Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Niedziałający klakson

Featured Replies

Napisano

mam fiata uno 1.0 fire z 1998 nie działa mi klakson i nie wiem jak sie za to zabrać narazie nic z tym nie robiłem

nawet mocne uderzenie w kierownice nie pomaga milczy jak grób

pomożcie

PS może to i błachy problem ale nie mam innego żródła pomocy

Napisano

a zajrzyj po maske. przy zderzaku masz klakson, sprawdz czy wsowki nie pospadaly, moze trzeba je oczyscic bo miejsce klaksonu jest narazone na chlapanie itd.

Napisano

W moim nie łączyło właśnie na wsówkach przy klaksonie. Czyściłem, zaciskałem, lutowałem, wkońcu przestał działać i kupiłem nówencję i po problemie zlosnik.gif

Napisano

Na bank konektorki do których podpięte są przewody.

Po regeneracji lub wymianie klaksonu zabezpiecz go.

Przełóż go w inne miejsce lub zabezpiecz przed wodą chociażby zawiązaną reklamówką z otworem na dnie

Napisano
  • Autor

dziekuje za tak szybką pomoc w poniedziałek napisze czy te zabiegi pomogły jeszcze raz wielkie dzięki

Napisano

Moze po prostu sam klakson z biegiem czasu sie spalił?

Napisano

> dziekuje za tak szybką pomoc w poniedziałek napisze czy te zabiegi

> pomogły jeszcze raz wielkie dzięki

Jak już obczyścisz styki to załóż sobie koszulki termokurczliwe.. na każdej stacji kupisz zestaw za parę złotych, a będziesz miał spokój forever.

Napisano

> mam fiata uno 1.0 fire z 1998 nie działa mi klakson

Proponuję:

1. Wyjąć stary klakson, solidnie oczyścić zwłaszcza styki, a potem sprawdzić czy dajej sygnał - podłląłczyć bezpośrednio do akumulatora lub np. prostownika 12V.

Jeżeli działa, to mozna go dalej używać. Styki mozesz jeśli skorodowane, oczyścić i pobielić cyną, podobnie skorodowane konektorki odciąć i wyrzucić, a przewody pobielić i bezpośrednio dolutować do styków wiekszą lutownicą. I solidnie zabezpieczyć metal - np. bitexem, asfaltem itp.

2. Jeśli stary sygnał nie żyje (spalona cewkaelektromagnesu), to kup nowy, do tego koniecznie kup i załóź i zalutuj nowe konektorki- wsuwki, a złącza b. dobrze jak tylko mozliwe, zabezpiecz przed korozją .

3. Wskazany jest dodatkowy przekaźnik dla sygnału.

Napisano

> Na bank konektorki do których podpięte są przewody.

Na bank to mozna zrobic napad... moj fabryczny klakson italianski FIAMM pozyl sobie trzy lata i zdechl, od tego czasu fer belma made in bydgoszcz za 19pln daje rade, a Glaca to juz pare klaksonow wymienil...

GP

Napisano

> Na bank to mozna zrobic napad... moj fabryczny klakson italianski

> FIAMM pozyl sobie trzy lata i zdechl, od tego czasu fer belma

> made in bydgoszcz za 19pln daje rade, a Glaca to juz pare

> klaksonow wymienil...

> GP

Mój oryginalny pożył ze dwa lata później już tylko poburkiwał. Kolejny sklepowy za naście złociszy (taki jak w maluchu) pożył kolejny rok, a teraz mam zestaw dwóch trąbek z fiata coupe i robiąc niezły raban dobrze im się żyje już ze trzy lata.

Napisano

hej chłopaki a jak np niema produ na przewodach do klaksonu to co zrobic ?? help

Napisano

> hej chłopaki a jak np niema produ na przewodach do klaksonu to co

> zrobic ??

Sprawdzic czy aby na dmuchawie wiatraka takze go nie zabraklo - robi sie cieplo wiec skutki moga byc oplakane icon_rolleyes.gif.

Napisano

> zrobic ?? help

może te przewody ..uj strzelił w przednie łapki, sprawdzane?

Napisano

> Sprawdzic czy aby na dmuchawie wiatraka takze go nie zabraklo - robi

> sie cieplo wiec skutki moga byc oplakane .

nie no wiatrak mi sie wlacza tamte kable leca dale a na tych 2 niema zasilania co zrobić ?

Napisano

> może te przewody ..uj strzelił w przednie łapki, sprawdzane?

hmm niebardzo rozumiem te przednie łapki ..

Napisano

> hmm niebardzo rozumiem te przednie łapki ..

tak się tylko mówi icon_rolleyes.gif ... znaczy się sprawdź czy się nie przerwały gdzieś te przewody od klaksonu

Napisano

> hmm niebardzo rozumiem te przednie łapki ..

Klebek sprawdziłeś klakson ?

Jeśli klakson ma spaloną cewkę, lub jeśli wsuwki od kabli się urwały, zaśniedziały lub co kto woli, to również nie będziesz miał napięcia na klakson mierząc je od strony kierownicy na stykach klaksonu.

Gdzie nie masz tego napięcia ? Napisz dokładniej. Czy przy samym buzerze czy przy kierownicy ?

Napisano

> zrobic ?? help

Nie mam pewności czy to to, ale przy skrzynce bezpieczników, po lewej stronie, jest chyba przekaźnik od klaksonu i to on mógł się zepsuć.

Kiedyś zdechł mi klakson i przy wciskaniu przycisku na kierownicy słychać było dźwięk tego przekaźnika, kiedy się załączał. Pisze o tym ponieważ po wymianie klaksonu dźwięk był przez jakieś dwa miesiące i znowu zdechł, przekaźnika przy wciskaniu przycisku nie słychać, a nie sądze żeby klakson tak szybko się zepsuł.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.