Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sintra vs Zafira vs Omega-co wybrać jako duże auto rodzinne?

Featured Replies

Napisano

Witam

Przymierzam się do zmiany auta "rodzinnego". Myślę o w/w pojazdach (dodatkowo o Mondeo Kombi lub Galaxy).

Jeśli chodzi o omegę to oczywiście w wersji Kombi.

Widuję na ulicach Sintrę. I w sumie mimo wieku (jak widzę dość dawno już nie produkowany) to właśnie auto by mi podchodziło bo - największe...

I tu nasuwa się pytanie. Czy sintra ew Zafira jest rzeczywiście bardziej pakowna od omegi kombi? Jak to jest jeśli w aucie będzie 7 osób? Do sintry pewnie jakieś bagaże wejdą - w zafirze kiepsko to widzę (chyba że się mylę). W sumie jestem w stanie kupić auto koło 10 lat a później je zagazować (ew kupić z gazem).

Jaki silnik wybrać? Sintra w benzynie ma chyba min 2.2 litra. Czy to w niej wystarcza? 3.0 - chyba trochę drogo mnie wyjdzie w eksploatacji...

A Omega? O niej też myślę - silnik 2.0 albo 2.2.

Zafira - jakaś taka mała mi się wydaje wink.gif.

Auto - rodzinne, ew żona do pracy. Ja dojeżdżam spory kawałek i wybrałem coś bardziej ekonomicznego wink.gif. A może jednak Ford?

Dzięki za sugestie...

Napisano

Podaj jaką kwotę chcesz wydać

Napisano

> I tu nasuwa się pytanie. Czy sintra ew Zafira jest rzeczywiście

> bardziej pakowna od omegi kombi? Jak to jest jeśli w aucie

> będzie 7 osób?

Ale Omega przeciez nie jest siedmioosobowa. Co do pakownosci, to przy zlozonej tylnej kanapie dwie dorosle osoby moga sie wygodnie w niej wyspac wink.gif

Napisano

Imo Sintr jest stosunkowo mało na naszym rynku, żeby się w to pakować (imo może być problem np z częściami blacharskimi).

Oma albo zafirka będzie na pewno lepszym wyborem jeśli chodzi o ekslopatację - to są popularne auta (szczególnie oma) co do pakowności to Omega ma potężny bagażnik - sintra pewnie trochę większy ale ja bym się zastanowił na twoim miejscu czy faktycznie będę go wykorzystywał w pełni.

A jak już faktycznie potrzebujesz vana to może galaxy hmm.gif tego jeździ sporo - bagażnik przy 5 fotelach jest olbrzymi i większych problemów z tym autem z tego co wiem to nie ma.

Napisano

Zafira bagażnik przy 7 osobach ma malutki Jak butle od gazu w kole wsadzisz to bagażnik prawie rezerwa zajmie. grinser006.gif. Zostaje jedynie box na dach. Omegi 7 osobowe nie występowały chyba, a z Sintrą nie miałem do czynienia więc nie wyrażam się

Napisano
  • Autor

Nie doprecyzowałem.

Auto raczej 5 osobowe, ale zastanawiam się nad 7 - akurat jakby dziadków zabrać gdzieś ze sobą wink.gif

Cena - z tym największy problem :/. Powiem szczerze - nie wiem.

Mam znajomego w Niemczech, który jest agentem ubezpieczeniowym. Ostatnio vectrę chyba 7 letnią kupił od "babci" za 400 euro... Babcia już ponad 80 lat i stwierdziła, że taniej i bezpieczniej ją wyjdzie taxi. Od czasu do czasu ludzie mają do sprzedania po śmiesznej cenie auta (Golfa II z 1986 roku, z 36tys km na liczniku rok temu dostał za darmo wink.gif - też od dziadka - ale nie takiego jak u nas na giełdzie hehe. Jak zobaczyłem to auto to tak jakbym zobaczył auto z salonu...).

Tak więc - jak już będę pewien co - pogadam z nim.

A jakie oplowskie silniki nie lubią gazu?

Napisano

> Nie doprecyzowałem.

> Auto raczej 5 osobowe, ale zastanawiam się nad 7 - akurat jakby

> dziadków zabrać gdzieś ze sobą

Jak chcesz auto siedmioosobowe to ja bym jednak brał któregoś z trojaczków galaxy/alhambra/sharan.

Pamiętaj jednak, że przy siedmioosobowej obsadzie bagażnika zostaje pomniejszony do mniej więcej bagaznika seicento a nawet jeszcze mniej (sprawdzone). Pozostaje box na dach a i tak siedmiu osób na urlop nie spakujesz.

Napisano

> A Omega? O niej też myślę - silnik 2.0 albo 2.2.

Ja mam omesię 3,0 tylko w sedanie. Spalanie wcale nie jest tragiczne 12-13 litrów noPb przy spokojnej jeździe po mieście. Za to dynamika i komfort jest miodzio zlosnik.gif Omega kombi ma wręcz ogromny bagażnik i chyba największy w swojej klasie, sedan też niczego sobie... W minivanie będziesz walczył z fotelami żeby zwiększyć bagażnik, tylne fotele są wąskie i mało komfortowe. Na plus masz to, że siedzisz wysoko w minivanie i więcej widzisz. Co do wyglądu nie ma co rozmawiać bo o gustach i o doopach.... zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.