowoczesny silnik powinien pracować nieco ciszej.

> Dieslowskiego klepania prawie nie słychać, drażni tylko buczenie

> w okolicach 2000obr/min. Druga sprawa to wyraźnie słyszalny szum

> opon z tylnych nadkoli. W Sienie takich odgłosów wcale nie było,

> więc od razu zwróciłem na to uwagę. Powiedzcie mi proszę, czy

> powyższe zjawiska to normalne objawy w takim aucie, czy

> powinienem się szykować na pierwsze wydatki?

Witam kolego,

też miałem podobne dylematy :

- buczenie przy ok 2000 tys obr (u mnie przy ok 2500)ustało po wymianie poduszek silnika(właściwie to uszkodzona była tylko jedna od strony rozrządu)

- co do hałasu z nadkolli to proponuję tak jak koledzy zacząć od wymiany opon

Pozdro

Napisano

Tak kolego! Witam w klubie. Używam Stilaka od jakieś pół roku i właśnie to mi najbardziej przeszkadza - nie klekot tylko buczenie. A ja mam zwykłe JTD, więc jest jeszcze gorzej frown.gif

Do tego, wiele elementów, a już w te pół roku doszły nowe, lubi wpadać w wibracje i bzyczeć. Coś nad uchem, coś w drzwiach, coś tam w desce a wszystko przy innej prędkości obrotowej silnika, więc mamy prawdziwą orkiestrę a obrotomierz zdaje się być zbyteczny wink.gif

Napisano
  • Autor

> Tak kolego! Witam w klubie. Używam Stilaka od jakieś pół roku i

> właśnie to mi najbardziej przeszkadza - nie klekot tylko

> buczenie. A ja mam zwykłe JTD, więc jest jeszcze gorzej

Kiedyś znajomy przewiózł mnie kawałek JTD i rzeczywiście go telepało na wolnych obrotach. W Multijecie da się wyczuć delikatne wibracje, ale nie powiem, żeby one przeszkadzały.

> Do tego, wiele elementów, a już w te pół roku doszły nowe, lubi

> wpadać w wibracje i bzyczeć. Coś nad uchem, coś w drzwiach, coś

> tam w desce a wszystko przy innej prędkości obrotowej silnika,

> więc mamy prawdziwą orkiestrę a obrotomierz zdaje się być

> zbyteczny

Tego na szczęście nie ma, no może poza stukającą na dużych dziurach tylną półką.

Napisano

> W Multijecie da się wyczuć delikatne

> wibracje, ale nie powiem, żeby one przeszkadzały.

Ja nie powiem, żeby były delikatne i nie przeszkadzały frown.gif

100x lepiej było pod tym względem w Bravie JTD - nie rozumiem jak mogli tak to sknocić w następcy ...

Ogólnie lipa z tym - napewno odwiedzę ASO ... szwagier wsiada do 3 letniego Stilaka JTD z przebiegiem 45tys.km. a go telepie - jak ma zmienić zdanie o Fiacie ? smile.gif

Napisano

> Ja nie powiem, żeby były delikatne i nie przeszkadzały

> 100x lepiej było pod tym względem w Bravie JTD - nie rozumiem jak

> mogli tak to sknocić w następcy ...

> Ogólnie lipa z tym - napewno odwiedzę ASO ... szwagier wsiada do 3

> letniego Stilaka JTD z przebiegiem 45tys.km. a go telepie - jak

> ma zmienić zdanie o Fiacie ?

Wy to macie jakieś lewe te Stilaki. Mam silnik JTD i nic mi nie burczy, telepie, wibruje. Słychać tylko delikatny klekocik, który polubiłem smile.gif Ale moje auto było sprowadzone po stłuczce, bez ksiażki serwisowej i kupione w komisie. Może to jest sposób na udane auto hmm.gifsmile.gif

Napisano

> Wy to macie jakieś lewe te Stilaki. Mam silnik JTD i nic mi nie

> burczy, telepie, wibruje. Słychać tylko delikatny klekocik,

> który polubiłem Ale moje auto było sprowadzone po stłuczce, bez

> ksiażki serwisowej i kupione w komisie. Może to jest sposób na

> udane auto

Chętnie bym posłuchał ciche Stilo... może się uda na jakimś zlocie? Ja miałem okazję jechać trzema Stilonami JTD, wszystkie hałasowały na wolnych obrotach tak samo. Jak czasem odpalam swojego poldolota i jadę do miasta, to po daniu na luz, wydaje sie, że zgasł, taka cisza!

Napisano

Ja dziś sprzedałem Bravkę ... od jutra zabieram się za "przygotowywanie" Stilaka (na początek jadę po akumulator - Centra Futura - super sie sprawował w Bravce).

Tak więc pewno po weekendzie (lub w sobotę) odwiedzę ASO z tymi wibracjam ... zobaczę co powiedzą ew. zrobią confused.gif

Napisano

> Ja dziś sprzedałem Bravkę ... od jutra zabieram się za

> "przygotowywanie" Stilaka (na początek jadę po akumulator -

> Centra Futura - super sie sprawował w Bravce).

