Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki wpływ na przewody zapłonowe posiada instalacja gazowa?

Featured Replies

Napisano

Tak się zastanawiam po tym jak musiałem wymienić swoje przewody, jak mi się zdaje dość szybko (po niecałych 50tyś).

Przewody mimo, że posiadału swoją rezystancję to gdzieś musiało wystąpiśc przebicie i auto pewnego dnia zaczęło strzelać aż strach.

Po wymianie wszystko ok.

Ale tak się zastanawiam, że producent oferuje przewody przystosowane do lpg, oraz przewody, których nie zalecaca przy tym rodzaju zasilania.

Jaki wpływ ma LPG na przewody zapłonowe? Czy spalanie gazu powoduje inne parametry iskry (poprzez inne środowisko zapłonu iskry) - indukcję wyższego napięcia co powodowałoby szybsze przebicie nieprzystosowane izolacji? Czy np. atmosfera panująca w okolicach silnika jest bardziej żrąca i powoduje degradację izolacji?

Napisano

Nie. poprostu auto na gazie jest bardziej wymagajace. Ws umie to po 50 tys to wypadalo by wymienic te kable jak sie ma gaz. Swieczki sie wymienia jeszcze czesciej a kable zalecaja po 45 tys( co trzecia wymiana oleju).

Napisano

> Nie. poprostu auto na gazie jest bardziej wymagajace.

pod jakim względem ? przerwa elektrod świec w sam z gazem jest miejsza, iskra jest mocniejsza, kable bardziej "nadwyrężone" ......do sam z gazem warto zainwestować razcej w porządne kable z dedykacją na LPG.

Napisano
  • Autor

> Nie. poprostu auto na gazie jest bardziej wymagajace.

Jak to bardziej wymagające? Czy to oznacza, że myć też trzeba częściej? wink.gif

> Swieczki sie wymienia jeszcze czesciej a kable zalecaja po 45 tys( co trzecia wymiana oleju).

To że na gazie częsciej trzeba wymieniać to wiem, ale się zastanawiam jaka jest rzeczywista przyczyna (fizyczna, bądź chemiczna)?

Napisano

> Tak się zastanawiam po tym jak musiałem wymienić swoje przewody, jak

> mi się zdaje dość szybko (po niecałych 50tyś).

> Przewody mimo, że posiadału swoją rezystancję to gdzieś musiało

> wystąpiśc przebicie i auto pewnego dnia zaczęło strzelać aż

> strach.

> Po wymianie wszystko ok.

> Ale tak się zastanawiam, że producent oferuje przewody przystosowane

> do lpg, oraz przewody, których nie zalecaca przy tym rodzaju

> zasilania.

> Jaki wpływ ma LPG na przewody zapłonowe? Czy spalanie gazu powoduje

> inne parametry iskry (poprzez inne środowisko zapłonu iskry) -

> indukcję wyższego napięcia co powodowałoby szybsze przebicie

> nieprzystosowane izolacji?

Tak. Dobrze rozumujesz. Mieszanka LPG+powietrze ma mniejszą konduktywność niz mieszanka z NoPB. Z tego powodu napięcie WN narasta do wyższych wartości powodując większe narażenia izolacji przewodów WN. Dlatego tez stosuje się czasem zmniejszony odstęp elektrod świec.

Napisano
  • Autor

> pprzerwa na świecach w sam z gazem mają inną przerwe na elektrodach, iskra jest mocniejsza, kable bardziej

> "nadwyrężone" ......do sam z gazem warto zainwestować razcej w

> porządne kable z dedykacją na LPG.

Co doświec dedykowanych do LPG to mógłbym się zgodzić do szczeliny i parametrów iskry. A co jeśli posiada się świece standardowe? Nie pamiętam dokładnie modelu ale NGK. No chyba, że te standardowe mają np. szczelinę ustawioną tak pomiędzy taką na gazie a taką na benzynie, powiedzmy w połowi; hmm ciekawe.

Napisano

> Co doświec dedykowanych do LPG to mógłbym się zgodzić do szczeliny i

> parametrów iskry. A co jeśli posiada się świece standardowe? Nie

> pamiętam dokładnie modelu ale NGK. No chyba, że te standardowe

> mają np. szczelinę ustawioną tak pomiędzy taką na gazie a taką

> na benzynie, powiedzmy w połowi; hmm ciekawe.

nie chciałbym Cię skłamać, ale na gaz przerwa chyba powinna wynosić 0,8 mm jeśli zakładasz zwykłe świeczki....nie jestem juz pewien, skleroza nie boli biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Tak. Dobrze rozumujesz. Mieszanka LPG+powietrze ma mniejszą

> konduktywność niz mieszanka z NoPB. Z tego powodu napięcie WN

> narasta do wyższych wartości powodując większe narażenia

> izolacji przewodów WN. Dlatego tez stosuje się czasem

> zmniejszony odstęp elektrod świec.

