Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szelki

Featured Replies

Napisano

Mam do was zanapytanie a propos pasów szelkowych

Musze jakieś wrzucić, bo seryjne przy kubłach się nie sprawdzają - trzymają fotel a nie mnie i się skręcają, a poza tym moje maja coś ze zwijaniem frown.gif . Nie chodzi tu o lans, tylko o bezpieczeństwo.

Mam problem jak zgrać pasy szelkowe i tylną kanapę. Musi zostać jako osłona dla zawartości bagażnika i raz kilka miesiecy muszę kogoś przewieźć na tylnej kanapie - z tego powodu pasy muszą mieć możliwość szybkiego odpięcia (przynajmniej pasa biodrowego - pasy ramieniowe mogą być na stałe).

Pomysł był taki, że wrzucę pasy 4 punktowe mocowane na śrubach oczkowych - to byłoby najlepsze rozwiązanie, ale pojawił się problem - chciałem srubę oczkową wkręcic w nadkolu tam gdzie jest przykecony seryjny pas tylny. Niestety zawias kanapy przeszkadza i taka śruba się nie zmieśći frown.gif W związku z tym problemem przyszły mi do głowy 4 rozwiazania i prosze was o zdanie:

- pierwsza opcja - przerobić zawias oparcia kanapy tak, żeby weszła taka śruba - ktoś tutaj już robił coś takiego - da radę?

- druga opcja - zaczepienie karabińćzyka za ucho od seryjnego pasa tylnego - można tak? (patrz zdjęcie na dole)

- trzecia opcja - zaczepienie karabińczyka za ucho mocowania kanapy - do tego jestem jakoś najmniej przekonany cyz to bezpieczne? ( patrz zdjęcie na dole)

- czwarta opcja - słyszał ktoś o pasach, które mają mocowanie pasa biodrowego pod śruby oczkowe, a pasów ramieniowych na normalnych śrubach? (pomijam tutaj jacky i inne chińskie wynalazki - patrzę tylko na homologowane)

- piąta opcja - ostateczna ostatecznosć - pasy 3-punktowe na karabińćzykach (jakoś nie mam do 3-punktowych przekonania)

7b913f5b7779418em.jpg

Która opcja będzie najlepsza?

Z góry dzięki za rzeczowe odpowiedzi 20.GIF

Napisano

Za ucho mocowania kanapy daruj sobie od razu - przy dzwonie sila moze byc tak duza, ze to sie na pewno wygnie, a moze i urwie.

Napisano
  • Autor

> Za ucho mocowania kanapy daruj sobie od razu - przy dzwonie sila moze

> byc tak duza, ze to sie na pewno wygnie, a moze i urwie.

tyz tak myślałem i tą opcję najmniej biorę pod uwagę.

Napisano

Zawsze mozesz wywiercic dzure przed mocowaniem standardowego pasa i przyspawac od zewnatrz blaszke/wzmocnienie z nakretka.

Napisano

Ja miałem u siebie pasy 3 punktowe zamocowne do podłogi w miejscu mocowanie pasa biodrowego... odrkeciłem pas biodrowy i w to miejsce przykręciłem klamrę z pasem, fakt ja miałem 3 punktowe.... miałęm tez kanapę, troche była gąbka od siedziska zniekształcona, ale nie przeszkadząła pasom ramieniowym prawidłowo pracować...

Co do pasów 3 punktowych, to zalezy jakiego jesteś wzrostu i jaką masz budowę ciała (czy jesteś szeroki w "barach") oraz jaki masz kubełek... jaśli jesteś wysoki, to mogą Ciebei trochę uciskać w szyję, jeśli masz Bimarco B to napewno tak będzie... przy Bimarco C jest w miare okey.. w Speedach mam teraz 3 punktowe dla pilota, czasem tam siedze w szelakch i nie mam problemu, nic nie boli... moja pilotka nie narzeka..