> Tak więc pewno po weekendzie (lub w sobotę) odwiedzę ASO z tymi

> wibracjam ... zobaczę co powiedzą ew. zrobią

We fiatach ASO może tylko popsuć auto a nie je naprawić. Mi osobiście szkoda auta, żeby z nim jeździć do ASO. Raz pojechałem na przegląd 60kkm i po nim podziękowałem. Drugi raz byłem w ASO na sprawdzenie czy auto kwalifikuje się do montażu tych uchwytów pod sprężynami. Na 30 minut pobytu w serwisie 29 minut auto stało zaparkowane na hali i nic z nim nie robiono. Widziałem cały czas samochód przez okno.

Napisano

> Wy to macie jakieś lewe te Stilaki. Mam silnik JTD i nic mi nie

> burczy, telepie, wibruje. Słychać tylko delikatny klekocik

Kwestia podejścia chyba hmm.gif - jeśli hałas generowany przez JTD-ka to "delikatny klekocik", to nic dziwnego, że telepania plastików się nie słyszy w ogóle. zlosnik.gif

Stilo JTD jest bardzo głośne no.gif - klekotanie różnych elementów wyposażenia wnętrza wzbudzane wibracjami pochodzącymi od silnika to raczej standard, zwłaszcza jeśli auto troche kilometrów już przejechało, ale i w fabrycznie nowym aucie było to znakomicie słychać, zwłaszcza na postoju, na wolnych obrotach...

Napisano

> Kwestia podejścia chyba - jeśli hałas generowany przez JTD-ka to

> "delikatny klekocik", to nic dziwnego, że telepania plastików

Stilo ma po prostu kiepsko wygłuszone wnętrze, żeby nie powiedzieć że wcale nie jest wygłuszone.

Napisano

> Stilo ma po prostu kiepsko wygłuszone wnętrze

Owszem ok.gif - słychać w środku szumy toczenia i szum powietrza opływającego karoserię, więc nic dziwnego że i silnik też. zlosnik.gif

Napisano

witajcie

ja z sąsiedniego kącika z pytaniem, zamierzam nabyć stilo z 1,9 MJ 140 KM tylko nigdzie nie mogę potwierdzić jednej sprawy a mianowicie ilo biegowa jest tam skrzynia 5 czy 6? ew jakby ktoś mógł napisać jakie były montowane w dieslach to byłbym niezmiernie wdzięczny. robie dużo tras i 6 by sie przydała no chyba ze stilo ma długa 5 wink.gif czego nie wiem, jedynie mam porównanie do grupy vw a tam na 5 biegowej skrzyni jeździć nie idzie na trasach (brak nadbiegu)

za wszelakie odpowiedzi bede niezmiernie wdzięczny bow.gif

Napisano
  • Autor

> witajcie

> ja z sąsiedniego kącika z pytaniem, zamierzam nabyć stilo z 1,9 MJ

> 140 KM tylko nigdzie nie mogę potwierdzić jednej sprawy a

> mianowicie ilo biegowa jest tam skrzynia 5 czy 6? ew jakby ktoś

> mógł napisać jakie były montowane w dieslach to byłbym

> niezmiernie wdzięczny. robie dużo tras i 6 by sie przydała no

> chyba ze stilo ma długa 5 czego nie wiem, jedynie mam

> porównanie do grupy vw a tam na 5 biegowej skrzyni jeździć nie

> idzie na trasach (brak nadbiegu)

> za wszelakie odpowiedzi bede niezmiernie wdzięczny

W Multijetach 140 i 150KM jest tylko szóstka, a w JTD80, 100, 115 i M-Jet 120KM montowali pięciobiegową skrzynię.

Napisano

6 biegow smile.gif super sprawa w trasie waytogo.gif

Napisano

> W Multijetach 140 i 150KM jest tylko szóstka, a w JTD80, 100, 115 i

> M-Jet 120KM montowali pięciobiegową skrzynię.

Dodam że moim subiektywnym zdaniem biegi są bardzo krótkie, "najdłuższa" jest trójka a przy przyspieszaniu na trasie można sobie czasem odpuścić przechodzenie przez 5 a nawet 4 bieg zeby.GIF

Mimo że 6 jest już dużym nadbiegiem to całkiem miło się na niej jeździ...

Napisano

> Dodam że moim subiektywnym zdaniem biegi są bardzo krótkie,

> "najdłuższa" jest trójka a przy przyspieszaniu na trasie można

> sobie czasem odpuścić przechodzenie przez 5 a nawet 4 bieg

> Mimo że 6 jest już dużym nadbiegiem to całkiem miło się na niej

> jeździ...

Moim zdaniem w 6 biegowej skrzyni biegi nie są krótkie - niech kolega porówna do aut koncernu VAG z dieslami. A co do 6 to nie nazwał bym jej "nadbiegiem" - od 100km/h nie ma potrzeby redukować bo auto przyspiesza bardzo dobrze - nie ma żadnych problemów z wyprzedzaniem. Skrzynia 6 świetnie pasuje do diesla .

Pozdro ok.gif

Napisano

Tak skrzynię mozna tylko pochwalić ... z tym silnikiem autko idzie na każdym biegu bardzo fajnie.

Napisano

> Tak skrzynię mozna tylko pochwalić ... z tym silnikiem autko idzie na

> każdym biegu bardzo fajnie.

dziękuje niezmiernie za wszystkie odpowiedzi smile.gif ucieszyły mnie bardzo...... bo już sie bałem ze będę se musiał smutasa VW zakupić ( gdyż bardzo na 6stce mi zależy cool.gif ) ale juz wiem co chce rotfl.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.