Jeżeli chodzi o chemię to nie jestem dobry, natomiast większe doświadczenie posiadam z prądem.

Dziękuję za potwierdzenie mojej tezy.

Napisano

> Co doświec dedykowanych do LPG to mógłbym się zgodzić do szczeliny i

> parametrów iskry. A co jeśli posiada się świece standardowe?

Tak najczęściej się jeździ. Po prostu na LPG będa się indukowały wyższe napięcia. I teraz albo izolacja kabli to wytrzyma albo dojdzie do przebicia po jakims czasie. Zalezy to także od długości przewodów, ich ułożenia, bliskości elemntów metalowych masy no i oczywiscie jakości materiału dielektrycznego z jakiego są zrobione. Dlatego czasami jeździ się na oryginałach i nic się nie dzieje a czasami się dzieje. Mniejsza szczelina świec obniża napięcie przeskoku, jednak ma też wadę - uzyskuje się mniejszą energię iskry. Dlatego przesadzić też nie można.

Napisano

> Jeżeli chodzi o chemię to nie jestem dobry,

bardziej fizyka wink.gif

Napisano

> Mieszanka LPG+powietrze ma mniejszą

> konduktywność niz mieszanka z NoPB. Z tego powodu napięcie WN

> narasta do wyższych wartości

A tu mnie zainteresowałeś... Wydawało mi się, że o wartości WN decyduje konstrukcja cewki i napięcie które wytwarza jest stałe, a nie zależy od tego czy iskra miedzy elektrodami powstaje w powietrzu pod normalnym ciśnieniem, czy w mieszance powietrze+benzyna czy powietrze+gaz, czy w jakimkolwiek innym gazie o innej konduktywności. W jaki sposób napięcie będzie narastać skoro jest ograniczone konstrukcją cewki?

Pytam poważnie więc nie każ mi dzwonić do jakiś profesorów wink.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> bardziej fizyka

Hmm fizyka? Cytuję "Mieszanka LPG+powietrze ma mniejszą konduktywność niz mieszanka z NoPB". Według mnie to właśnie składd mieszaniny decydować będzie o konduktywności, czyli skład chemiczny. Nie czepiam się, bo to w zasadzie to samo, w końcu istnieje pojęcie właściwości fizyko-chemiczne wink.gif

Napisano

> Hmm fizyka? Cytuję "Mieszanka LPG+powietrze ma mniejszą konduktywność

> niz mieszanka z NoPB". Według mnie to właśnie składd mieszaniny

> decydować będzie o konduktywności, czyli skład chemiczny. Nie

> czepiam się, bo to w zasadzie to samo, w końcu istnieje pojęcie

> właściwości fizyko-chemiczne

ok.gif

Napisano
  • Autor

> A tu mnie zainteresowałeś... Wydawało mi się, że o wartości WN

> decyduje konstrukcja cewki i napięcie które wytwarza jest stałe,

> a nie zależy od tego czy iskra miedzy elektrodami powstaje w

> powietrzu pod normalnym ciśnieniem, czy w mieszance

> powietrze+benzyna czy powietrze+gaz, czy w jakimkolwiek innym

> gazie o innej konduktywności. W jaki sposób napięcie będzie

> narastać skoro jest ograniczone konstrukcją cewki?

> Pytam poważnie więc nie każ mi dzwonić do jakiś profesorów

> Pozdroofka

Ja mógłbym się zgodzić z kolegą "wszim" ponieważ według mojej wiedzy napięcie na cewce w wyniku impulsu wyzwalającego może narastać do wartości maksymalnej (określonej konstrukcją cewki i jej parametrami), ale przy innej odległości elektrod przeskok iskry może wystąpiuć przy innej wartości niż max. Zakładam tu oczywiście, że impuls wyzwalający jes taki sam w każdym przypadku. Nie wiem jak wygląda charakterystyka impulsów wyzwalających w moim samochodzie, ale nie wydaje mi sie aby silnik był na tyle mądry aby dobierać sobie wartość energii każdej iskry.

Napisano

> A tu mnie zainteresowałeś... Wydawało mi się, że o wartości WN

> decyduje konstrukcja cewki i napięcie które wytwarza jest stałe,

> a nie zależy od tego czy iskra miedzy elektrodami powstaje w

> powietrzu pod normalnym ciśnieniem, czy w mieszance

> powietrze+benzyna czy powietrze+gaz, czy w jakimkolwiek innym

> gazie o innej konduktywności. W jaki sposób napięcie będzie

> narastać skoro jest ograniczone konstrukcją cewki?