Napisano
  • Autor

> Ja miałem u siebie pasy 3 punktowe zamocowne do podłogi w miejscu

> mocowanie pasa biodrowego... odrkeciłem pas biodrowy i w to

> miejsce przykręciłem klamrę z pasem, fakt ja miałem 3

> punktowe.... miałęm tez kanapę, troche była gąbka od siedziska

> zniekształcona, ale nie przeszkadząła pasom ramieniowym

> prawidłowo pracować...

Czyli powiadasz, że 3 punkty nie są gorsze od 4 punktów? Ja zawsze miałem wątpliwości wynikające z tego, że one nie idą symetrycznie. Ale chyba tylko to mi zostaje.

> Co do pasów 3 punktowych, to zalezy jakiego jesteś wzrostu i jaką

> masz budowę ciała (czy jesteś szeroki w "barach") oraz jaki masz

> kubełek... jaśli jesteś wysoki, to mogą Ciebei trochę uciskać w

> szyję, jeśli masz Bimarco B to napewno tak będzie... przy

> Bimarco C jest w miare okey.. w Speedach mam teraz 3 punktowe

> dla pilota, czasem tam siedze w szelakch i nie mam problemu, nic

> nie boli... moja pilotka nie narzeka..

Wzrostu mam 190, a fotel mam speeda 3. Powiadasz, że tragiedii nie będzie. Coraz poważniej zaczynam myśleć o tych 3-punktowych.

Napisano

Jak chcesz, to wpadnij dziś pod stadion na RallySprint około 20, to sobie usiądziesz w speedzie z 3punktami i zobaczysz co i jak.. zobaczysz tez, gdzie sie je montuje.... kanapa nie przeszkadza, tylko troche sie gąbka znikształca.. trzba odkręcić pas biodrowy pod szelki 3 punktowe albo pas biodrowy i jedną klamrę pod 4ro punkty... wpadnij i zobaczysz organoleptycznie co i jak..:)

Napisano
  • Autor

To jak pozwolisz, to sobie w Borkach obczaję to organoleptycznie smile.gif . Dziś do 20:30 jestem w robocie i dopiero gdizes ok. 20:50 bym dał radę frown.gif

Napisano

W dniuz lotu w Borkach mam rajd, wieć mnie nie będzie... ale napewno ktoś na zlocie będzie miał prawidłowo zamontowane szelki, jak nie, to po powrocie zapraszam, my pod stadionem jesteśmy w każdy wtorek od 20 do jakiejś 22... więć wpadnij obadać co i jak..

Napisano
  • Autor

> W dniuz lotu w Borkach mam rajd, wieć mnie nie będzie... ale napewno

> ktoś na zlocie będzie miał prawidłowo zamontowane szelki, jak

> nie, to po powrocie zapraszam, my pod stadionem jesteśmy w każdy

> wtorek od 20 do jakiejś 22... więć wpadnij obadać co i jak..

Szkoda. W takim razie powodzenia na rajdzie w sobotę smile.gif

W któryś wtorek podjadę do was 20.GIF

Napisano

Trzypunktowe pasy w trakcie montazu. Za fotelem kierownika leżą dwie blachy uzyte później do mocowania pasa w tunelu środkowym.

Generalnie jakbyś nie zrobił, to ew. pasażerowie na tylnej loży bedą mieli niefajnie zlosnik.gif

Przy czteropunktach mozesz użyć otworów zaślepionych w podłodze, ale pasendżerowie nie będa mieli czym i gdzie sie przymocować zlosnik.gif280688690-IMG_0706.JPG

post-26729-14352492859146_thumb.jpg

Napisano

Jak miałem jeden kubeł i jedne szelki 3pkt miałem przykręcone w tym samym miejscu i przykryte kanapą... więc 3 osobę dawało rade przewieść.. 4 na siłę też, ale wtedy czwarta jechała by bez pasów...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.