Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ile kosztuje wymiana boku...

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich,

Nie ma to jak narzeczonej dać gdzieś pojechać, zaraz się z Żukiem przytrze (wina po obu stronach). No ale do rzeczy.

W wyniku przytarcia do wymiany był błotnik, drzwi, błotnik, do tego lusterko, kierunkowskaz (ot, taka drobna przycierka). Samochód zostawiłem w Cartimex na Górczewskiej. Jakość naprawy i obsługi to osobny temat, ale interesuje mnie kwota. Skasowali ubezpieczyciela na 9383zł (dziewięć tysięcy trzysta osiemdziesiąt trzy). Nie wydaje się to Wam dużo? Spodziewałem się kosztów w granicach 3, może 4 tysięcy...

Pozdrawiam serdecznie

f

Napisano
  • Autor

> imho - nie jesli bylo

> a - bezgotowko

tak

> b - wymienili czesci na nowe

podobno wink.gif

Napisano
  • Autor

> b - wymienili czesci na nowe

btw, nowe są czarne? Bo takie były moje

Napisano

No to normalna stawka. Wez pod uwage ze serwisy kasuja firmy ubezpieczniowe 120 zł netto za rbh a troche robocizny to na tym Twoim aucie było.. Orientacyjne ceny części z ePera:

blotnik przedni: 500 zł netto

drzwi: 1200 zł netto

błotnik tyl: 1000 zł netto

Tak wiec masz na oko 2700 same częsci, do tego ok 2000 zł lakierowanie, 2000 zł robocizny i mamy prawie 7000 zl netto... doliczamy VAT i zblizamy sie do 9000 zł.... grinser006.gifgrinser006.gif

Napisano

w takich sytuacjach najlepiej brac kase i szukac samemu warsztatu, zawsze pare tys zostanie.

Napisano

> w takich sytuacjach najlepiej brac kase i szukac samemu warsztatu,

> zawsze pare tys zostanie.

zgadzam się, trzeba tylko uważać czy w umowie z ubezpieczycielem nie jest napisane, że wypłacają kwotę netto, bo się można szpetnie naciąć tuk.gif

Napisano

> w takich sytuacjach najlepiej brac kase i szukac samemu warsztatu,

> zawsze pare tys zostanie.

Przy naprawie drutem i szpachlą w jakiejś stodole zwanej szumnie warsztatem blacharsko-lakierniczym - pewnie tak hmm.gif Natomiast przy prawidłowo przeprowadzonej, poprawnej od strony technologicznej naprawie na nowych częściach, już niekoniecznie, zwykle w takiej sytuacji po prostu zabraknie - bo biorąc pieniądze w praktyce dostaniesz ich jednak mniej. sick.gif

Inna sprawa, że częste są - również w ASO - sytuacje, gdy sposób wykonania naprawy jest mocno rozbieżny z tym, co wynikałoby z kosztorysu. Niektóre firmy mają po prostu skłonność do kombinowania zawsze i wszędzie. biglaugh.gif

Napisano

> Przy naprawie drutem i szpachlą w jakiejś stodole zwanej szumnie

> warsztatem blacharsko-lakierniczym - pewnie tak Natomiast przy

> prawidłowo przeprowadzonej, poprawnej od strony technologicznej

> naprawie na nowych częściach, już niekoniecznie, zwykle w takiej

> sytuacji po prostu zabraknie - bo biorąc pieniądze w praktyce

> dostaniesz ich jednak mniej.

> Inna sprawa, że częste są - również w ASO - sytuacje, gdy sposób

> wykonania naprawy jest mocno rozbieżny z tym, co wynikałoby z

> kosztorysu. Niektóre firmy mają po prostu skłonność do

> kombinowania zawsze i wszędzie.

tak jest. Niestety miałem taką sytuację, w której przy naprawie bezgotówkowej auto zostało zlecone podwykonawcy (bez mojej wiedzy) gdzie była lakierowana tylko mała część, a nie cały element (potem było to widać).

Przez właśnie to negatywne doświadczenie, wolę brać kasę i zrobić to u znajomych mechaników tudzież blacharzy/lakierników, gdzie jednak wiem, że będzie to zrobione rzetelnie ok.gif

Napisano

> tak jest. Niestety miałem taką sytuację, w której przy naprawie

> bezgotówkowej auto zostało zlecone podwykonawcy (bez mojej

> wiedzy) gdzie była lakierowana tylko mała część, a nie cały

> element (potem było to widać).

Kombinatorów nigdzie nie brakuje - ASO wcale nie jest gwarantem, że wszystko zostanie wykonane z należytą starannością. Czasem warto np. umówić się na oględziny auta po wykonaniu okreslonych etapów prac - niektóre serwisy na to idą, inne nie bardzo (z różnych powodów zlosnik.gif). Są i takie warsztaty, gdzie po naprawie dostaniesz płytę CD ze zdjęciami dokumentującymi cały przebieg naprawy blacharsko-lakierniczej ok.gifzlosnik.gif

> Przez właśnie to negatywne doświadczenie, wolę brać kasę i zrobić to

> u znajomych mechaników tudzież blacharzy/lakierników

Przy niewielkich szkodach może się to opłacać, ale przy większych kwotach TU mają już tendencję do zaniżana wysokości należnego odszkodowania (skłonność do podnoszenia kosztów naprawy objawia się u likwidatora zwykle dopiero wtedy, gdy można w ten sposób doprowadzić do szkody całkowitej zlosnik.gif) - a argumentem do zmiany podejścia mogą być np. faktury za usługę z warsztatu.

Wbrew pozorom poprawna technologicznie naprawa kosztuje czasem całkiem sporo - dlatego jeśli wykonawca jest godny zaufania, to na rozliczeniu bezgotówkowym w zasadzie nic się nie traci ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.