A jak działa cewka? Napięcie przez nią wytwarzane narasta aż nastąpi przeskok iskry na świecy? Bo jeśli tak to to co pisze wszim brzmi dość składnie smile.gif

Napisano

lelek, kiedys ten temat dokładnie opisałem na GNU więc spróbuję go odnaleźć, a jak się nie uda to napiszę jeszce raz

Napisano
  • Autor

> A jak działa cewka? Napięcie przez nią wytwarzane narasta aż nastąpi

> przeskok iskry na świecy? Bo jeśli tak to to co pisze wszim

> brzmi dość składnie

Dokładnie tak działa. Istnieje pewien czas narastani (bardzo krótki oczywiście), a jeżeli szczelina będzie bardzo duza to nawet czas opadania wystąpi a iskry nie będzie. Taka jest teoria.

Napisano

> A jak działa cewka? Napięcie przez nią wytwarzane narasta aż nastąpi

> przeskok iskry na świecy? Bo jeśli tak to to co pisze wszim

> brzmi dość składnie

tak właśnie jest. Iskra poleci na swiecy albo gdziekolwiek indziej np rozpłynie się ładunek (tzw świecenie kabli). A narastanie napięcia po krótce wynika z przerwania pradu przepływającego przez element indukcyjny.

Napisano
  • Autor

> lelek, kiedys ten temat dokładnie opisałem na GNU więc spróbuję go

> odnaleźć, a jak się nie uda to napiszę jeszce raz

A i ja chętnie przeczytam.

Napisano

> przy innej odległości elektrod przeskok iskry

> może wystąpiuć przy innej wartości niż max.

Tak, tak, ale mi nie o to chodzi. Zgadzam się, że może się tak zdarzyć, że napięcie między elektrodami świecy może mieć mniejszą wartość niż przewiduje producent (choćby z powodu strat w kopułce w wyniku zabrudzenia styków czy zuzycia materiału, albo z powodu wzrostu rezystancji przewodów WN) i wtedy kiedy mieszanka ma małą konduktywność to przeskok iskry jest utrudniony. Będzie sięwtedy marudzić, "że iskra za słaba".

Ale mi chodzi o coś "w drugą stronę" : jak konduktywność mieszanki ma spowodować wzrost napięcia w układzie?

Pozdroofka

Napisano

> lelek, kiedys ten temat dokładnie opisałem na GNU więc spróbuję go

> odnaleźć, a jak się nie uda to napiszę jeszce raz

OK, nie musisz koniecznie szukać. To wyjaśniło wszystko:

kretul: Napięcie przez nią wytwarzane narasta aż nastąpi przeskok iskry na świecy

Ty: Istnieje pewien czas narastani (bardzo krótki oczywiście), a jeżeli szczelina będzie bardzo duza to nawet czas opadania wystąpi a iskry nie będzie.

Już wszystko rozumiem. Tzn widzęzwiązek "w drugą stronę" : jak konduktywność mieszanki wpływa na wartość napięcia.

Pozdroofka

Napisano

edit

troszkę jeszcze poprawiłem ten tekst bo nie napisałem wcześniej o kwestii dwóch uzwojeń i dorzuciłem dwa obrazki zlosnik.gif

Więc po krótce.

Oczywiście cechy konstrukcyjne cewki też mają wpływ. Napięcie indukowane wynika z prawa zachowania energii. Cewka jest jak jak transformator. Mało uzwojeń z małą impedancją uzw. pierwotnego i dużo z dużą wtórnego. Taka przekładnia powoduje transformowanie małych napięć i duzych prądów uzw. p na duże napięcia i małe prądy uzw. wt. Traktujesz uzwojenie pierwotne dużym prądem. Cewka pobiera energię (tzw ładowanie indukcyjne cewki) w momencie wystąpienia przerwy energia nie może zniknąć, prąd nadal chce płynąć. Narasta więc w bardzo szybko napięcie do wartości set-voltów Narastajace napięcie uzwojenia pierwotnego wytwarza pole magn indukujące napięcie uzwojenia wtórnego. ktore narasta do wartości kilowoltów. Wysokie napięcie powoduje jonizację materii pomiedzy elektrodami. Jonizacja czyli elektrony swobodne powodują nagły przepływ prądu czyli iskrę (taki mały piorun). Przepływ ten powoduje rozładowanie z energii. Dlatego napięcie narasta tylko do tego momentu. W momencie przeskoku iskry napiecie opada i gdy energia sie skończy iskra wygaśnie. I teraz rodzaj materii a także inne prametry m.in ciśnienie temp etc mają wpływ. Im większa szczelina tym większa izolacja , większa rezystancja, mniejsza konduktancja (konduktywność się z tym wiaże choć jest związana z rodzajem materiału) tym do większej wartości napięcie bedzie narastać. No i teraz zależy gdzie tej iskrze bedzie łatwiej. Bo jeżeli izolacja mieszanki będzie porównywalna z izolacją kabli to wcale nie jest powiedziane że iskra poleci przez świecę 893goodvibes.gif. Długotrwałe WN na kablach też jonizują warstwy izolacji co prowadzi do stopniowej utraty właściwości izolujacych i po czasie kable są be sick.gif. Z tych powyższych powodów bardzo niezdrowe jest kręcenie silnikiem gdy niepodłączone sa świece. Łatwo można załatwić kable i same cewki WN.

waytogo.gif

280661122-iskra1.jpg

280661122-iskra2.jpg

post-36196-14352492683239_thumb.jpg

Napisano

> Więc po krótce.

Tak, tak, ja to wszystko wiem. Zapomniałem mlot.gif tylko o jednym: napięcie na wyjsciu cewki nie występuje ciągle (czyli nie ma stałej wartości ograniczonej konstrukcją cewki) tylko pojawia się impulsowo. No i wszystko dalej staje się jasne: pojawia się i narasta do momentu przeskoku iskry. A moment kiedy ona się pojawi (a co za tym idzie - wartość napięcia jakie zostanie osiagnięte) jest zdeterminowany właśnie przewodnictwem (bez wnikania w zdolność do jonizacji) materii między elektrodami (pomijając wspomniane straty w kopulce i na przewodach). Stąd te moje glupie pytanie smile.gif

Sorry, że zmusiłem Cię do wysilku umysłowego o takiej porze... smile.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Tak, tak, ja to wszystko wiem. Zapomniałem tylko o jednym: napięcie

> na wyjsciu cewki nie występuje ciągle (czyli nie ma stałej

> wartości ograniczonej konstrukcją cewki) tylko pojawia się

> impulsowo. No i wszystko dalej staje się jasne: pojawia się i

> narasta do momentu przeskoku iskry. A moment kiedy ona się

> pojawi (a co za tym idzie - wartość napięcia jakie zostanie

> osiagnięte) jest zdeterminowany właśnie przewodnictwem (bez

> wnikania w zdolność do jonizacji) materii między elektrodami

> (pomijając wspomniane straty w kopulce i na przewodach). Stąd te

> moje glupie pytanie

> Sorry, że zmusiłem Cię do wysilku umysłowego o takiej porze...

> Pozdroofka

Cieszę się, że temat spotkał się z takim zainteresowaniem.

No i oczywiście uzyskałem odpowiedzi na pytania

Napisano

Raz ja pomogę, raz mnie pomogą zrozumieć pewne rzeczy. I po to mamy forum 270635636-JUMP2.gif Dobranoc 30.GIF

Napisano

> No i oczywiście uzyskałem odpowiedzi na pytania

A mogło skończyć się na "bo gaz jest bardziej wymagający" a w konsekwencji: "nie bedę wyjaśnial co to oznacza - jak nie wierzysz, zadzwoń do profesora Frąsia" grinser006.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> A mogło skończyć się na "bo gaz jest bardziej wymagający" a w

> konsekwencji: "nie bedę wyjaśnial co to oznacza - jak nie

> wierzysz, zadzwoń do profesora Frąsia"

> Pozdroofka

waytogo.gif

Pozdrawiam i Dobranoc

Napisano

> Dobranoc

Dobranoc. Czas chyba odpowiedni... smile.gif

Pozdroofka

Napisano

> Dobranoc. Czas chyba odpowiedni...

Rano, ze świeżym umysłem znalazłem inny wpływ instalacji gazowej na kable. Mianowicie, mieszanka gaz-powietrze jest dielektrykiem i tworzy się kondensator między elektrodami świecy grinser006.gif

Nie, nic dzisiaj nie piłem grinser006.gif

Napisano

> Rano, ze świeżym umysłem znalazłem inny wpływ instalacji gazowej na

> kable. Mianowicie, mieszanka gaz-powietrze jest dielektrykiem i

> tworzy się kondensator między elektrodami świecy

> Nie, nic dzisiaj nie piłem

zlosnik2.gif kondensator z zajebistą pojemnością rzędu femto faradów. A ja idę się napić . U nas wiosna 17C 20.GIF tego mi trzeba było.

Napisano

> kondensator z zajebistą pojemnością rzędu femto faradów.

smile.gif

> A ja idę

> się napić . U nas wiosna 17C tego mi trzeba było.

A u nas zaczęło lać więc idę malować tłumik "cynkiem+aluminium" w sprayu zlosnik.gif Dobrze, że u zielika nie padało, to u niego pod sklepem "od ręki" powymieniałem kupę rzeczy zlosnik.gif Nie obyło się bez niespodzianek, ale o tym jak pomaluję tłumik smile.gif

Pozdroofka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.